Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost het om je sloten te laten vervangen?

Wat kost het om je sloten te laten vervangen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

*BOEM* zegt de deur als hij door een windvlaag dichtslaat. Verschrikt graai je in je zakken. Je had je sleutels nog niet gepakt. Verdorie. Gelukkig had je wel je telefoon al in je zak. Snel typ je in je browser: “slotenmaker [WOONPLAATS]” en krijgt van Google suggesties van vaklui die je kunnen helpen. Je kiest de eerste de beste, maakt een afspraak en wacht geduldig af tot de slotenmaker je uit deze misère komt redden. Maar in de tussentijd rijst de vraag: “wat kost het om je sloten te laten vervangen eigenlijk?”. Veel slotenmakers vragen namelijk de hoofdprijs en daarnaast wordt er behoorlijk wat opgelicht in de slotenmakers branche. Dik.nl zoekt in dit artikel tot de bodem uit wat het kost om je sloten te vervangen.


Sloten laten vervangen

Bovenstaande situatie kan (helaas) eenieder gebeuren. De wind hoeft daarbij ook echt niet altijd de schuldige te zijn. Soms loop je in al je haast gewoon zonder sleutels de deur uit en heb je niemand in de directe omgeving die je een reservesleutel hebt gegeven. In dat geval zit er niets anders op dan de slotenmaker bellen om je sloten te laten vervangen. Een stuk heftiger is het wanneer er bijvoorbeeld is ingebroken (of er een poging is gedaan om in te breken). Ook dan wil je zo snel mogelijk een nieuw slot op de deur om je weer safe te voelen in je eigen woning. En zo zijn er nog wel een paar redenen te benoemen waarom je je sloten wil laten vervangen. Bijvoorbeeld als je een nieuwe woning huurt of als je simpelweg je sleutels verloren bent.

In alle gevallen bel je in zo’n situatie een slotenmaker. Deze kan de deur voor je openen, het slot repareren of desgewenst vervangen. In vrijwel alle gevallen staat een slotenmaker 24/7 voor je paraat. Het kan tenslotte gebeuren dat je na een avondje stappen thuiskomt en ontdekt dat je je sleutels niet meer in je jaszak hebt zitten. Dan is het wel fijn als een slotenmaker ook in het holst van de nacht de deur voor je wilt openen. Daar hangt echter een (flink) prijskaartje aan.


Kosten van een slotenmaker

Laten we daar maar meteen duidelijk over zijn: een vastomlijnd kostenplaatje om je sloten te laten vervangen is er niet. De kosten van een slotenmaker verschillen per gemeente en zelfs per slotenmaker. Slotenmakers bepalen zelf hun prijzen en zodoende zijn er (grote) verschillen in kostprijzen. Tevens bepalen de precieze werkzaamheden de totaalprijs. Alleen de cilinders van een slot vervangen is bijvoorbeeld een flink stuk goedkoper dan het gehele slot laten vervangen. Daarnaast rekenen veel slotenmakers ook extra kosten wanneer ze in het weekend en/of in de avond of nacht op moeten komen draven om jou uit de problemen te helpen. Logischerwijs betaal je daarbij ook nog eens extra als het om een spoedklus gaat.

Het loont dus om van tevoren te inventariseren wat de kosten ongeveer zullen zijn. Dit voorkomt dat je je achteraf een hoedje schrikt van de kostprijs en eventueel kun je op deze manier nog aankloppen bij een andere slotenmaker die wellicht gunstigere prijzen heeft. Ja, het is verleidelijk om direct de eerste de beste slotenmaker die je tegenkomt (op het internet) in te schakelen als je voor een dichte deur staat, maar eventjes geduld hebben en prijzen vergelijken kan ervoor zorgen dat je een stuk goedkoper uit bent.

Om je toch een kleine indicatie te geven van wat de kosten ongeveer zijn als je je sloten wilt laten vervangen, hebben we gekeken naar de gemiddelde kosten van erkende slotenmakers.

 • Wanneer de slotenmaker de deur kan openen zonder schade, zullen de kosten overdag tussen de 80 en 120 euro liggen.
 • In het weekend en de avonduren kost ditzelfde kunstje gemiddeld tussen de 100 en 150 euro.
 • Een nieuwe cilinder (slot) zonder certificaat kost ongeveer 30 euro.
 • Een nieuwe cilinder mét certificaat kost tussen de 75 en 85 euro.
 • Een driepuntsslot met 3 sterren SKG keurmerk kost inclusief montage, beslag en een cilinder tussen de 350 en 400 euro.

Addertjes onder het gras

Bovenstaande prijzen zijn gemiddelde prijzen en zoals gezegd kan een slotenmaker hier (flink) boven of onder gaan zitten. Vooral wanneer een slotenmaker aangeeft dat hij een stuk goedkoper is dan bovenstaande prijzen doen vermoeden, zouden er alarmbellen moeten gaan rinkelen. Een erkende vakman met een eigen bedrijf komt niet voor een paar tientjes in het holst van de nacht je deur schadeloos openen. In veel gevallen betreft het dan enkel de voorrijkosten en lopen de kosten flink op zodra de vakman aan het werk gaat.

Om van tevoren helderheid te krijgen in de totale kosten om je sloten te laten vervangen, is het slim om tijdens je gesprek met de slotenmaker antwoord te krijgen op vragen als:

 • Hoeveel bedragen de voorrijkosten?
 • Is de prijsstelling een vaste prijs per opdracht of betreft het een uurbedrag?
 • Wat zijn de kosten voor een nieuw slot? Welk merk heeft het slot? En heeft het slot een SKG keurmerk? Zo ja, om hoeveel sterren gaat het dan?
 • Is er sprake van een aangepast tarief omdat het avond/weekend is? Zo ja, wat zijn dan de extra kosten?
 • Is er sprake van een aangepast tarief als het om een spoedklus gaat? Zo ja, wat zijn dan de extra kosten?
 • Zijn de genoemde bedragen inclusief of exclusief btw?
 • Hoe gaat het bedrijf om als er toch schade wordt gemaakt aan de deur? Wie betaalt deze schade?
 • Ook niet onbelangrijk: hoe kun je betalen bij de slotenmaker?

Een betrouwbare slotenmaker zal altijd heldere antwoorden paraat hebben op dit soort vragen. Om de goede naam te behouden is transparantie geboden. Hij (of zij natuurlijk) heeft er niets aan om de klant in het ongewisse te laten en achteraf met allerlei verborgen kosten op de proppen te komen. Veel slotenmakers moeten het nog steeds van mond-tot-mond-reclame hebben en door niet transparant te zijn, gooit de slotenmaker dus altijd de eigen glazen in.


Vergelijk verschillende aanbieders

We benadrukken het aan het einde van dit artikel nog maar eens: vergelijk altijd prijzen van verschillende slotenmakers! Ook als je met spoed je sloten moet laten vervangen. Of beter gezegd: juist als je met spoed de sloten wilt laten vervangen. In veel gevallen kun je namelijk flink besparen op de totale kosten door eventjes te bellen met een drie- of viertal slotenmakers. Slotenmakers weten als geen ander dat de klant niet zonder hen kan. Ze staan voor een dichte deur als de slotenmaker niet te hulp schiet. Om die reden willen slotenmakers nog wel eens exorbitant hoge tarieven rekenen voor hun diensten. Zeker als het om een spoedklus in het weekend en/of midden in de nacht gaat.

Laat je dus vooral niets wijs maken door de slotenmaker in kwestie, maar wees verstandig en doe navraag bij andere slotenmakers in de direct omgeving. Op die manier achterhaal je eenvoudig waar je de beste prijs krijgt voor de geleverde dienst. Want alhoewel jij nu voor je gevoel misschien direct de slotenmaker nodig hebt, is het natuurlijk ook een feit dat de slotenmaker jou óók nodig heeft. Vergelijken en onderhandelen is dan ook het beste advies dat we je kunnen geven als je je sloten wilt laten vervangen.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag