Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een scootmobiel?

Wat kost een scootmobiel?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je slechter ter been wordt, kan het fijn zijn om gebruik te maken van hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen kunnen je bereik vergroten en zorgen dat je nog steeds zelfstandig activiteiten kunt ondernemen. Een scootmobiel is een praktisch en divers hulpmiddel. Wandelen met de hond, boodschappen doen en bezoekjes aan familie blijven op deze manier mogelijk. Voor een bedrag tussen de 1.000 en 9.000 euro heb je een eigen scootmobiel. Hoe deze kosten opgebouwd worden en of je een vergoeding voor je scootmobiel krijgt, leggen we uit in dit artikel.


Indicatie kosten scootmobiel

De prijs van een scootmobiel is afhankelijk van veel factoren. De goedkoopste scootmobielen zijn verkrijgbaar van ongeveer 1.000 euro en de prijzen gaan tot ongeveer 9.000 euro. Voor duizend euro heb je een eenvoudige scootmobiel die je kunt opvouwen. De batterij zal niet extreem lang meegaan en het comfort in minimaal. Voor 9.000 euro heb je een luxe scootmobiel met misschien wel 5 wielen, waarmee je soms bijna honderd kilometer kunt rijden. De stoelen zijn dan erg comfortabel en je kan er soms met twee personen tegelijk op rijden.

Koop je een tweedehands scootmobiel, dan zakken de prijzen tot ca. maximaal 50% onder de nieuwprijs. Later in het artikel komen we daar verder op terug. Er zijn over het algemeen 6 factoren die de prijs van een scootmobiel bepalen.


6 factoren die de prijs van een scootmobiel bepalen


1. Welke scootmobiel heb je nodig?

Om te bepalen welke scootmobiel het beste bij je past, zijn er een aantal vragen die je eerst moet stellen. Het antwoord op die vragen vertelt ten eerste of een scootmobiel geschikt is voor jou, en welke scootmobiel het beste bij je past. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

– Heb je goede ogen, waardoor je kunt deelnemen aan het verkeer?
– Kun je verkeersituaties op tijd inschatten en daarop anticiperen?
– Vind je het leuk om nieuwe vaardigheden aan te leren, zoals het besturen van de scootmobiel?
– Heb je een snel reactievermogen?
– Ben je op de hoogte van de geldende verkeersregels?
– Ben je in staat om nog enkele stappen te zetten zonder scootmobiel? Bijvoorbeeld een rollator of wandelstok.
– Kun je rechtop zitten zonder steun aan de zijkanten?
– Is je motoriek fijn genoeg om een gashendel vast te blijven houden voor langere tijd?
– Kun je de scootmobiel in een afgesloten ruimte opladen, vlakbij je woning?
– Zijn er deurposten breder dan minimaal 80 centimeter in je omgeving?
– Heb je een gewicht van boven de 130 kilo?
– Waar wil je de scootmobiel het vaakst gebruiken?
– Ben je bang om te vallen met de scootmobiel?

Deze vragen zijn belangrijk voor het bepalen welke scootmobiel het best is voor jou en of je überhaupt een scootmobiel zou moeten hebben. Afhankelijk van de antwoorden op de bovenstaande vragen kom je terecht bij één van de volgende modellen:

– Scootmobiel met overkapping
– Scootmobiel met 3 wielen
– Scootmobiel met 4 wielen
– Scootmobiel met 5 wielen
– Scootmobiel voor zware personen
– Scootmobiel met snelheid begrenzer
– Tweepersoons scootmobiel
– Opvouwbare scootmobiel

Het spreekt voor zich dat iedere scootmobiel anders is en dat je budget groter moet zijn wanneer je meer eisen hebt aan het voertuig. Met de antwoorden op bovenstaande vragen kun je een verkoper benaderen en advies vragen voor het uitkiezen van een geschikte scootmobiel.


2. Pechhulp voor je scootmobiel

Je scootmobiel zal het waarschijnlijk vrijwel altijd goed doen. Maar het kan voorkomen dat je een keer pech krijgt. Niet zo erg als je al thuis bent, maar wel als je in een winkelcentrum of langs de kant van de weg staat. Om te voorkomen dat je familie of vrienden moet bellen om langs te komen, kun je ook een pechhulp verzekering voor je scootmobiel afsluiten.

Daar zijn verschillende partijen voor, zoals bijvoorbeeld de Wegenwacht. Zij komen je direct helpen als je pech hebt, en herstellen de scootmobiel direct. Lukt datt niet, brengen ze je naar je bestemming, een reparateur of naar huis. Een pechhulp verzekering voor je scootmobiel kan van pas komen als je familie en vrienden ver weg wonen en je redelijk vaak zelfstandig de deur uit gaat. Een pechhulp verzekering kost ongeveer 40 tot 70 euro per jaar, afhankelijk van de verzekeraar.


3. Extra garantie op een scootmobiel

Op een nieuwe scootmobiel krijg je vrijwel altijd twee jaar standaard fabrieksgarantie. Heb je een dure scootmobiel gekocht, dan wil je deze misschien goed laten onderhouden. In dat geval kun je in aanmerking komen voor een verlenging van de garantie, waarbij je 5 of 10 jaar garantie krijgt. In dat geval moet je de scootmobiel periodiek laten nakijken en onderhouden bij het onderhoudscentrum. Oude onderdelen worden vervangen, schade wordt hersteld en de batterij wordt even nagekeken. Dan kun je daarna weer gerust de weg op.

Het hebben van extra garantie komt natuurlijk wel tegen een extra prijs. Je sluit dan in veel gevallen een onderhoudsabonnement af tegen een vaste prijs per maand. In ruil daarvoor komt er een onderhoudstechnicus aan huis die alle problemen voorkomt en verhelpt. De prijs hiervoor verschilt per onderhoudscentrum en je kunt een offerte opvragen voor het type scootmobiel dat je aanschaft. Vaak is het beter om dit contract af te sluiten bij de verkopende partij van de scootmobiel omdat je zo soms korting kunt krijgen.


4. Accessoires voor een scootmobiel

Een scootmobiel kun je kopen als basisvariant, maar er zijn ook diverse accessoires die het gebruik ervan een stuk prettiger maken. Afhankelijk van je wensen en eisen, kun je kiezen voor onder andere de volgende accessoires:

– Regenhoes
– Slot
– Boodschappenmandje
– Dashboardbeschermer
– Drempelhulp
– Stuurtas
– Gel kussen
– Handwarmers
– Telefoonhouder
– Sta op stoelhulp
– Krukhouder

Accessoires zijn er al vanaf tien euro, maar kunnen oplopen tot meer dan driehonderd euro. Let hier dus op bij de aanschaf van de scootmobiel. Soms kan het beter zijn om een luxere scootmobiel te kopen die al enkele accessoires in het standaardpakket heeft zitten.


5. Tweedehands scootmobiel

Natuurlijk zijn nieuwe producten duurder dan tweedehands producten. Hetzelfde geldt voor een scootmobiel. Hoewel het soms riskant is om dure uitgaven te doen voor een tweedehands scootmobiel, kun je er ook veel geld mee besparen. Marktplaats staat vol met tweedehands scootmobiels die maar voor korte tijd gebruikt zijn. Zie je een goede aanbieding, kun je wellicht vragen of er een technicus meegaat die verstand heeft van deze scootmobiel. Voor een paar tientjes krijg je dan waardevol advies of je de scootmobiel wel of niet moet kopen. Heb je weinig geld en krijg je geen vergoeding van de gemeente, dan kan dit de oplossing zijn.


6. Financieren van een scootmobiel

Heb je niet genoeg geld om de scootmobiel in één keer te betalen, maar heb je wel een vast inkomen? In dat geval kun je ook een financiering aanvragen. Vaak geldt er wel een maximale leeftijd van 75 jaar en een minimum maandelijks inkomen, maar in dat geval kun je tegen een vast bedrag per maand rondrijden op de scootmobiel. Soms hoef je dan maar 50 euro per maand te betalen. Uiteraard kost deze vorm van lenen wel geld, omdat je rente betaalt over het geleende geld. Dit rentebedrag moet je dan optellen bij het totaalbedrag van de scootmobiel.


Subsidie aanvragen scootmobiel

Een scootmobiel kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Vaak hangt het af van het type scootmobiel dat je koopt en de accessoires die je erbij neemt. Een goedkope opvouwbare scootmobiel kun je kopen vanaf ongeveer 1.000 euro. Een eenvoudige variant met drie wielen is verkrijgbaar vanaf ongeveer 1.500 euro en luxe scootmobielen kunnen soms 5.000 euro of meer bedragen.

Voor veel mensen is zelfs een goedkope uitvoering al een flinke uitgavenpost. Dat is vervelend, omdat je wel graag mobiel wilt blijven, maar daar niet de financiële middelen voor hebt. In dat geval maak je wellicht een kans om vergoeding te krijgen voor een scootmobiel. Hieronder lichten we alle mogelijke opties toe.

WMO en een scootmobiel

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning en is bedoeld voor gemeentes die op bepaalde gebieden willen investeren in de maatschappij. Een onderdeel hiervan is om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen omdat opvang duurder is. Je kunt via de WMO mogelijk ondersteuning aanvragen voor een scootmobiel, omdat je hiermee je bereik vergroot en langer zelfstandig kunt blijven wonen. Je kunt deze aanvraag doen via de gemeente, waarbij je een formulier kunt invullen. Dit kan online of op het gemeentehuis.

WVG
De Wet Voorzieningen Gehandicapten was tot 2007 een voorloper van het WMO. Deze wet bestaat dus niet meer, maar komt op hetzelfde neer. De wet was bedoeld om mensen mobieler te maken. Onder deze ondersteuning vielen vergoedingen voor rollators, scootmobiels en andere hulpmiddelen. De WMO is feitelijk gezien een uitgebreide variant op de WVG omdat deze nu voor iedereen geldt.

PGB en een scootmobiel

Het PGB staat voor Persoons Gebonden Budget en is een bedrag dat je eenmalig of periodiek krijgt uitgekeerd. Dit bedrag kun je vervolgens vrij besteden, dus je kunt er ook een scootmobiel voor kopen. Het lastige aan het PGB is dat dit per situatie en per gemeente wordt bepaald. Iemand in een andere gemeente met dezelfde situatie kan dus een budget toegewezen krijgen, terwijl jij dat niet krijgt. Naast verhuizen is hier helaas niets aan te doen. Je kunt PGB aanvragen door de benodigde formulieren in te vullen bij de gemeente. Vervolgens kijkt de gemeente of je inderdaad een budget nodig hebt om mobieler te worden.

ZIN en scootmobiel

Zorg In Natura zorgt ervoor dat je zorg krijgt aangeboden, zonder dat daar financiële zaken bij komen kijken. In dit geval is een scootmobiel ook een vorm van zorg in natura. Je kunt ZIN aanvragen bij je gemeente door de benodigde formulieren aan te vragen. De gemeente beoordeelt de aanvraag en keurt dit af of goed. Vervolgens krijg je een scootmobiel van het bedrijf met wie de gemeente samenwerkt.

Wel geldt in alle bovenstaande situaties dat je een eigen bijdrage moet betalen aan het CAK. Dit is wettelijk verplicht en kun je dus niet voorkomen. Deze eigen bijdrage betaal je iedere vier weken, dus 13 keer per jaar. Je kunt de bijdrage berekenen op de website van het CAK.


Een scootmobiel kan een goede aanvulling zijn op het dagelijks leven. Wil je je onderweg nog iets veiliger voelen? Met GPS trackers voor ouderen kunnen bijvoorbeeld je kinderen zien waar je bent als je verdwaald bent. Heb je ook een rollator nodig? Lees ook waar je op moet letten als je een rollator aanschaft.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag