9 rolstoeltoegankelijke uitjes

9 rolstoeltoegankelijke uitjes

Laatst bijgewerkt: 21 november 2018

Er zijn in Nederland veel activiteiten die voor rolstoelgebruikers toegankelijk zijn. Dierentuinen, musea en zelfs pretparken zijn aangepast zodat een rolstoel geen beperking hoeft te zijn voor mensen die erop uit willen. Ook het openbaar vervoer is te betreden voor de rolstoelgebruikers.  Geen reden dus meer om thuis te blijven! Hieronder geven wij een aantal leuke ideeën voor jouw volgende (rolstoeltoegankelijke) uitje. 


1. De Efteling 

De Efteling is een van de leukste en grootste pretparken van Nederland. Dit pretpark, met een sprookjesachtig thema, bestaat uit vele verschillende attracties. Van achtbaan tot 4d bioscoop en van treintje door het park tot spookhuis. 

Het pretpark is geheel rolstoevriendelijk, en heeft zelfs een apart gedeelte van de website gericht op bezoekers met een beperking. Zo kunnen mensen met een beperking een speciale faciliteitenkaart aanvragen, zodat zij niet in de normale wachtrij hoeven te staan. Wat zij ook aanbieden: 

  • Speciale parkeerplaatsen vlak voor de ingang
  • Gratis een rolstoel huren
  • Voorrang bij attracties voor mensen die niet lang in de rij kunnen staan
  • 15 locaties met aangepast toilet

De Efteling is bereikbaar met de auto (met dus een parkeerplek voor de ingang) en met het openbaar vervoer. Vanaf treinstation Den Bosch, Tilburg en Breda gaan bussen naar de Efteling. Op de website attenderen ze de bezoeker erop dat er een helling is op weg vanaf de bushalte naar de ingang.

Een toegangsticket voor de Efteling kost €36,00 per persoon wanneer je deze online koopt en een parkeerticket €10,00 per auto. Daarnaast moet je voor een rolstoelgebruiker een faciliteitenkaart invullen en een verklaring bezoeker met beperking. Aan deze laatste twee zitten geen kosten verbonden, netzoals aan de rolstoel die je kunt huren.


De Dierentuin

In Nederland zijn meer dan 50 dierentuinen, aqua zoo’s, vlindertuinen, reptielhuizen en vogelparken te bezoeken. Van die 50 zijn er heel wat die rolstoeltoegankelijk zijn! We sommen er een aantal voor je op: 

2. Apenheul

De Apenheul in Apeldoorn is een park met een groot bos waar een de apen gewoon door de bezoekers heen lopen. Het park is toegankelijk voor rolstoelgebruikers: je kan zelfs gratis een rolstoel huren. 

Een toegangsticket kost €23,00 per persoon en €19,50 voor mindervaliden. Een parkeerticket kost €8,80 per voertuig, en de Apenheul is ook met het openbaar vervoer bereikbaar.

3. Artis 

Dierenpark Artis in Amsterdam is makkelijk te betreden voor rolstoelgebruikers. Het dierenpark heeft zelfs een speciale rolstoelroute gemaakt. Ook hier kun je bij de ingang een rolstoel huren, maar deze zijn beperkt beschikbaar en kan je niet van te voren reserveren. 

Een toegangsticket voor het dierenpark is €23,00 en een rolstoelafhankelijk persoon mag gratis één begeleider meenemen. Omdat het park midden in Amsterdam ligt, wordt aangeraden met het openbaar vervoer te komen. Parkeerplekken zijn wel beschikbaar, maar beperkt en tegen een prijs van €9,00 per dag.

4. Dolfinarium 

Het Dolfinarium in Harderwijk claimt op de website een van de meest rolstoelvriendelijke themaparken van Nederland te zijn. In het Dolfinarium zijn allerlei soorten vissen en zoogdieren (de dolfijn bijvoorbeeld!) te zien. Bij shows krijgen mensen in een rolstoel een speciale plek vooraan en er zijn natuurlijk aangepaste toiletten. 

Een entreeticket voor een mindervalide persoon is €15,00 en de begeleider mag gratis mee. Een parkeerticket kost €8,50 en er zijn speciale parkeerplaatsen voor de deur van de ingang beschikbaar als je beschikt over een GPK. Ook met de bus is het Dolfinarium te bereiken. Vanaf station Harderwijk rijden er meerdere bussen. Je moet nog wel 10 minuten lopen vanaf het busstation Dolfinarium, naar de ingang. 

5. Sea Life

Sea Life is een gigantisch aquarium in Scheveningen en geheel rolstoeltoegankelijk. Je loopt hier letterlijk onder en tussen de vissen en haaien door. Er zijn geen drempels aanwezig door het hele gebouw en restaurant, en er is een aangepast toilet. Je kunt gratis een rolstoel reserveren. 

Een toegangsticket voor Sea Life kost €14,75 en aan de deur krijgen rolstoelgebruikers en hun begeleider €2,00 korting. Aangezien een ticket aan de deur €16,75 is, kun je ze dus net zo goed online bestellen. Sea Life is te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Omdat er geen weg vóór het aquarium is, moet je altijd een klein stukje lopen van de halte of de parkeergarage.


6. Museum 

Zoals er veel rolstoeltoegankelijke dierentuinen zijn in Nederland, zo is dat ook met musea. De ANWB heeft zelfs een aantal vrijwilligers ingezet om verschillende musea in Nederland te testen op rolstoeltoegankelijkheid. Een overzicht van al deze musea vind je op hun website. 

Het leuke van een museum is, dat je er een kunt uitkiezen die aansluit bij jouw interesses. Zo bestaan er verschillende geschiedenismusea en maritiem musea of het spoorwegmuseum, speelgoedmuseum, universiteitsmuseum, fotografiemuseum, museum van de moderne kunst en natuurlijk musea van onze eigen Nederlandse schilders zoals Rembrandt en van Gogh. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is wel een museum van. 

Let erop dat er natuurlijk nog meer musea in Nederland zijn die rolstoeltoegankelijk zijn, naast die van het lijstje van de ANWB. Het best kun je even op de website van een museum kijken om de voorzieningen te controleren. 


7. Wandeling aan de boulevard 

Een uitje hoeft natuurlijk niet altijd maar te betekenen dat je iets moet bezoeken waar je entree voor moet betalen. Je kunt ook gewoon even lekker uitwaaien langs het strand op de boulevard. Geheel drempelvrij én gratis. Het enige dat je moet hebben is voldoende energie om de boulevard af te rijden, of natuurlijk gewoon iemand die jou wilt duwen. 

Let wel op dat niet ieder strand een leuke boulevard heeft met uitzicht op het strand. Bij sommige badplaatsen loop je dan gewoon in het centrum. Scheveningen en Zandvoort zijn beide voorbeelden van badplaatsen met een boulevard die toegankelijk is voor een rolstoelgebruiker, aan het strand.


8. Wijn- of bierproeverij 

Heb jij helemaal geen zin om van hot naar her te moeten gaan in een pretpark, of rond te rijden op een boulevard, dan zijn er natuurlijk ook uitjes waarbij je op een plek kan blijven. Den bijvoorbeeld aan een leuke wijn- of bierproeverij. 

Door heel Nederland worden dit soort activiteiten georganiseerd. Maar je kunt ook een wijn- of bierproeverij thuis organiseren. Je kunt dan iemand inhuren die alle benodigdheden voor jou meeneemt, en uitleg overal bij geeft. Maar je kunt ook zelf een proeverij organiseren!

De kosten hiervan lopen dus uiteen. Organiseer jij zelf thuis wat leuks en laat je iedereen een verschillende wijn- of biersoort meenemen, met een bijpassend hapje, dan kun je de kosten aardig drukken. Maar huur jij bij een restaurant een ruimte af voor de proeverij, dan kost het natuurlijk al gauw wat meer. 


9. Creatief uitje 

Onze laatste tip voor rolstoeltoegankelijke uitjes, is het creatieve uitje. Ook hiervoor hoef je alleen maar aan tafel te zitten en je geen zorgen te maken om rond te rijden. Het leuke van zo’n creatieve activiteit, is dat je het in je eentje of met zijn tweeën kan doen en nieuwe mensen kan leren kennen, of het met een groep familieleden of vrienden! 

Op onze site kun je een heleboel leuke ideeen op doen voor zo’n creatief uitje. Je kunt ze daar per provincie bekijken. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet: 

  • Teken- of schilderworkshop 
  • Pottenbakken
  • Aardewerk schilderen
  • Sieraden maken
  • Beautyworkshop

Rolstoeltoegankelijk openbaar vervoer

Hierboven hebben we een aantal vervoersmogelijkheden genoemd die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Deze lichten we hieronder wat verder toe.

Bus en tram

Veel bussen en trams in Nederland zijn rolstoeltoegankelijk, en veel stations ook. Maar niets is zo vervelend als in de bus te horen krijgen dat de halte waar jij eruit wilt niet rolstoeltoegankelijk is, omdat er bijvoorbeeld een trap aanwezig is. Op de website van Connexxion kun je van elke buslijn opzoeken of de bus en de stations rolstoeltoegankelijk zijn. Voor de tram in regio Rotterdam-Haaglanden bestaat de website haltescan.nl. En zo is op het internet voor alle vervoersmaatschappijen de benodigde informatie te vinden.  

Trein

De rolstoel mag gratis mee in de trein, en bij de NS kun je zelfs assistentie aanvragen om je te helpen de trein in te komen. Treinen hebben een speciale rolstoeltoegankelijke ingang. Op de website van de NS wordt aangeraden om een uur voordat je met de trein reist, online of telefonisch assistentie aan te vragen. Op die manier ben je er zeker van dat er iemand van het personeel beschikbaar is om je te helpen. Goed geregeld dus van de NS! 


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag