Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is groenlipmossel en waar werkt het voor?

Wat is groenlipmossel en waar werkt het voor?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Groenlipmossel is de laatste jaren enorm populair geworden. In de meeste drogisterijen kun je tegenwoordig dan ook wel supplementen van groenlipmossel kopen. Maar wat is groenlipmossel nou eigenlijk precies? En waarom zou je dit wel of niet moeten gebruiken? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen over groenlipmossel en waar het voor werkt.


De groenlipmossel

Zoals de naam al doet vermoeden, is de groenlipmossel een soort mossel. Deze soort mossel komt enkel en alleen in Nieuw-Zeeland voor. Qua uiterlijk heeft hij dezelfde kenmerken als de ‘gewone’ mossel. Er is echter een groot verschil en dat zijn de groene ‘lippen’ van deze mossel. Deze lippen zijn eigenlijk niets meer dan een groene rand onderaan de schelp, die ervoor heeft gezorgd dat de mossel deze bijzondere naam heeft gekregen.


De positieve eigenschappen van groenlipmossel

De groenlipmossel is zo ontzettend populair geworden doordat hij een aantal positieve eigenschappen heeft. Een groenlipmossel bevat namelijk een aantal belangrijke vetzuren, die bekendstaan om hun gunstige werking op het menselijk lichaam. Zo bevat de mossel onder andere diverse omega-3 vetzuren. De groenlipmossel is bijvoorbeeld rijk aan de omga-3 vetzuren EPA, DHA, DPA, ETE, SDA, DTA en ETA. Deze combinatie aan omega-3 vetzuren is zeldzaam, wat maakt dat de groenlipmossel zo gewild is. Naast de omega-3 vetzuren, bevat de groenlipmossel ook furaanvetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmend effect. Daarnaast is het beestje een bron van glycosaminoglycanen, die belangrijk zijn voor de aanmaak van kraakbeen en synova (gewrichtsvocht).


Supplementen

Omdat ontdekt werd dat de groenlipmossel zoveel nuttige stoffen bevat, werd er een manier gevonden om de voordelen van deze mossel te vangen in supplementen. Dit is voor iedereen die niet in Nieuw-Zeeland woont erg prettig, want hier zijn de mosselen slechts beperkt te verkrijgen. De supplementen zijn er daarentegen in overvloed, waardoor je tóch van de voordelen van dit beestje kunt genieten, zonder dat je ze daarvoor hoeft te eten.


Waarvoor wordt groenlipmossel gebruikt?

Groenlipmossel heeft een ontstekingsremmende werking. Dat maakt dat de supplementen die ervan worden gemaakt vooral heel gunstig werken op kwalen waarbij ontstekingen een grote rol spelen. Dat plus de gunstige werking op de aanmaak van kraakbeen en gewrichtsvocht, maakt dat de supplementen erg populair zijn onder mensen met een aandoening aan de gewrichten. Zo kunnen de supplementen onder andere een gunstige werking hebben voor mensen met:

Artritis

Voor mensen met artritis kunnen groenlipmossel supplementen een aantal voordelen hebben. Artritis gaat gepaard met ontstekingen in de gewrichten. Deze ontstekingen kunnen voor een hoop pijn zorgen. Door de gunstige bestanddelen van groenlipmossel supplementen kunnen die ontstekingen geremd worden en kan de pijn dus afnemen. Ook is het mogelijk dat eventuele stijfheid verminderd, waardoor de patiënt minder last van de aandoening ervaart. Ditzelfde geldt ook voor mensen die last hebben van artrose.

Astma

Ook voor mensen met astma kunnen groenlipmossel supplementen een gunstige werking hebben. De stoffen waaraan de supplementen rijk zijn, zouden de longfunctie verbeteren. Hierdoor kunnen mensen met astma minder last krijgen van klachten. Het hijgen waarmee astma vaak gepaard gaat kan afnemen en ook de piepende ademhaling verdwijnt vaak naar de achtergrond. Hierdoor is er minder gebruik van bijvoorbeeld puffers nodig.

Darmproblemen (waaronder de ziekte van Crohn)

De bestandsdelen uit groenlipmossel supplementen hebben een gunstige werking op de groei van goede darmbacteriën. Dit zorgt ervoor dat de darmflora gezonder wordt en herstelt, en dat het immuunsysteem sterker wordt. Daarnaast hebben de supplementen een gunstige werking op aandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen in de darmen. Hierdoor kan het middel dus erg gunstig zijn voor mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en diverse andere inflammatoire darmziekten.

Goed voor hart en hersenen

Omega-3 vetzuren zijn zeer belangrijk voor gezonde hart- en bloedvaten. En ook voor de gezondheid van de hersenen zijn deze vetzuren onmisbaar. Aangezien groenlipmossel boordevol omega-3 vetzuren zit, is het dus zeer gezond voor je hart en je hersenen. Het grote voordeel van de groenlipmossel is de aanwezigheid van DHA. Op het moment dat mensen last krijgen van verminderde cognitieve vaardigheden, dan gaat dit vaak gepaard met een lage hoeveelheid DHA. Hierdoor zou het gebruik van groenlipmossel ervoor kunnen zorgen dat de cognitieve vaardigheden minder snel achteruitgaan. Daarnaast is het zeldzame EPA waaraan groenlipmossel rijk is erg gunstig bij het verlagen van het cholesterol.

Gaat klachten door ouderdom tegen

Niet alleen heeft groenlipmossel een gunstig effect op gewrichten, longen, hart en hersenen, maar ook op alle andere cellen en weefsels. De omega-3 vetzuren in groenlipmossel kunnen helpen om de aanmaak van antioxidanten te stimuleren. Hierdoor zullen cellen en weefsels minder snel afbreken en verouderen, waardoor je je dus langer fit zou kunnen voelen. Ook zou het het proces van huidveroudering kunnen vertragen.

De voordelen van groenlipmossel

Het gebruik van groenlipmossel supplementen zorgt voor (of kan zorgen voor):

 • Sterkere botten
 • Soepele spieren
 • Ondersteuning van het afweersysteem
 • Extra energie
 • Een betere concentratie
 • Een gezonde darmflora (verbeterde spijsvertering)
 • Gezonde hart- en bloedvaten
 • Een betere opname van ijzer uit voeding
 • Aanmaak van antioxidanten
 • Gezonde longfunctie
 • Remming van ontstekingen

Veroorzaakt groenlipmossel bijwerkingen?

Er zijn weinig bijwerkingen bekend van groenlipmossel. Wel kunnen er vormen van huiduitslag optreden of kun je last krijgen van winderigheid of zelfs diarree. Sommige mensen worden misselijk door het gebruik van groenlipmossel. In dat geval is het vaak voldoende om het supplement tijdens het eten in te nemen om de klachten te laten verdwijnen. Gebruik je medicijnen, zoals bijvoorbeeld ontstekingsremmers? Overleg dan altijd eerst met je (huis)arts. Ook wanneer je hepatitis hebt, is dit absoluut aan te raden.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven

Zwangere vrouwen (of vrouwen die zwanger proberen te worden) kunnen dit product beter niet gebruiken. Er zijn mogelijk gevolgen voor de baby, waarover nog niet genoeg bekend is. Hierdoor wordt het gebruik van groenlipmossel tijdens de zwangerschap afgeraden. Ook voor vrouwen die proberen zwanger te worden, is het gebruik van groenlipmossel af te raden. En als je borstvoeding geeft, is het gebruik van groenlipmossel ook niet aan te raden. Dit omdat nog niet duidelijk wat voor gevolgen het middel in dit geval zou kunnen hebben.

Schaaldieren allergie

Bij een allergie voor schaaldieren, kun je groenlipmossel (beter) niet gebruiken. Er zijn echter ook andere allergische reacties die kunnen optreden bij het gebruik van groenlipmossel. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van zwelling van je handen of gezicht, moeite met ademhalen, jeuk in je mond en keel, of eczeem of galbulten. Mocht je twijfelen of je het product veilig kunt gebruiken, neem dan altijd eerst even contact op met je huisarts. Hij of zij kan je voorzien van advies.


Hoe kun je groenlipmossel innemen?

Groenlipmossel is in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt onder andere supplementen kopen, maar er zijn ook vloeibare varianten verkrijgbaar. De meningen over welke producten het beste werken, verschillen. De een claimt dat de vloeibare variant de beste is. Een ander zegt weer dat de pillen beter zijn. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit pure groenlipmossel supplementen en supplementen waaraan extra’s zijn toegevoegd om voor nog meer gezondheidsvoordelen te zorgen.


Waar kun je groenlipmossel kopen?

Groenlipmossel supplementen zijn tegenwoordig bijna bij iedere drogist wel te koop. Ook online kun je een groot aanbod vinden. Voor welke vorm van groenlipmossel je kiest en waar je deze koopt, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Houd er wel rekening mee dat de hoeveelheid groenlipmossel per product kan verschillen. Voor een weloverwogen keuze kun je het beste even de tijd nemen om de verschillende middelen met elkaar te vergelijken. Ook het lezen van gebruikerservaringen van anderen is hierbij handig. Zo kun je het beste bepalen welke vorm van groenlipmossel het beste bij jou (en je portemonnee) past en waar je dit product vandaan haalt.


Groenlipmossel gebruiken

Groenlipmossel kan een gunstig effect op bepaalde gezondheidsklachten hebben. Zo blijkt het dat het vooral een gunstige werking te hebben op ziekten die gepaard gaan met ontstekingen. Uit onderzoek blijkt dan ook een positief effect op aandoeningen als artritis of artrose. Niet alleen neemt de pijn dan vaak af, maar ook de stijfheid wordt vaak minder. Groenlipmossel zou daarnaast een gunstig effect hebben op astma, darmproblemen en het hart en de hersenen. Ook zou het het lichaam ondersteunen en veroudering remmen. Groenlipmossel is in verschillende vormen en samenstellingen verkrijgbaar. Als je twijfelt of het gebruik van groenlipmossel voor jou wel veilig is, neem dan altijd eerst contact op met je huisarts.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag