Wat zijn de nadelen van stoppen met roken?

Wat zijn de nadelen van stoppen met roken?

Laatst bijgewerkt: 9 oktober 2018

Stoppen met roken heeft enorm veel voordelen en het is dus altijd een goed idee om proberen de sigaretten voorgoed op te geven. Maar je kunt alleen succesvol stoppen wanneer je van tevoren ook nadenkt over de nadelen die er ongetwijfeld bij zullen komen kijken. Je bent dan beter voorbereid, helemaal wanneer je onze tips ter harte neemt over hoe je de nadelige kanten van stoppen met roken kunt bestrijden of zelfs helemaal voorkomen. Niet iedereen krijgt natuurlijk te maken met al deze vervelende bijwerkingen, maar je weet dan tenminste direct of je er iets aan kunt doen.


Nadeel 1: Een neerslachtig gevoel

Wat veel mensen die stoppen met roken als grootste nadeel beschouwen is dat ze onrustig worden in hun hoofd en een neerslachtig gevoel krijgen. Dat is natuurlijk akelig en zal ervoor zorgen dat je nog meer naar een sigaret gaat verlangen. Het is echter wel een heel logisch gevolg van het plotseling moeten missen van je regelmatige dosis nicotine.

De beste manier om hiermee om te gaan is erop voorbereid zijn. Voel je jezelf terneergeslagen? Realiseer je dan bewust dat dit puur en alleen het gebrek aan nicotine is. Je zult dat uit moeten zitten, maar het wordt vanzelf weer beter. Geef jezelf genoeg afleiding, bijvoorbeeld door je favoriete serie te bingewatchen. En natuurlijk kun je de nicotine langzaam afbouwen in plaats van cold turkey te stoppen, bijvoorbeeld door nicotinepleisters te gebruiken. Dat geldt overigens ook voor veel andere nadelen in deze lijst, dus hou dat altijd als een optie in gedachten.


Nadeel 2: Grotere eetlust en dus aankomen

Het is een bekend probleem dat mensen die stoppen met roken na enige tijd flink wat kilootjes zijn aangekomen. Dat kan een aantal verschillende redenen hebben:

  • Veel mensen die stoppen met roken krijgen na verloop van tijd vanzelf een grotere eetlust.
  • Eten smaakt over het algemeen lekkerder als je niet meer rookt, waardoor je automatisch meer gaat eten.
  • Wanneer je niet meer naar een sigaret kunt grijpen als je onrustig bent of stress hebt grijp je eerder naar een snack.
  • Je stofwisseling wordt efficiënter als je niet meer rookt, waardoor je zelfs kunt aankomen als je gewoon dezelfde hoeveelheden blijft eten.

Dit is voor veel mensen – met name voor veel vrouwen – een belangrijke reden om niet te willen stoppen met roken.

Op wat voor manieren kun je voorkomen dat je gewicht met sprongen toeneemt wanneer je bent gestopt met roken? Het eerste wat je dan kunt doen is meer gaan sporten. Daardoor werk je niet alleen aan je conditie, maar je verbrandt ook extra calorieën. Bovendien heb je meteen de broodnodige afleiding. Daarnaast is het slim om wat vaker per dag even je tanden te poetsen, want wanneer je een frisse mond hebt grijp je minder snel naar eten. Je kunt ook lekker op een frisse kauwgum kauwen om de neiging tot snaaien te beperken. Zorg tot slot dat je vooral gezonde snacks zoals groente en fruit voor het grijpen legt en zo weinig mogelijk koeken en chips in huis hebt.


Nadeel 3: Aften: ontstekingen in de mond

De reden is nog niet echt bekend, maar het is een feit dat veel rokers die plotseling stoppen last krijgen van ontstekingen in de mond. Deze zogenaamde aften zijn heel pijnlijk. Vooral wanneer je er meerdere tegelijk hebt is eten of tandenpoetsen erg vervelend.

Omdat er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar aften, waarschijnlijk omdat ze weliswaar heel pijnlijk maar niet gevaarlijk zijn, is ook niet precies bekend hoe ze het meest effectief bestreden kunnen worden. Tandartsen raden wel een nog betere mondhygiëne aan dan anders, om de aften zoveel mogelijk te beperken en ze zo snel mogelijk weer te laten verdwijnen. Dat betekent dus regelmatig tanden poetsen en spoelen met mondwater.

Bij de meeste gestopte rokers verdwijnen de klachten sowieso binnen 6 tot 8 weken. Ben je een van de pechvogels die hier gevoelig voor is? Dan is het dus echt een kwestie van volhouden. Wat daarbij niet helpt is het gegeven dat de aften vrijwel direct verdwijnen wanneer je weer begint met roken.


Nadeel 4: Acne en andere huidirritaties

Veel mensen die stoppen met roken krijgen last van huidirritaties zoals roodheid, acne en puistjes. Algemeen wordt aangenomen dat dit komt doordat de bloedsomloop direct sterk verbetert wanneer je bent gestopt. Zuurstof wordt beter door je lijf vervoerd en daardoor raakt je huid van slag. Dat rokers een slechtere bloedsomloop hebben uit zich bijvoorbeeld ook bij het genezen van wondjes, dat duurt bij de meeste rokers langer dan bij mensen die niet roken. Ook dat is dus al een hele goede reden om te stoppen.

Huidirritatie is iets wat je deels kunt tegengaan door nicotinepleisters te gebruiken en die heel langzaam af te bouwen. Maar ook dan loop je nog steeds risico op een geïrriteerde huid. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten na een tijdje weer vanzelf, maar het is natuurlijk een goed idee om in de periode dat je bent gestopt (maar ook daarvoor al) heel goed voor je huid te zorgen. Zorg dat je vooral je gezicht heel goed reinigt. Zorg echter dat die ook weer niet teveel uitdroogt, bijvoorbeeld door voedende crèmes te gebruiken.

Op de lange termijn is niet roken natuurlijk wel veel beter voor je huid. Wanneer je een verstokte roker bent wordt je huid namelijk veel sneller oud. Je krijgt eerder rimpels dan niet-rokers en je huid ziet er lusteloos uit. Door te stoppen met roken kun je die veroudering afremmen. Dat is dus een hele goede reden om het stoppen echt vol te houden!


Nadeel 5: Slaapgebrek en minder energie

Nog zo’n vervelend nadeel wanneer je stopt met roken is een gebrek aan energie. Zodra je bent gestopt merk je aan allerlei zaken dat je lichaam van slag raakt. Dat heeft vaak ook een effect op je nachtrust. Hoe moe je ook bent, je kan soms uren de slaap niet vatten omdat je nog heel druk bent in je hoofd of omdat je lichaam simpelweg geen rust kan vinden. Alleen al het gebrek aan nicotine kan ervoor zorgen dat lichaam en geest dusdanig onrustig blijven dat je hele slaappatroon overhoop wordt gegooid. Dat kan zichzelf ook lange tijd in stand houden, omdat je na een slechte nacht ook geen fijne dag hebt. Met een volledig gebrek aan energie sleep je jezelf dan door de dag en hunker je waarschijnlijk nog meer dan ooit naar een sigaret.

Hoe kun je dat tegengaan? Vooral door zoveel mogelijk te ontspannen voordat je gaat slapen. Jezelf afleiden is in deze periode heel goed, maar lees bijvoorbeeld een boek in bed in plaats van televisie te kijken of met je telefoon bezig te zijn. Vermijd koffie en andere cafeïne houdende dranken na het middaguur. Breng de uren voor je gaat slapen vooral zittend of liggend door. (Als dat betekent dat je niet zoveel in het huishouden kan doen in deze periode is dat wellicht mooi meegenomen!)


Nadeel 6: Hoofdpijn

Ook hoofdpijn is een veel gehoorde klacht bij mensen die gestopt zijn met roken. Dit kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Spanningshoofdpijn ontstaat vaak omdat je minder ontspannen bent nu je niet meer rookt. Je spant je spieren teveel aan omdat je lichaam stress heeft. Ontspanningsoefeningen doen en je rug-, -nek- en armspieren een paar keer per dag losmaken kan hier heel goed bij helpen.

Maar zoals we al lieten zien kun je na het stoppen ook met een aanzienlijk verstoorde nachtrust opgescheept zitten en ook dan ligt hoofdpijn op de loer. Door de slaapproblemen aan te pakken zal ook de energie terugkomen en krijg je vanzelf minder hoofdpijn.

Wanneer je hoofdpijn simpelweg komt doordat je lichaam de nicotine mist en daardoor nu in onbalans is geraakt helpen soms alleen pijnstillers. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor paracetamol om de hoofdpijn te bestrijden, maar gebruik dit natuurlijk wel met mate. Wanneer je sowieso al gevoelig bent voor hoofdpijn is het bovendien heel verstandig om veel rust te nemen. Zowel na het stoppen als in de aanloop daarnaartoe.


Nadeel 7: Problemen met concentreren

Ook concentratieproblemen komen veel voor. Dat is natuurlijk heel vervelend wanneer je gewoon moet werken. Als je weet dat je hier last van zou kunnen krijgen (bijvoorbeeld omdat het gebeurde tijdens een eerdere stoppoging) kun je overwegen om aan het begin van een week vrij te stoppen, zodat je in elk geval minimaal een week hebt om het roken te ontwennen. Wanneer dat geen optie is, of als je hoopt dat het werk juist veel afleiding zal bieden, is het waarschijnlijk een goed idee om je collega’s in te lichten. Wanneer je een moeilijke klus krijgt om op te knappen zijn die dan hopelijk bereid het van je over te nemen wanneer het concentreren even teveel moeite kost.


Nadeel 8: Keelklachten en hoesten

Tot slot noemen we ook nog keelklachten zoals een kriebel in de keel of keelpijn. Vaak moet je ook best wel veel hoesten. Dat is wat veel mensen niet verwachten wanneer je stopt met roken, je zou namelijk eerder denken dat stoppen met roken geweldig goed voor je keel en longen zou zijn. Natuurlijk is dat ook zo op de lange termijn, maar in de korte periode na het stoppen met roken voelt het toch vaak niet fijn. Je kunt je echt verkouden voelen zo’n 3 tot 4 dagen nadat je bent gestopt inclusief loopneus. Net zoals een normale verkoudheid is dit een kwestie van veel rust nemen en af en toe op een dropje of keelsnoepje sabbelen. Thee met honing doet vaak ook wonderen voor je keel. Hou vol, het gaat snel weer over!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag