Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een fruitzuurpeeling en hoe werkt het?

Wat is een fruitzuurpeeling en hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je op zoek bent naar een geschikte gezichtsbehandeling dan ben je wellicht het begrip fruitzuurpeelings al eens tegengekomen. Dit is een gezichtsbehandeling dat veelvoorkomende huidproblemen kan laten afnemen en zelfs voorkomen. Het is echter ook een erg intensieve behandeling, dus het is goed om je goed te laten informeren voor je de behandeling ondergaat. In dit artikel leggen we kort uit wat een fruitzuurpeeling is, hoe het werkt en waar je op moet letten voor je met de behandelingen begint.


Een fruitzuurpeeling is een middel dat zorgt voor huidverbetering of -verjonging. Alpha Hydroxy Acids (AHA’s) is de verzamelnaam voor de fruitzuren waarmee deze peelings vaak gedaan wordt. Glycolzuur wordt bijvoorbeeld heel vaak gebruikt bij dit type behandelingen, dit is een fruitzuur op basis van suikerriet. De peeling op basis van fruitzuren gaat een chemische reactie aan met de huid, waardoor de dode huidcellen van je huid verwijderd worden. De peeling weekt de bovenste laag van je huid los, waardoor de huid afschilfert. Fruitzuurpeelings zijn dus erg intensieve gezichtsbehandelingen.

De werking van deze behandelingen is erg divers. Zo zorgen fruitzuurpeelings ervoor dat de poriën niet meer verstopt raken: de behandeling werkt ontstekingsremmend. Hierdoor zal acne afnemen. Daarnaast helpt de peeling tegen rimpels en voor het herstel van littekenweefsel, doordat de collageenaanmaak gestimuleerd wordt bij fruitzuurpeelings met een hoger percentage glycolzuur. Ten slotte helpt een fruitzuurpeeling bij het ophelderen van een doffe huid en kan het pigmentvlekken laten afnemen. Er zijn verschillende types fruitzuurpeelings met verschillende zuurpercentages, waardoor andere effecten kunnen worden bereikt. Met je behandelaar kun je overleggen welk type behandeling voor jouw huidtype het meest geschikt is.


Waar kan ik een fruitzuurpeeling doen?

Een fruitzuurpeeling is een intensieve behandeling, deskundigheid is daarbij vereist. Je huid wordt namelijk bewust beschadigd, het is dan ook noodzakelijk dat je behandelaar weet waar hij of zij mee bezig is. Laat een fruitzuurpeeling daarom altijd door een professional doen. Huidtherapeuten en artsen zijn de professionals die voor deze behandelingen de juiste deskundigheid bezitten. We raden je dan ook ten zeerste af om zelf met deze producten te experimenteren.


Waar moet je op letten bij een fruitzuurpeeling?

Meestal kun je niet meteen tijdens de eerste behandeling beginnen met de fruitzuurpeeling. Je gezichtshuid moet hier op voorbereid worden, zodat het klaar is voor de chemische behandeling. Reken er dus op dat je eerst een aantal voorbereidende behandelingen zult moeten laten doen voor je daadwerkelijk met fruitzuurpeelings kunt beginnen.

Soms wordt gedacht dat een fruitzuurpeeling pijn doet. Afhankelijk van de sterkte van de peeling kun je er meer of minder van voelen. Echter blijft het over het algemeen bij een warme, gloeiende huid tot het gevoel van prikkelingen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een fruitzuurpeeling echt pijn zal doen.

Kort na de behandeling zal je huid vaak erg rood zijn. Dit neemt binnen een aantal uur af. Ook is het mogelijk dat de huid een beetje jeukt en trekkerig aanvoelt. Het verschilt per kuur wanneer je huid zal beginnen met schilferen, over het algemeen is dit binnen een paar dagen. Soms zul je hier niet zoveel van zien en soms zal de schilferigheid wel zichtbaar zijn. Ook kunnen er korstjes ontstaan. Vraag voor de behandeling die jij gaat doen wat je ervan kunt verwachten, dan kom je minder gauw voor verrassingen te staan.

Na de behandeling moet je je huid heel goed beschermen tegen de zon. Het bovenste laagje is immers van je gezicht verwijderd, dus je gezichtshuid is extra gevoelig. Plan de behandeling dus in de zomer bij voorkeur in in de avond, zodat je huid daarna eerst een nacht kan herstellen. De volgende dagen is het belangrijk om goed te smeren met een zonnebrandcrème met een zo hoog mogelijke factor en je kunt een hoedje of petje dragen om je gezicht extra te beschermen tegen de zon. Vraag aan je behandelaar hoe lang je extra moet letten op een goede bescherming tegen de zon. Voor sommige behandelingen is het ook belangrijk om van te voren ook de gezichtshuid al goed uit de zon te houden, overleg dit dus van te voren.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag