Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Leuke dagbestedingen voor ouderen

Leuke dagbestedingen voor ouderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zoals we allemaal weten kunnen ouderen zich nog weleens eenzaam voelen. De realiteit is dan ook dat veel ouderen soms dagenlang alleen doorbrengen. Vooral de ouderen die nog zelfstandig (eventueel met behulp van een mantelzorger) wonen, hebben hier mee te maken. Daarom is het zo belangrijk dat een oudere iets leuks te doen heeft, een leuke dagbesteding bijvoorbeeld. In dit artikel vertellen we je niet alleen over een structurele dagbesteding, maar geven we je ook een aantal erg leuke tips voor uitjes voor ouderen. Hierbij geven we zowel tips voor leuke groepsuitjes, als voor individuele uitjes.


Wat is dagbesteding?

Dagbesteding is om ouderen die nog zelfstandig wonen een mogelijkheid te geven om zo lang mogelijk te blijven wonen waar ze wonen. Deze ouderen kunnen overdag ondersteund worden met een dagbesteding, wat vaak een combinatie is van activiteit en ontspanning in groepsverband. Het fijne hieraan is dat de oudere niet de hele dag alleen thuis hoeft te zitten, maar de dag op een leuke en gezellige manier door kan brengen in het gezelschap van andere mensen. Samen koffie drinken, spelletjes doen en bewegen, zorgen ervoor dat de ouderen een leuke dag hebben. Daarnaast is het voor de eventuele mantelzorgers een fijne ondersteuning in de zorg voor de oudere.


Soorten dagbesteding

Dagbesteding bestaat in veel verschillende vormen. Vaak is het zo dat de oudere overdag ergens heen kan gaan om daar de dag door te brengen. Dit wordt ook wel een dagverblijf genoemd. Binnen een dagverblijf wordt er samen met de oudere gekeken naar welke activiteiten hij of zij leuk vindt en aan welke hij of zij mee zou willen doen. Dit kunnen creatieve activiteiten zijn, zoals bijvoorbeeld muziek, koken of een vorm van knutselen. Maar ook actieve activiteiten, waarbij beweging voorop staat. Onderling kunnen de ouderen gezellig spelletjes spelen of kletsen, maar als de oudere zich liever terugtrekt met bijvoorbeeld een boek of de krant, dan is dat natuurlijk ook prima. Het fijne aan een dagbesteding is dat de oudere hierdoor in gezelschap verkeerd en een zinvolle dagbesteding heeft, maar ook voor de dagelijkse structuur van de oudere is dit heel prettig.


Dagbesteding in de vorm van uitjes

De dagbesteding die hierboven genoemd is, is een structurele dagbesteding, waar de oudere dagelijks of een aantal keer per week heen kan gaan om daar de dag door te brengen. Wanneer je eigenlijk niet op zoek bent naar een structurele dagbesteding, maar eerder naar leuke ideeën voor een dagje uit, lees dan vooral verder. In dit artikel geven we je namelijk ook superleuke tips voor uitjes voor ouderen. Zo kun je als oudere mee met georganiseerde uitjes van ouderenfonds, waarbij je allemaal nieuwe mensen kunt leren kennen en kunt genieten van een leuke dag uit.


Georganiseerde uitjes

Vanuit het ouderenfonds worden er verschillende uitjes voor ouderen verzorgt. Deze uitjes zijn vaak niet alleen leuk door de dingen de ze gaan doen, maar vooral ook door het gezelschap dat mee gaat. Doordat deze uitjes in groepsverband plaatsvinden is het voor de ouderen nóg leuker om een dagje mee te gaan, en is de kans groot dat er leuke contacten opgedaan worden. Hieronder een aantal voorbeelden van uitjes die door het ouderenfonds georganiseerd worden. Het fijne aan deze uitjes zijn dat ze vaak een stuk goedkoper zijn dan de reguliere prijzen die ervoor gerekend worden.

Naar het Scheepsvaartmuseum

Een van de uitjes die door het ouderenfonds georganiseerd wordt, is een uitje naar het Scheepsvaartmuseum, waar dan een tentoonstelling bezocht kan worden. Voor de oudere die dol is op musea, geschiedenis, kunst of cultuur zijn dit soort uitjes zeer geschikt. Het programma is vaak middag vullend. Daarnaast heeft de oudere de mogelijkheid om met het vervoer mee te reizen dat speciaal voor dit dagje uit geregeld is.

Naar een voetbalwedstrijd

Voor de oudere die gek is op voetbal, is dit waarschijnlijk het leukste uitje dat er is. Het ouderenfonds organiseert regelmatig uitjes naar een voetbalwedstrijd, waarbij dan vaak speciaal voor deze ouderen het ouderenvak gereserveerd wordt.

Naar een middagconcert in het Concertgebouw

Voor ouderen die dol zijn op muziek is dit een ontzettend leuk uitje. Geweldige orkesten en solisten van wereldklasse spelen in dit bijzondere gebouw. Een middagconcert duurt vaak minstens een uur, en vooraf kunt u gratis een kop koffie of thee krijgen.

Veel variatie

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, zijn de uitjes die door het Ouderenfonds georganiseerd worden heel verschillend. Het fijne is dat er hierdoor altijd wel een uitje te vinden is die past bij de oudere in kwestie. Het aanbod van de uitjes varieert ook, waardoor er zo nu en dan weer nieuwe dingen te doen zijn.


Clubs

Voor ouderen bestaan er ook speciale clubs, waar ze zich bij kunnen aanmelden. Bijvoorbeeld clubs die bingoavonden organiseren, of een bridgeclub. Klaverjassen, of misschien zelfs zingen in een koor. Op die manier kunnen ouderen op een vaste dag in de week een leuke avond of middag beleven, waarbij ze samen met andere kunnen doen wat ze leuk vinden.


Zelf op stap

Wanneer je op zoek bent naar uitjes voor zelfstandige ouderen, of naar uitjes die je zelf (al dan niet met een oudere) kunt ondernemen, dan geven we je hieronder nog een aantal leuke tips. Hierbij proberen we uiteenlopende voorbeelden te geven, zodat er voor iedereen wel iets tussen zit.

1. Musea

Voor mensen die dol zijn op kunst en cultuur is een museum vaak een goed idee. Gelukkig heeft Nederland een hoop museums. Zo kun je bijvoorbeeld naar het Rijksmuseum in Amsterdam, of naar het Oorlogsmuseum in Overloon. Naar het Openluchtmuseum in Arnhem, of naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

2. Natuur

Voor mensen die houden van natuur, zijn er veel mooie plekken waar je naartoe kunt gaan. De Hoge Veluwe bijvoorbeeld, of een van de Waddeneilanden. Of wat dacht je van de Keukenhof, De Orchideeën Hoeve, of een bezoekje aan een wijngaard? Of ga gewoon eens naar de kust, lekker wandelen en daarna iets drinken in een van de vele strandtenten.

3. Rondvaart

Een rondvaart kan een ontzettend leuk uitje zijn. Maak een rondvaart over de grachten van Amsterdam of Utrecht. Of een rondvaart door de Biesbosch, of over de Maas. Een mooie manier op een ontspannen wijze te genieten van een stad of mooie omgeving.

4. Een ballonvaart of vlucht in een zweefvliegtuigje

Voor de mensen die wel van een beetje actie houden, is het maken van een vlucht in een luchtballon of een zweefvliegtuigje een ontzettend leuk uitje. Vanuit de lucht heb je een prachtig uitzicht over ons land. Een mooie ervaring voor iedereen die wel van een beetje spanning houdt.

5. Kastelen

Voor de mensen die gek zijn op geschiedenis is het bezoeken van kastelen een superleuk idee. Ga bijvoorbeeld eens naar Kasteel Muiderslot, Slot Loevenstein, of Kasteel de Haar. Stuk voor stuk prachtige kastelen om te bezoeken. Niet alleen de kastelen zelf zijn vaak prachtig, maar de omgeving is vaak minstens zo mooi.

6. Muziek en theater

Voor de mensen die gek zijn op muziek of theater is het natuurlijk altijd leuk om naar een voorstelling te gaan. Misschien een mooie musical of een opera. Een theatervoorstelling of een concert. Ook in kerken worden er vaak prachtige concerten gehouden, die voor mensen die van muziek houden zeker het bezoeken waard zijn.

7. Markten

Wanneer iemand gek is op eten, Kerst of koopjes, is het bezoeken van een mark altijd een leuk idee. Je zou kunnen gaan voor een grote Kerstmarkt, of een keer een nachtmarkt bezoeken die extra gezellig zijn door alle lichtjes in het donker. Of wat dacht je een markt die vooral om eten draait? Lekker proeven van allerlei verschillende keukens, zoals bijvoorbeeld in de Markthallen in Rotterdam of Amsterdam. Of ga bijvoorbeeld eens een dagje naar de Bazaar om daar een dagje rond te struinen.

8. Een dierentuin

Je moet ervan houden, maar als je dat doet dan heb je in Nederland prachtige dierenparken die je kunt bezoeken. Met de auto op safari in Beekse Bergen. Aapjes kijken op de Apenheul. Of rondwandelen in een park als Burgers Zoo of DierenPark Amersfoort. Een kleiner maar erg leuk dierenpark vind je op Landgoed Hoenderdaell in Anna Pauwlona (Noord-Holland). Dit is een erg mooi en (vaak) rustig park, waar je urenlang rond kunt wandelen om de vele verschillende dieren te bekijken.

9. Workshop

Voor de creatieve mensen of mensen die bijvoorbeeld gek zijn op koken, is het ook heel leuk om een workshop te gaan doen. Bijvoorbeeld een workshop schilderen of tekenen. Of bijvoorbeeld pottenbakken of haken. Maar ook wijnproeven, bonbons maken of een kookworkshop bijwonen is hartstikke leuk.


Genoeg te doen

Ook voor ouderen zijn de mogelijkheden qua uitjes eindeloos. Vaak is het nog wel even rekening houden met wat wel en niet toegankelijk is voor een oudere, vooral als iemand slecht ter been is, maar over het algemeen valt er altijd wel iets te bedenken. Lekker een paar uur doorbrengen in de natuur, uitwaaien op het strand. Iets eten of drinken op een gezellig terrasje. Een museum bezoeken, of een rondvaart maken. Naar een concert, of genieten van een theatervoorstelling. Er zijn genoeg leuke uitjes voor of met ouderen te verzinnen. Ook gewoon lekker ergens wat eten, of gezellig door een mooie stad of klein dorpje lopen kan natuurlijk al een supergezellig uitje zijn.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag