Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Huidverjonging; hoe krijg je een jongere huid?

Huidverjonging; hoe krijg je een jongere huid?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer we ouder worden, verandert onze huid met ons mee. Huidverjonging zorgt ervoor dat je er fris en jong uit blijft zien, ongeacht je leeftijd. Er zijn verschillende vormen van huidverjonging zoals peelings, laseren, botox en fillers. Al deze methodes geven je huid een boost zodat jij er weer stralend jong uit ziet. Lees hier verder over de verschillende mogelijkheden.


Tekenen van huidveroudering

Vanaf je twintigste levensjaar wordt je huid langzaam minder flexibel. Dit brengt allerlei verschillende vormen van huidveroudering met zich mee. Daarnaast zijn er allerlei andere oorzaken die jouw huid sneller oud maken, zoals roken of een slechte verzorging. Afhankelijk van jouw huidtype en de oorzaak van jouw huidveroudering, zijn er tekens van huidveroudering te zien. Er zijn drie soorten die het meest voorkomend zijn: rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping.

Bijna iedereen krijgt vroeg of laat rimpels. Deze kun je bijvoorbeeld in je voorhoofd hebben, in je wangen, boven je lip of onder je ogen. Sommige rimpels zijn dieper dan anderen. Daarnaast kun je last krijgen van pigmentvlekken, dit betekent dat je huid op sommige plekken een andere kleur heeft. Ook kun je huidverslapping krijgen, dit betekent dat je huid minder strak in haar vel zit en een beetje gaat hangen. Herken je bij jezelf één van deze tekenen van huidveroudering? Lees dan snel verder wat je ertegen kunt doen.


Voorkomen is beter dan genezen

Om te beginnen is het van belang om te weten dat huidveroudering erbij hoort. Vanaf je twintigste jaar gaat de aanmaak van de vernieuwing van de huidcellen steeds trager, waardoor je huid er minder jong uit gaat zien. Je huid wordt van zichzelf droger en minder elastisch, waardoor er sneller rimpels ontstaan. Dit proces kun je vanaf dat moment al proberen deels tegen te gaan. Hier zijn verschillende methodes voor. Want: voorkomen is beter dan genezen.


Gezondheid; blijf goed gehydrateerd

De makkelijkste methode is: water drinken. Het liefst zo’n 2 liter per dag. Water zorgt er niet alleen voor dat je lichaam, maar ook je huid goed gehydrateerd blijft. We bestaan voor zo’n 80% uit water, dus hoe meer je drinkt, hoe beter dit is voor je huid. Het drinken van water is het simpelste dat je kunt doen om van binnenuit ervoor te zorgen dat je huid minder snel oud wordt. Hoe vochtiger je van binnen bent, hoe elastischer je huid blijft. Daarop aansluitend is een goede voeding ook van belang. Als je alleen maar ongezond eet, zul je dit ook snel aan je huid zien. Hier hoort roken ook bij. Hoe meer je rookt, hoe sneller je rimpels krijgt. Begin daarom van binnenuit: drink veel water, eet gezond en rook het liefste niet.


Zit niet teveel en te lang in de zon

Naast je huid goed te verzorgen door van binnenuit te werken, zijn er ook veel invloeden van buitenaf die een effect hebben op je huid. Een van de grootste invloeden is UV-straling, oftewel: de zon. Wanneer je te lang of te veel in de zon zit (met of zonder bescherming) wordt het pigment van je huid aangetast. Dit zorgt ervoor dat je sneller pigmentvlekken krijgt, wat een teken is van huidveroudering. Daarnaast krijg je ook sneller rimpels, omdat de zon je huid deels uitdroogt. Vermijd de zon op haar sterkste moment tussen 12 en 15 uur ‘s middags, en zorg ervoor dat je altijd zonnebrandcrème gebruikt.


Reinig je gezicht twee keer per dag

Je huid wordt de hele dag blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf. Zowel uitlaatgassen van auto’s en bussen, als bacteriën die aan je handen zitten en op je gezicht komen wanneer je aan je gezicht zit. Kortom: je huid heeft een hoop te verduren. Na een dag allerlei viezig heden opgelopen te hebben, is het van belang om je huid goed te reinigen. Alleen dan heeft het namelijk zin om na het reinigen je gezicht in te smeren met een voedende crème. Wanneer je gezicht niet gereinigd is, kan de crème niet doordringen in de huid en krijg je een snel vettige huid.

Het reinigen doe je het liefst twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds. Tijdens de nacht komen er namelijk allerlei vetten vrij die belangrijk zijn om ‘s ochtends weer te verwijderen. Je kunt je huid reinigen met verschillende producten: reinigingsmelk, tonic en gel. Laat je adviseren wat het beste bij jouw huidtype past.


Gebruik dag en nachtcremes

Naast het twee keer reinigen van je huid per dag, is het ook van groot belang dat je je huid verzorgd met een dag en nachtcreme. Deze crèmes brengen de vocht en vetbalans van je huid op peil, en zorgen voor een soepelere huid. Afhankelijk van jouw huidtype kun je op zoek gaan naar een crème die bij jou past. De drie huidtypes die er zijn zijn: droge huid, normale huid en vette huid.

Weet jij niet van jezelf welk huidtype jij hebt, dan kun je dit bij een drogist navragen, of je kunt een online test doen. Zo weet je zeker dat je een dagcrème te pakken hebt die bij jouw huid past. Daarnaast moet je een dagcrème hebben met een factor erin. Het liefst eentje die zo hoog mogelijk is. Dit herken je aan de benaming: ‘SPF 15’ of ‘SPF 30’. Hoe hoger de factor, hoe beter je huid beschermd is tegen UV-stralingen. Ook kun je ervoor kiezen om een anti-rimpelcrème te kopen als dagcrème. Hierin zit vitamine A wat de bindweefsel productie stimuleert. Dit zorgt ervoor dat de huid weer elastischer wordt, en oppervlakkige rimpels vlakker worden.

Naast een dagcrème is ook een nachtcrème van groot belang. ‘s Nachts maakt je huid nieuwe cellen aan, en een nachtcrème bevordert deze aanmaak. Zeker wanneer je je huid goed hebt gereinigd van tevoren en dan de crème opsmeert werkt het nog beter. Een nachtcrème is over het algemeen wat vettiger dan een dagcrème, omdat deze de hele nacht goed moet blijven zitten ondanks het feit dat je met je hoofd op een kussen ligt.


Behandelingen voor huidverjonging

Als je toch last hebt van rimpels, pigmentvlekken, of huidverslappingen, dan kun je overwegen om een huidverjongende behandeling te ondergaan. Er zijn verschillende soorten behandelingen. Het blijft het beste om naar een dermatoloog of kliniek te gaan om je daar goed te laten adviseren over een behandeling die bij jouw huid past. Kies niet zomaar een behandeling, want aan elke behandeling zitten ook eventuele negatieve gevolgen verbonden. En je wil er natuurlijk wel beter uitzien na de behandeling in plaats van onbedoeld slechter!


Peeling

Een peeling zorgt ervoor dat de bovenste delen van de huid deels worden verwijderd. Hierdoor komen de jonge, nieuwere huidcellen aan de oppervlakte wat zorgt voor een jonger uitziende huid. Ook wordt je huid er gladder van. Een peeling is geschikt wanneer je last hebt van pigmentvlekken of kleine rimpeltjes. Je hebt oppervlakkige peelings zoals scrubs, die je zelf kunt kopen bij de drogist. Die reinigen goed, maar minder diep dan peelings van de dermatoloog. Het is sowieso goed om eens in de zoveel tijd je huid een milde peeling zelf thuis te geven. Wanneer je op zoek bent naar een intensere peeling kun je het beste naar een dermatoloog gaan. De huidtherapeut weet het beste welke peeling bij jouw huid past, voor het gewenste resultaat.


Laseren

Een andere techniek om huidverjonging te creëren, is je huid laseren. Een lasertherapie gebruikt warmte en een bundel lichtenergie om je huid te verjongen. Het laseren is vooral bedoeld voor de diepere rimpels, en de serieuze huidverslappingen. De warmte verdampt de huid, waardoor oneffenheden vervagen en het bindweefsel van de huid weer glad getrokken wordt. Er zijn verschillende soorten laserbehandelingen, afhankelijk van de huidklacht die je vermindert wilt hebben. Laat je goed en professioneel adviseren om tot de juiste methode te komen.


Botox

Een veelgebruikte methode om huidverjonging  te realiseren is botox. Botox is vooral bedoeld voor de oppervlakkige rimpels. Door middel van een spuitje worden de zenuwen in je huid slap gemaakt, waardoor je zenuwen zich ontspannen en de rimpel verdwijnt. Het effect van een botox behandeling blijft zo’n 3 tot 4 maanden zichtbaar. Hierna is het spulletje uitgewerkt, en doen de spieren en zenuwen in je gezicht het weer. Wanneer je dus gebruik maakt van botox en het resultaat wilt blijven behouden, zul je om de paar maanden weer een nieuwe behandeling moeten ondergaan.


Fillers

Als je last hebt van diepere rimpels, kun je deze op laten vullen met fillers. Hierdoor worden de rimpels een stuk minder zichtbaar. Door middel van een injectie worden de fillers in je huid gespoten, om zo de rimpels op te vullen. Hierbij heb je verschillende methodes, waarbij de één een tijdelijk effect geeft, en de ander een levenslang effect heeft. Fillers met een levenslang effect zijn namelijk niet afbreekbaar. Een risico daarvan is dat de filler op den duur kan gaan verschuiven.


Microneedling

Wanneer je last hebt van een verouderende huid en deze graag sneller wilt laten verjongen, is microneedling wellicht iets voor jou. Door middel van kleine naaldjes maak je kleine gaatjes in je huid, wat de aanmaak van nieuwe huid versnelt. Je rimpels verminderen en je huid wordt weer strakker en gladder doordat je pigmentvlekken verdwijnen. Deze methode kun je door een specialist laten doen, maar ook zelf thuis uitvoeren. Belangrijk is dat je kwalitatief goede spullen hiervoor gebruikt en zeer precies en hygiënisch te werk gaat.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag