Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom shampoo zonder siliconen kiezen?

Waarom shampoo zonder siliconen kiezen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je op zoek bent naar nieuwe haarshampoo, stuit je op een ongelooflijke hoeveelheid aan shampoos en conditioners. Door het etiket te lezen wordt je niet veel wijzer… Je besluit te gaan Googlen en stuit op een heleboel gezondheidsartikelen, die elkaar negen van de tien keer tegen spreken. Dat geldt ook voor siliconen. Ze worden veel gebruikt in beautyproducten en er zijn hevige discussies over wat dit doet voor je haar en je huid. De een beweert dat het geen kwaad kan, de ander zegt dat je haar en huid kapot maakt met dit ingrediënt. Hoe zit dit nou eigenlijk? In dit artikel zetten we de feiten op een rijtje, de voor- en nadelen van shampoo met siliconen komen aan bod. 


Wat zijn siliconen?

Betrap jij jezelf erop dat je bij het woord ‘siliconen’ direct denkt aan nepborsten? Je bent lang niet de enige. Want we hebben lang niet altijd een goed beeld van wat een silicone nou eigenlijk daadwerkelijk is. In deze context bedoelen we een ingrediënt dat wordt toegevoegd aan haarproducten. Specifiek synthetische stoffen in de vorm van vloeibare olie. Het komt veel voor in shampoos, maar ook in andere beautyproducten zoals gezichtscreème en make-up.

Siliconen die in haarshampoo worden verwerkt

Niet elke haarshampoo is hetzelfde. Daarnaast worden er niet altijd dezelfde soort siliconen gebruikt. Sommige siliconen zijn wat zwaarder, waardoor je haar een beetje teveel ingrediënten op zich krijgt. Dit zijn vooral de siliconen die niet in water oplosbaar zijn. Door deze siliconen kunnen de oorspronkelijke voordelen van siliconen (steiler, gladder haar) als het ware ‘doorschieten’. Je krijgt dan zwaar haar wat er eerder futloos uitziet. De beste silicone die niet in water oplosbaar is, is:

  • Dimethicone: Deze silicone maakt je haar heel erg zacht en zorgt gegarandeerd voor een glanzend gevoel. Deze silicone is iets zwaarder voor je haar, maar als je een mooie volle bos hebt hoef je hier niets van te merken.

Een tweede vorm van siliconen zijn de siliconen die in water oplosbaar zijn. Deze siliconen lossen op in het water en laten dus geen resten achter in je haar. Bovendien zijn ze minder zwaar waardoor je optimaal profiteert van de voordelen van siliconen zonder je haar onnodig te verzwaren. De beste silicone die in water oplosbaar is, is:

  • Cyclomethicone: dit is een van de meest gebruikte siliconen in shampoos. Het verdampt als het ware en geeft geen verzwarende opbouw in je haar. Daarom wordt jouw haar zijdezacht en kun je het heel eenvoudig kammen.

blank


Waarom shampoo met siliconen kiezen?

Bovenstaande uitleg brengt ons direct bij de voordelen van siliconen. Althans, redenen om juist voor shampoo met siliconen te kiezen. Siliconen zijn een van de meest effectieve ingrediënten van haarproducten. Ze bedekken het haar namelijk met een laagje ‘bescherming’. Dat levert de volgende voordelen op:

Haar wordt gladder en zachter

Door het beschermende filter is het haar minder gevoelig voor externe factoren zoals hitte, kou en regen. Hierdoor blijft het haar gladder en wordt het zachter. Hierdoor ziet je coupe er (extra) goed uit! Bovendien zorgt de aanwezigheid van siliconen ervoor dat je haar beter doorkambaar is.

Je haar blijft steiler

Misschien is dit echt een voordeel als je graag krullen wilt maken, maar voor de meeste mensen is dit toch wel prettig. Al helemaal mensen die van nature redelijk wat slag hebben en dit graag tegen willen gaan. Doordat het haar beter beschermd is en minder vocht aan kan trekken, is het ook minder poreus en blijft het beter stijl.

Siliconenshampoo bevat voedende elementen

De meeste shampoos met siliconen bevatten veel herstellende en voedende ingrediënten die het haar voeden en hydrateren. Overigens is dit ook het geval voor shampoos zonder siliconen, dus wat dat betreft geldt dit voordeel niet exclusief voor shampoos mét siliconen.

Siliconen vermindert het vochtverlies in je haar

Hierdoor wordt het haar minder snel droog en ontstaat er minder snel kroeshaar. Dit is een van de redenen waarom siliconen zo populair zijn om in conditioners te verwerken.


Waarom shampoo zonder siliconen kiezen?

Nu weet je in ieder geval waarom siliconen zo vaak voorkomen in shampoo. Maar je leest dit artikel natuurlijk omdat je wil weten waarom je shampoo zonder siliconen zou moeten kiezen. Daarom zetten we nu de potentiële nadelen van een shampoo met siliconen op een rij:

Je haar kan verstikken

De meeste siliconen dringen niet door in het haar, maar toch kunnen er op de middellange termijn nadelen zichtbaar worden. Want siliconen die echt op de haarschacht zitten kunnen ervoor zorgen dat je haar te weinig ademt. Met als gevolg dat je haar broos en dof wordt. Soms zijn de siliconen zo hardnekkig dat ze andere producten als het ware ‘tegenhouden’. Bijvoorbeeld vitaminen voor je haar die nu minder goed kunnen worden ‘gepakt’ door het haar. Daarom kun je het beste kiezen voor shampoos met siliconen die in water oplosbaar zijn.

Silliconen zijn niet zo goed voor het milieu

Sommige mensen zijn van mening dat siliconen schadelijk zijn voor het milieu, omdat ze niet zo makkelijk afbreekbaar zijn. Sommige landen rommelen met siliconen, daarom komt het verbod hierop weleens ter discussie. Hoewel dit moment nog ver weg is, kan een verbod op termijn realiteit worden!

Siliconen hebben een slecht imago

Lange tijd was er te weinig bekend over het gebruik van siliconen. Dit leidde tot de nodige slechte publiciteit in de pers. Vandaag de dag weten shampoo-ontwikkelaars veel beter welke verschillende siliconen er zijn, welke het beste werken voor je haar en in welke hoeveelheid deze moeten worden gebruikt. Eigenlijk is een groot gedeelte van het slechte imago van siliconen dus terug te leiden naar vroeger, terwijl er tegenwoordig heel zorgvuldig wordt omgegaan met het gebruik van siliconen. Onderzoek wijst dan ook uit dat er niet tot nauwelijks negatieve effecten zijn van shampoo met siliconen.


Dus… Wel of geen shampoo met siliconen gebruiken?

Voor zover wij het kunnen beoordelen, zijn siliconen ingrediënten die je niet per se hoeft te vermijden. In tegenstelling tot andere ingrediënten is er geen directe noodzaak om shampoos zonder siliconen aan te schaffen. Toch kan het zijn dat een shampoo zonder siliconen beter werkt dan een shampoo met siliconen. Dit hangt heel erg af van jouw haartype. Je moet gewoon uitproberen en experimenteren met verschillende shamoos. Shampoos zonder siliconen, shampoos met siliconen en shampoos met andere soorten siliconen. Wees je heel bewust van elke verandering aan je haar en kies voor jezelf of je nu wel of geen shampoo met siliconen wilt gebruiken!


De beste shampoo zonder siliconen

Stel, je hebt voor jezelf besloten dat je liever geen shampoo met siliconen gebruikt. Of je wil eens testen wat een shampoo zonder siliconen doet voor jouw hoofdhuid en haar. Dan hebben we hieronder een lijstje met goede, siliconenvrije shampoo.

L’Oréal Serie Expert Nutrifier

Een groot nadeel van een shampoo zonder siliconen is dat de hydratatie wegvalt. Met deze shampoo hoef je daar niet bang voor te zijn! Hij is speciaal ontwikkeld voor droog haar. Je haar wordt (ondanks het gebrek aan siliconen) zacht en soepel en zorgt ervoor dat de punten van jouw haar in tact blijven.

Kérastase Aura Botanica

Een van de beste siliconenvrije shampoos op de markt is de Aura Botanica lijn van Kérastee. Dit is een hele natuurlijke shampoo die is gemaakt van met de hand geperste kokosnootolie en arganolie. Het is een shampoo die subtiel reinigt en effectief genoeg is, zonder je haar schadelijke stoffen toe te dienen.

Wella Professionals Elements

Ben je op zoek naar een volledig natuurlijke shampoo? Dan moet je de Elements lijn van Wella Professionals aanschaffen. Deze lijn bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten. De shampoo werkt bovendien superhydraterend! Daarom is dit een ontzettend populaire shampoo voor mensen die graag siliconevrije shampoo kopen.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag