Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je ouderdomsvlekken (laten) verwijderen?

Hoe kun je ouderdomsvlekken (laten) verwijderen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ouderdomsvlekken worden ook wel ‘hyperpigmentatie vlekken’ genoemd. Vanaf de leeftijd van 40 jaar is de kans wat groter op zulke vlekken. De huid kan er plaatselijk flink door verkleuren, dus niemand staat daarop te wachten. Een veelgehoorde vraag is daarom of, en hoe je ouderdomsvlekken kunt (laten) verwijderen. In deze blog zochten we dat voor je uit. Er zijn mogelijkheden om ze zelf (gedeeltelijk) te verwijderen of om dat te laten doen. Eerst vertellen we iets over het ontstaan van pigmentvlekken, en hoe je dat tegen kunt gaan. Je kunt de kans dat ouderdomsvlekken ontstaan bij jou, namelijk wel wat verkleinen.


Wat zijn ouderdoms – of pigmentvlekken en hoe ontstaan ze?

Bij de vlekken die we ouderdomsvlekken noemen, is er altijd sprake van hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie betekent dat er op een bepaald plekje op de huid, een overproductie van melanine plaatsvindt. Melanine is het pigment in je huid waarmee je bruin wordt door de zon. Als dat pigment teveel geproduceerd wordt, ontstaan er donkere vlekken. Ook kan de teint van de huid wat ongelijkmatiger worden. Ouderdomsvlekken komen wat vaker voor bij een donkere huid dan bij een lichte huid. In de ene familie komen ouderdomsvlekken vaker voor dan in de andere familie. Erfelijkheid speelt dus ook een rol.

Ouderdomsvlekken zijn een vorm van hyperpigmentatie, zoals een zwangerschapsmasker (melasma), of verkleuring van de huid na een ontstekingsreactie dat ook zijn. Melasma of andere verkleuringen van de huid hebben echter een andere oorzaak dan ouderdomsvlekken. Ouderdomsvlekken worden voornamelijk veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon.

Waardoor ontstaan ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn een vorm van hyperpigmentatie, zoals een zwangerschapsmasker (melasma), of verkleuring van de huid na een ontstekingsreactie, dat ook zijn.
Melasma of andere verkleuringen van de huid hebben echter een andere oorzaak dan ouderdomsvlekken. Pigmentvlekken door ouderdom worden voornamelijk veroorzaakt door de zon. Daarom krijg je ze vooral daar waar de huid veel in de zon komt. Meestal zijn dit het gezicht, het decolleté en de rug van je handen.

Ouderdomsvlekken verwijderen of laten verwijderen

Er zijn drie manieren om ouderdomsvlekken te verwijderen:

  • crèmes met de juiste ingrediënten
  • laserbehandeling van een dermatoloog of een gespecialiseerde kliniek
  • chemische peeling
  • het camoufleren van ouderdomsvlekken

In dit artikel bespreken we hoe alles in zijn werk gaat. Er zijn ook enkele andere methodes tegen huidveroudering zoals blekende producten. Deze zijn echter niet overal (vrij) verkrijgbaar, vanwege de risico’s die het gebruik met zich meebrengt.


Bescherm jezelf goed tegen de zon en zon niet overmatig veel

Zoals we hierboven hebben toegelicht, worden ouderdomsvlekken met name door de zon veroorzaakt. Dé manier om dit verschijnsel te beperken is om je goed in te smeren tegen de zon. Vooral je gezicht, handen en decolleté zijn daarbij belangrijk. Zowel qua rimpels als qua ouderdomsvlekken, is bescherming tegen de beste oplossing tegen huidveroudering.
Verder is het belangrijk om niet overmatig veel te zonnen en om niet te zonnen onder de zonnebank. Zonnen onder de zonnebank is minder gezond dan buiten zonnen. Het brengt sneller schade toe aan de huid en veroudert je huid sneller.

Om ouderdomsvlekken te beperken is zonbescherming in je dagelijkse routine een pré, zelfs op dagen dat het niet zonnig is. Er komt namelijk altijd wat straling door de wolken heen.
Een bruin kleurtje is altijd mooi, maar bescherm je huid dus altijd, elke dag. Smeer ook de rug van je handen in op zonnige dagen!
Ouderdomsvlekken kunnen ook voorkomen op plaatsen van je lichaam waarmee je niet in de zon zit, maar de kans dat ze ontstaan zonder (overmatig) zonlicht is wel een stuk kleiner.


Ouderdomsvlekken verwijderen met een chemische peeling

Een van de meest effectieve methodes om pigmentvlekken te verwijderen is een chemische peeling. Zo’n peeling verwijderd de bovenste huidlaag. Nadat de huid daarvan herstelt komt er een nieuwe, egale huid zonder vlekken tevoorschijn. Afhankelijk van de precieze klacht en van je huidtype, kan er glycolzuur, salicylzuur, trichloorazijnzuur of fenol gebruikt worden. Welke peeling tegen pigmentvlekken het beste bij je past, wordt bekeken tijdens het intakegesprek.

Het voordeel van ouderdomsvlekken verwijderen met een peeling, is dat het erg effectief is. Er komt een nieuwe, frisse huid tevoorschijn. Hou er wel rekening mee dat je huid van zo’n peeling moet herstellen. Dit kan met name bij de diep chemische peeling, een paar weken duren.
Wel is er een verschil tussen de verschillende peelings:

  • Een diep chemische peeling is het meest effectief van alle behandelingen tegen pigmentvlekken. Deze mag alleen worden uitgevoerd door een dermatoloog of een cosmetisch arts. Bij zo’n peeling heb je enkele weken hersteltijd.
  • Een lichte peeling kan worden uitgevoerd door een huidtherapeut. Zo’n peeling irriteert minder en vraagt een minder lange hersteltijd van je huid.

De prijs van een peeling hangt af van de grootte van het te behandelen gebied. Ook is het slim om uit te zoeken wat je verzekering vergoedt wat betreft huidbehandelingen. Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden bijvoorbeeld huidtherapie.

Zo gaat een peeling in zijn werk

Een peeling om ouderdomsvlekken te verwijderen gaat als volgt in zijn werk:

  • Voor de peeling is er een consult waarbij je al je vragen kan stellen en waarbij wordt bekeken welke behandeling het beste bij je past. Ook worden eventuele ziektes, huidaandoeningen en allergieën doorgenomen.
  • Vaak moet je 2 à 8 weken voor de peeling, smeren met een speciale crème. Zo’n crème bereidt de huid voor op de behandeling en zorgt dat de gebruikte stof dieper in je huid kan doordringen.
  • De uitvoer van de peeling zelf: deze is niet pijnlijk, maar kan wel wat irriteren. Sommige mensen ervaren dit als spannend of onprettig. Eventueel kan je dan een roesje krijgen.
  • Als de gekozen peeling is ingewerkt, wordt hij afgespoeld met water. Daarna krijg je een beschermend masker op je gezicht met petroleum. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk korstjes ontstaan in je gezicht.
  • Na de behandeling krijg je een zalf mee die helpt om je huid te herstellen van de peeling, en eventuele andere nazorg instructies. Een instructie die je vrijwel altijd zal krijgen, is om zonlicht de eerste weken te vermijden. Je huid is daar dan te gevoelig voor.
  • Afhankelijk van de ouderdomsvlek die er verwijderd moest worden, is er eventueel een herhaal peeling nodig.

Dit verloop van een peeling was een voorbeeld, dus het kan zijn dat de praktijk waar jij naar toe gaat, daar wat van afwijkt. Wel zal er altijd een consult zijn, en vraagt een diep chemische peeling altijd om een herstelperiode waarin je moet uitkijken met de zon.


Lasertherapie

Ook erg effectief voor de behandeling van ouderdomsvlekken, is lasertherapie. Met laserpulsen wordt het overtollige pigment goed verwijderd. Afhankelijk van het type pigmentvlek, is er soms een herhalende behandeling nodig. Veel pigmentvlekken verdwijnen na twee laserbehandelingen. Voor dieper gelegen pigmentvlekken kan je soms 8 à 10 behandelingen nodig hebben om ze te laten verdwijnen.
Lasertherapie heeft vaak een minder heftige herstelperiode nodig dan een chemische peeling. Garantie dat de vlekken altijd verdwijnen na lasertherapie is er (helaas) niet. Sommige vlekken verdwijnen niet, of slechts gedeeltelijk.

Bij lasertherapie wordt er als volgt gewerkt:

  • Intakegesprek over je verwachtingen
  • Een eventuele proefbehandeling waarin gekeken wordt welke lasersterkte nodig is voor jouw huid. Het effect van een proefbehandeling is vaak pas na 6 weken duidelijk.
  • De behandeling zelf is veilig, maar kan bij de één gevoeliger zijn dan bij de ander. Bij veel mensen voelt het aan als speldenprikjes in de huid. Om je ogen te beschermen krijg je een speciale bril op.
  • Meestal duurt de pijn na een laserbehandeling ongeveer een kwartier. Als het gebied van de lasertherapie wat groter is, kan je het gevoel hebben van een flinke zonverbranding. Dat gevoel kan enkele uren duren.
  • Je krijgt nazorginstructies mee en zalf of crème om het behandelde gebied te verzorgen.
  • Na een lasertherapiebehandeling is het extra belangrijk om beschermd de zon in te gaan, en niet uitgebreid te gaan zonnen.

Ook na het verwijderen van ouderdomsvlekken door lasertherapie geldt dat je je goed moet insmeren tegen de zon, om te voorkomen dat er opnieuw vlekken ontstaan.


Crèmes en exfolianten tegen ouderdomsvlekken

Zoals we al omschreven kan een chemische peeling ook nadelen hebben. Het is een heftige behandeling voor de huid en, afhankelijk van waar je het laat doen en of je verzekerd bent, ook prijzig. Zelf kan je je ouderdomsvlekken (deels) ook behandelen en verwijderen. Dat kan je doen met de volgende producten:

  • Een AHA exfoliant met glycolzuur (pas wel op met de gevoelige huid).
  • Een crème met een hoge concentratie glycolzuur (op recept verkrijgbaar bij de apotheek).
  • Crème met hydroquinone, deze kan je op recept van je arts halen bij de apotheek
  • Een crème met vitamine C
  • Crèmes met niacinamide en zoethoutwortelextract.

Merken met crèmes en exfolianten die helpen tegen ouderdomsvlekken zijn Paula’s Choice, Eucerin, Uncover Skincare en Eucerin. Met name als het gaat om AHA glycolzuur exfoliant, lopen Paula’s Choice en Uncover Skincare voorop.
Een echte goede crème tegen pigmentvlekken is helaas niet goedkoop, maar als je op ziet tegen een behandeling, zijn ze vaak wel erg effectief. Wel zal je een aantal weken moeten wachten totdat je resultaat ziet.

https://nl.pinterest.com/pin/82401868166690432/

https://nl.pinterest.com/pin/533676624573628762/


Camouflagetherapie om ouderdomsvlekken minder zichtbaar te maken

Als je om wat voor reden dan ook geen behandeling wilt of kunt ondergaan om de pigmentvlekken te verwijderen, kan je ze ook camoufleren. Dermatologen en schoonheidsspecialistes kunnen je precies adviseren hoe je dat mooi kunt doen. Vaak heeft met name een huidarts hier veel ervaring in, en meestal weten ze ook welke producten daar het beste voor werken. Door een ouderdomsvlek te camoufleren creëer je meer zelfvertrouwen en voel je je verzorgd.
Mocht je toch therapie overwegen om de vlek(ken) te verwijderen, dan wordt vaak aangeraden om een paar dagen voor de therapie geen make-up te dragen. De laser – of peeling behandeling moet namelijk goed door kunnen dringen in de huid.


Je kan ouderdomsvlekken goed verwijderen, maar het is niet altijd eenvoudig.

Veel mensen willen graag van hun ouderdomsvlekken af. Ze worden als ontsierend ervaren en maken ook inderdaad vaak wat ouder, door de ongelijkmatige teint die er ontstaat.
Oppervlakkige pigmentvlekken zijn vaak al goed te verwijderen of te vervagen met de juiste crème of glycolzuur exfoliant. Een goede crème voor pigmentvlekken bevat vitamine C, niacinamide of zoethoutwortel extract. Op recept van een arts kan je eventueel een sterke glycolzuurcrème halen bij de apotheek. Bij zo’n crème moet je je goed aan de medische voorschriften houden.

Twee andere, professionele methodes om van ouderdomsvlekken af te komen, zijn een diepe chemische peeling en een laserbehandeling. Met name de diepreinigende, chemische peeling vraagt een hersteltijd van een paar weken. Zo’n peeling haalt het bovenste laagje huidcellen van je huid af, zodat er daaronder een nieuwe, egale huid zonder pigmentvlek ontwikkeld. Dit is de meest effectieve, maar ook zware behandeling tegen pigmentvlekken.
Iets milder en ook zeer nauwkeurig is de laserbehandeling tegen ouderdomsvlekken. De meeste vlekken verdwijnen na twee behandelingen, maar diepgelegen ouderdomsvlekken kunnen 8 à 10 behandelingen nodig hebben, of zelfs niet geheel verdwijnen.

Een ding is in elk geval belangrijk om het ontstaan van (nieuwe) ouderdomsvlekken tegen te gaan: bescherm jezelf elke dag tegen de zon, ook op bewolkte dagen en in het najaar.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag