Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de meest duurzame zonnebrand?

Wat is de meest duurzame zonnebrand?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In de zomer gaan we het liefst zonnen, maar ook buiten de zomer zoeken veel mensen graag een warme bestemming. Daarbij wordt er flink veel zonnebrand gesmeerd. Zonnebrand is inderdaad belangrijk, want je voorkomt daarmee verbranding en huidveroudering. Met de ernstige ontwikkelingen op het gebied van milieuvervuiling, is het belangrijk om voor een duurzame zonnebrand te kiezen. Goed nieuws, want er is gelukkig wel wat keuze op dit gebied. In dit artikel bespreken we de meest duurzame zonnebrandcrèmes. 


Wat kan een duurzame zonnebrand betekenen voor het milieu (en voor jou?)

Eén van de grootste voordelen van duurzame zonnebrand is dat deze het milieu, zoals de zee, minder aantast. Zo kan het schadelijke filter oxybenzone bijvoorbeeld koraalriffen aantasten. Deze stof laat koraalriffen verbleken. Hoewel natuurlijke bestanddelen niet per se beter zijn, zijn er in de wereld van zonnebrandcrèmes toch een paar schadelijke of matige chemische filters te vinden. De slechte chemische stoffen kunnen bij jou irritatie veroorzaken, en in het milieu zorgen ze voor schade en vervuiling. Daarom is een duurzame zonnebrand veilig voor zowel jezelf, als de natuur. Het blijft daarnaast altijd belangrijk om erop te letten dat de zonnebrand bescherming biedt tegen UV-A en en UV-B straling. Alleen dan ben je verzekerd van veilig zonnen.

Verderop in het artikel bespreken we wat duurzame filters zijn en wat niet, en geven we suggesties over de meest duurzame zonnebrandcrèmes die momenteel op de markt zijn.


Welke bestanddelen zijn er duurzaam en welke zijn schadelijk?

Voor je de suggesties in dit artikel leest of verder zoekt naar een duurzame zonnebrand, is het praktisch om te weten wat een zonnebrand nu duurzaam maakt, en wat juist niet. Bepaalde bestanddelen zijn goed voor jou en het milieu, terwijl andere bestanddelen irriterend zijn, of schade toebrengen aan organismen.

Welke ingrediënten moet je vermijden als je een duurzame zonnebrand aan wilt schaffen?

Als je weet welke bestanddelen schadelijk zijn voor het milieu, kan je al een aantal crèmes afstrepen. Dit doe je simpelweg door zonnebrandcrèmes te checken op de volgende slechte ingrediënten:

  • zonnefilter oxybenzone, deze is schadelijk voor de zee en zorgt bij veel mensen voor irritatie of allergie. Het is schadelijk voor de zee en kan makkelijk worden opgenomen door je lichaam.
  • zonnefilter octyl methoxycinnamate (hormoonverstorend)
  • zonnefilter octocrylene
  • zonnefilter avobenzone
  • retinylpalmitaat (wordt ook wel als ‘verrijkt met vitamine A’ aangeduid op verpakkingen).
  • homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate

Voor de meeste van deze filters geldt dat ze makkelijk worden opgenomen door je lichaam. Van oxybenzone is bekend dat deze stof koraalriffen aantast. Riffen verbleken van deze stof, en kunnen zelfs veranderen in poeder! Van de andere filters is misschien niet officieel bewezen dat ze het milieu aantasten, maar het blijven wel chemicaliën. Wel wijzen steeds meer onderzoeken uit dat chemische filters de ontwikkeling en voortplanting van cellen en dieren beïnvloeden. Het zou dus zeer schadelijk kunnen zijn als deze stoffen in grote hoeveelheden in de zee terecht komen.

Over het algemeen geldt ook (maar dit is geen ‘harde’ richtlijn) dat stoffen die bij de mens makkelijk in het lichaam terecht komen en daar bijvoorbeeld hormonen verstoren, ook agressiever zijn voor het milieu.

Welke filters zijn wel veilig en duurzaam?

Voor zonnebrand geldt dat fysische filters het meest veilig zijn. Deze kunnen uitstekend beschermen tegen UVA en UVB straling en worden niet opgenomen door je lichaam of andere organismen. Ze leggen simpelweg een laagje op je huid en weerkaatsen het zonlicht. Een stuk veiliger dus. De volgende filters zijn betrouwbaar voor mens en milieu:

  • zinkoxide
  • titaniumoxide
  • tinosorb S en tinosorb M
  • octisalate
  • octyltriazone
  • tinosorb A2B
  • ensulizole
  • mexoryl XL

Het gebeurt nog weleens dat zinkoxide en titaniumoxide gebruikt worden in combinatie met nanodeeltjes. Dit wordt gedaan om de witte waas op de huid tegen te gaan. Er is nog niet veel bekend over of dit schadelijk is. Wel is bekend dat nanodeeltjes schadelijk kunnen zijn, zolang ze niet ‘gecoat’ zijn.  Zinkoxide is beter voor het milieu dan titaniumoxide.
Wél geven zowel zink – als titanium dioxide ook milieuschade, maar deze is vele malen kleiner dan de schade die wordt toegebracht door filters zoals oxybenzone.


Koop je zonnebrandcrème het liefst in Europa

In Europa zijn meer veilige zonnebrandcrèmes op de markt dan in Amerika. Dit komt omdat zonnebrand in Amerika onder de geneesmiddelenwet valt, en het daar moeilijker is om nieuwe, veilige filters te registreren. Amerika loopt dus enigszins achter als het gaat om de nieuwe (milieu) inzichten betreft zonnebrandcrème.
Vergeet niet om gewoon in Nederland of Europa je zonneproduct te kopen voor je naar Amerika gaat. De kans is groot dat dat schade aan het milieu en aan je huid scheelt.


1. Naïf zonnebrand

Naïf zonnebrandcrème scoort goed op duurzaamheid en is voor mensen ook erg veilig. Hij bevat het minerale filter titaniumdioxide, en dit is redelijk voor het milieu. Daarbij is de ingrediëntenlijst van dit product kort, en geheel biologisch afbreekbaar. Naast het filter, bevat deze zonnebrand onder meer onder meer jojoba olie, kokosolie, zonnebloem olie en plantaardige vitamine E. Dit zijn allemaal natuurlijke bestanddelen die dus goed biologisch afbreekbaar zijn.
Het filter titaniumdioxide is niet het meest milieuvriendelijk, maar ook niet erg schadelijk.
Een nadeel kan zijn dat de titaniumdioxide een witte waas achterlaat. Dit komt door het weglaten van de nano technologie. Misschien wat minder handig, maar wel veilig. Hoewel op de verpakking alleen UVA staat, beschermt deze zonnebrandcrème officieel tegen zowel UVA als UVB straling.

Naïf Skincare heeft een eigen online shop en is ook verkrijgbaar bij Douglas en De Bijenkorf. Door de milde ingrediënten is hij ook geschikt voor jonge kinderen en baby’s. Belangrijk, want jonge kinderen moeten goed beschermd worden tegen een overdosis zon. De zonnebrand kost 19,95 en is basic, parfumvrij en veilig.


2. Suncover van Dr. Jetske Ultee

De zonnebrand Suncover is ontwikkeld door cosmetisch dermatologe dr. Jetske Ultee en bevat meerdere filters, maar deze zijn zeer mild. Ze brengen zo min mogelijk schade toe aan het milieu en de zonnebrand is veilig genoeg voor baby’s. Daarbij laat hij geen witte waas achter. De beschermingsfactor van deze zonnebrand is SPF 30.
De zonnebrand Suncover is duurzaam, maar niet duur. Een fles van 250 ml kost 14,95 en een gezinsfles van 1000 ml kost 37,95.
De Suncare zonnebrand voor het gezicht van Dr. Jetske Ultee heeft vergelijkbare ingrediënten als de Suncover zonnebrand, maar deze is wat prijziger en bevat extra verzorging voor het gezicht.


3. Lavera

De zonnebrand van het merk Lavera maakt net als Naïf skincare, gebruik van het veilige filter titanium dioxide. Dit is oké voor het milieu. De overige ingrediënten zijn dit ook, want ze hebben allemaal een natuurlijke basis. Ingrediënten zoals Shea butter, zonnebloemolie en vitamine E kunnen geen kwaad voor het milieu. Minder goed voor de huid zijn de bestanddelen alcohol en parfum. Er is geen nano technologie gebruikt bij deze zonnebrand, en met het filter titanium dioxide betekent dat dat hij een witte waas kan achterlaten.


Ingrediënt avobenzone is niet geweldig, maar nét oké.

De drie zonnebrandcrèmes die we zojuist hebben besproken, komen qua duurzaamheid het beste uit de bus: geen agressieve filters en ook de rest van de ingrediënten zijn redelijk tot goed biologisch afbreekbaar. Er zijn ook nog een aantal andere aardige zonnebrandcrèmes, waaronder P20.
Zonnebrand P20 bevat echter wel avobenzone, wat niet zo schadelijk is voor het milieu als oxybenzone, maar nog steeds enigszins. Wel belooft P20 dat je hem maar éénmaal per dag hoeft aan te brengen en dat hij water resistent is. Wij raden aan om hem wat vaker aan te brengen, maar het feit dat je niet hoeft te blijven smeren met deze crème is toch een pluspunt voor het milieu.


Geen enkele zonnebrand is geheel milieuvriendelijk

Wij hebben de drie beste suggesties voor duurzame zonnebrand op een rij gezet, waarbij Naïf qua vriendelijke zonnefilter en biologisch afbreekbare bestanddelen, het beste uit de bus komt. Helaas is geen enkele zonnebrand volledig duurzaam en milieuvriendelijk. Op dit gebied valt er nog veel winst te halen. Daarbij is de totale hoeveelheid zonnebrand die in het riool en in zee terecht komt, behoorlijk groot.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om wat vaker met beschermende kleding aan te zwemmen, zoals een T-shirt. Nu staan veel (jong) volwassenen hier niet op te wachten, maar kinderen vinden het vaak niet zo erg.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag