Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Zonnebrandcrème; welke is geschikt voor jou en welke factor?

Zonnebrandcrème; welke is geschikt voor jou en welke factor?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zonnebrandcrème is voor jong en oud één van de belangrijkste verzorgingsproducten. Een goede zonnebrandcrème beschermt tegen UV-A en UV-B straling, is parfumvrij en past qua SPF bij jouw huidskleur. Welke zonnebrandcrème heb jij nodig? In dit artikel lees je alles over zonnebrand en wie welke factor nodig heeft, van jong kind tot volwassene met de eerste rimpeltjes. Zo kan je een goede keuze maken als je zonnebrand koopt. Daarnaast geven we tips over veilige en matige zonnefilters en over optimaal insmeren. Want één ding is zeker: van de zon moet je zorgeloos kunnen genieten.


Smeren met zonnebrand: om deze redenen is het belangrijk.

Tijdens de eerste zomerse dagen zijn mensen met verbrande benen of verbrandde schouders geen uitzondering. Jammer, want dit is goed te voorkomen én erg belangrijk. En natuurlijk is het ook charmanter: niemand loopt er graag bij als een kreeft. Dit zijn de redenen om je goed in te smeren met een crème die beschermt tegen UV-A en UV-B straling:

  • Je verbrandt niet.
  • De huidveroudering gaat veel minder snel.
  • Je wordt mooier en gezonder bruin.

UV-A straling zorgt ervoor dat je huid sneller verouderd. UV-B straling is de straling waardoor je kan verbranden. Verbranden in de zon is niet alleen erg vervelend op het moment zelf dat het gebeurt, maar is ook schadelijk voor de jaren daarna. De kans op huidaandoeningen en kanker neemt toe, en je huid veroudert sneller. Dat laatste wordt meestal vanaf je 30e zichtbaar, maar als je vaak langdurig in de zon zit zonder goed te smeren, kan dat ook eerder zijn.

Goed smeren met zonnebrandcrème is al belangrijk vanaf jonge leeftijd. Daarom is het slim om dit ook aan jonge kinderen mee te geven. Welke zonnebrandcrème bij wie past en waar je op moet letten, lees je in deze blog.


Enkele tips om jezelf optimaal in te smeren

Zonnebrand werkt alleen goed als je op tijd, en voldoende smeert. Dat betekent dat je je bij voorkeur elke twee uur insmeert. Kinderen of mensen met een lichte huid, mogen nog wel wat vaker smeren, zeker als er geen waterproof zonnebrand gebruikt wordt. Waar je op moet letten bij het gebruik van waterproof zonnebrandcrème leggen we verderop uit. Dit heeft namelijk een valkuil.

Als je je insmeert, zorg dan dan je alle plekjes hebt gehad die kunnen verbranden. Daarbij mag je best loyaal smeren: bij een goede zonnebrand kan dit geen kwaad. Als je de crème te dun aanbrengt, zal hij sneller verdampen.

Dit betekent SPF – Sun Protection Factor

SPF is de afkorting voor het woord ‘Sun Protection Factor’. Een SPF beschermt tegen de zon en zorgt ervoor dat je langer in de zon kan zitten dan je normaal zou kunnen. SPF 30 betekent bijvoorbeeld dat je 30 keer zo lang in de zon kan zitten met deze SPF, dan zonder. En SPF 50 betekent dat je 50 keer zo lang in de zon kan zitten dan wanneer je geen zonnebrand gebruikt.
Dit klinkt spectaculair, maar zeker in landen bij de evenaar, gaat verbranden heel snel. En zelfs in Nederland is op sommige dagen de zonkracht hoog. Smeer dus altijd om de 2 uur.

De houdbaarheidsdatum van zonnebrand

Veel cosmetica producten hebben een houdbaarheidsdatum van bijvoorbeeld een jaar. Zonnebrandcrèmes zijn vrijwel allemaal een jaar goed na het openen. Het is erg belangrijk dat je de zonnebrand hierna vervangt door een nieuwe verpakking. De werking gaat na een jaar namelijk echt achteruit. Je kan dan niet meer vertrouwen op de SPF die er op de flacon staat.

Zonnebrandcrème kopen? Doe dit het liefst in Nederland (of in elk geval in Europa) en in een betrouwbare winkel.

Zonnebrand is essentieel, maar niet erg goedkoop. Voor een flacon van een gemiddeld formaat betaal je al snel zo’n 15 euro. Toch kan je zonnebrand het beste bij de drogist of de apotheek kopen, of in een goede webshop. Bij winkels als Action is niet altijd duidelijk of de flacons nog aan de houdbaarheidsrichtlijnen voldoen. Zonnebrand buiten Europa kan schadelijke zonnefilters bevatten. In Amerika is de wetgeving anders, waardoor zonnebrand met schadelijke bestanddelen helaas nog verkocht mag worden. In Nederland is deze regelgeving strenger.
Verderop in dit artikel lees je welke ingrediënten je moet mijden, zoals zonnefilter oxybenzone.


Hieraan voldoet een goede zonnebrandcrème in het algemeen

Een goede zonnebrandcrème moet qua beschermingsfactor bij je passen. Daarnaast is het belangrijk dat de zonnebrand beschermt tegen UV-A en UV-B straling, en dat er geen zonnefilters zijn gebruikt die de huid irriteren. Ook parfum is een matig ingrediënt in zonnebrandcrème. Parfum is namelijk allergeen nummer één in de huidverzorging. Zeker voor je gezicht. Het liefst koop je dus een parfumvrije zonnebrandcrème.

Tube spray: wat is beter?

Deskundigen geven vaak aan dat een zonnebrandcrème uit een pompflacon of tube beter is dan uit een spray. De reden hiervoor dat veel mensen zich minder nauwkeurig en gelijkmatig insmeren wanneer ze een spray gebruiken. Voor een optimaal resultaat is het dus het beste om de crème aan te brengen met je vingers en dus zo’n product te kopen.
Zit jouw ideale zonnebrand toch in een spray, spray dan zeker niet te zuinig en smeer zorgvuldig zodat je geen plekken vergeet.

Voorbeelden van merken die goede zonnebrandcrèmes verkopen

Merken die goede zonnebrandcrèmes verkopen (voor lichaam en gezicht) zijn Uncover Skincare, Eucerin en La Roche Posay. Beide merken verkopen ook zonneproducten speciaal voor het gezicht, en parfumvrije producten. La Roche Posay heeft ook speciale zonnebrandcrèmes voor mensen met een zonneallergie.

Is waterproof zonnebrandcrème inderdaad waterproof?

Waterproof zonnebrand blijft inderdaad wat beter op je huid zitten. Of waterproof zonnebrand een meerwaarde heeft, is discutabel. Ook ‘water resistant’ zonnebrandcrème wordt uiteindelijk weggespoeld door water of zweet, al duurt het misschien iets langer. Belangrijker is dat de zonnebrandcrème beschermt tegen UV-A en UV-B straling en dat de beschermingsfactor bij je past.

Ingrediënten in zonnebrandcrèmes: welke zijn matig en welke werken goed?

In dit artikel geven we tips over welke zonnebescherming bij wie past, maar ook de bestanddelen in zonnebrand zijn belangrijk. Er zijn er namelijk een paar die je moet mijden. Dit zijn:

  • Parfum, dit is een allergeen.
  • Zonnefilter oxybenzone (ook wel ‘oxybenzon’ genoemd). Dit is een chemisch zonnefilter dat je lichaam binnen kan komen als je het opsmeert. Dit effect is sterker bij mensen met een huidaandoening en jonge kinderen.
  • Zonnefilters octinoxate, homosalate en sulisobenzone lijken qua schadelijkheid op oxybenzone: liever niet aanschaffen dus.

Wat zijn dan wél goede zonnefilters? De volgende zijn betrouwbaar en kan je zonder problemen smeren:

  • Tinosorb M en Tinosorb S
  • Tinosorb A 2 B
  • Uvinul A +
  • Octyltriazone
  • Octisalate
  • Mexoryl SX
  • Mexoryl XL

Zolang je met name geen oxybenzone gebruikt, loop je de meest matige filters gelukkig mis. Ook veel gebruikt (met name in natuurcosmetica) zijn de minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide. Deze zijn niet perfect: ze laten een wit laagje achter op de huid en zijn mogelijk minder betrouwbaar door de nanodeeltjes waarin deze stoffen zijn omgezet. Daarbij brengen zinkoxide en titaniumdioxide mogelijk schade aan bij het milieu, hoewel dit nog niet voldoende is aangetoond.

Gebruik dus bij voorkeur één van bovenstaande filters, zoals tinosorb. Je weet dan zeker dat je voor het milieu en voor je gezondheid de beste keuze maakt.


Zonnebrandcrème voor mensen met een lichte huid.

Als je een lichte huid hebt, is het slim om standaard een zonnebrandcrème met factor 30 aan te brengen. Bij zomerse dagen en op het strand smeer je meermaals, en de rest van het jaar volstaat het om ‘s ochtends factor 30 op alleen je gezicht aan te brengen. Nu zal ook iemand met een lichte huid niet zo gauw verbranden in de winter (tenzij je op wintersport gaat) maar na je 25e is het slim om dagelijks een zonnebrandcrème of SPF dagcrème te smeren met UV-A en UV-B bescherming. Daarmee voorkom je dat de huid sneller oud wordt.

Op een tropische vakantie zou je bij een lichte huid de eerste dagen met factor 50 kunnen smeren. Dit is zeker handig wanneer je naar het strand gaat, sport, of deelneemt aan een excursie. Bij voorkeur mijd je de volle zon op het heetst van de dag (ongeveer tussen 12.00 uur en 15.00 uur).


Zonbescherming voor mensen die van nature al donker zijn.

Sommige mensen denken dat je je niet hoeft in te smeren als je van nature een donkere of zeer donkere huid hebt. Het klopt natuurlijk dat je in dat geval veel minder snel verbrandt dan iemand met een lichte huid. Toch is het ook bij een donkere huid belangrijk om je goed in te smeren. Je kan namelijk toch verbranden (al verbrand je veel minder snel dan iemand met een lichte huid) en ook om huidveroudering te voorkomen is zonnebrand onmisbaar.

Met een donkere of olijfkleurige huid kan je wel toe met een lagere beschermingsfactor. Factor 15 of 20 is bijvoorbeeld een goede keuze. En ook met een donkere huid geldt: smeer ook op bewolkte dagen een SPF op je gezicht. Je huid blijft zo veel langer jong, en je voorkomt er pigmentvlekken mee.


Welke zonnebrand gebruik je als je last hebt van zonne-allergie?

Zonneallergie komt vaker voor bij mensen met een lichte huid, dan mensen met een donkere huid. Je herkent deze allergie aan rode bultjes of vlekjes op je huid, die flink kunnen jeuken. De allergie verschilt van persoon tot persoon: er zijn ook mensen die alleen jeuk hebben, zonder vlekken of bultjes. Andere mensen hebben last van een schilferende huid, of van zwelling. Meestal ontstaan de klachten (vooral de jeuk) een dag nadat je in de zon bent geweest.
Zonneallergie kan plotseling ontstaan: ook wie nog nooit jeuk van de zon heeft gehad, kan er last van krijgen. De kans op de allergie is wat groter in de lente, als je huid nog niet gewend is aan een grote hoeveelheid zon.

Wat zonnebrand betreft, is het in het geval van zonneallergie het beste om factor 30 of hoger te gebruiken. Wil je liever geen risico lopen op klachten, gebruik dan factor 50. Wees gerust, want als je toch graag bruin wilt worden lukt dat ook met factor 50. Dit zal alleen iets langer duren. Bouw zodra dit lukt, af naar factor 30. Zo kan je wat sneller bruin worden en ook belangrijk: zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D.
Als je de zonne-allergie zoveel mogelijk wilt beperken, helpen de volgende tips ook:

  • Bouw de hoeveelheid zon geleidelijk op, zo verklein je de kans op klachten.
  • Toch allergie? Blijf dan een dag uit de zon, zodat je huid kan herstellen.
  • Kijk extra uit op wintersport, op het water of op het strand. Water, zand en sneeuw zorgen voor extra reflectie van zonlicht.

Welke zonnebrandcrème is geschikt voor kinderen?

Kinderen kunnen eindeloos in het water spelen. Vooral tijdens warm weer of op vakantie! Met name heel jonge kinderen hebben een kwetsbare huid. Dat geldt extra voor kinderen met een lichte huid. Toch mogen ook kinderen met een donkere huid niet te lang de zon in, en ook zij moeten goed ingesmeerd worden.
Ook is het voor kinderen belangrijk om een goede crème te gebruiken die beschermt tegen UV-A en UV-B straling.

Kinderen jonger dan één jaar

Baby’s hebben nog een heel tere huid. Over het algemeen wordt aangeraden om kinderen onder de 12 maanden niet in de zon te zetten. De huid van een baby groeit zo snel, dat het lastiger is voor beschadigde huidcellen om te herstellen. Dit vergroot de kans op huidproblemen op latere leeftijd.

Smeer bij kinderen gerust met een hoge factor

Kinderen vergeten al snel de tijd als ze buitenspelen. Op tijd bijsmeren is daarom belangrijk. Bij kinderen – zeker met een lichte huid – is factor 50 een aanrader op zomerse dagen.
Kinderen met een heel donkere huid kunnen prima worden ingesmeerd met factor 30. Vergeet ook bij kinderen met een donkere huid niet om tijdig opnieuw in te smeren. Vanaf de peuter en kleuterleeftijd kan je kinderen langzaamaan leren om zichzelf in te smeren, en uitleggen waarom dit belangrijk is.

Strand of zwembad met een T-shirtje aan? Ook dan is een goede zonnebrandcrème belangrijk.

Een bekende manier om overmatig veel zon bij kinderen tegen te gaan, is om ze een oud T-shirt aan te trekken op een warme vakantie. Dit is natuurlijk bedoeld om verbranden tegen te gaan. Kijk hiermee uit, want zonlicht – zeker in warme landen – komt gewoon door het shirt heen. Smeer liever met factor 50, en haal je kind op tijd uit de zon.

Waterproof zonnebrandcrème

Omdat kinderen graag spelen, stoeien en zwemmen is een waterbestendige zonnebrand een pre. La Roche Posay verkoopt waterbestendige zonnebrand zonder al teveel parfum erin.


Zonnebrandcrème tegen rimpels.

Zonnebrandcrème wordt ook wel dé antirimpelcrème genoemd. Aangezien meer dan 90% van de huid veroudering door de zon veroorzaakt wordt, is dit zeker waar. Je kunt ervoor kiezen om een dagcrème met een zonnebescherming te gebruiken, of een zonnebrandcrème. Over het algemeen zijn zonnebrandcrèmes wat betrouwbaarder dan dagcrèmes, omdat ze nét nog wat beter beschermen en eigenlijk altijd een UV-A en UV-B bescherming hebben.

Goede zonnebrandcrèmes tegen rimpels voor op je gezicht zijn:

  • Parfumvrije zonnebrand van de Anthelios serie van La Roche Posay.
  • Uncover Suncare SPF 15 of SPF 30, met cafeïne en niacinamide om zonneschade maximaal te beperken.
  • Dagcrème SPF 25 van Dr. Leenarts.

Door je gezicht elke dag te beschermen tegen de zon, stel je de eerste zichtbare rimpels (en de hoeveelheid rimpels!) een flink stuk uit.

https://nl.pinterest.com/pin/39125090497079895/


Zonbescherming en sporten

Skiën, surfen en andere buitensporten zorgen allemaal voor een gezond tintje. Vergeet niet dat zon, zee en sneeuw het zonlicht extra weerkaatsen, dus smeer je goed in. Als je buiten aan het sporten bent, is een factor 50 op je gezicht, benen, armen en schouders, geen overbodige luxe. Vergeet ook niet om op tijd bij te smeren, ook bij een waterbestendige zonnebrandcrème. Deze blijft langer zitten, maar kan alsnog zijn werking verliezen.

Bij wintersport komt er alleen een flinke dosis op je gezicht. Smeer je ‘s morgens goed in met factor 30 of 50. Bij voorkeur neem je een kleine tube mee om onderweg nog een keer bij te smeren.

blank

 


Goede zonnebrandcrème is belangrijk voor iedereen

Jezelf beschermen tegen de zon is één van de belangrijkste routines in je verzorging. Een beetje zon is gezond en zelfs belangrijk, want daarmee maakt je lichaam vitamine D aan. Overmatig veel zon, vaak verbranden of jezelf niet beschermen is daarentegen schadelijk. Dit kan jaren later huidproblemen veroorzaken, en je huid wordt sneller oud.
Een goede zonnebrandcrème beschermt tegen UV-A én UV-B straling, en bevat geen parfum of het irriterende filter oxybenzone. Dit is belangrijk voor zowel volwassenen en kinderen.

Als je van jezelf al wat bruiner bent of echt donker, kan je prima smeren met bijvoorbeeld factor 15. Doe dit (zeker in je gezicht) na je 25e wel echt elke dag om je huid mooi en jong te houden.

Mensen met een lichte huid, een zonneallergie en jonge kinderen, moeten extra goed beschermt worden tegen de zon. Het is in dat geval belangrijk om minstens factor 30 te gebruiken en regelmatig bij te smeren. Zeker bij kinderen, want zij hebben het vaak druk met spelen, waardoor ze minder goed opletten en makkelijk verbranden.
Kinderen onder de 12 maanden kan je beter helemaal uit de zon houden. Zij hebben nog een erg kwetsbare huid.

Tot slot moeten ook sporters rekening houden met verbranden door de zon. Smeer in dat geval minstens met factor 30, en als je langer onderweg of bezig bent, met factor 50.

blank



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag