Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 originele plekken voor een boottocht in Nederland

10 originele plekken voor een boottocht in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij wonen in een van de meest waterrijke landen van Europa. Vooral vanuit de lucht is dat goed te zien. Omdat al dit water een hoop natuurschoonheid met zich meebrengt, is het aan te raden om eens in de zoveel tijd een gezellig boottochtje te doen. Dit kan zowel in grachten van steden zijn als op de Friese meren of de Waddenzee. Er zijn mogelijkheden in overvloed, wellicht ook mogelijkheden waarvan je niet wist dat ze zouden bestaan. In dit artikel bespreken we de origineelste plekken voor boottochten in Nederland.


1. Zeehondentocht Lauwersoog

Het gebied rondom waddenzee is een uniek stukje Nederland dat iedereen eens gezien moet hebben. Vooral Nationaal Park Lauwersoog is de moeite waard om te bezoeken. De ongerepte natuur in combinatie met ligging aan de Waddenzee én het Lauwersmeer zorgen voor een bijzondere ervaring. Door het gevarieerde landschap is de flora en fauna ook gevarieerd! Met name in de Waddenzee zijn veel bijzondere diersoorten te vinden, waaronder zeehonden. Vanaf de haven van Lauwersoog vertrekken regelmatig boten met toeristen om zeehonden te spotten. Zo’n boottocht is absoluut aan te raden! Je zult versteld staan van de schoonheid en rust. Voor tickets en meer informatie surf je naar de website van lauwersoog.nl.


2. Boottocht Nationaal Park de Weerribben

Nationaal Park de Weerribben in Overijssel is een enorm laagveenmoerasgebied met schitterende grote wateren gecombineerd met kleine beekjes omringt door bomen en planten. Je waant je soms zelfs in het buitenland! Vanaf land is het al indrukwekkend om deze natuur te aanschouwen, maar vanaf het water is het nog mooier.

Verschillende rondvaartbedrijven bieden (overdekte) rondvaarten aan die dwars door het natuurgebied trekken. Aan te raden is om mee te varen met wat kleinere bootjes zodat je met de boot op meer bijzondere plekken komt. Zo ga je dwars door mooie moerasbossen en rietlanden. Voor tickets en meer informatie surf je naar weerribbenrondvaarten.nl.


3. Varen op de wateren van Nationaal Park de Alde Feanen

Rondom watersportplaats Eernewoude ligt Nationaal Park de Alde Feanen. Dit grote en gevarieerde natuurgebied is ongekend uniek in zijn soort. Vrijwel nergens anders in de wereld vind je een gebied vergelijkbaar met deze! Je vindt er talloze graslanden, meren en kanaaltjes. Om deze reden is dit park populair onder toeristen vanuit heel Europa. Het watergebied in de Alde Feanen is zo uitgestrekt en gevarieerd dat het zich niet alleen beperkt tot meren. Kleine afsplitsingen omringt met groen zorgen voor een jungle-achtig gevoel! Via rondvaarten kom je een heel eind, maar middels een kanotocht kom je echt alle schoonheid te zien. Een kano of bootje huur je bijvoorbeeld bij Hollema en voor een rondvaart kun je bij de MSK Friesia terecht.


4. Boottocht op de IJssel

De IJssel steekt dwars door het midden van het land heen en stroomt langs prachtige (Hanze)steden zoals Zwolle en Deventer. Vanaf deze steden zijn originele boottochten te boeken die jou een uniek kijkje op de IJssel geven. Je zult ervan opkijken hoe laag je daadwerkelijk zit wanneer je je op de IJssel begeeft. Ook het typisch Nederlandse landschap is vanaf het water mooi om te zien. Er worden veel boottochten aangeboden met verschillende activiteiten: dagtochten, middagtochten, lunchtochten, moonlightcruises, feesttochten, relatietochten en nog veel meer! Bezoek visithanzesteden.nl voor alle informatie en mogelijkheden.


5. Skûtsje varen in Akkrum

Zeilen in Friesland op een legendarische skûtsje uit de 19e eeuw, wie wil dat nou niet? Vanuit Akkrum heb je de mogelijkheid om door de provincie te zeilen met deze prachtige en enorme zeilboot. Naast dagtocht is het ook mogelijk om een weekend of weektocht te boeken! Bovendien wordt varen in deze boot veelal gecombineerd met andere activiteiten zoals: schilderen, fietsen, vogelen en fotograferen. Geniet van de omgeving én van de prachtige boot! Boeken gaat via twee-gezusters.nl.


6. Oosteinderplassen

De Oosteinderplassen staan niet bekend als uniek stukje water, maar dat is het wel! Vlakbij het rumoer van de Randstad vind je ineens een schitterend stukje natuur met ontzettend veel groen. Via een rondvaartboot met een elektische motor ben je binnen no-time bij dit prachtige stukje natuur. Je zult ongetwijfeld verbaasd zijn dat dit zo dichtbij Amsterdam ligt. Je vaart door meren en kleine vaartjes en ziet de omgeving zoals je die nooit zag. Uiteraard zijn er ook complete arrangementen te boeken voor bruiloften, vergaderen etc.


7. Giethoorn

blank

Of dit origineel is hangt af van hoe goed jij dit dorp kent! Aangezien het behoort tot een van de mooiste dorpen van Nederland mag varen in Giethoorn absoluut niet ontbreken in deze lijst. Stap aan boord van een van de velen rondvaartboten en geniet van het Nederlands Venetië. Naast de mooie lieflijke wateren en bruggetjes vindt je er veel toeristische winkeltjes en horecagelegenheden. Ondanks dat het erg leuk is kun je veel toeristen verwachten. We raden dan ook aan om uitsluitend buiten het vakantieseizoen te varen in Giethoorn. Het liefst zelfs op een doordeweekse dag.


8. Het IJsselmeer op vanaf Lemmer

Lemmer ligt direct aan het IJsselmeer en is via waterwegen verbonden met talloze prachtige Friese wateren. Om deze reden is het dorp een van de bekendste watersportplaatsen van Nederland. Naast dat er in en rondom dit dorp van alles te doen is zoals: zwemmen, windsurfen, dineren, wandelen, markten bezoeken nog veel meer mag een boottocht uiteraard niet ontbreken. Je kunt uiteraard zelf een bootje huren of kiezen voor een compleet rondvaart arrangement met hapjes en drankjes. Wel is het aan te raden om een mooie zomerse dag uit te kiezen voor de leukste ervaring.


9. Varen in de haven van Rotterdam

blank

Over originele boottochten gesproken, wat dacht je van een tocht door een van de grootste havens ter wereld? En dat in ons kleine landje. Tijdens een rondvaarttocht in de haven van Rotterdam zal je mond openvallen van de aantallen enorme schepen, de mooie skyline van de stad, grote werven en duizenden containers. Een tocht als deze is behoorlijk wat anders dan een vaart door de natuur, maar minder leuk is het zeker niet. Weinig mensen kiezen in eerste instantie voor een tocht als deze, maar het is zeer leerzaam!


10. Varen door Nationaal Park De Biesbosch

blank

De Biesbosch is een stukje natuur waar je u tegen zegt. Dit gebied is het grootste zoetwatergetijdengebied van ons continent. Je vindt er schitterende kleine watertjes en meertjes. Het gebied is enorm groen en je zult veel dieren tegenkomen. Wie weet zie jij zelfs een ijsvogel voorbij vliegen of een bever zwemmen. Het leukst is om dit gebied middels een kano te verkennen omdat je dan langs de kleinste watertjes vaart, maar ook een rondvaart is een goede optie.

Wil je liever wat meer comfort? Dan worden er genoeg rondvaarten aangeboden met alles er op en er aan. Kies bij voorkeur een boot met een fluistermotor. Op deze wijze kun je veel meer van de natuur genieten! Zelf een boot huren behoort ook tot de opties. Een ontzettend leuk idee voor een dagje uit, voor zowel jong en oud.


Rondvaart in Nederlandse steden

Naast juweeltjes van boottochten in de prachtige natuur van ons land zijn er ook genoeg rondvaarten in steden te vinden. Hier geven je een beknopt rijtje van de leukste boottochten in verschillende steden in Nederland.

 • Door de grachten van Utrecht varen is een echte aanrader. Dit kan door middel van een rondvaart, maar zelf een bootje huren is nog leuker!
 • Ook in het hoge noorden is een boottocht de moeite waard. Het bruisende Groningen middels een boot verkennen is een van de leukste manieren om dat te doen.
 • Uiteraard mag onze hoofdstad Amsterdam ook niet ontbreken. Ondanks dat het er sterft van de toeristen is een dagje toerist spelen in eigen land niet verkeerd. De stad kent namelijk zo veel schoonheid dat een boottochtje door de Amsterdamse grachten in dit artikel thuis hoort.

Andere noemenswaardige Nederlandse steden voor een boottocht:

 • Alkmaar
 • Kampen
 • Haarlem
 • Den Bosch
 • Zutphen
 • Dordrecht
 • Middelburg
 • Amersfoort

Conclusie

Nederland waterland, wordt vaak gezegd. Om deze reden is het hoogtijd om wat vaker te kiezen voor een boottocht. We mogen trots zijn op onze schitterende rivieren, kanalen en meren. Door een van bovenstaande originele boottochten te kiezen weet je zeker dat je met een geïnspireerde geest weer aan wal keert. Naast rondvaarten kun je ook vaak kiezen om zelf een bootje te huren. Afhankelijk van je fysieke gesteldheid is het ook zeer de moeite waard om, vooral in natuurgebieden, te kanoën. Zo kom je bij alle verborgen natuurpareltjes van ons land terecht.



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag