Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een mini facelift?

Wat is een mini facelift?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een mini facelift is de minder ingrijpende variant van de full face lift. Andere namen voor een mini facelift zijn: minilift of S-lift. Tijdens een mini facelift wordt er een S-vormig sneetje gemaakt, dat het gebied boven de kaaklijn corrigeert. Daar komt de naam S-lift vandaan. Rimpels rond de lippen, mond en ogen vallen buiten dit gebied. Daarom is de mini facelift vooral bedoeld om beginnende ouderdomsverschijnselen rond de wangen te corrigeren.

De ingreep is dus eigenlijk een mini variant van de full face lift. Dat betekent dat de ingreep zelf slechts een tot twee uur in beslag neemt en dat je alleen plaatselijk verdoofd wordt. Je kunt dezelfde dag nog naar huis en na vier weken zie je het volledige resultaat. Tijdens een operatie wordt er een klein sneetje gemaakt in het oor en het huidweefsel wordt oppervlakkig behandeld. Nadat het overtollige weefsel is verwijderd wordt de huid weer dicht gemaakt.

Mocht de mini facelift niet voldoende zijn, dan kun je met de kliniek overleggen of een combinatiebehandeling mogelijk is. Dan combineer je de mini facelift bijvoorbeeld met een ooglid correctie of een liposuctie van de hals. Een andere optie is om te kiezen voor een full facelift. Tijdens een full facelift wordt een groter deel van het gelaat gecorrigeerd. Later in dit artikel leggen we uit wat de verschillen tussen deze twee behandelingen precies zijn. Overleg altijd met de kliniek welke behandeling het beste bij jouw gezicht en leeftijd past.


Kosten van een minifacelift

Elke kliniek hanteert eigen tarieven. Gemiddeld gezien kost een mini facelift zo’n €2000 tot €3000. Dat is ongeveer twee keer zo goedkoop als een full facelift. Een full face lift begint vanaf €6000,-.


Voorbereiden op een mini facelift

Een mini facelift vraagt even wat tijd en aanpassingen van je. Dat is misschien even onhandig, maar daarna heb je er langdurig profijt van. Als je naar de plastisch chirurg gaat, moet je minimaal 4 weken voor de ingreep stoppen met roken. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de doorbloeding van de huid. Daarnaast raden we je aan om minimaal een week vrij te vragen op je werk, want na de behandeling draag je een drukmasker en moet je rust nemen. Zorg er daarnaast voor dat iemand je na de behandeling op kunt halen, want je mag zelf geen autorijden en een busrit is ook niet echt handig op zo’n moment.


Herstellen van een mini facelift

Na een mini facelift heb je wat bloeduitstortingen, gezwollen huid en kan je mond tijdelijk minder ver open. Dat kan het eten behoorlijk bemoeilijken. Daarom adviseren wij om zacht voedsel in huis te halen, wat makkelijk te eten is. Ook moet je er rekening mee houden dat je een week lang een drukmasker draagt en rust moet houden. Plan dus het liefst niets in deze week en vraag of je partner de boodschappen haalt (of bestel ze online). Je moet er rekening mee houden dat je pas na 6 weken je haar mag verven. Ook zwemmen, zonnebaden en naar de sauna gaan moet je nog 1,5e maand uitstellen. Gelukkig mag je wel de dag na de behandeling douchen en je haren wassen. Probeer je gezicht echter met rust te laten – als het te week wordt kunnen er wondjes ontstaan.


Voor wie is een mini facelift bedoeld?

De mini facelift is bedoeld voor mensen die beginnende ouderdomsverschijnselen vertonen, met name in het gebied rond de kaaklijn. Veel cliënten zijn rond de 40 a 50 jaar, maar er is geen minimum of maximumleeftijd voor een mini facelift. Het is bedoeld voor iedereen die een frissere en jongere oogopslag wil. De ingreep is geschikt voor mannen en vrouwen en is vooral populair onder de vrouwen.


Verschil mini facelift en full facelift

Overweeg je een full facelift of een minifacelift? Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen op een rijtje, zodat je zelf kunt oordelen of een mini facelift of een full facelift van de twee facelifts iets voor jou is.

 

Kenmerk Mini facelift Full facelift
Gebied Klein gebied, bijvoorbeeld hals, wangen, neusplooien Groter gebied, vaak ook ogen, voorhoofd, kaken
Weefsel Oppervlakkig huidweefsel Diepliggend huidweefsel
Wanneer Beginnende ouderdomsverschijnselen, meestal rond 40-50 jaar oud Gevorderde verschijnselen, meestal vanaf 50 jaar
Verdoving Plaatselijke verdoving Algemene verdoving
Duur ingreep 1 á 2 uur 2 tot 4 uur
Herstelperiode en resultaat Kort (ongeveer 4 weken) Lang (ongeveer 3 maanden)
Plek insnede Achter het oor Ter hoogte van de slapen en soms ook onder de kin
Kosten Gemiddeld €2000 – €3000 Gemiddeld €6000

 


Consult bij de plastisch chirurg

Je kunt niet van de een op de andere dag een mini facelift krijgen. Er gaat altijd een consult aan vooraf. Tijdens dit consult bespreek je samen met de plastisch chirurg welke ingreep het beste bij je past. In de keuze voor een type facelift wordt er rekening gehouden met de volgende factoren:

 • Hoe elastisch is je huid?
 • In hoeverre is je kaaklijn uitgezakt?
 • In hoeverre is je hals uitgezakt?
 • Heb je een lokale vetophoping in je hals?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van een bepaalde techniek?
 • Welke ervaringen heeft de chirurg tot nu toe met de techniek?

Waar moet je op letten als je een chirurg kiest voor je facelift?

Na een mini facelift wil je er mooier uitzien, dus complicaties en blijvende littekens voorkomen. Dat maakt het erg belangrijk om een goede plastisch chirurg te kiezen. Waar moet je op letten?

 • Goede prijs/kwaliteitverhouding: prijs van het consult + ingreep + controle
 • Recensies van andere mensen die een mini facelift zijn ondergaan
 • Ervaring van de plastisch chirurg (kies het liefst voor een specialist)
 • Locatie van de kliniek (liefst dichtbij huis)
 • Certificering voor de kliniek en diploma’s van de chirurg

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag