Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Rondvaart Groningen; opties, arrangementen en aanbieders

Rondvaart Groningen; opties, arrangementen en aanbieders

Laatst bijgewerkt: 5 januari 2023

Groningen: de stad van stadjers en studenten. Daar moet iedereen een keer geweest zijn. Een van de leukste manieren om de binnenstad van Groningen te ontdekken, is door middel van een rondvaart. Ook als je al eerder in Groningen bent geweest, of sterker nog, als je er al woont, is het heel leuk om met een rondvaartboot mee te gaan. Maar wat zijn de verschillende opties? Welke arrangementen zijn er allemaal? En bij welke aanbieder kun je een en ander boeken? Dit artikel geeft jou uitgebreid antwoord op die vraag. Alvast veel plezier! Of, op z’n Grunnegs, veul plezaier.

Onze tip voor een rondvaart: De Borrelvloot

De borrelvloot is de nieuwste rondvaartboot van Groningen. Deze boot is een perfecte keuze wanneer je een rondvaart wilt boeken van 1 tot 3 uur en met een groep van maximaal 30 personen. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk met een divers aanbod aan hapjes en drankjes: zo kun je een borrelplank reserveren of een BBQ.  Boeken gaat gemakkelijk via de website of via telefoon of whatsapp (+31 683555334).

Bezoek de website van de Borrelvloot


Opties voor een rondvaart in Groningen

In Groningen zijn ze niet alleen gek op fietsen, maar ook gek op varen. We geven de Groningers geen ongelijk, want ze hebben prachtige stukjes water. Bij het reserveren van een rondvaartboot is dus de eerste vraag: waar wil je een rondvaart maken? Daarna moet je een keuze maken qua type boot. Op een grote groep met gids, of peddelend de omgeving verkennen? Verder zijn er nog verschillende type rondvaarten met bijbehorende arrangementen. Vaak zijn er tussen aanbieders ook nog kleine verschillen. Genoeg dingen dus om rekening mee te houden! In dit artikel zullen we elk aspect bij langs lopen.


Op welke plek in Groningen kun je een rondvaart maken?

Kort gezegd zijn er drie plekken in Groningen waar je kunt varen: de grachten, het Paterswoldsemeer en diverse provinciale wateren.

Rondvaart over de grachten

We beginnen bij de eerste optie; de grachten. Wat ons betreft is dit de leukste locatie om een rondvaart te boeken. Het gros van de mensen is het met ons eens, te zien aan het aantal bootjes dat dagelijks over de Groningse grachten glijdt. Waar ga je allemaal langs tijdens de rondvaart? Het kleinste rondje voert je langs hartje centrum. Je ziet onder andere het Groningse Museum, Westerhaven, de oude Pakhuizen, de roeivereniging, Noordelijk scheepvaartmuseum en meer. Bovendien is het erg leuk om langs de verschillende woonboten te varen. Je vangt zo een glimp op van het leven op een woonboot. Als je iets meer tijd hebt, kun je het rondje uitbreiden om iets langer te varen en nog meer van de stad te zien. Wil je echt lang op pad en je ogen uitkijken? Boek dan een rondvaart door de provincie.

Rondvaart door de provincie

De stad Groningen bruist. Het is er druk, met fietsers, wandelaars en ‘dagjesmensen’. Authentieke grachtenpanden worden afgewisseld met nieuwe flats, drukke winkelgebieden even later gecompenseerd met een parkje. In de zomer vaar je langs drukke terrassen en krijg je de stadse sfeer echt mee. Dat is een groot contrast met de rest van de provincie, die er rustig en vreedzaam bij ligt. Hoe verder je vaart, hoe meer je zal merken dat Groningen echt een stad is. Je komt langs weilanden, karakteristieke boerderijen, loeiende koeien et cetera. Wellicht passeer je nog een keer een schattig dorpje of een industrieterrein. Deze route is geschikt voor als je veel tijd hebt en de drukte van de stad wil vermijden.

Rondvaart op het Paterswoldsemeer

Als de zon schijnt trekken Groningers massaal naar het Paterswoldsemeer (het zwemgedeelte wordt Hoornseplas genoemd). De locatie leent zich uitstekend om stevig te zonnebaden, watersporten te beoefenen of rustig te varen. Een rondvaart op het Paterswoldsemeer is heel ontspannend, maar je leert niet echt iets over de stad Groningen. Je ziet voornamelijk groene eilandjes, Groningse molens en een heleboel water. Kortom, heel relaxed om een keer te varen, maar liever op eigen gelegenheid dan met een georganiseerde rondvaarttocht.

Type boot

Bij een rondvaart denk je waarschijnlijk gelijk aan rondvaartboten. Dat is dan ook de populairste optie voor het maken van een rondvaart door Groningen. Je hoeft namelijk niet zelf te varen, en soms kun je aan boord ook nog genieten van drankjes en/of eten. Daarbinnen zijn weer verschillende opties:

 • Open of gesloten rondvaartboot: in de zomer is een open rondvaartboot heerlijk, dan zie je het meest en voel je de wind door je haren. Maar als het miezert of als er koude wind staat, kun je beter voor het comfort van een gesloten rondvaartboot kiezen.
 • Grote of kleine boot: een massale boot met 50 man kan gezellig zijn, en is bovendien vaak goedkoper. Tegelijkertijd heeft een kleine boot ook zo zijn charmes.
 • Type informatievoorziening: heb je behoefte aan iemand die je gedurende de rondvaarttocht alles vertelt over de stad? Of vind je het voldoende als je af en toe vragen kan stellen? Wellicht heb je aan een ingesproken bandje of een informatieboekje genoeg.

Arrangementen

Dat waren de belangrijkste opties op het gebied van het type boot. Daarnaast onderscheiden de verschillende rondvaarten zich nog op het gebied van arrangementen. Er zijn in Groningen verschillende type arrangementen die je kunt boeken. Waaronder:

 • BBQ boottocht
 • Onbeperkt drinken boottocht
 • Stadswandeling in combinatie met boottocht
 • Boottocht met afsluitend diner in ‘t pannenkoekschip
 • Rondvaart met inbegrepen lunch
 • Speurtocht rondvaart (met de kano)
 • Bierproeverij op het water
 • Unieke vergadering tijdens een rondvaart
 • Vrijdagmiddagborrel op een rondvaartboot

Dat zijn de meest voorkomende en tevens meest populaire arrangementen om een rondvaart te maken. De laatste optie brengt ons meteen bij de alternatieve manier van het maken van een rondvaart: zelf varen.


Zelf een rondvaart maken

Het is hartstikke leuk om op eigen houtje door Groningen te varen. Gewapend met een routekaart, informatieboekje en een rugzakje met eten en drinken ben je klaar voor een hartstikke leuke ochtend of middag op het water! Je kunt verschillende soorten bootjes huren, bijvoorbeeld:

 • Een-, twee- of driepersoons kano: kunststof kano om op eigen kracht door de grachten te varen
 • Fluisterbootje: gemotoriseerd bootje dat weinig geluid maakt en makkelijk te besturen is
 • Roeiboot: ‘ouderwets’ roeien, goed voor het trainen van de spieren
 • Motorboot: iets meer vaart dan andere type boten. Let op: hier is een vaarbewijs voor vereist.
 • Supboard: tijdens het suppen sta je op een surfboard en beweeg je jezelf middels peddels voort.

Door zelf te gaan varen in Groningen maak je er een actief uitje van. Het nadeel is dat je weinig informatie krijgt over de geschiedenis van de stad. Het voordeel is dat je alles op je eigen gemak kunt bekijken en zelf je favoriete eten en drinken mee kunt nemen.

Aanbieders van rondvaarten in Groningen

Na het lezen van de verschillende opties voor een rondvaart in Groningen, ben je vast benieuwd waar je deze kan boeken. Er zijn een aantal verschillende aanbieders. De belangrijkste zetten wij hieronder op een rij:

 • ‘t Peddeltje: dit is het beste verhuurbedrijf voor iedereen die zelf wil varen over de Groningse grachten. ‘t Peddeltje is gevestigd onder de Herebrug en verhuurt onder andere kano’s, fluisterboten en supboarden. Allemaal tegen een schappelijke prijs!
 • Boot Groningen: het enthousiaste team van Boot Groningen bezorgt jou in de zomermaanden een fantastische rondvaart in een open boot, over de Groningse grachten. Gedurende een á twee uur ontdek jij de stad onder het genot van fris, bier en wijn (inclusief).
 • Kooi: een van de grootste aanbieders van rondvaarten in Groningen. Ze bieden reguliere stadsrondvaarten aan, evenals arrangementen, zoals een rondvaart i.c.m. museummuziek, BBQ-rondvaart of een bierproeverij op een rondvaartboot. Bovendien kun je hier een chartertocht (dag op het water) boeken
 • De Borrelboot: ook bekend als Rondvaart in Groningen of Progress Events. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier heerlijk borrelen op de boot. Het is mogelijk om een compleet verzorgde rondvaart te boeken, zelf een bootje te huren of een rondvaart op maat te reserveren.
 • Rinus: deze priem is in 2012 helemaal opgeknapt tot een boot die van alle gemakken voorzien is. Kussentjes om op te zitten, een goede geluidsinstallatie en een bar. Hiermee kun je een gezellige, exclusieve rondvaart maken!

Verder zijn er nog een aantal kroegen die een eigen boot hebben. Of hele specifieke aanbieders zoals de jongens van de BBQ-boot. Dus als bovenstaande aanbieders niet bieden wat je zoekt, kijk dan gerust verder. Er is vast een andere aanbieder die jouw perfecte rondvaart kan verzorgen!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag