Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een menstruatiecup en waar kan ik dit kopen?

Wat is een menstruatiecup en waar kan ik dit kopen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De meeste vrouwen krijgen er elke maand weer mee te maken: de menstruatie. Echt een feestje, vooral als je door je maandverband heen lekt of als je tampons op zijn. Sinds kort is er steeds meer aandacht voor de menstruatiecup: een alternatief voor tampons en maandverband. In dit artikel leggen we uit wat het precies is, hoe het werkt, waarom het duurzaam is en wat je ervoor betaalt.


Waar kan ik een menstruatiecup kopen?

De Goodlife Menstruatiecup is verkrijgbaar in 2 verschillende maten en is te bestellen via Bol.com. Deze herbruikbare menstruatiecup vangt 3 tot 4 keer zoveel vocht op als een tampon. Hij is tijdens uw menstruatieperiode te gebruiken voor alle dagelijks activiteiten zoals sporten, zwemmen, slapen en werken.

Bij elke vrouw varieert de positie van de baarmoeder en de vorm en grootte van de vagina. De maat is afhankelijk van je leeftijd en of je al een vaginale bevalling achter de rug hebt.
Maat S: voor een vaginale bevalling of < 25 jaar.
Maat L: na een vaginale bevalling of > 25 jaar.

Prijs: €20,-

Bekijk meer informatie over dit product op bol.com »


Wat is een menstruatiecup?

De menstruatiecup is een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de ongesteldheid. Het product is zacht en gemaakt van kunststof. Voordat je ongesteld wordt, moet je de cup inbrengen. Een tampon of maandverband absorbeert het bloed, terwijl deze cup het opvangt. Het eerste model werd geïntroduceerd in 1930, de modernere modellen stammen ongeveer uit de negentiger jaren. Er zijn twee verschillende typen menstruatiecups, de ‘herbruikbare’ en de ‘eenmalige’, die we hieronder uitgebreid bespreken.


Herbruikbare menstruatiecups

Veel vrouwen hebben thuis een hele voorraad aan maandverband en tampons. Of niet, dan heb je pech en moet je naar de supermarkt. Je had gehoopt dat jij die voorraad had. In ieder geval is dat met de herbruikbare menstruatiecup verleden tijd. Het is een rubber, siliconen of TPe bekertje met daaronder een steel of een lus. Deze cup blijft uit zichzelf op z’n plaats zitten (lees in onderstaande alinea’s hoe dat werkt) en deze kun je later leeggooien. Het materiaal is gemakkelijk schoon te houden, zodoende kun je ‘m keer op keer opnieuw gebruiken. Een ander groot voordeel voor jezelf is dat je ermee kunt zwemmen en naar de sauna kunt. Je kunt namelijk aan de buitenkant niet zien dat je deze cup draagt en er is nauwelijks kans op lekkage.

De herbruikbare cups komen in twee verschillende maten, die een klein verschil in diameter hebben. Vrouwen die de 25 gepasseerd zijn, of kinderen hebben gekregen, wordt geadviseerd om de grotere variant te gebruiken.

Bekijk de Goodlife herbruikbare menstruatiecups op bol.com »


De werking van een menstruatiecup

De herbruikbare menstruatiecup moet je dubbelvouwen alvorens deze in te brengen in je vagina. Daarna trekt de rand van de cup een beetje vacuüm met de baarmoedermond. Dat klinkt pijnlijk maar dat is het niet. Het is gewoon bedoeld om ervoor te zorgen dat je geen bloed naast de cup lekt. Als het bekertje vol zit, moet je het verwijderen. Meestal na 8 of 12 uur. Dus je kunt gewoon een dag werken of naar school gaan, zonder je zorgen te hoeven maken wanneer je je maandverband of tampons moet verwisselen. Je verwijdert de cup door een vinger langs de zijkant te plaatsen. Hiermee wordt de zuigkracht verbroken. Daarna pak je het steeltje (of het lusje) om de cup verder uit de vagina te trekken. Je gooit het leeg, maakt het schoon en brengt het met hetzelfde gemak weer opnieuw in.


Eenmalige menstruatiecups

Mocht je om wat voor reden dan ook weinig voelen voor een herbruikbare menstruatiecup, dan is de eenmalige cup misschien iets voor jou. Hiermee kun je ook testen of het überhaupt iets voor je is, voordat je voor de herbruikbare menstruatiecup kiest. De eenmalige menstruatiecup bestaat uit een iets ander materiaal dan de herbruikbare menstruatiecup. Namelijk uit een mengsel van polyethyleen en synthetische plastic. Je hoeft je geen zorgen te maken over allergische reacties, want deze cups bestaan niet uit rubber of latex.


De werking van de eenmalige menstruatiecup

De eenmalige menstruatiecup plaats je net als een tampon inwendig in je vagina. De cup belandt achter de baarmoedermond en het schaambeen. In die zin kun je deze cup vergelijken met een pessarium (ook wel het ‘vrouwencondoom’ genoemd). In tegenstelling tot de herbruikbare menstruatiecup, heeft de eenmalige menstruatiecup geen steeltje voor verwijdering. Dus je zult je vinger achter de rand moeten haken om de cup te verwijderen. Daarnaast is het materiaal van de eenmalige cup zachter. Dat is een enorm voordeel als je graag de liefde bedrijft. Want deze cup kan tijdens het vrijen gewoon blijven zitten. Hierdoor hoeft jouw ongesteldheid niet langer een excuus te zijn om het liefdesspel over te slaan. Ook is deze cup geschikt om mee te zwemmen en om de sauna mee te bezoeken. Een cup gaat ongeveer 12 uur mee, dus tijdens jouw menstruatie moet je er waarschijnlijk meerdere gebruiken.


Waarom is een menstruatiecup duurzamer en groener dan andere alternatieven?

De menstruatiecup wordt door sommige experts en webshops ook wel ‘de groene cup’ genoemd. Denk er maar eens aan hoeveel afval je produceert met maandverband en tampons. Als we ervan uit gaan dat een gemiddelde vrouw per dag 4 tampons gebruikt, in een periode van 5 dagen, dan betekent dat er algauw 20 tampons doorheen gaan. Laat staan als een vrouw nog langer menstrueert, wat geregeld voorkomt. Doe dit maal twaalf en maal het aantal vrouwen die tampons gebruiken en je krijgt een heel hoog getal… Niet alleen is het duur (een tampon is gemiddeld €0.17), ook is het slecht voor het milieu. Want deze tampons ga je echt niet inlijsten en boven je bed hangen – welnee. Weg ermee!

Vaak zitten tampons ook nog eens in plastic en hebben maandverbanden een soort plastic stickers die je van de randen af moet trekken. Nog meer afval. Om deze reden wordt – met name – de herbruikbare menstruatiecup gezien als het meest duurzame en meest groene alternatief voor tampons en maandverband. Ten eerste omdat deze jarenlang mee gaat, je verspreidt dus geen afval meer. Daarnaast worden de meeste menstruatiecups gemaakt van duurzame siliconen, die jouw vaginale flora en slijmvliezen met rust laten. Je verspreidt geen onhygiënische luchtjes meer en je beschermt tegelijkertijd het milieu. Een win-winsituatie, eigenlijk.


Voordelen van een menstruatiecup

 • De menstruatiecup kun je blijven dragen tijdens een saunabezoek of het zwemmen. Een eenmalige cup kun je zelfs tijdens de geslachtsgemeenschap inhouden.
 • De menstruatiecup is herbruikbaar, dus je bespaart hiermee een heleboel afval. Dat is erg gunstig voor het milieu.
 • De menstruatiecup is niet gebleekt met chloor, in tegenstelling tot maandverband en tampons. Dus het is beter voor de flora en fauna van je vagina.
 • Je kunt de cup maar liefst vijf tot tien jaar gebruiken
 • Je zit nooit meer zonder tampons of maandverband, want de cup is herbruikbaar. Het is dan ook niet nodig om thuis een voorraadje aan te leggen.
 • Door het materiaal van de siliconen cup houd je ongewenste geuren buiten de deur.
 • Neemt in je tas minder ruimte in dan een voorraadje tampons of maandverband.
 • Sommige merken geven geld terug als de cup voor jou niet blijkt te werken. Dat geeft jou de gelegenheid om vrijblijvend te bepalen of de cup wat voor jou is.

Nadelen van een menstruatiecup

 • Het aanbrengen van de menstruatiecup is even wennen. Je moet wel even oefenen voordat je het volledig onder de knie hebt.
 • De menstruatiecup vergt een eenmalige grote investering.
 • Je moet de menstruatiecup wassen, dat kan in openbare toiletten voor ongemakkelijke situaties zorgen.
 • Minder geschikt als je bekkenbodemspieren slap zijn.
 • Kan verschuiven als je naar de wc moet, waardoor het kan gaan lekken.
 • De menstruatiecup is groter dan een tampon, sommige mensen ervaren dat als onprettig.

De kosten van een menstruatiecup

Om jou een eerlijk beeld te geven van de menstruatiecup hebben wij voor- en nadelen geschetst. Wij zijn zelf voorstanders van de menstruatiecup, omdat het een duurzaam en groen alternatief is voor tampons en maandverband. Ook is het hygiënischer en is het minder duur dan het gebruik van tampons en maandverband. Wat betaal je dan eigenlijk voor zo’n cup?

Net zoals met alle andere producten zijn er verschillende tarieven. Wij schatten in dat je voor de gemiddelde herbruikbare menstruatiecup tussen de €20 en de €40 kwijt bent. Dat lijkt op het eerste gezicht duur, maar heb je wel eens uitgerekend wat maandverband en tampons kosten? Na een half jaar menstrueren heb je de kosten voor de menstruatiecup er al uit. Daarna kun je nog steeds jarenlang profiteren van de herbruikbare cup. De eenmalige cups daarentegen zijn een grotere klap in je portemonnee. Ze zijn namelijk prijzig en je moet ze telkens opnieuw kopen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Duurzaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag