WeightWatchers
X

7 toepassingen van avocado olie

7 toepassingen van avocado olie

Avocado staat vooral bekend als superfood. Het zit vol enkelvoudig onverzadigde vetten, smaakt heerlijk en verlaagd het cholesterol. Inmiddels is de avocado niet meer weg te denken uit een gezonde leefstijl. Wist je al dat de olie van de avocado ook gezond en voedend is voor je huid en haren? In dit artikel gaan we in op het gebruiken van avocado olie en hoe je het toepast in je maaltijden en als lichaamsverzorging. Het is een natuurlijk product dat door en door voedend is.


Geschikt voor iedereen, ook voor veganisten

Het prettige van avocado olie, is dat het een plantaardige olie is. Of je de olie nu wilt gebruiken voor een maaltijd of voor je huid: het is een milieuvriendelijk product. Helemaal als de herkomst biologisch is, of ergens de lokale economie stimuleert.
Avocado olie kan handig zijn voor iedereen. Kort gezegd kan je het gebruiken voor:

 • je huid
 • je haren
 • je nagels
 • het bereiden van lekkere en gezonde maaltijden

Het vet in de avocado bestaat voornamelijk uit oliezuur. Oliezuur is een onverzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je lichaam verlaagt. Mensen met een hoog cholesterol gehalte kunnen er dus baat bij hebben om avocado te eten. Wél blijft het afwisselen van voeding belangrijk, en avocado’s blijven vet (ook al is dit gezond vet).

In dit artikel lees je precies waarvoor en hoe, je avocado olie gebruikt.


Waarom is avocado olie gezond om te eten?

Naast dat avocado olie goed is voor je cholesterol, heeft het nog andere eigenschappen die het tot een gezonde olie maken. Wist je het volgende al?

 • Avocado olie verhoogt de opname van caratenoïden uit je eten. Caratenoïden vormen het kleurstofje dat bijvoorbeeld wortelen oranje maakt. Ze zijn erg gezond. Een gezond vet zorgt er dan weer voor dat je lichaam de carotenen beter opneemt.
 • Goede avocado olie bevat veel chlorofyl (de groene kleurstof uit planten), dit is een bron van ijzer.
 • Avocado olie is ontstekingsremmend.
 • Avocado olie werkt cholesterol verlagend.

Eten bereiden met avocado olie

Avocado olie is smakelijk en bruikbaar voor allerlei gerechten. Om in te bakken is het bijvoorbeeld gezonder dan kokosolie. Avocado olie is goed voor je cholesterol, waar kokosolie dat helemaal niet is. Waar kan je avocado olie allemaal voor gebruiken als het om eten gaat?

 • Je kan de olie gebruiken om mee te bakken.
 • Je kan de olie toevoegen aan je salade, of aan je smoothie (als topping)
 • Met avocado olie kan je heerlijke, smeuïge sausjes maken
 • Als topping in je soep of op je toast
 • Hou je van gezonde broodjes? Dan kan je een scheutje avocado olie over je (belegde) broodje heen doen voor een smeuïg effect.
 • Avocado olie past goed in gazpacho (Spaanse, koude tomatensoep)
 • Je kan avocado olie goed gebruiken om er brood in te dippen tijdens de borrel. Voeg er een beetje zeezout aan toe en je serveert smakelijke sneetjes brood.
 • Super gezond: dip je worteltjes in een schaaltje avocado olie, zodat je lichaam de caratenoïden beter opneemt.

Avocado olie is smakelijk en erg populair bij iedereen die er een bewuste, gezonde (en veganistische) leefstijl op na houdt.


Avocado olie gebruiken als huidverzorging (gezicht en lichaam).

Avocado olie is dik, maar wordt wel goed opgenomen door de huid. Vaak voel je een zacht laagje nadat je avocado olie hebt aangebracht op de huid. Daarbij ervaren mensen een gezonde ‘glow’ op de huid als ze avocado olie gebruikt hebben. Je kan  avocado olie op de volgende manieren gebruiken als huidverzorging:

 • Als bodylotion
 • Voor het extra verzorgen van ruwe of droge plekjes.
 • Als dag – of nachtverzorging op je gezicht. Probeer dit echter voorzichtig uit. Niet iedereen reageert goed op alle soorten olie, hoe puur of luxe de olie ook is!
 • Als after sun. Na de zon, zee en zwemmen kan je huid wel wat extra hydratatie gebruiken. Avocado olie is hier prima geschikt voor.

Omdat avocado olie op verschillende manieren bruikbaar is voor de huid, is het een handig product om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie.
Heb je grote huidproblemen zoals eczeem, laat hier dan altijd een arts naar kijken. Een product als avocado olie is (meestal) niet geschikt, of niet voldoende om dit op te lossen.


Oog make-up verwijderen met avocado olie

Veel vrouwen worstelen met het efficiënt verwijderen van oog make-up zoals die mooie mascara. Veel wrijven levert vaak irritatie op in je ogen. Een olie zoals avocado olie is een goed alternatief voor oogreinigingslotion. Olie kan zeer efficiënt oogmake-up verwijderen zonder dat je erg hoeft te wrijven en zonder dat je een zeer prijzig product aan hoeft te schaffen. Daarnaast schuimt avocado olie niet, en vaak zijn het de schuimende bestanddelen in oog make-up removers die kunnen irriteren.
Let er bij het verwijderen van je make-up wel op dat de olie niet in je ogen komt.


Badolie

Snel last van een droge huid nadat je lekker gebadderd hebt? Voeg wat avocado olie toe aan je badwater en zeep jezelf lekker in. De avocado olie voorkomt dat je huid uitdroogt en dat je een trekkerig gevoel ervaart na het badderen of douchen.
Je kan de avocado olie ook gebruiken als bodylotion wanneer je uit bad stapt. Het is maar net wat je fijn vindt.


Verzorging voor je haar

Avocado olie kan je om verschillende redenen gebruiken om je haar een boost te geven. Avocado olie is bruikbaar bij de volgende haartypes:

 • Droog haar
 • Pluizig haar
 • Geverfd haar
 • Extra verzorging voor normaal haar

De meeste mensen gebruiken avocado olie als finishing touch qua verzorging, dus om het haar te sealen na bijvoorbeeld douchen. Zeker als je je haar ook föhnt of stijl maakt met een stijltang, is extra verzorging erg belangrijk. Avocado olie is dan een goede oplossing! Daarnaast helpt de olie extra verzorgen bij geverfd haar.

Als je een idee wilt krijgen van de textuur van avocado olie dan is het wat minder dik dan castorolie en minder vettig dan olijfolie. Of dit voor jou de meest prettige textuur is, is een kwestie van ervaren en zelf uitproberen.


Je nagels en handen verzorgen met avocado olie

Vooral in de winter is het nog weleens moeilijk om sterke nagels en zachte handen te behouden. Masseer je nagels een paar keer in de week in met avocado olie. Daardoor blijven ze sterk en verzorgd. Je handen vinden avocado olie ook erg prettig, zeker wanneer ze in het najaar erg droog zijn. Gebruik het als handcrème en masseer goed in. Hou er rekening mee dat per persoon kan verschillen in hoeverre avocado olie helpt voor sterke nagels en zachte handen. Gezond eten, handschoenen aantrekken in de koude lucht en tijdens het schoonmaken zijn ook belangrijk om te voorkomen dat je handen en nagels uitdrogen.


Verzorging voor je voeten

Veel mensen vergeten dat voeten ook weleens wat extra verzorging nodig hebben. Waarom niet? Want ze dragen jou de hele dag. Geef je voeten elke avond een massage met avocado olie voor wat extra aandacht en verzorging. Als je daarbij het laagje eelt goed bijhoudt en de olie ook inmasseert in je nagels, heb je voortdurend goed verzorgde voeten. Zodra je die mooie galaschoentjes wilt aantrekken of wanneer het voorjaar aanbreekt, ben jij er klaar voor. Zijn je voeten erg droog, dan kan je de avocado olie combineren met bijvoorbeeld shea butter voor wat extra hydratatie.


Veelzijdig en gezond

Zoals je net las, is avocado olie erg veelzijdig. Het is lekker en gezond om te gebruiken voor je maaltijden, maar ook je huid en haar hebben baat bij avocado olie. Omdat je het voor je lichaam en haar beide kunt gebruiken, is het een handig product voor op vakantie. Met een flesje avocado olie dat je in je tas stopt, kan je jezelf compleet verzorgen. Wist je dat het ook beschermt tegen de zon? De beschermingsfactor is echter zo laag, dat je altijd een speciaal zonneproduct erbij moet gebruiken.
Tot slot kan je met een fles avocado in je keuken allerlei gezonde maaltijden, dressings en sausjes klaarmaken. Goed voor je cholesterol en erg de moeite waard.

 
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

WeightWatchers
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag