Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles wat je moet weten over de badlift

Alles wat je moet weten over de badlift

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Is het voor jou heel lastig om op een veilige manier in en uit het bad te stappen? Of ben je op zoek naar een oplossing voor een familielid of vriend voor wie het lastig is (geworden) om zelf in en uit het bad te komen? Dan kan een badlift dé oplossing zijn. Door een badlift aan te schaffen kan iemand die bijvoorbeeld slecht ter been is weer zonder problemen en zelfstandig gebruikmaken van een bad. En dat is wel zo fijn als je daar altijd al dol op bent geweest. Wat je precies moet weten over de badlift? Wij zochten het voor je uit.


Verschillende soorten badliften

Het eerste wat handig is om te weten, is dat er verschillende soorten badliften bestaan. Zo heb je:

  • Elektrische badliften
  • Opblaasbare badliften
  • Badliften met een zitband

Er wordt, wanneer we het over badliften hebben, ook wel onderscheid gemaakt tussen ‘vaste’ en ‘uitneembare’ badliften. Bovengenoemde badliften hebben allemaal hun eigen eigenschappen, voor- en nadelen, en een eigen prijskaartje. Hieronder gaan we dieper op de verschillende soorten badliften in, waarbij we onder andere bespreken hoe ze werken, wat je ervan kunt verwachten en wat ze kosten.


Opblaasbare badlift

Een opblaasbare badlift is een handige oplossing voor wie wel wat hulp kan gebruiken bij het in en uit bad gaan. Deze lift is daarnaast uitneembaar, waardoor je hem makkelijk kunt verwijderen als iemand anders gebruik van het bad zou willen maken. De opblaasbare badlift helpt je om vanuit een zittende positie in en uit het bad te kunnen gaan en is dus ideaal voor mensen die moeite hebben om dit staand te doen.

De opblaasbare badlift is eigenlijk simpelweg een opblaasbaar stoeltje, dat voorzien is van een motor die het stoeltje oppompt of er juist lucht uit laat lopen. Wanneer je het stoeltje op pompt, wordt deze omhoog gedrukt, waardoor je uit het water komt en gemakkelijk vanaf het stoeltje uit het bad kunt stappen. Als je er lucht uit laat lopen, zakt het stoeltje in het water. Laat je hem helemaal leeglopen, dan kun je lekker in bad liggen. Veel van deze stoeltjes hebben ook een opblaasbare rugleuning, wat voor extra comfort en steun zorgt. Toch is de algemene steun die dit soort badliften geven verre van optimaal.

In het kort:

Een opblaasbare badlift is een badlift met een motor die je elektrisch kunt bedienen. Hierbij kun je lucht toevoegen of weg laten lopen, waardoor je gemakkelijk in en uit het bad kunt stappen. Het stoeltje is gemakkelijk in het bad te zetten en er weer uit te verwijderen. De kosten voor een opblaasbare lift liggen zo rond de 1100 euro.

https://nl.pinterest.com/pin/113997434302208022/


Elektrische badlift

Een elektrische badlift is een complete en stevige lift die je in het bad kunt plaatsen en eventueel weer kunt verwijderen. Deze liften bestaan uit een stevige zitting gemaakt van kunststof en een mechanisch systeem dat zowel op een accu als op waterdruk kan werken. De elektrische badlift wordt ook wel een badlift met hefmechanisme genoemd. Deze badlift plaats je in het bad, waarbij het met zuignappen aan de bodem van het bad wordt vastgezet. De ondersteuning van dit soort badliften is ideaal. Het nadeel is alleen dat je niet bij alle elektrische liften languit in bad kunt liggen als het stoeltje erin staat.

Een elektrische badlift werkt op een accu of met waterdruk, waardoor het apparaat veilig in het water gebruikt kan worden. Er zijn verschillende soorten elektrische badliften. Zo heb je badliften met een ‘vast’ stoeltje en badliften waarbij het stoeltje ook nog aan te passen is aan de zithouding. Zo hebben sommige stoelen de optie om de rugleuning te verstellen, en zijn er exemplaren met armleuningen te koop.. Sommige badliften kunnen ook nog draaien, waardoor het extra makkelijk wordt voor rolstoelgebruikers om vanaf de badlift in hun rolstoel te stappen.

In het kort:

Een elektrische badlift is een stevige badlift met een goede ondersteuning, die je helpt bij het in en uit bad gaan. Sommige badliften hebben een verstelbare stoel of zijn voorzien van een draaischijf. Een elektrische badlift is verkrijgbaar vanaf ongeveer 250 euro.

https://nl.pinterest.com/pin/403072235373692396/


Zitband

Een badlift met zitband is een oplossing waarbij er een band over je bad getrokken wordt, die fungeert als lift. De kast waarin de band zit, wordt hierbij aan de muur bevestigd. Daarna kun je de band over de breedte van het bad uitrollen, waarbij je hem vastmaakt op de bevestigingsstrip. Hierna kun je op de band gaan zitten. Door op de afstandsbediening te drukken, zal de motor ervoor zorgen dat de band uitgerold wordt, waardoor je langzaam in het bad zakt. Wil je weer uit het bad? Dan druk je op de knop die de band weer op laat rollen, waardoor je langzaam weer omhoog wordt gebracht.

Het fijne aan deze oplossing is dat andere mensen die gebruik willen maken van het bad er geen last van hebben. Daarnaast kun je heerlijk languit in bad liggen, zonder dat je last hebt van de band. Er zijn ook nadelen te vinden aan deze badlift. Het grootste nadeel is dat de zitband geen goede ondersteuning biedt bij het zitten, waardoor deze lift lang niet voor iedereen geschikt is. De band fungeert als een soort bankje zonder rugleuning. Een goed evenwicht en de mogelijkheid om zelfstandig en stabiel (rechtop) te zitten zijn dus heel belangrijk als je voor deze badlift kiest.

In het kort:

Een zitband is een band die aan de muur wordt bevestigd, waarna je de band over de breedte van het bad uit kunt trekken en kunt bevestigen aan de bevestigingsstrip. Hierna kun je plaatsnemen op de band en je door middel van een druk op de knop in het water laten zakken. Deze badlift is verkrijgbaar voor ongeveer 1500 euro en biedt een minimale zitondersteuning.

https://nl.pinterest.com/pin/850335973365915517/


Welke badlift is het meest geschikt voor jou?

Wanneer je je aan het oriënteren bent op het aanschaffen van een badlift, dan is het vooral handig om te kijken naar welke badlift het meest geschikt is voor jou en jouw situatie. Hoeveel ondersteuning heb je bijvoorbeeld nodig? En hoe hoog is je budget? Moet de badlift gemakkelijk te verwijderen zijn omdat er meer mensen gebruikmaken van het bad? En moet hij voorzien zijn van een draaischijf, waardoor je gemakkelijker op en af kunt stappen? Al deze punten wegen mee bij het kiezen van de juiste badlift. Het handigst is om je te laten adviseren door een organisatie voor hulpmiddelen of door een aanbieder van deze badliften. Zij kunnen je advies geven over welke lift mogelijk het meest geschikt voor je is. Wil je liever zelf ervaren welke badlift het prettigst is? Dan heb je bij diverse verhuurders de mogelijkheid om de badlift een aantal weken uit te proberen.


Badlift kopen of huren?

Wanneer je op zoek bent naar een badlift, dan kom je er al gauw achter dat de aanschaf van zo’n apparaat best duur kan zijn. Nu heb je als voordeel dat deze liften vaak ook tweedehands verkrijgbaar zijn, waardoor je die kosten al behoorlijk kunt drukken. Een andere optie is het huren van een badlift. Het huren van een badlift is vooral ideaal voor wie de lift slechts tijdelijk nodig heeft, of voor wie zich aan het oriënteren is op welke lift het fijnst is. De meeste verhuurders bieden je de mogelijkheid om de badlift eerst een week of 4 uit te testen, zodat je kunt kijken of het wel of niet iets voor je is. Mocht je tevreden zijn over een badlift, dan kun je deze voor een vast bedrag per maand huren. Deze bedragen verschillen per lift en per verhuurder, maar beginnen zo rond de 70 euro per maand. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de badlift naar keuze alsnog te kopen.


Alles over badliften

In dit artikel heb je alles wat je moet weten over de badlift kunnen lezen. Je weet nu wat voor soorten badliften er zijn, wat de specifieke eigenschappen en voor- en nadelen van deze badliften zijn, en wat de gemiddelde aanschafprijs van de verschillende badliften is. Welke badlift het meest geschikt voor jou is, hangt van een aantal factoren af. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar hoeveel ondersteuning je nodig hebt en of hoe hoog je budget is. Is de aanschafprijs van zo’n lift te hoog, heb je hem slechts tijdelijk nodig, of weet je nog niet helemaal welke lift het meest geschikt voor je is? Dan is huren een slimme optie. Als je gaat huren, kun je ook direct uittesten welke badlift het fijnst is. Voor wie het apparaat wél wil kopen maar daar niet de hoofdprijs voor wil betalen, kan het zoeken naar een tweedehands badlift een goed idee zijn.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Senioren Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag