Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een rollator?

Waar let je op bij de aanschaf van een rollator?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je wilt een rollator kopen. Voor jezelf, je ouders of misschien wel grootouders. Hoewel de meeste rollators er op het oog hetzelfde uitzien, zijn er onderling toch grote verschillen. Die verschillen kunnen zorgen voor een prettige ervaring of een onveilig gevoel als je op stap gaat met de rollator. Om ervoor te zorgen dat je een goede keuze maakt voor de rollator, hebben wij een artikel geschreven met punten waar je op moet letten bij de aanschaf. 


Hier let je op bij het kiezen van een rollator

1. De maat van de rollator

Iedere rollator is op één of andere manier in hoogte verstelbaar. Maar niet iedere rollator is geschikt voor personen van elke lengte. De framemaat van de rollator en de beweging die de handvatten naar boven en beneden kunnen maken zijn belangrijk om te bepalen of de rollator geschikt is voor je lengte. Iedere aanbieder van een rollator zal waarschijnlijk een minimale en maximale lengte adviseren voor optimaal gebruik van de rollator. Staat dit er niet automatisch bij, informeer dan bij de verkoper.

De reden dat de hoogtemaat zo belangrijk is, komt omdat de rollator bij veel mensen een belangrijk onderdeel vormt van het dagelijks leven. Wanneer de rollator te klein is, kan de rug de hele dag door gebogen zijn en vervelende klachten tot gevolg hebben. Wanneer de rollator te hoog is, kun je niet genoeg steun vinden op de handvatten, waardoor het gebruik van de rollator gevaarlijk kan worden.


2. Het gewicht van de rollator

Waar de rollators van vroeger soms nogal zwaar en lomp waren, kun je tegenwoordig ook lichtgewicht rollator kopen. Wanneer een rollator minder dan 8 kilo weegt wordt er gesproken van een lichtgewicht rollator. De gemiddelde rollator weegt iets meer dan 10 kilo, maar er zijn zelfs rollators die minder dan 5 kilo wegen.

Om te bepalen welk gewicht het beste is, kun je het best kijken naar de spierkracht waar je over beschikt. Ben je sterk en heb je een groot postuur, dan kan het misschien fijn zijn om een wat zwaardere rollator te nemen. Dan heb je een iets zekerder gevoel over de draagkracht van de rollator. Ga je vaak op reis met het openbaar vervoer of moet je de rollator in de achterbak van de auto tillen, dan kan een lichte rollator een uitkomst zijn. Denk dus goed na over het dagelijks gebruik, of er veel drempels, stoepranden of zelfs trappen met de rollator gelopen moet worden.


3. Het stoeltje op de rollator

Enkele rollators zijn voorzien van een stoeltje die je los kunt maken van de rollator. Op die manier hoef je niet op de rollator zelf te zitten, maar kun je ergens zitten om uit te rusten of wanneer je ergens op de koffie gaat. Wat wel belangrijk is om te controleren, is de zithoogte die het stoeltje heeft. Wanneer deze een te lage zithoogte heeft kan het lastig zijn om vervolgens weer uit de stoel te stappen na een tijdje gezeten te hebben. Of de zithoogte van het stoeltje voldoende is, kun je controleren door de hoogte op te meten van een stoel in huis waar je eenvoudig uit kunt opstaan. De stoel op de rollator dient dan te voldoen aan een vergelijkbare hoogte.


4. Het doel van de rollator

Binnenhuis gebruik van de rollator 
Is de rollator alleen bedoeld om binnenhuis te gebruiken? In dat geval kun je het best zoeken naar een rollator die speciaal gemaakt is voor het gebruik in huis. Je kunt ze herkennen aan het vaak lichte gewicht, onder de 10 kilo en het smalle frame. Sommige rollators voor binnen kunnen ook niet worden opgevouwen omdat ze zo frequent gebruikt worden. Daarbij zijn de wielen voor een rollator voor binnen gebruik heel anders dan voor buitengebruik.

Let erop dat je niet de straat op gaat met een rollator voor binnen. Door de speciale wielen, smalle breedte en lichte gewicht kan het lastig zijn om het evenwicht goed te bewaren. Hierdoor kun je mogelijk in gevaarlijke situaties terechtkomen.

Buitenhuis gebruik van de rollator
In tegenstelling tot de rollator voor binnen, kun je met een rollator voor buiten ook binnen in huis lopen. Het enige waar je dan rekening mee moet houden is het formaat, omdat je dan iets minder makkelijk tussen de meubels kunt manoeuvreren. Wil je een rollator voor zowel binnen als buiten, dan kun je wel het best een rollator nemen voor buiten. De stevige banden waarmee je makkelijker over oneffenheden heen rijdt en het brede formaat zorgen ervoor dat je je altijd veilig voelt. Het gewicht is daardoor vaak ook iets zwaarder.

Actief gebruik van de rollator 
Het hebben van een rollator betekent niet dat je niet meer actief kunt zijn. Sommige rollatorgebruikers zijn nog zo actief dat ze gerust een rondje door het bos gaan wandelen met de familie op een rustige zondagmiddag. Dat is natuurlijk heerlijk om te doen, maar zorg er dan wel voor dat de rollator voorzien is van antilekbanden. Daarbij kan het ook handig zijn wanneer het mogelijk is om de rollator op te vouwen, met name wanneer deze met het openbaar vervoer of in de auto mee moet.


5. Het opklap systeem van de rollator

Sommige rollators kunnen opgeklapt worden waardoor ze makkelijker opgeborgen of vervoerd kunnen worden. Maar er zijn ook nog twee verschillende soorten opklap systemen. Als eerst heb je de verticale manier, waarbij de voorwielen tegen de achterwielen aan klappen. Wanneer je vaak op reis moet met de rollator kan een horizontaal opklap systeem beter zijn. Bij dit systeem trek je het zitje omhoog en zorgt het kruisframe dat er direct een klein pakketje ontstaat. Dit systeem is dus een stuk compacter dan een vertical opklap systeem.


6. Accessoires van de rollator

Niet iedere rollator is voorzien of kan voorzien worden van accessoires. Denk er voor de aanschaf dus goed over na welke accessoires je allemaal kunt hebben op een rollator. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een mandje aan de voorzijde van de rollator te hebben, zodat je nog een aantal kleine boodschappen kan doen bijvoorbeeld zonder spullen in het handen te hoeven houden. Andere rollators zijn voorzien van een ruggensteun. Zo kun je, wanneer de rollator op de rem staat, plaatsnemen op het zitvlak boven de wielen zonder bang te zijn dat je achterovervalt. Gebruik je ook een stok om te wandelen? Sommige rollators bieden ook een speciale stokhouders zodat alle loopondersteuning eenvoudig meegenomen kan worden. Niet alle rollators zijn in de basis al voorzien van deze opties. Soms kun je een totaalpakket bestellen wanneer je de rollator nieuw aanschaft.


7. Deskundige hulp bij het kiezen van een rollator

Het uitzoeken van een rollator is geen simpele taak. Je kunt het vergelijken met het kopen van een auto. Je bent op zoek naar iets wat je veilig van A naar B kan brengen, maar dat betekent niet dat alle auto’s die kunnen rijden daar ook direct geschikt voor zijn. Uiteindelijk is het gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid het belangrijkst om een goede keuze te maken. En daar kun je soms het best deskundige hulp voor vragen.


8. De prijs van een rollator

Rollators zijn er in alle soorten en maten, maar daarmee verschilt ook de prijs enorm. Zo heb je al een basis rollator voor iets meer dan 50 euro. Daarmee schaf je een rollator aan voor binnen én buiten, heeft de rollator een mandje voor boodschappen en kun je hem volledig inklappen. Aan de andere kant heb je ook rollators van rond de 1000 euro of zelfs meer. Wat je daarvoor krijgt? Een off road rollator met speciale banden waarmee je zelfs tegen rechtopstaande stoepranden kunt rijden en je vervolgens nog steeds de stoep op kunt komen. De rollator kun je uitbreiden met diverse opties. Zo kun je er zelfs bevestigingsbeugels aan laten zetten waar je een tas met golfclubs aan kunt hangen.

Verwacht niet dat duurder altijd beter betekent. Niet iedereen hoeft te golfen met een rollator, dus dan is duizend euro uitgeven iets teveel van het goede. De gemiddelde rollator is ca. 180 euro en daar kun je een prima exemplaar voor krijgen.


9. Vergoeding rollator

Sinds 2013 is de rollator niet meer vergoed in het basispakket van de zorgverzekering. Dat betekent dat je er in veel gevallen waarschijnlijk zelf voor moet betalen. Maar er zijn bepaalde situaties waarin je toch iets vergoed krijgt, of een korting geboden krijgt. Controleer daarom even de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Zij hebben soms een samenwerking met leveranciers van rollators en wanneer je je polisnummer doorgeeft bij de aanschaf, kun je dan korting krijgen op de rollator. Heb je helemaal geen geld voor een rollator, dan kun je bij je eigen gemeente vragen wat de lokale voorwaarden voor bijzondere bijstand zijn. Soms kun je in aanmerking komen voor een volledige vergoeding voor een rollator wanneer je er geen geld voor hebt.


10. Tweedehands rollator

Moet je de rollator volledig uit eigen zak betalen, dan kan het geen kwaad om te zoeken naar een tweedehands model. Sommige mensen gebruiken een rollator maar voor korte tijd, waardoor deze bij de verkoop nog zo goed als nieuw is. Ga dus gerust eens kijken welke rollator bij je past en zoek vervolgens uit of je dit type ook tweedehands kunt aanschaffen via internet. Dit kan je zomaar 50% besparen op de kosten.


Welke rollator is het best?

Die beslissing laten we aan jou over. Het kiezen van een rollator is maatwerk en je weet zelf het beste waar en wanneer je er gebruik van kunt maken. Het hebben van een goede rollator kan een bevrijdend gevoel zijn. In plaats van gebonden te zijn aan een rolstoel of altijd op zoek te moeten naar ondersteuning in huis, kun je met een rollator weer genieten van vrijheid en wellicht zelfs een rijker sociaal leven.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag