Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste sporten voor ouderen

De beste sporten voor ouderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Door te sporten voelt u zich fitter, energieker en vrolijker. Daarnaast is sporten een effectieve manier om de de weerstand te verhogen en af te vallen. Maar aangezien u al op leeftijd bent, zijn sommige sporten niet zo geschikt. U ziet uzelf nog niet echt in de ringen zwaaien en wil ook niet het risico lopen om snel te vallen. Daarom zetten we in dit artikel de beste sporten voor ouderen op een rijtje.


Sporten in de buitenlucht

Naast voldoende beweging kan veel frisse lucht ook een boost geven aan uw gezondheid. Daarnaast zijn veel mooie natuurgebieden gratis toegankelijk en geniet u ook nog eens van een prachtig uitzicht. Natuurlijk moet u wel een beetje geluk hebben met het weer.

 • Wandelen: wandelen is een fijne sport omdat het gewoon op uw eigen tempo kan. De ANWB heeft prachtig wandelroutes, met genoeg punten om even uit te rusten en eens goed om u heen te kijken. Een mooie gelegenheid om er samen met uw vrienden en een goed gevulde picknickmand op uit te gaan.
 • Fietsen: voor sommige ouderen is wandelen iets te belastend voor de knieën. Als u toch buiten wilt sporten, dan is de fiets een goed alternatief. Hiermee legt u langere afstanden af en ziet u dus ook meer. Mocht het fietsen wat te zwaar worden, dan kunt u overwegen om een elektrische fiets aan te schaffen.

Sporten in een sportschool

De sportschool wordt allang niet meer gedomineerd door gespierde macho jongens en meiden. Er zijn steeds meer ouderen in de sportschool te vinden, met een goede reden. Het is namelijk een hele veilige plek om te trainen: u krijgt uitleg over alle apparaten en u kunt uw eigen tempo aanhouden. Er zijn verschillende dingen die u in de sportschool kunt doen:

 • Krachttraining: dit zorgt voor soepele en sterke spieren, waardoor u gewrichtsproblemen kunt voorkomen. Hierdoor blijft uw lichaam langer vitaal.
 • Rek- en strekoefeningen: deze oefeningen zorgen ervoor dat uw spieren lang en soepel blijven. Hierdoor voelt u zich bijna net zo lenig als vroeger en kosten alledaagse taken minder moeite.
 • Balanstraining: veel ouderen zijn huiverig voor een val, omdat de botten door de jaren heen wat poreuzer zijn geworden en snel breken. Met balanstraining, zoals tai-chi, verkleint u het valrisico en dus ook de kans op botbreuken.
 • Groepslessen: de sportschool kan ook een hele sociale plek zijn, dat ziet u voornamelijk terug in de groepslessen. Sommige sportscholen bieden speciale senioren dans- of steplessen aan.
 • Cardio: cardio is een manier om uw conditie te verbeteren. Hierdoor houdt u uw hart- en vaatfuncties gezond. Voorbeelden van cardio-apparaten zijn roeimachines, loopbanden of crosstrainers.

Veel fitness apparaten die u kunt gebruiken in een sportschool, kunt u ook gemakkelijk thuis neerzetten. Bijkomend voordeel hiervan is dat u niet de deur uit hoeft om te sporten.


Sporten in het water

Sporten in het water geeft u een heerlijk fris en rustig gevoel. U traint al uw spiergroepen, terwijl u nauwelijks kans maakt om te vallen of om blessures op te lopen. Draag wel goede slippers, want u wilt na een uw sportsessie natuurlijk niet uitglijden.

 • Zwemmen: de meest voor de hand liggende sport is recreatief zwemmen, oftewel baantjes trekken. U kunt dit op elk gewenst tijdstip en in uw eigen tempo doen. Zowel uw kracht als conditie zullen toenemen.
 • Aquajogging: als u baat heeft bij wat meer actie, dan is aquajogging wellicht iets voor u. Dit zijn groepslessen waarbij u oefeningen in het water doet, vaak onder begeleiding van een enthousiaste instructeur en leuke muziek.

Sociale sporten

 • Golfen: te midden van groene weides slaat u op uw gemak een balletje weg. Zal u verder komen dan de andere golfers? Golfen is een ontspannen sport die geliefd is bij de oudere generatie.
 • Tennis: deze sport is erg populair onder vitale senioren. Als u balans- of gewrichtsproblemen heeft, is het niet aan te raden. Verder kunt u tennis zo gek maken als u zelf wil. Er zit natuurlijk wel een verschil tussen rustig een balletje overslaan of een wedstrijdje spelen.
 • Biljarten: van biljarten zult u geen wasbordje krijgen, maar het is wel een erg gezellige sport waar u steeds beter in kunt worden.

Sporten in een groep

 • Dansen: muziekliefhebbers zullen tijdens het dansen nauwelijks doorhebben dat ze aan het sporten zijn. Een dansles, zoals tango, is de ideale manier om in beweging te blijven en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten.
 • Gymnastiek: tijdens een les gymnastiek doet u oefeningen waarmee uw vitale organen en uw spieren worden getraind, waardoor uw lichaam extra lang meegaat. Met een beetje geluk zijn de lessen ook nog eens op leuke muziek.

Welke sport is uw favoriet? Klik hier als u meer wil tips wil lezen over bewegen voor ouderen, inclusief alle gezondheidsvoordelen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag