Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je ouderen helpen tegen betaling?

Hoe kun je ouderen helpen tegen betaling?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De vergrijzing in Nederland neemt in een rap tempo toe, waardoor er steeds meer ouderen zijn die een helpende hand kunnen gebruiken. Dat kan in de vorm van vrijwilligerswerk, maar ook tegen een vergoeding of een betaling. Hoe je ouderen kunt helpen tegen betaling, lees je in dit artikel.

Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar over het algemeen kunnen we met zekerheid zeggen dat de tijd nooit stilstaat en dit invloed heeft op ons als mens zijnde. Met elke seconde die voorbij tikt, worden we ouder. In de meest gunstige omstandigheden bereiken we op een gegeven moment een leeftijd waarop we bejaard genoemd mogen worden. In dat geval worden we vaak hulpbehoevend en kunnen we assistentie gebruiken op alle mogelijke manieren.


Bezuinigingen en drukte

En wat is er dan prettiger dan – wanneer je een oudere genoemd mag worden – om geholpen te worden door je kinderen en regelmatig bezoek te krijgen van je kleinkinderen? Om de hulp en ondersteuning te krijgen die je nodig hebt. Helaas is dit in de praktijk niet altijd het geval, waardoor sommige ouderen eenzaamheid ervaren en meer hulp nodig hebben dan ze feitelijk krijgen. Dat heeft niet alleen te maken met de bezuinigingen in de zorg, maar ook met de huidige tijdsgeest.

Het begrip “druk” wordt méér dan regelmatig in de mond genomen en daardoor blijft er weinig tijd over om te besteden aan het helpen van de ouderen. Ook de kleinkinderen ervaren steeds meer drukte (door school, studie, onderhouden van sociale contacten en het uitoefenen van hobby’s), waardoor er geen ruimte meer is om oma of opa van een helpende hand te voorzien. En dat is jammer. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten, want die zijn er gelukkig zeker.


Mogelijkheden om ouderen te helpen

Gelukkig zijn er een hoop mogelijkheden om ouderen te helpen. Het kan onder meer in de vorm van vrijwilligerswerk. Mensen die een paar uurtjes per week over hebben, kunnen deze besteden aan het helpen van ouderen. Door bijvoorbeeld een belletje te plegen om met ouderen te praten, met ze te wandelen in het park of een wens in vervulling te laten gaan op Nationale Ouderendag. Om dit mogelijk te kunnen maken is het Nationaal Ouderen Fonds opgericht. Bij dit fonds kun je je opgeven als vrijwilliger en je hulp aanbieden.

Vaak maakt dat echt een verschil: de ouderen die hulp krijgen waarderen dat enorm en krijgen een brede lach op het gezicht. Daarnaast zul je als vrijwilliger bepaalde zienswijzen van ouderen ervaren, waar je mogelijk zelf nog iets van opsteekt. Een mooie wisselwerking dus.


Ouderen helpen tegen betaling

Het is niet alleen mogelijk ouderen vrijwillig te helpen, maar ook tegen een vergoeding of een betaling. Wil je dus ouderen van een lach voorzien en er – naast de mogelijke wijze levenslessen – zelf ook iets aan overhouden, dan kun je op diverse plekken terecht. Op deze plekken wordt de hulp meestal aangeboden in de vorm van “gezelschap tegen betaling”. Denk daarbij aan wandelingen maken, spelletjes doen of meegaan naar het ziekenhuis.

In principe zijn dat activiteiten waar je geen zorgdiploma voor nodig hebt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je er bepaalde papieren voor nodig hebt. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je oprechte interesse hebt in het helpen van ouderen. Je kunt ze namelijk alleen goed helpen wanneer zij het gevoel hebben oprecht gezelschap te hebben (ook al is dat tegen een betaling of vergoeding).

Fleur de Dag

blank

Wil je ouderen helpen tegen een betaling, dan zou je de website van de organisatie Fleur de Dag eens kunnen bezoeken. Deze organisatie is speciaal in het leven geroepen om ouderen één op één aandacht te geven en een aanvulling te zijn op familie, mantelzorgers en beroepskrachten. Bij deze organisatie staat de kwaliteit van het leven van ouderen centraal. Fleur de Dag biedt verschillende diensten voor ouderen aan zoals het bezoeken van een museum, een bezoek aan een arts of aan de kapper, boodschappen doen of een workshop volgen. Ook wordt er begeleiding voor bijzondere momenten aangeboden, bijvoorbeeld voor een huwelijksdag van familie. Fleur de Dag biedt een breed dienstenpakket aan met activiteiten die gericht zijn op het welzijn van ouderen. Daar de vraag hiernaar steeds groter wordt, zullen er regelmatig vacatures zijn bij de organisatie. Goed om in de gaten te houden dus als je én graag ouderen zou willen helpen én daar ook nog eens een leuke vergoeding voor zou willen ontvangen.


blankSeniorenStudent; ouderen helpen als student

Ben je een student en wil je ouderen helpen tegen betaling? Ook dan zijn er mogelijkheden. Het platform SeniorenStudent bijvoorbeeld. SeniorenStudent biedt studenten de mogelijkheid tegen betaling (leuke) activiteiten met ouderen te ondernemen. Activiteiten zoals spelletjes spelen, tuinieren, voorlezen en computeren. In principe zijn de activiteiten die SeniorenStudent aanbiedt in grote lijnen vergelijkbaar met de diensten van Fleur de Dag, met het verschil dat SeniorenStudent zich specifiek op een jongere/studerende doelgroep richt en veel ervaring heeft met het aannemen en inzetten van studenten.Studenten die zich aanmelden worden gescreend en er vindt altijd eerst een intakegesprek plaats. Zo kan SeniorenStudent een goede inschatting maken of iemand wel of niet geschikt is voor de werkzaamheden.

Ook wordt goed gekeken naar de match tussen de senior in kwestie en de student door middel van een kennismakingsgesprek. Omdat het gaat om mensenwerk, is het belangrijk dat beide partijen goed met elkaar overweg kunnen. SeniorenStudent maakt onderdeel uit van een groter netwerk genaamd Careibu. Dat is een organisatie die in het teken staat van het inzetten van hulp door studenten aan mensen van alle generaties. Bijvoorbeeld door de studenten op te laten passen op kinderen of door een ‘poetsstudent’ aan te bieden die een handje helpt in het huishouden.


Ouderen helpen tegen betaling? Laat je adviseren!

Wil je ouderen helpen tegen betaling, dan doe je er goed aan dit via officiële wegen te regelen en bijvoorbeeld contact op te nemen met één van de bovenstaande platforms. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met lokale zorginstellingen, maar de vraag is of ze hier intern vacatures voor hebben. Daarnaast zul je – omdat het gaat om werkzaamheden die verricht worden tegen een betaling/vergoeding – rekening moeten houden met belastingen en verzekeringen. Je zal over het inkomen dat je vergaart tenslotte belasting moeten betalen en als je met ouderen op pad gaat, zit een ongelukje in een klein hoekje.

Door te zorgen dat je zelf goed ingedekt bent voorkom je eventuele problemen. Laat je dus altijd goed informeren door organisaties met verstand van zaken voordat je aan de slag gaat met het helpen van ouderen, al dan niet tegen betaling. Zo kun je met een gerust hart ouderen voorzien van de hulp en aandacht die ze nodig hebben. Het is tenslotte harder nodig dan ooit!

 



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Senioren Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag