Wat kost een pakje sigaretten?

Wat kost een pakje sigaretten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het kopen van een pakje sigaretten in Nederland is vrij duur. Dat maakt roken dan ook een prijzige bezigheid. Een pakje bestaat uit zo’n 20 tot 22 sigaretten en kost je gemiddeld €7. Gemiddeld betaal je per sigaret €0,33. Het verschil in aantal sigaretten per pakje en de kosten hangt af van het merk dat je rookt. Want wat kost roken je nu precies?


De (geld)prijs van roken

Zo’n 20% van de Nederlandse bevolking rookt elke dag een aantal sigaretten, waarbij 4% zelfs een heel pakje per dag rookt. Roken is een vorm van verslaving en verhoogt de kans op longkanker en andere ziektes aanzienlijk. Toch blijven mensen hun behoefte aan nicotine stillen, door het blijven kopen van sigaretten. Om het aantal rokers te verminderen, is de prijs van een pakje de laatste jaren al gestegen. De prijs van een pakje sigaretten is in Nederland zo’n €7. Dit is vrij duur. Wanneer je één pakje per week rookt, kost dit je al zo’n €30 per maand extra. Om nog maar niet te spreken over een pakje per dag, wat uitkomt op een maandelijks bedrag van zo’n €210 aan extra kosten.

Kosten van verschillende soorten sigaretten

Type sigaretten Aantal (stuks) Prijs (2019)
Prijs per stuk (afgerond)
Marlboro Red 20 €7 €0,35
Camel Filter 22 €7 €0,32
Gauloises Blondes 20 €6,40 €0,32
L&M Red 26 €8 €0,31
Lucky Strike 20 €6,40 €0,32
Pall Mall Blue 20 €6,20 €0,31
Chesterfield 26 €7,90 €0,30
John Player Special 22 €6,90 €0,31
Kent 20 €7 €0,35
Peter Stuyvesant 23 €8 €0,35

Kosten sigaretten in het buitenland

Pakjes sigaretten zijn in Nederland aanzienlijk duurder in vergelijking met andere landen. Vooral in Aziatische landen zijn sigaretten goedkoper; prijzen voor pakjes variëren vaak tussen de €1 en €2 kosten. De meeste Europese landen hanteren echter ongeveer dezelfde prijs als in Nederland, of liggen net €1 of €1,50 onder of boven de Nederlandse prijs. Australië is de absolute uitschieter, waar je zo’n €20 tot €30 euro betaald voor een pakje van 20 sigaretten. Veel Nederlanders halen hun sigaretten net over de grens,in Luxemburg. Hier kost een pakje sigaretten ongeveer €5,20. Net wat goedkoper dan in Nederland, en dat scheelt toch weer in de portemonnee. De allergoedkoopste sigaretten vind je in Mongolië. Daar betaal je voor een pakje Marlboro Rood met 20 sigaretten slechts €0,55.


Sigaretten te duur? Overweeg deze alternatieven

Er zijn een aantal alternatieven voor het roken van sigaretten. Deze kunnen je geld besparen, of zijn zelfs nét een heel klein beetje beter voor je gezondheid.

Shag roken

Shag roken is eigenlijk hetzelfde als een sigaret roken, echter rol je bij een shag sigaret deze van tevoren zelf. Hierdoor kun je precies bepalen hoeveel tabak je in je sjekkie wilt hebben. Een sigaret bevat ongeveer 1 gram tabak en voor de prijs van één pakje sigaretten, kun je zo’n 40 gram tabak kopen. Dit betekent dus dat je de helft goedkoper uit bent wanneer je sjekkies rookt. Veel Nederlanders kiezen dan ook voor deze manier van roken, ook al kost het je wel wat meer tijd en moeite voordat je je eerst hijsje kunt nemen. Geld bespaart het je zeker. Zowel het roken van sigaretten als het roken van sjekkies hebben dezelfde gevolgen voor je gezondheid.


E Sigaret

Nét iets minder ongezond en iets goedkoper is het roken via een e-sigaret. Bij het roken van e-sigaret inhaleer je geen tabak en wordt er niets verbrand. Wat je wel inhaleert is damp en je kunt zelf kiezen wat voor vloeistof je in je e-smoker doet. Daarmee bepaal je ook meteen de hoeveelheid nicotine die je inhaleert. Het roken van een e-smoker wordt daarom ook wel ‘dampen’ genoemd.

De aanschaf van een e-sigaret kost ongeveer €30, maar hiermee ben je nog niet klaar. De vloeistof die in de e-smoker zit (zogeheten: e-liquid) moet om de zoveel tijd vervangen worden, afhankelijk van hoeveel je rookt. Daarnaast moet de batterij eens in de zoveel tijd vervangen worden. En als laatste is het belangrijk om je coil schoon te houden. Dit is de koker waar de vloeistof in zit en die verhit wordt zodat je kunt gaan dampen. Gemiddeld gaat een coil zo’n 2 tot 3 weken mee. Wanneer je normaal gesproken elke dag een pakje sigaretten rookt en dan overstapt op een e-smoker scheelt je dat wel in kosten. Voor een pakje sigaretten ben je €6,80 per dag kwijt, voor een e-smoker is dat zo’n €1,60 per dag. Let er wel op dat ‘dampen’ heel anders is dan het inhaleren van tabak, waar je lichaam ook weer aan moet wennen.


Het goedkoopste alternatief: stoppen met roken

Het allergoedkoopste alternatief is natuurlijk het stoppen met roken. Niet alleen je portemonnee zal ontzettend blij met je zijn, ook je gezondheid kan er alleen maar op vooruit gaan. De mate van verslaafdheid aan het roken bepaalt hoe makkelijk het voor je is om ermee te stoppen. Maar dit betekent niet dat het onmogelijk is. Het belangrijkste om te stoppen met roken is jouw wilskracht, en het maken van een plan. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent wanneer je eenmaal hebt besloten om te stoppen. Bedenk een goed beloningssysteem of zorg ervoor dat je tegelijk met een vriend(in) stopt. Er zijn verschillende websites en apps die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Maak hier gebruik van maar besef wel: jij bent de enige die het echt kan doen!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag