Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost wonen in een verzorgingstehuis?

Wat kost wonen in een verzorgingstehuis?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Natuurlijk breng je je oude dag het liefst in volledige zelfstandigheid door. Zoals je het je hele leven gedaan hebt. Zelf je boodschapjes doen. Zelf koken. Zelf je huis schoon maken. Zelf jezelf wassen. Helaas komt ouderdom met gebreken en bestaat er altijd de kans dat je vroeg of laat niet meer zelfstandig kunt wonen. De kinderen gaan op zoek naar een geschikt verzorgingstehuis waar je in alle rust je laatste periode op deze aardbol kunt gaan doorbrengen. Zo’n verblijf in een verzorgingshuis is niet geheel kosteloos. We hebben in dit artikel de kosten die kleven aan wonen in een verzorgingstehuis voor je op een rijtje gezet.


Wonen in een verzorgingstehuis

Een verzorgingshuis, ook wel verpleeghuis genoemd, is misschien niet de leukste plek op aarde, maar het is een mooie uitvinding voor ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. In een ver verleden namen de kinderen de zorg voor hun ouders voor hun rekening, iets wat je in andere delen van de wereld nog steeds wel ziet. In de hedendaagse westerse maatschappij is dit helaas onmogelijk. We moeten werken, de kinderen moeten naar school, we hebben ons huishouden en dan blijft er nog maar weinig tijd over om 24/7 voor je oude vader of moeder te zorgen. En dus biedt een verzorgingstehuis uitkomst.

Je hoeft je als (klein)kind geen zorgen meer te maken om de zelfredzaamheid van je vader, moeder, opa of oma. Er wordt gekookt. Er zijn activiteiten die ze kunnen doen. En in het ergste geval wordt de hygiëne voor ze verzorgd. Het enige wat jij dan verder nog hoeft te doen is je geliefde familielid niet laten verpieteren in het verpleeghuis. Iets dat je helaas nog veel te vaak ziet. Er gaan weken overheen voordat men weer eens een bekend gezicht ziet. Wat dat betreft kunnen we – ook al kunnen we niet alle gebruiken in de praktijk brengen – zeker nog wel iets leren van hoe men in andere culturen met de ouderen om gaat.


Kosten wonen in een verzorgingshuis

Zoals gezegd is een verblijf in een verpleeghuis niet kosteloos. Je krijgt onherroepelijk te maken met de eigen bijdrage die het verzorgingshuis hanteert. Deze eigen bijdrage staat niet vast. Hij is afhankelijk van je inkomen en je vermogen en ook betaal je in verschillende fases van je verblijf in het verzorgingstehuis verschillende bedragen. We hebben alle ins en outs voor je op een rijtje gezet.

Lage bijdrage

In de eerste 6 maanden van je verblijf in een verpleeghuis betaal je de zogenaamde lage eigen bijdrage voor zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Deze lage eigen bijdrage blijf je betalen als je nog een partner hebt die nog thuis woont en soms als je kinderen hebt waar je nog bij helpt bij het levensonderhoud. De maximale lage bijdrage lag dit jaar op 843 euro per maand.

Hoge bijdrage

De hoge eigen bijdrage ga je als alleenstaande betalen na de eerste 6 maanden in de zorginstelling. Woont je partner ook in een zorginstelling? Dan betaal je gezamenlijk eenmaal de hoge bijdrage. De hoge bijdrage lag dit jaar op maximaal 2313 euro per maand. Fors, maar dit heeft alles te maken met je verzamelinkomen van de 2 voorgaande jaren en een eventueel aanwezig vermogen.


Hoe wordt de bijdrage berekend?

Niet iedereen betaalt evenveel voor het verblijf in het verzorgingstehuis. Logisch, want niet iedereen heeft dezelfde financiële middelen natuurlijk. De eigen bijdrage wordt bepaald aan de hand van het verzamelinkomen van 2 jaar geleden. Deze is terug te vinden op je aangifte inkomstenbelasting. Bij dit bedrag wordt ook nog 8% van het box-3 saldo bij opgeteld, het zogenaamde belaste vermogen.

De hoge eigen bijdrage is de optelsom van bovenstaande zaken, minus de verwachte kosten die je dat jaar gaat maken zoals bijvoorbeeld kosten aan je zorgverzekering. Tevens worden de volgende zaken afgetrokken van de eigen bijdrage:

  • Algemene aftrekpost
  • Vast bedrag aan kleed- en zakgeld
  • Doorgaans een percentage van je inkomen boven een bepaalde grens. Waar de grens precies ligt is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Eigen woning en verblijf in verpleeghuis

Het kan voor komen dat je nog over een eigen woning beschikt als het tijd is om naar het verzorgingshuis te gaan. In dat geval kan de hoge bijdrage fors oplopen. Een woning wordt tenslotte als vermogen gezien en als een groot deel van je geld in stenen zit, schiet de hoge bijdrage flink omhoog. Dit is in de beginfase nog niet het geval, maar na 2 jaar na het vertrek naar een verzorgingstehuis gaat de woning qua berekening van box 1 naar box 3. Omdat er voor de berekening van de eigen bijdrage 2 jaar wordt teruggekeken ga je pas na 4 jaar een hogere eigen bijdrage betalen vanwege de eigen woning.

Omdat de hoge bijdrage in dat geval zo fors oploopt is het voor de meeste mensen bijna niet meer mogelijk om de eigen bijdrage op te kunnen hoesten. De eigen woning verkopen is dan noodzaak. Het is echter niet slim om direct al je woning te verkopen zodra je naar een verzorgingstehuis gaat. Er wordt namelijk twee jaar teruggekeken om de eigen bijdrage te bepalen. Stel dat je in 2018 naar een verzorgingshuis gaat en je woning direct verkoopt, dan wordt er vanaf 2020 al gekeken naar het eigen vermogen dat beschikbaar is gekomen vanwege de verkoop van de woning. Je kunt dan beter wachten tot 2020 en dan pas je woning te koop zetten. In dat geval heb je namelijk nog tot 2023 de tijd om je woning te verkopen. Een huis dat leeg en te koop staat blijft namelijk 3 jaar lang in box 1 qua berekening in plaats van box 3. Indirect betekent dit automatisch dat je pas in 2025 de hogere bijdrage hoeft te betalen. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat de woning onderhoud nodig heeft gedurende de tijd dat hij leeg staat en dit kost natuurlijk ook weer geld. Daarom kan verhuren of verkopen uiteindelijk toch lucratiever, dan wel zorgelozer zijn.


WLZ en WMO

Sommige mensen ontvangen zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg én hulp uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Als dit bij jou ook het geval is, dan moet je 2 maal de eigen bijdrage betalen. Het totaalbedrag dat je moet betalen kan echter nooit hoger zijn dan de maximale bijdrage van 1 van die 2.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Gezondheid Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag