Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste deodorant zonder aluminium?

Wat is de beste deodorant zonder aluminium?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De schadelijke effecten van onze dagelijkse verzorgingsproducten komen steeds meer aan het licht. Deodorant is ook zo’n product waar onderzoekers hun ernstige bedenkingen mee hebben. In dit artikel lees je wat deze bedenkingen zijn. Het leidt in ieder geval tot een hele nieuwe categorie deodorants: de deodorants zonder aluminium! Wat zijn eigenlijk de beste soorten natuurlijke deodorants? Je leest het hier.


Wat is de beste deodorant zonder aluminium?

Er is steeds meer aandacht voor een gezondere planeet en een gezonde leefstijl. Deodorant zonder aluminium draagt hier ook aan bij. Daarom zijn er steeds meer natuurlijke deodorants verkrijgbaar: zonder aluminium en vaak ook zonder parabenen. Hoe maak je een goede keuze voor een deodorant zonder aluminium? Wij helpen je op weg.

Loveli deodorant

Loveli is een puur natuur body care en deodorant merk zonder aluminium. De producten vielen in zeer goede aarde. In 2016 won het merk Loveli door de Marie-Claire zelfs de Starters Award! Dat laat wel zien wat een potentie Loveli heeft. Heb je de smaak helemaal te pakken na het kopen van natuurlijke deodorant? Goed nieuws! Loveli breidt haar productlijn namelijk steeds verder uit met andere natuurlijke producten. Zo kun je momenteel ook face olie, face mist, shampoo, face wash, bodywash en lipbalm kopen.

Urtekram deodorant

Veel natuurlijke deodorants worden verkocht in poedervorm of crèmevorm. Vind je dat onnatuurlijk aanvoelen, of vind je deze deodorants te duur? Dan is Urtekram deodorant een prima alternatief. Deze deodorant bevat geen aluminium (of andere slechte stoffen!) en kun je gewoon gebruiken als roller. Nog een leuk pluspunt: Urtekram is verkrijgbaar in verschillende geuren. Bovendien is er een variant zonder parfum, mocht je dat graag willen.

We Love the Planet deodorant

We Love The Planet is een Nederlands merk dat op eigen bodem wordt geproduceerd. Het merk is van top tot teen gecertificeerd, dus je bent ervan verzekerd dat het product 100% natuurlijk en biologisch gecertificeerd is. De basis van deze natuurlijke deodorant is zuiveringszout. Dat is een natuurlijke stof die geuren neutraliseert zonder het zweet te blokkeren.

Fine deodorant

Fine is een natuurlijke deodorant die heel goed werkt. Zelfs de verpakking is gemakt van biologisch katoen. De rest van de deodorant is ook helemaal vegan, dus zelfs met een vegan levensstijl kun jij deze deodorant gewoon gebruiken. Oorspronkelijk is Fine een Duits merk, maar in Nederland gooit het merk ook hele hoge ogen.

Andere soorten deodorant zonder aluminium

Uiteraard zijn er nog veel meer soorten natuurlijke deodorants zonder aluminium. Let er bij de aanschaf in ieder geval op dat er geen aluminiumbestanddelen, parabenen, drijfgassen of andere schadelijke stoffen in de deodorant zitten. Koop het liefst een deo die zuiveringszout bevat. Dit is een natuurlijk materiaal waarmee je nare geurtjes neutraliseert, zonder dat je de okselklieren tegenwerkt.


Hoeveel kost deodorant zonder aluminium?

Eigenlijk kunnen we maar één nadeel van aluminium vrije deodorant verzinnen: de prijs. Deze deodorants zijn namelijk duurder dan ‘normale’ deodorants. Je betaalt ongeveer tussen de €5 en €15 per flacon. Iets duurder, maar wel een stuk beter voor je. Verderop in dit artikel kom je namelijk te weten waarom deodorant met aluminium ook alweer zo slecht is.

Waar kun je deze deo kopen?

Bijna elke drogist heeft wel één of meerdere natuurlijke deodorants in het schap. Natuurlijk heb je het meeste keuze als je online een deodorant bestelt. Er zijn diverse webshops die helemaal in het teken staan van een natuurlijk leven met natuurlijke producten.


Kan ik ook zelf deodorant zonder aluminium maken?

Toegegeven, deodorant zonder aluminium is een stuk prijziger dan z’n alternatieven mét aluminium. Als je graag wil besparen op de kosten (of als je gewoon erg veel plezier hebt in do-it-yourself’en!) dan kun je de deodorant ook zelf maken. Wat heb je hiervoor nodig?

  • Kokosolie (60 gram)
  • Baking soda (15 gram)
  • Arrowroot (15 gram)

Je moet eerst de baking soda en arrowroot (wat overigens een natuurlijk bindmiddel is) door elkaar roeren. Daarna moet je zorgen dat deze mix één wordt met de kokosolie. Dat doe je door te wrijven, stampen of prakken. Vind je het maar saai om zo’n geurloze deodorant te gebruiken? Dat kun je heel eenvoudig oplossen, namelijk door een paar druppeltjes etherische olie toe te voegen. Controleer wel van te voren of jouw huid goed reageert op deze olie!


Waarom bevatten de meeste deodorants aluminium?

Anti-transpireermiddel. Meestal de stoffen aluminium chlorohydrate, aluminium zirconium en aluminium chloride-verbindingen. Eigenlijk kun je er altijd vanuit gaan dat het woord ‘aluminium’ in de naam van de stof voorkomt. Dus als je een verpakking controleert op aluminium, wees dan niet bang dat je de lange, complexe namen niet kunt onthouden.

Waarom wordt aluminium gebruikt in deodorant? Omdat de aluminium toevoegingen aan deodorant reageren op de elektrolyten in je zweet. Doordat de elektrolyten in contact komen met het aluminium ontstaat er als het ware een soort blokkerende klont in je zweetklierkanaal. Door deze klont worden je poriën verstopt en kan je zweetklier geen zweet meer afscheiden. Vervolgens vernieuwt jouw huid zichzelf en worden de klonten verwijderd. Door nieuwe deodorant op te spuiten zorg je er weer voor dat er nieuwe blokkades ontstaan die het zweet tegen houden. Dus wie maar genoeg deodorant met aluminium opspuit, laat geen zweet meer los. Maar dat is kwalijk. Want ons lichaam zweet niet om ons te laten stinken, nee, het heeft wel degelijk een functie. Zo wordt zweet onder andere gebruikt om gifstoffen af te voeren. Giftige stoffen in het lichaam die er eigenlijk uit willen. Met deodorant met aluminium houd je dit belangrijke proces tegen!


Redenen om geen deodorant met aluminium meer te gebruiken

Bovenstaande alinea illustreerde al één van de belangrijkste redenen om geen deodorant op aluminiumbasis meer te kopen: je creëert blokkades tegen zweet. Daardoor blijven gifstoffen onnodig lang in je lichaam. Dat is natuurlijk fijn voor de korte termijn: een gezellige date waarbij je naar bloemetjes ruikt, of een dagje winkelen zonder klokkende oksels. Maar wat doet dit op de lange termijn? Uiteindelijk is het niet per se het zweet zelf waar je last van hebt, maar de geur ervan. En die geur zou je ook prima kunnen verhelpen met een deodorant zónder aluminium. Laten we ook even kijken naar de andere redenen om geen deodorant met aluminium meer te gebruiken.

Aluminium is een vlekkenmaker

Je hebt vast wel eens een wit t-shirtje moeten weggooien omdat je de gele vlekken er niet meer uitkreeg. Dacht je dat het van jouw eigen zweet kwam? Fout! De aluminium is de boosdoener. Zodra aluminium in aanraking komt met kantoen, ontstaat er een chemische reactie. Daardoor ontstaan vlekken die je er met geen mogelijkheid uit krijgt. Let op: als jouw shirtje echt helemaal wit is, dan kun je overwegen deze te wassen met bleek. Op die manier wordt elke kleur onttrokken. Helaas wort het shirt nooit meer zo mooi als het ooit was.

Aluminium wordt geassocieerd met borstkanker

Voordat je verder leest willen we je er even op wijzen dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om dit aan te tonen. Toch zijn er een aantal onderzoeken in het nieuws geweest die de relatie tussen deodorant en borstkanker bevestigen. Daarom willen we het toch even bespreken in dit artikel. Onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwen met borstkanker een significant hoger aluminiumlevel in hun lichaam hadden dan vrouwen zonder borstkanker. De aluminium schijnt zich namelijk ook vast te zetten in je borstweefsel, met mogelijk nare consequenties.

Aluminium kan Alzheimer veroorzaken

Giftige metalen, zoals aluminium, beschadigen hersenweefsel dermate dat psychische problemen zoals Alzheimer kunnen ontstaan. Ook hier geldt: er zijn veel verschillende onderzoeken, niet alles wijst op dezelfde oorzaak-gevolg relatie. Dus houd het in je achterhoofd, maar neem de onderzoeken niet al te serieus op zolang er nog geen ‘officiële’ claim is gemaakt.

Aluminium deodorant wordt vaak geconserveerd met parabenen

Parabenen, nog zo’n stofje waar je niet blij van wordt. Hier worden we als consument regelmatig voor gewaarschuwd. Er zijn namelijk diverse studies die aantonen dat parabenen het hormoon oestrogeen nabootsen. Daardoor wordt de natuurlijke balans van hormonen verstoord en kan de kans op borstkanker worden vergroot. Helaas kun je het probleem met parabenen niet oplossen door natuurlijke deodorant te kopen. Je verkleint hiermee het probleem wel, maar parabenen zitten in ongelooflijk veel producten die we in ons dagelijks leven gebruiken.

 



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Duurzaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag