Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de voordelen van wasbaar maandverband?

Wat zijn de voordelen van wasbaar maandverband?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vrouwen, verzamelt u! We moeten het even ergens over hebben: menstrueren. Wij weten natuurlijk heel goed dat elke maand ongesteld zijn geen pretje is. Helaas ontkom je er niet aan. Daarom is het fijn om je opties te verkennen, zodat je maandelijkse feestje zo comfortabel mogelijk aan je voorbij kan gaan. Heb je wel eens nagedacht over wasbaar maandverband? Wij zetten graag alle voordelen voor je op een rijtje.


Wat is wasbaar maandverband?

Wasbaar maandverband is, zoals de naam al zegt, maandverband die je meerdere keren kunt gebruiken, omdat je ze in de wasmachine kunt gooien. Het is een lapje, gemaakt van duurzaam materiaal, dat door het wassen meerdere keren te gebruiken is. Je koopt wasbaar maandverband op internet of bij de ‘groenere’ winkels. De handige naaister kan ze ook zelf maken. Met materiaal als katoen, wol of fleece of andere absorberende stof, drukknoopjes en suède (als anti-slip randje) kom je op de naaimachine al een heel eind. Wel is het handig om één wasbaar maandverbandje aan te schaffen, zodat je de kunst kunt afkijken.

Wasbaar maandverband is geschikt voor ongesteldheid, maar ook bij incontinentie, als kraamverband of bij afscheiding. Het is voor sommigen op het eerste gezicht misschien een vies idee om deze lapjes voor de intieme hygiëne in de wasmachine uit te wassen, maar er zitten veel voordelen aan wasbaar maandverband.


Milieuvriendelijk

Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk de milieuvriendelijkheid van wasbaar maandverband. Omdat je het maandverband telkens hergebruikt, scheelt dat een hoop afval. De gemiddelde Nederlandse vrouw gebruikt zo’n twintig wegwerp maandverbandjes per maand: dat zijn er bijna tienduizend in een vrouwenleven! Je kunt je voorstellen dat als alle vrouwen wegwerp maandverband gebruiken, dat niet erg goed is voor het milieu.

Maandverbandjes (en ook andere producten voor de intieme hygiëne, zoals tampons) zijn heel moeilijk te recyclen. Het massaal weggooien van maandverband is uit duurzaam oogpunt zelfs een groot probleem. In de lapjes zitten vocht opnemende korrels, waar na het weggooien chemische stoffen uit kunnen lekken. Die stoffen zijn ontzettend schadelijk voor de aarde. Als je je maandverband uitwast, ben je dus erg milieuvriendelijk bezig.


Goed voor je portemonnee

Naast dat wasbaar maandverband goed is voor de aarde, is het gebruik ervan ook erg goed voor je portemonnee. In het rekensommetje in de vorige alinea zagen we dat vrouwen bijna tienduizend maandverbandjes gebruiken. Een pak met twintig stuks maandverband kost al gauw €1,99. Speciaal maandverband voor de nacht of juist dunnere edities voor de eerste dagen van je ongesteldheid verschillen ook weer van prijs. Een leven lang menstruatie kan je dus heel veel geld kosten! Daarbij hebben fabrikanten van deze producten vrij spel: als vrouw moet je toch deze artikelen aanschaffen, dus er zal altijd genoeg vraag naar maandverband zijn.

De aanschaf van een ‘startkit’ van wasbaar maandverband kan best even schrikken zijn: één maandverbandje kost gemiddeld zes euro. Uiteindelijk ben je echt stukken goedkoper uit. Met een wasbaar maandverbandje doe je ongeveer vijf jaar. Tijdens je menstruatie heb je, om niet constant te hoeven wassen, een stuk of zeven verbandjes nodig. Het bedrag om wasbare maandverbandjes aan te schaffen lijkt op het eerste gezicht misschien best groot, maar je bespaart op de lange termijn enorm veel geld.


Verschillende soorten en opties

Wasbaar maandverband wordt van verschillende materialen gemaakt. Zo kun jij voor het maandverband kiezen wat goed bij je past. Bamboe bijvoorbeeld: dit is super zacht en neemt veel vocht op. Ook wol absorbeert erg goed en geeft een droog gevoel. Katoen ademt goed. Elke cyclus is anders: misschien vloei jij veel en wil je materiaal dat goed absorbeert, of vind je zuurstofopname juist belangrijker. De keuze is reuze!

Je hebt ook keuze in de vorm van het herbruikbare maandverband. Draag je graag strings? Dan kies je voor een lapje in een speciale string-vorm. Ook aan de (heftige) nachten is gedacht: ga voor een model met een bredere achterkant, zodat je tijdens je slaap niet doorlekt. In de nacht verwissel je toch minder vaak je maandverband dan overdag.


Goed voor je lijf

Ook je lijf zal je dankbaar zijn als je wasbaar maandverband gebruikt. De verbandjes laten namelijk zuurstof door, zodat je niet snel een schimmelinfectie of uitslag krijgt. In de wegwerp variant van maandverband zitten een hoop chemische stoffen: denk aan bleek om het katoen te witten of parfum om een lekker geurtje te creëren. Zulke schadelijke stoffen wil je natuurlijk liever niet in de buurt van je gevoelige schaamstreek hebben…


Het is (bijna) gezellig

Menstrueren: we kunnen er niet zo veel aan veranderen. Je hebt vaak last van krampen, rugpijn en andere vervelende kwaaltjes: ook stemmingswisselingen horen erbij. Omdat ongesteld zijn al vervelend genoeg is, kun je de maandelijkse perikelen wellicht wat opvrolijken met wasbaar maandverband. De wasbare damesverbanden zijn namelijk in verschillende kekke printjes, speelse kleuren en fijn materiaal. Zo wordt menstrueren (bijna) gezellig!


Er gaat niks in je

Het klinkt misschien een beetje raar, maar een ander voordeel aan het gebruik van wasbaar maandverband is dat je niks hoeft in te brengen in je vagina. Omdat wasbaar maandverband bedoelt is voor uitwendig gebruik, is dit ook een goed alternatief voor vrouwen met vaginale klachten als vaginisme. Fijn voor vrouwen die niks in willen en/of kunnen brengen daar beneden, maar wel op een duurzame (en goedkope!) manier met menstruatie om willen gaan.


Het blijft goed zitten

Dit is vast een bekend scenario: die rottige plakstrip van wegwerp maandverband die altijd ergens blijft plakken waar je het niet wilt. Soms hars je jezelf ongewenst: soms scheurt de plakstrip af en ben je uren aan het peuteren in je onderbroek. Bij wasbaar maandverband zijn deze situaties verleden tijd. Het wasbare maandverband druk je vast met drukknoopjes, zodat de boel goed op zijn plek blijft. Ook is er vaak een antislip bandje van suède ingestikt, opdat het maandverband niet verschuift. Wel zo handig!

De pasvorm van het wasbare maandverband verschilt per merk, maar ook per ondergoed. Als je het liefst boxers draagt, kun je een andere vorm kiezen dan als je vaak strings aanhebt. Bij wegwerp maandverband krult de voor- en achterkant nog wel eens op, bij de wasbare lapjes zul je dat probleem niet snel hebben. Lekker comfortabel, dus.


Dag, doorlekgevaar!

Je durft niet op te staan in een drukke ruimte, je gaat echt niet op die witte bank zitten en sporten doe je ook liever niet. Herkenbaar? Tijdens je menstruatie is de kans aanwezig dat je doorlekt. Hoe gênant is het om met een grote bloedvlek tussen je benen in het openbaar te lopen. Helemaal als je niet snel naar huis kunt om je om te kleden.

Fijn dat je bij wasbaar maandverband minder kans hebt om door te lekken. Gewoon maandverband absorbeert minder goed dan de herbruikbare variant. Soms loopt het bloed er zelfs naast. Dat zal je met wasbaar maandverband niet gebeuren! Het vormt zich namelijk beter naar je lichaam. Je voelt ook sneller wanneer het maandverband ‘vol’ zit, zodat je op tijd kunt wisselen.


Geurloos de dag door

Zoals je eerder in dit artikel al las wordt er bij wegwerp maandverband vaak parfum gebruikt om een lekker geurtje aan het maandverband te geven. Naast het feit dat dit niet goed voor je vagina is, helpt zo’n luchtje vaak ook niet. Bij wasbaar maandverband zul je jezelf gelukkig niet ruiken: omdat het bloed op lichaamstemperatuur blijft, gaat het niet stollen en blijft de geur dus beperkt tot je onderbroek. Dat geeft een zeker gevoel.


Je steunt goede doelen

Een laatste voordeel van wasbaar maandverband is dat je bij aanschaf vaak een goed doel steunt. Bij verschillende merken gaat er een percentage van de opbrengst of een pakketje maandverband naar derdewereldlanden. Een meisje in een arm land wordt ook ongesteld en heeft vaak geen middelen om normaal door te gaan met haar dag. Ze gaat dan niet naar school, wat niet goed is voor de ontwikkeling. Door het kopen van wasbaar maandverband kun je dus ook anderen helpen.


Het gebruik van wasbaar maandverband is dus heel goed voor de aarde én voor je portemonnee. Je zult heel wat centen besparen. Je lijf zal ook blij met je zijn, omdat je down under niet meer in aanraking komt met chemicaliën. Voor (milieubewuste) vrouwen met aandoeningen als vaginisme is wasbaar maandverband een goede optie, omdat zij niks in hoeven te brengen en de lapjes niet irriteren. Daarbij zul je je zeker voelen met wasbaar maandverband, omdat je niet doorlekt en je niks zult ruiken. Tenslotte help je vaak ook nog een meisje in een derdewereldland. Welk bont kleurtje of gek printje kies jij uit?Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag