Op welke kortingen heb je recht als 65-plusser?

Op welke kortingen heb je recht als 65-plusser?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben je 65 jaar of ouder? Dan profiteer je van leuke kortingen, onder andere op uitstapjes. Dat komt goed uit, want waarschijnlijk ben je met pensioen en heb je veel tijd om erop uit te gaan. Maar waar krijg je precies korting op? In dit artikel bespreken we de belangrijkste kortingen waar je recht op hebt als 65-plusser. Helaas is het zo dat de kortingen voor deze leeftijdscategorie steeds verder aan banden wordt gelegd, maar er zijn op moment nog genoeg dealtjes om van te profiteren! 


Korting in de bioscoop en theater

De meeste filmhuizen en bioscopen hanteren gereduceerde tarieven voor bepaalde doelgroepen. De meest voorkomende doelgroepen zijn studenten, kinderen, tieners, CJP-pashouders en 65-plussers. Dat betekent dat je voor een gereduceerd tarief naar de film kunt. Dat komt goed uit, want heel veel mensen van 65 jaar en ouder vinden het heerlijk om ontspannen een avondje naar de bioscoop te gaan. Maar hoeveel betaal je als senior voor een kaartje? Om deze vraag te beantwoorden zetten we de prijzen van de bioscoop Pathé op een rij. Dat is een van de grootste bioscoopketens, waarvan er vast ook een vestiging in jouw stad is. Onderstaande tabel laat de prijzen zien van een normale film (dus geen 3d of andere speciale effecten). Als 65-plusser betaal je bij Pathé €9 voor een bioscoopkaartje. Dat is €1.95 minder dan een regulier kaartje.

Bron: Pathé

Daarnaast zijn er speciale 50-plus voorstellingen, waar je als 65-plusser natuurlijk ook van harte welkom bent. Voor €6.50 kun je naar de voorstelling, die meestal overdag plaatsvinden. Als je al met pensioen bent, dan hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Naast de goedkope entree krijg je in de pauze koffie of thee met iets lekkers.

Korting op theatervoorstellingen

Veel theaters bieden 65-plussers korting aan op hun entreebewijs. Hoeveel korting dat is, hangt onder meer af van de voorstelling en de voorwaarden van het desbetreffende theater. Voor meer informatie kun je het beste informeren bij het theater bij jou in de buurt.


Korting voor het openbaar vervoer

In het openbaar vervoer profiteer je al vanaf je 60e verjaardag van kortingen. Je kunt vanaf die leeftijd voordeliger met de trein reizen. Zo kom je in aanmerking voor de ‘vrije keuzedagen.’ Dat zijn zeven dagen waar je in totaal €24.50 voor betaalt. Wanneer je wil reizen of waar je naar toe wil, maakt niet uit. Zolang je maar na 9 uur reist, of in het weekend. Dit bedrag blijft hetzelfde. Omgerekend betaal je ongeveer €3 per ritje! Dat zijn behoorlijk lage bedragen voor een treinreis.

Bus, trein of metro

Reis je niet alleen met de trein, maar ook met de tram, metro of bus? Ook dan gelden er leuke kortingen voor jou. Ditmaal niet vanaf je 60e verjaardag, maar vanaf je 65e verjaardag. Je krijgt dan standaard een korting van 34%, op elke rit die je maakt. Je kunt van de korting profiteren door te reizen met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo. Alleen dan kunnen ze controleren of jij inderdaad 65 plus bent. Voor meer informatie over seniorenkortingen in het OV raden we aan om op deze website te kijken.


Kortingen op een dagje weg

Ga je graag een dagje uit met de kleinkinderen? Hartstikke leuk, maar dat kan behoorlijk duur zijn. Daarom is het belangrijk om je oren en ogen goed open te houden voor eventuele 65-plus kortingen. In Nederland zijn deze kortingen onder andere verkrijgbaar bij de Efteling, waar je al profiteert vanaf je 60e verjaardag. Je krijgt €4 korting op een entreekaartje, waardoor je in plaats van €38 slechts €34 betaalt. Bij Walibi geldt het gereduceerde tarief zelfs vanaf je 55e verjaardag. Daar betaal je €32 in plaats van de gebruikelijke €34.50. En zo zijn er nog een aantal themaparken en attractieparken met vergelijkbare kortingen. Je kunt het beste op de website van een park kijken of bellen met de klantenservice om te achterhalen of er kortingen gelden.

65-plus abonnement bij dierenpark Amersfoort

Woon je in de buurt van Amersfoort en ga je graag naar een dierenpark? Dan moet je echt overwegen om een speciaal 65-plus abonnement te kopen. Met dit abonnement kun je samen met een kleinkind, oppaskind of buurtkind naar de dierentuin. Voor een bedrag van €69 heb je een jaar lang toegang tot het dierenpark. Maar dat niet alleen: je mag gratis een kind van 0 tot en met 12 jaar meenemen naar de dierentuin. Het maakt niet uit welk kind je meeneemt, zolang jij er zelf maar altijd bij bent. Zo kun je alle kleinkinderen een keertje meenemen! Overigens kunnen jullie ook met z’n allen tegelijk, maar dan moet je bijbetalen.


Met korting naar het museum

De kans is groot dat je interesse in musea in de loop der jaren is toegenomen. Nu je wat ouder bent heb je steeds meer tijd om musea te bezoeken. De kinderen (als je die hebt) zijn uit huis en je hoeft niet meer te werken. Maar wie zich alvast verheugt op een gereduceerd toegangskaartje als 65-plusser, kan nog weleens van een koude kermis thuiskomen… Lang niet alle musea bieden korting aan senioren aan. Dus reken jezelf niet te vroeg rijk en controleer eerst of het museum waar jij heen gaat kortingen aanbiedt aan senioren.

Zo krijg je tóch korting

Is het dan onmogelijk om als 65-plusser korting te krijgen op een museumbezoekje? Niet helemaal! Sommige musea geven namelijk korting aan inwoners van hun stad. Ze controleren je residentie door middel van een stadspas, die je in jouw eigen stad of gemeente aan kunt vragen. In Rotterdam en Den Haag kom je met zo’n pas in aanmerking voor korting. Check bij jouw gemeente of je in aanmerking komt voor de stadspas en hoe je deze aan kunt vragen.

Voordeliger naar museum met Museumkaart

Ga je geregeld naar het museum? Dan kan je een hoop geld besparen door een Museumkaart aan te schaffen. Dit is een persoonsgebonden kaart waarmee je een jaar lang onbeperkt naar zo’n 400 musea in heel Nederland kunt gaan. Voor deze kaart betaal je €54,95 en eenmalig €4,95 inschrijfkosten. Maar als je zes keer naar het museum gaat per jaar (ervan uitgaande dat een gemiddeld toegangskaartje €10 kost), dan heb je dit geld er alweer uit. Helaas biedt de Museumkaart geen kortingen voor 65-plussers.


Kortingen via een ouderenbond

Er zijn verscheidene ouderenbonden waar je je als 65-plusser bij aan kunt sluiten. De meest bekende en tevens grootste ouderenbonden van Nederland zijn: PCOB, ANBO en KBO. Als je bent aangesloten bij een van deze partijen, dan profiteer je van fijne kortingen. Deze kortingen zijn specifiek afgestemd op jouw levensfase. Kortingen waar je bijvoorbeeld van kunt profiteren zijn:

  • Ondersteuning bij het invullen van belastingformulieren. Als je hier een accountant of financieel adviseur voor in moet schakelen, dan wordt het tamelijk duur. Dus in die zin kun je deze besparing als korting beschouwen.
  • Korting bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering. De ziektekostenverzekering is een vaste last die maandelijks terugkeert, dus het kan geen kwaad om hier kortingen op te ontvangen.
  • Korting op je rijbewijskeuring. Vanaf een bepaalde leeftijd moet je elke 5 jaar je rijvaardigheid en zicht laten testen om in aanmerking te komen voor een verlening van je rijbewijs. Via ouderenbonden krijg je korting op deze keuring.
  • Kortingen per bond. Elke bond heeft specifieke kortingen. Laat je dus informeren door een ouderenbond om te achterhalen welke kortingen er allemaal zijn. Om alvast een voorbeeld te noemen: ANBO biedt leden meer dan 10% korting aan bij het assortiment van BeterBed en Aktiesport.

Voor de ouderenbonden betaal je vaak enkele tientjes per jaar. Het verschilt een beetje per bond wat de lidmaatschapskosten zijn en wat je ervoor terugkrijgt. Als je gebruik maakt van alle kortingen, dan is deze investering het dubbel en dwars waard.


Let op: de Pas-65 bestaat niet meer

Een aantal jaar geleden maakten senioren gretig gebruik van de Pas-65. Met deze pas kon je allerlei kortingen krijgen, bijvoorbeeld bij diverse leerzame en ontspannende activiteiten. Daarnaast kreeg je met deze pas standaard korting bij het stads- en streekvervoer. De pas was in eerste instantie in het leven geroepen om ouderen mobiel te houden en te stimuleren om de deur uit te gaan en leuke dingen te doen. Na verloop van tijd traden er echter problemen op met identificatie. Er werd misbruik gemaakt van de pas, door mensen die de 65 nog niet gepasseerd waren. Daarnaast konden de kosten voor de organisatie niet altijd uit. Daarom is deze pas niet meer verkrijgbaar en niet meer geldig. Er is op moment van schrijven nog geen vergelijkbaar alternatief.


Tot slot: vergeet legitimatiebewijs niet

Leeftijden zijn lastig om in te schatten. Dat geldt niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen. Sommige mensen van 55 jaar hebben al een behoorlijk oud gezicht en willen zodoende profiteren van alle kortingen die bij een 65-plus status horen. Andere mensen van 70 zien er nog hartstikke kwiek en fit uit. Om die reden willen de meeste organisaties je legitimatiebewijs zien voordat ze de korting toekennen. Neem de ID-kaart, rijbewijs of het paspoort dus mee als je ergens korting wil scoren!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Dagje uit Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag