Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom kiezen voor een binnenhuisarchitect?

Waarom kiezen voor een binnenhuisarchitect?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je van plan bent om je woning te verbouwen, of wanneer je een eigen huis laat bouwen, zijn er flink wat dingen waar je tegenaan kunt lopen. Dit zijn niet alleen dingen die te maken hebben met de keuze qua kleuren, meubels en materialen, maar bijvoorbeeld ook hoe je de ruimte gaat indelen en waar eventuele aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk moeten komen. Hoe de ruimte het beste afgewerkt kan worden en op welke manier dat het meest efficiënt gedaan kan worden. Omdat je nu eenmaal niet alles kunt weten, kan het verstandig zijn om een binnenhuisarchitect in te schakelen. Waarom je zou kiezen voor een binnenhuisarchitect? Dat lees je hier.


Een binnenhuisarchitect

Een binnenhuisarchitect weet niet alleen alles over kleuren, materialen en meubels, maar de kennis van een binnenhuisarchitect reikt veel verder dan dat. Door hun (technische) kennis weten ze alles over de indeling van een ruimte en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat deze niet alleen functioneel, maar ook comfortabel zal zijn. Omdat het voor de meeste mensen een behoorlijke uitdaging is om een huis te laten bouwen of verbouwen, is het vaak prettig om daar wat hulp bij te krijgen. Een binnenhuisarchitect of interieurarchitect is dan de persoon die je moet hebben. Zij hebben alle kennis in huis die je nodig hebt en hebben daarnaast een zeer groot netwerk. Hierdoor kunnen ze ervoor zorgen dat de werkzaamheden door de juiste vakmensen worden gedaan.


Redenen om een binnenhuisarchitect in te schakelen

Als je gaat je je huis gaat verbouwen, kan het heel verstandig zijn om daar een binnenhuisarchitect voor in te schakelen. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je dat dan zou doen en welke voordelen dat dan precies heeft. Daarom hebben we hieronder negen redenen om een binnenhuisarchitect in te schakelen voor je verzameld.

1. Een binnenhuisarchitect gaat aan de slag met jouw wensen

Wanneer je gaat samenwerken met een binnenhuisarchitect, zal er eerst een uitgebreid gesprek plaatsvinden. Hierin kun je vertellen wat het is dat jij belangrijk vindt aan een ruimte. Wat vind je mooi? Waar wordt je gelukkig van? Wat mag absoluut niet ontbreken en hoe zie jij bepaalde dingen voor je? Aan de hand van jouw wensen gaat de binnenhuisarchitect aan het werk.

2. Een binnenhuisarchitect heeft de juiste kennis in huis

Na het gesprek zal de binnenhuisarchitect de ruimte (meestal) zelf opmeten en bekijken. Dit omdat hij/zij zo het beste beeld van de ruimte krijgt. Vervolgens zal de binnenhuisarchitect (binnen de wetten en bouwvoorschriften) een ontwerp maken voor de ruimte. Bij het maken van het ontwerp wordt met alles rekening gehouden. De lichtinval, de hoogte van de ruimte, de beste materialen en jouw wensen, worden allemaal meegenomen in het plan. Ze bekijken hoe ze het beste uit de ruimte kunnen halen en zorgen dat alles wat daarvoor nodig is, geregeld wordt.

3. Er wordt een gedetailleerd ontwerp gemaakt

De binnenhuisarchitect maakt vervolgens een (3D) ontwerp. Dat (3D) ontwerp zorgt ervoor dat jij kunt zien wat de binnenhuisarchitect in gedachten heeft en hoe dat eruit komt te zien. Dat is wanneer vooral zal blijken waarom een binnenhuisarchitect zo nuttig is. Hij/zij zal dingen met de ruimte doen die je zelf waarschijnlijk nooit had kunnen bedenken. Mocht je het eens zijn met wat hij/zij bedacht heeft, dan kan de verbouwing beginnen.

4. De binnenhuisarchitect zorgt dat het plan wordt uitgevoerd

Zodra jij het ontwerp van de binnenhuisarchitect hebt goedgekeurd, kan de verbouwing beginnen. Daarvoor zal de binnenhuisarchitect zorgen voor de technische tekeningen en een aannemer die de klus zal gaan uitvoeren. Het fijne hieraan is dat je zelf helemaal nergens over na hoeft te denken. De binnenhuisarchitect weet precies wie hij het beste kan inschakelen voor welke klus, en waar hij/zij de benodigde materialen vandaan kan halen. Je hoeft zelf dus niet uit te zoeken welk bedrijf je wel of niet kunt vertrouwen voor de verbouwing van jouw huis. Doordat de binnenhuisarchitect vaak met een vaste groep vakmensen werkt, weet je zeker dat het proces goed zal verlopen.

5. De binnenhuisarchitect bewaakt het budget

Het budget dat je van tevoren met de binnenhuisarchitect hebt afgesproken, zal tijdens het ontwerpen en uitvoeren van het plan bewaakt worden. Hierdoor weet je dat je achteraf niet met onverwachte kosten te maken krijgt. Waar je zelf nog (behoorlijk wat) fouten zou kunnen maken die later door middel van een hoop geld hersteld moeten worden, zal dat niet gebeuren als je een binnenhuisarchitect het werk laat doen. De binnenhuisarchitect zal er daarnaast ook voor zorgen dat er een tijdschema gemaakt wordt, en dat de werkzaamheden daadwerkelijk binnen die tijd worden uitgevoerd.

6. Een binnenhuisarchitect neemt alles uit handen

Een binnenhuisarchitect zorgt ervoor dat je alles los kunt laten. Je hoeft je niet bezig te houden met de bedrijven die de klussen moeten uitvoeren en of dat wel volgens de afspraken gaat. Je hoeft niet zelf op zoek naar stoffen, kleuren en andere materialen, maar het wordt allemaal voor je geregeld. Het enige wat jij hoeft te doen is zeggen of je iets mooi vindt of niet, en of je het wel of niet met bepaalde dingen eens bent. Hierdoor bespaar je niet alleen een hoop tijd, maar het geeft ook een hoop rust. Je hoeft immers zelf haast niet met de verbouwing bezig te zijn. En dat is voor veel mensen heel erg prettig.

7. Een binnenhuisarchitect zorgt voor een prachtig resultaat

Als je zelf een verbouwing doet, kan het uiteindelijke resultaat nog weleens tegenvallen. Je had er misschien toch meer van verwacht, of je komt er achteraf achter dat dingen niet helemaal zo zijn uitgepakt als je hoopte. Misschien kom je er achteraf achter dat iets toch niet zo goed werkt of dat de werkzaamheden niet zo zijn uitgevoerd als je hoopte. Dit kan ervoor zorgen dat je na een lange en vaak stressvolle verbouwing helemaal niet tevreden bent het resultaat. Wanneer je een binnenhuisarchitect inschakelt, loop je dit risico niet. Doordat je van tevoren precies weet wat hij/zij gaat doen en hoe dat eruit komt te zien, weet je precies wat je kunt verwachten. Daarnaast ben je er ook zeker van dat het resultaat een net afgewerkt, functioneel én prachtig voorgegeven ruimte is, die helemaal aan jouw wensen voldoet.

8. Een binnenhuisarchitect bespaart geld

Geld betalen voor het inzicht en werk van een binnenhuisarchitect lijkt misschien een flinke investering. Dat is dan ook de reden dat veel mensen het niet doen en zelf aan de gang gaan. Dat is jammer, want een goede binnenhuisarchitect zal er uiteindelijk alleen maar voor zorgen dat je geld bespaart. Door zijn/haar connecties kunnen materialen, meubels en andere zaken vaak goedkoper worden ingekocht. Daarnaast worden fouten voorkomen waardoor je achteraf geen kosten hebt. Ook zal de perfecte afwerking van het huis ervoor zorgen dat het meer waard wordt.

9. Een binnenhuisarchitect haalt het beste uit je huis

Een binnenhuisarchitect zal door zijn ervaring en kennis het beste uit je huis kunnen halen. Ze weten hoe ze een zo hoog mogelijk wooncomfort kunnen bereiken en wat ze daarvoor moeten doen. Door hun creatieve kijk op dingen en doordat ze weten wat wel en niet werkt, kunnen ze je verrassen met een ontwerp waar je zelf nooit aan had gedacht. Ze zorgen voor een ideale indeling, maatwerk en een perfecte combinatie van kleuren, materialen en stoffen, om zo een huis te creëren waar jij met heel veel plezier zult wonen. En dat laatste is misschien wel de beste reden om voor een binnenhuisarchitect te kiezen.


Waarom een binnenhuisarchitect inhuren?

Een binnenhuisarchitect helpt je om van jouw huis een droomhuis te maken. Door hun kennis en ervaring kunnen ze je niet alleen adviseren over de beste keuze qua kleuren, meubels en materialen, maar weten ze je ook nog eens te verrassen met bijzondere ontwerpen. Ze houden overal rekening mee, wat ervoor zorgt dat alles in huis klopt. Er zijn stopcontacten aanwezig waar je die nodig hebt en werkelijk alles in huis is even handig en functioneel. Een binnenhuisarchitect helpt je om stressvrij te verbouwen door alles uit je handen te nemen. Zij zorgen voor de materialen en de vakmensen, en dat alles gaat zoals het moet. En jij kunt achterover leunen en toekijken hoe je huis wordt omgetoverd tot een paleis. Hoewel veel mensen afzien van het inhuren van een binnenhuisarchitect vanwege de kosten, is het handig om te weten dat je die kosten er uiteindelijk vaak dubbel en dwars uithaalt. Als je graag het maximale uit jouw (nieuwe) huis wilt halen, is het inhuren van een binnenhuisarchitect absoluut een goed idee.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag