Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost het zetten van een spiraaltje?

Wat kost het zetten van een spiraaltje?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hoewel de anticonceptiepil nog steeds de meest gebruikte vorm van anticonceptie is, is het spiraaltje ook al een flink aantal jaren populair onder vrouwen. Het spiraaltje biedt namelijk een hoge zekerheid en weinig zorgen. Denk je erover na om een spiraaltje te laten plaatsen? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat zoiets nou precies kost en waar je naartoe moet om het spiraaltje te laten plaatsen. In dit artikelen vertellen we je er alles over.


Een spiraaltje

Een spiraal is een vorm van anticonceptie. Dit ankervormige voorwerp wordt in je baarmoeder geplaatst, waar het zal voorkomen dat je zwanger zult worden. Er bestaan verschillende soorten spiraaltjes. Zo heb je spiraaltjes met en zonder hormonen. Een spiraaltje wordt als een van de meest betrouwbare voorbehoedsmiddelen gezien. Doordat je hem niet kunt vergeten, zoals je dat met de pil wel kunt doen, loop je minder risico op een (ongewenste) zwangerschap. Daarnaast gaat een spiraaltje gemiddeld minstens een jaar of 5 mee, wat dus betekent dat je er dus 5 jaar lang niet over na hoeft te denken.


Verschillende soorten spiraaltjes

Als je erover uit bent dat je graag een spiraaltje wilt laten plaatsen, omdat je bijvoorbeeld niet goed tegen de hormonen in de pil kunt, of omdat je een vaste partner hebt en liever geen condooms meer wilt gebruiken, maar ook niet zwanger wilt worden, dan kan een spiraaltje een goede oplossing zijn. Voordat je het spiraaltje daadwerkelijk gaat laten plaatsen, is het goed om te weten wat voor soort je graag wilt hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten spiraaltjes op de markt, waaronder:

Het hormoonspiraaltje

Een hormoonspiraaltje is precies wat de naam doet vermoeden, namelijk een spiraaltje met hormonen. Deze hormonen (progestageen) zitten in de spiraal ‘gevangen’ en worden langzaam afgegeven aan het lichaam. De hormonen zorgen ervoor dat zaadcellen minder makkelijk hun weg naar de baarmoeder kunnen vinden. Daarnaast wordt het slijmvlies van de baarmoeder door de hormonen ongeschikt gemaakt, waardoor een bevruchte eicel zich hier niet kan nestelen. Op die manier wordt een zwangerschap voorkomen. Op de markt zijn verschillende hormoonspiraaltjes verkrijgbaar, waaronder de Mirena.

Koperspiraal

Een koperspiraal is een spiraaltje dat geen hormonen bevat. Het koper dat in dit spiraaltje verwerkt zit is namelijk (in de meeste gevallen) voldoende om ervoor te zorgen dat een zwangerschap uitblijft. Dit komt doordat de zaadcellen van de man niet zijn opgewassen tegen koper, waardoor ze niet meer in staat zijn om een eicel te bevruchten. Daarnaast wordt ook in dit geval het baarmoederslijmvlies dusdanig beïnvloed door het spiraaltje, dat een eicel die tóch bevrucht is geraakt zich niet kan nestelen. Er zijn verschillende koperspiralen op de markt, waaronder de T-safe en de Multi-safe.

 Tip: Voor een persoonlijk advies over welk spiraaltje het beste bij jou past, kun je het beste een afspraak maken bij je huisarts. Hij of zij kan je alles vertellen wat je wilt weten en je van advies voorzien.


Een spiraaltje laten plaatsen

Als je een spiraaltje wilt laten plaatsen, dan neem je allereerst contact op met je huisarts om een afspraak te maken. Tijdens die afspraak kun je bespreken dat je graag een spiraaltje wilt en aangeven wat je wensen zijn. Hierna kunnen er twee dingen gebeuren:

  • Je maakt een vervolgafspraak met je huisarts om het spiraaltje door hem of haar te laten plaatsen.
  • Je vraagt je huisarts om een doorverwijzing naar een gynaecoloog.

Sommige vrouwen vinden het prettiger om het spiraaltje door een gynaecoloog in het ziekenhuis te laten plaatsen. Hiervoor kan de huisarts je dan ook een doorverwijzing geven. Houd er wel rekening mee dat de kosten hiervoor hoger zijn, dan wanneer je het spiraaltje door de huisarts laat plaatsen. Hieronder lichten we dat verder toe.


De kosten

De kosten die het laten plaatsen van een spiraaltje met zich meebrengt, is van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste is het zo dat de spiraaltjes die verkrijgbaar zijn, voorzien zijn van een eigen prijskaartje. Het spiraaltje dat je kiest, heeft dus invloed op wat het laten plaatsen van het spiraaltje je gaat kosten. Daarnaast is het ook nog van belang door wie je het spiraaltje laat plaatsen. De kosten voor het laten plaatsen bij de huisarts of het laten plaatsen bij de gynaecoloog verschillen namelijk behoorlijk van elkaar.


Plaatsing door huisarts

Als je ervoor kiest om het spiraaltje door je huisarts te laten plaatsen, dan kies je voor de meest voordelige oplossing. In dit geval is het namelijk zo dat je alleen het spiraaltje hoeft te betalen en dat de plaatsing gratis is. Na het gesprek met je huisarts krijgt je een recept voor een spiraaltje mee, dat je bij de apotheek kunt ophalen. Ook wordt er direct een vervolgafspraak gemaakt. Tijdens die afspraak zal het spiraaltje daadwerkelijk geplaatst worden.

De kosten voor het spiraaltje

De kosten voor het spiraaltje zelf, hangt af van welk spiraaltje je kiest. Hieronder vind je een indicatie van een aantal prijzen van de meest populaire spiraaltjes:

  • Mirena | Hormoonspiraal | €150,-
  • Kyleena | Hormoonspiraal | €150,-
  • T-Safe | Koperspiraal| €69,-
  • Multi-Safe | Koperspiraal | €52,-

Wanneer je het spiraaltje door de huisarts laat plaatsen, zijn de kosten voor het spiraaltje de enige kosten die je zult moeten betalen.


Plaatsing door gynaecoloog

Als je het spiraaltje door een gynaecoloog laat plaatsen, dan hoef je het spiraaltje meestal niet zelf bij de apotheek te halen, maar dan zorgt de gynaecoloog ervoor dat het juiste spiraaltje aanwezig is. Dit betekent echter niet dat je niet voor het spiraaltje hoeft te betalen. Voor het laten plaatsen van een spiraaltje bij de gynaecoloog zul je een afspraak moeten maken. Aan deze afspraak zijn kosten verbonden. Gemiddeld kost het laten plaatsen van een spiraaltje bij de gynaecoloog je zo’n 250 euro. Dit is exclusief de kosten voor het spiraaltje.


Plaatsing door een andere professional

Naast dat je je spiraal door de huisarts of de gynaecoloog kunt laten plaatsen, zijn er ook nog andere opties. Zo kun je het spiraaltje bijvoorbeeld ook door een verloskundige laten plaatsen. De kosten hiervoor hangen mede af van de zorgverzekering die je hebt. Hiervoor is het dus slim om je polisvoorwaarden eens grondig door te nemen. Meer informatie over deze mogelijkheid kun je bij je verloskundige inwinnen.


Vergoeding van een spiraaltje

In sommige gevallen is het zo dat een spiraaltje vergoed wordt door je zorgverzekeraar. Als je jonger bent dan 21 jaar, dan wordt het spiraaltje vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je wel rekening moet houden met de (mogelijke) betaling van het eigen risico. Als je ouder bent dan 21 jaar, dan hangt de vergoeding af van je verzekering en waar je het spiraaltje laat plaatsen. In het kort:

  • Bij de huisarts. De kosten voor het spiraaltje moet je zelf betalen, tenzij deze gedekt worden door een aanvullende verzekering. De plaatsing wordt vergoed vanuit je basisverzekering.
  • Bij de gynaecoloog. De kosten voor het plaatsen en het spiraaltje worden (afhankelijk van je verzekering) vergoed (250-500 euro). Houd wel rekening het eigen risico.
  • Bij de verloskundige. De kosten voor het spiraaltje moet je zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt die deze dekt. De plaatsing wordt vaak vergoed en verrekend met het eigen risico.

Wil je zeker weten wat er wel en niet vergoed wordt door jouw verzekeraar? Neem dan contact met ze op of check je polisvoorwaarden. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Tip: Ben je van plan om volgend jaar een spiraal te laten plaatsen? Dan kan het slim zijn om te zoeken naar een zorgverzekering die in dat geval het meest gunstig voor je is. Dit is vooral handig als je van plan bent om het spiraaltje door een gynaecoloog te laten plaatsen aangezien de kosten dan behoorlijk hoog op kunnen lopen.


De kosten voor het laten plaatsen van een spiraaltje

Hoe duur het laten plaatsen van een spiraaltje is, hangt van verschillende factoren af. Niet alleen heeft de keuze qua spiraal hier invloed op, maar ook door wie je het spiraaltje laat plaatsen. Wanneer je een spiraaltje bij een gynaecoloog laat plaatsen, is dit namelijk een stuk duurder dan wanneer je het door je huisarts laat doen. Als je een spiraal wilt laten plaatsen, maak dan eerst een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je alles vertellen wat je moet weten en je eventueel voorzien van advies. Hierna kun je een vervolgafspraak maken voor het plaatsen van het spiraaltje, of om een doorverwijzing vragen. Wil je weten of jouw verzekeraar het spiraaltje vergoedt? Dan kun je het beste je polisvoorwaarden checken of even contact met ze opnemen.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag