Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips om je conditie te verbeteren

5 tips om je conditie te verbeteren

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel Nederlanders zijn niet tevreden over hun conditie. Om daar verandering in te brengen kiezen veel mensen ervoor om impulsief hun oude sportschoenen uit de kast te halen en een rondje te lopen. Echter blijft dit vaak bij een paar keer. Erg demotiverend voor hunzelf. Maar wanneer je van plan bent je conditie écht te verbeteren is het van belang om schematisch en doelgericht te werk te gaan. Motivatie en voeding komen daarbij ook om de hoek kijken. Al vanaf structureel twee keer per week trainen kan jouw conditie een flinke boost krijgen. Met deze vijf essentiële tips weet je precies wat je nodig hebt om je conditie te verbeteren.


1. Bepaal je startniveau

Veel mensen maken de fout om te fanatiek te beginnen. Nou is er niets mis met fanatisme, maar hou het wel reëel! Hiermee voorkom je blessures en hou je je motivatie langer vast. Start bijvoorbeeld met een degelijke sportuitrusting, zoals goede loopschoenen met demping. Wat ook een veelgemaakte fout is, is overbelasting; begin niet gelijk iedere dag te trainen als je dat niet gewend bent. Een zorgvuldige opbouw is essentieel voor het beste eindresultaat.

Wanneer je van plan bent je conditie in de sportschool op peil te brengen is het handig om een fitnesstrainer om raad te vragen. Grote kans dat ze samen met jou een plan willen opzetten. Naast dat deze trainers verstand van zaken hebben kan het ook bevorderlijk zijn voor je motivatie. Zorg er wel voor dat je verschillende fitnessscholen goed met elkaar vergelijkt, niet alleen op prijs maar ook op kwaliteit en sfeer. Vooral dat laatstgenoemde kan een grote factor hebben in hoe vaak je naar de sportschool gaat.


2. Hou je aan je eigen afspraken

Ben je goed voorbereid om je eigen uitdagingen aan te gaan? Heb je de juiste middelen om je conditie te verbeteren? Perfect! Dan is de volgende uitdaging om je aan je gemaakte afspraken te houden. Discipline is uitermate belangrijk in het verbeteren van je conditie. Heb je bijvoorbeeld een plan gemaakt om drie keer per week drie kwartier te sporten? Probeer dan geen uitzonderingen voor jezelf te maken om niet te gaan zoals, vermoeidheid, afspraken of drukte. Juist wanneer je druk en misschien wat gestrest bent is het goed om te sporten. Sporten wordt dan ook vaak gezien als lichamelijke inspanning en mentale ontspanning. Een win-winsituatie dus.

Daarnaast werkt het ook motiverend als je terug kunt kijken op een maand zonder dat je een training hebt gemist. Dat voldane en trotse gevoel wekt weer motivatie op om het vol te houden, al helemaal als je resultaat merkt.


3. Intervaltraining

Wanneer je al een eindje op weg bent en je lichaam gewend is aan meerdere malen sporten per week kun je beginnen met intervaltrainingen. Dit zorgt voor het beste resultaat. Door deze intensieve manier van trainen stel je je lichaam en geest behoorlijk op de proef. In plaats van dat je wat langer en gedoseerd traint, train je met interval in korte fases met maximale weerstand. Als je bijvoorbeeld gewend bent om twee keer per week 5 kilometer hard te lopen, kun je nu 4 kilometer interval doen om je conditie nog beter te maken. Loop dan bijvoorbeeld 4 minuten op een hoog tempo en wandel daarna een minuut. Hou dit zo lang mogelijk vol voor een goed resultaat.

Intervaltraining vergt niet alleen veel van je lichaam, maar ook van je geest. Deze fysieke piekinspanning laat je soms over je eigen grenzen gaan. Voor de een geeft het een voldaan gevoel en voor de ander gaat dit een stapje te ver. Bepaal dus zelf of interval wat voor je is! Natuurlijk kun je ook kiezen voor een combinatieprogramma: helft interval en helft duurtraining. Oh en niet te vergeten: zorg altijd voor een goede warming-up!


4. Koolhydraten voor het sporten

Conditie opbouwen kost veel energie en vraagt dus veel van je lichaam. Het is belangrijk om voor je inspanning genoeg energie in je lichaam te hebben. Zorg daarom dat je voldoende koolhydraten binnen krijgt. Het bekendste gerecht voor het sporten is een pasta of spaghetti. Maar ook een ‘gewone’ goede broodmaaltijd geeft voldoende energie voor een duurtraining. Wacht echter wel een paar uurtjes nadat je gegeten hebt. Te snel sporten na het eten zorgt namelijk voor maagklachten en een minder uithoudingsvermogen.

Na een duur- of intervaltraining kun je het beste geen koolhydraten eten. Aan te raden is om dan eiwitten en goede vetten te eten. Denk bijvoorbeeld aan een kip- of eigerecht in de vorm van een salade.


5. Voldoende uitdaging

Grote kans dat je je na een aantal maanden trainen een stuk fitter voelt. Om te zorgen dat dit niet wegebt is het belangrijk om jezelf te blijven uitdagen. Gebruik bijvoorbeeld je mobiele telefoon of een fitbit om je prestaties nauwlettend te volgen. Een beetje competitief persoon wil zijn of haar prestaties constant verbeteren. Uitdaging is dan ook het hoofdingrediënt voor een goed resultaat! Niet alleen in sport.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag