Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips voor als je weinig energie hebt

5 tips voor als je weinig energie hebt

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het hebben van weinig energie is een veelvoorkomend probleem. Je bent moe, futloos, hebt nergens puf voor, en wilt het liefst zo lang mogelijk in bed blijven liggen. Herken je jezelf (deels) hierin? Dan kan het zijn dat jij te weinig energie hebt. Dit kan komen door het veranderen van het seizoen, door lange werkdagen of een druk schema. Allerlei verschillende oorzaken, maar het belangrijkste is dat je graag af wilt van dat uitgeputte gevoel. Dat vermoeide gevoel is namelijk vervelend en kan je op allerlei manieren belemmeren in je dagelijks leven. Gelukkig is er wel ontzettend veel aan te doen. Je energie weer opkrikken kan op allerlei manieren. Ofwel: wat kan je doen als je weinig energie hebt, om weer meer energie te krijgen?


Oorzaken en symptomen van gebrek aan energie

Een gebrek aan energie kan door allerlei verschillende oorzaken komen. De meeste voorkomende oorzaak is stress. Stress put je lichaam uit, zowel fysiek als mentaal. Ga daarom bij jezelf na: ervaar jij (veel) stress in je dagelijkse leven? Heb je bijvoorbeeld teveel hooi op je vork genomen in het gezinsleven, werk je te hard of heb je niet genoeg vrije tijd? Kan jij je nog bedenken wanneer je voor het laatst lekker hebt kunnen ontspannen? Ontspanning is namelijk de tegenhanger van stress. Wanneer je ontspannen bent kun je je energielevel weer opkrikken en je lichaam even tot rust laten komen.

Eén van de belangrijkste symptomen van gebrek aan energie is een zwaar en moe lichaam, en een gevoel van futloosheid. Zelfs een maaltijd koken is je eigenlijk al te veel. Je hebt geen zin meer om de deur uit te gaan of leuke dingen te doen, het liefste lig je op de bank. Maar dit gaat je niet helpen om van je vermoeide gevoel af te komen!


Energielek

Belangrijk om weer meer energie te krijgen, is om te weten waar je energielek zit. Je energielek is de reden waarom je zo moe bent. Daar gaat namelijk ongewenst veel energie naartoe die je veel beter kunt gebruiken! Je energielek kan op verschillende plaatsen zitten: van je eet of drink patroon, tot je slaapritme of het aantal uren in de week dat je stil zit achter je bureau. Dit zijn allemaal fysieke oorzaken, maar natuurlijk kan je energielek ook mentaal zijn. Je fysieke en mentale gesteldheid staan wel met elkaar in verbinding, dus wanneer je het ene aanpakt, zal dat automatisch goede gevolgen hebben op het andere. Dus neem even een momentje voor jezelf om te bedenken: waar zit mijn energielek?

Om erachter te komen waar je energielek zit kan je een aantal simpele vragen aan jezelf stellen:

  • Slaap ik genoeg? En zo ja, slaap ik ook goed?
  • Eet ik gezond en gevarieerd?
  • Drink ik genoeg water?
  • Beweeg ik genoeg?

Wanneer je op één van deze vragen ‘nee’ als antwoord geeft, weet je dat daar een energielek zit. Deze vragen zijn vooral gebaseerd op je fysieke gesteldheid, omdat deze vaak het makkelijkste zijn om aan te werken. En wanneer je je fysiek beter voelt en meer energie hebt, heeft dat automatisch positieve gevolgen op je mentale gesteldheid.


Batterij

Nu je hopelijk je energielek hebt gevonden, zijn er verschillende mogelijkheden om je energielevel weer op een prettig en gezond niveau te krijgen. Je kunt je energielevel namelijk vergelijken met een batterijtje. Wanneer een batterij leegloopt omdat hij constant gebruikt wordt, komt er een tijd dat hij moet worden opgeladen. Belangrijk daarbij is om je batterij nooit helemaal leeg te laten lopen, dan kost opladen ontzettend veel tijd en extra energie. Zorg dus goed voor jezelf!


Waar krijg je meer energie van?

Het krijgen van meer energie hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Deze vijf tips helpen je opweg naar het krijgen van meer energie:

1. Meer water drinken

Het klinkt wellicht cliché, maar het is echt zo: drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag. Ons lichaam bestaat voor zo’n 60% uit water, en heeft deze vloeistof nodig om goed te kunnen functioneren en in optimale gezonde staat te blijven. Je verliest namelijk een hoop vocht per dag door bijvoorbeeld zweten en plassen, wat vervolgens ook weer aangevuld moet worden. En er is maar één manier om dat verloren vocht weer aan te vullen: door genoeg water te drinken. Wanneer je lichaam lichtelijk gehydrateerd is, kan dat al zorgen voor een moe en duf gevoel. Ofwel: je voelt je futloos en je hebt weinig energie.

Wanneer je te weinig water drinkt, is je lichaam genoodzaakt zijn reserve energie te gebruiken voor het verwijderen van afvalstoffen en het opnemen van nieuwe voedingsstoffen. En dat voel je! Voorkom daarom dat je leeft op je reserves, en pak dat flesje water erbij! Wanneer je het lastig vindt om bij te houden hoeveel water je drinkt, is het handig om een flesje te kopen. Daardoor weet je precies hoeveel liter je hebt gedronken wanneer het flesje leeg is. Koop bijvoorbeeld een flesje van 0.5 liter, en zorg dat je dit flesje vier keer op een dag leeg drinkt. Zo weet je zeker: ik verzorg mezelf en mijn lichaam, en heb voldoende water gedronken. ‘Hydrateren kun je leren’, dus drink voldoende en je zult direct een positief verschil merken in je energielevel.

2. Minder suiker eten

Suiker is één van de grootste boosdoeners voor je energiebalans. In een hoop producten die je dagelijks eet zitten zogeheten geraffineerde suikers. Dit zijn suikers die in de fabriek zijn geproduceerd, en heel snel door je lichaam worden opgenomen. Hierdoor krijg je een energieboost. Deze energieboost is vaak echter van korte duur: je lichaam probeert met man en macht deze suikers weer af te breken, wat resulteert in een grote dip in je energielevel. Door het eten van teveel geraffineerde suikers word je dus ontzettend moe!

Probeer je daarom aan de richtlijn van 12.5 suikerklontjes voor vrouwen en 15 suikerklontjes voor mannen per dag te houden. Één suikerklontje is 4 gram. Op de verpakkingen van producten staat het aantal gram suiker dat in het product zit. Zo weet je dus precies wanneer je het suiker limiet voor de dag hebt bereikt. Wanneer je net begint met minder suiker eten, zal je je eerst een tijdje extra moe voelen. Maar laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Je moet waarschijnlijk wennen aan het leven met minder suiker. Na een week of twee zul je al een groot verschil merken: je hebt veel meer energie en slaapt ook een stuk rustiger!

3. Beweeg voldoende

Voldoende bewegen is essentieel voor je gezondheid. En dit bewegen hoeft helemaal niet meteen intensief te zijn. Je hoeft geen uren op de loopband te staan in de sportschool om je beter te voelen. Integendeel juist, de simpelste manier om zonder al teveel moeite toch voldoende te blijven bewegen is wandelen. Wandelen is in allerlei opzichten goed voor je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk, zorgt voor een vermindering van stress en verhoogt de creativiteit. En het belangrijkste voordeel van wandelen is de verhoging van je energieniveau. Slechts 10 minuten wandelen per dag zorgt al voor deze verbetering in je energielevel. Dus kom van de bank of je bureaustoel en ga de buitenlucht in! Hoe meer je in de natuur kunt wandelen hoe beter, maar ook een blokje om is al voldoende.

4. Zorg ervoor dat je genoeg vitamines binnenkrijgt

Een aantal vitamine soorten zijn belangrijk voor onze energiebalans. Ten eerste vitamine C. Vitamine C zorgt voor de afvoer van alle stoffen die ons lichaam niet nodig heeft. Heb je een tekort aan vitamine C, dan heeft je lichaam meer moeite met het afvoeren van alle afvalstoffen. Dit zorgt voor een vermoeid en verzwaard gevoel. Daarnaast zorgt vitamine B12 ervoor dat de koolhydraten die je eet omgezet worden in bruikbare energie. Wanneer je lichaam te weinig vitamine B12 binnenkrijgt kun je je ontzettend moe voelen. Zowel vitamine C als vitamine B12 kun je extra aanvullen door het slikken van vitaminepillen. Dit zijn geen vervangers van deze vitamines, maar helpen je lichaam een handje bij het binnenkrijgen van voldoende stoffen die deze vitamines bevatten.

5. Doe een powernap

Slapen is het uitgelezen moment om je batterij weer aan te vullen. Een goede nachtrust is daarom essentieel voor het hebben van genoeg energie. De voordelen van voldoende slaap zijn eindeloos, maar het kan wel eens voorkomen dat je net niet lekker hebt geslapen of net te weinig hebt geslapen. Hierdoor voel je je tijdens de dag moe en heb je weinig energie. Een goede oplossing voor deze moeheid is het doen van een powernap. Een powernap is een kort slaapje overdag van ongeveer 10-20 minuten. Na het doen van een powernap is je lichaam weer gevuld met nieuwe energie, waar je wel tot twee volle uren op kunt teren. Het is een ontzettend effectief middel en een stuk gezonder dan een kop koffie of een stuk chocola (denk aan de suikers!).

Er zijn dus een hoop verschillende manieren om weer meer energie te krijgen. Je zult merken dat wanneer je alleen al één van deze tips toepast, je je een stuk energieker gaat voelen! Vergeet niet dat het ook heel belangrijk is om te weten waar je energielek zit, omdat je dan gericht kunt handelen. Hoe beter je de oorzaak van het probleem weet, hoe specifieker je de oplossing kunt maken. Om zo te zorgen dat je batterijtje goed opgeladen blijft en je je lekker energiek voelt!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag