Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is zoete olie en waar is het goed voor?

Wat is zoete olie en waar is het goed voor?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zoete olie, misschien heb je er weleens van gehoord en ben je benieuwd wat het precies is. Of misschien weet je wat het is, maar weet je niet precies waarvoor het gebruikt kan worden. In beide gevallen zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je namelijk alles over zoete olie en waar het precies voor gebruikt kan worden. Ook vertellen we je gelijk waar je deze olie kunt kopen.


Zoete olie

Zoete olie is een soort olie die wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. Het wordt onder andere gebruikt om zinkzalf van de huid te verwijderen. Ook voor het verwijderen van crèmes als Sudocrem is zoete olie handig. Daarnaast is het ook een goed middel om een oorsmeerprop mee te verwijderen. Zoete olie is arachideolie, ofwel pindaolie. Maar als we het over zoete olie hebben, dan hebben we het over arachideolie die is gemaakt voor medische doeleinden en niet voor consumptie.


Zinkzalf en zinkolie

Zoete olie wordt in de zorg voornamelijk gebruikt om zinkolie (of zinkzalf) van de huid te verwijderen. Deze zinkolie of zinkzalf wordt gebruikt voor de verzorging van wonden. En dan vooral voor wonden waarbij de huid niet meer intact is en de wond uitgedroogd dient te worden. Zinkzalf en zinkolie worden vaak gebruikt bij smetplekken. Dit zijn plekken die veelal ontstaan in huidplooien. Dit kan bijvoorbeeld door overhangende huid zijn, maar ook bijvoorbeeld in de bilnaad.


Huidbeschadiging in plooien

Huidbeschadiging in plooien van de huid is een veelvoorkomend probleem. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld na een zwangerschap last krijgen van een losse huid. Deze huid kan een plooi veroorzaken. Dit zie je extra vaak bij vrouwen die een keizersnede hebben gehad, waarbij de ‘extra’ huid over het litteken valt. Maar ook bij mensen met (licht) overgewicht, mensen die bedlegerig zijn, mensen met suikerziekte, of ouderen, zie je dit probleem vaak ontstaan. Doordat de huid in de plooi vaak gaat zweten en dus vochtig wordt, kan het zijn dat er huidbeschadiging optreedt. Op het moment dat die beschadiging niet behandeld wordt, kan het zelfs zo zijn dat dit leidt tot (open) wonden.


Sporters

Een andere groep mensen die vaak last krijgen van dit soort huidbeschadigingen zijn sporters. En dan niet alleen professionele sporters, maar ook gewoon mensen die zich zo nu en dan eens even flink in het zweet werken. Door dat zweet kan er bijvoorbeeld in de liezen een geïrriteerde huid ontstaan. Dit komt door het zout uit het zweet en doordat de huid daar langere tijd vochtig is gebleven. Dit uit zich in een rode huid die vaak gevoelig aanvoelt of zelfs jeukt of brandt. Wanneer je dit soort plekken niet goed verzorgt, of wanneer de aangedane huid opnieuw wordt blootgesteld aan zweet en wrijving, kan het zijn dat er smetplekken ontstaan.


Wat zijn smetplekken?

Smetplekken zijn rode plekken in lichaamsplooien. Je ziet deze plekken vaak terug in de liezen, maar ook onder borsten en in oksels komen dit soort plekken vaak voor. Ook bij baby’s worden dit soort plekken vaak gezien. Het verschil is dat wie die plekken dan luieruitslag of luiereczeem noemen. De plekken ontstaan dus doordat de huid gedurende langere tijd vochtig is geweest. Dit kan zijn door transpiratie of door wrijving, maar bijvoorbeeld ook door urine. Dit laatste zie je dan vooral terug bij baby’s en (oudere) mensen die incontinent zijn. Smetplekken dienen goed verzorgd te worden. Doe je dit niet? Dan kunnen er infecties ontstaan.

Belangrijk:
Denk je dat je last hebt van smetplekken? Dan is het belangrijk dat je eerst langs de huisarts gaat. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met smetplekken en kan de huisarts je vertellen wat je kunt doen om er zo snel mogelijk weer van af te komen.


Zoete olie en smetplekken

Voor de verzorging van smetplekken wordt veelal zinkzalf of zinkolie gebruikt. Ook crèmes als Sudocrem kunnen gebruikt worden. Het voordeel van deze crèmes is dat ze het ongemak van de beschadigde huid verminderen en dat de huid kan herstellen. Het nadeel is echter dat de zalf héél lastig te verwijderen is. En aangezien de huid vaak gevoelig is, is het daarom vaak een vervelend klusje om die crème weer van je huid te krijgen. Dat is waar zoete olie om de hoek komt kijken. Deze olie zorgt ervoor dat je de zalf of crème probleemloos van je huid kunt verwijderen. Zo voorkom je dat je de huid opnieuw beschadigd bij het verwijderen van de zalf en dat het verwijderen je een hoop pijn op zal leveren.


Zoete olie en een verstopt oor

Zoete olie wordt niet alleen gebruikt om zalven te verwijderen, maar ook om oorsmeer ‘op te lossen’. Vooral wanneer je een prop in je oor hebt, kan dit middel je helpen. Een prop in je oor kan door verschillende redenen ontstaan. Zo kan het zijn dat je per ongeluk het oorsmeer terug in je oor duwt als je je oor probeert schoon te maken met een wattenstaafje. Maar ook oordoppen, een smalle gehoorgang of bijvoorbeeld stug oorsmeer kunnen zo’n prop veroorzaken. Mensen met een oorsmeerprop horen vaak minder goed en ervaren extra last na douchen of zwemmen. Dan ontstaat er vaak pijn in de oren, kan iemand (nog) minder goed horen, of ontstaat er druk in het oor. Dit komt omdat de prop door het vocht uit kan zetten.

Oorsmeer verwijderen met zoete olie

Als je last hebt van een prop in je oor, dan kun je deze prop zacht maken met zoete olie, waardoor hij verwijderd kan worden. Je druppelt daarbij simpelweg wat olie in je oor. Door de olie zal het oorsmeer zacht worden, waardoor de prop verwijderd kan worden of oplost. Doe dit absoluut niet als je een beschadigd trommelvlies hebt of als je recent last hebt gehad van een loopoor. Mocht je pijn ervaren wanneer je de prop probeert te verwijderen, of mocht het verwijderen niet lukken, dan is het slim om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan je oor dan uitspuiten, waardoor de prop verwijderd zal worden.


Zoete olie en een droge huid

Naast dat zoete olie gebruikt wordt voor het verwijderen van oorsmeer en vette zalven, wordt het ook gebruikt als badolie. Zoete olie gebruiken als badolie is vooral geschikt voor mensen met een hele droge of schilferige huid. Ook mensen met eczeem kunnen hier baat bij hebben. Neem in dat laatste geval wel eerst even contact op met je huisarts of dermatoloog om het gebruik van zoete olie met hem of haar te bespreken.


Waar kun je zoete olie kopen?

Zoete olie is onder andere verkrijgbaar bij de apotheek. Ook online zijn er een aantal adresjes te vinden waar je deze olie kunt bestellen. Wil je weten hoe en in welke frequentie je de zoete olie het beste kunt gebruiken voor waar jij het voor nodig hebt? Dan kun je de zoete olie het beste bij je apotheek halen. Je kunt daar dan ook gelijk je vragen neerleggen en zij kunnen je voorzien van advies over de toepassing van de zoete olie.


Andere zoete oliën

Als je online op zoek gaat naar zoete olie krijg je ook een hoop andere soorten oliën te zien. Zo is een van de meest gevonden resultaten zoete amandelolie. Zoete amandelolie is iets anders dan zoete olie. De versie met amandel wordt namelijk gebruikt voor uiterlijke verzorging. Zo vind je deze olie vaak terug in diverse verzorgingsproducten, zoals bijvoorbeeld dagcrème of bodylotion. Ook zijn er flesjes te koop met een pure vorm van zoete amandelolie. Deze olie kun je gebruiken om je huid mee in te smeren. Vooral voor een droge huid is deze olie erg prettig. Daarnaast zou de olie huidveroudering tegen gaan doordat het onder andere vitamine A en E bevat.

Zoete amandelolie voor verzorging van de (beschadigde) huid

Zoete amandelolie wordt gebruikt voor de verzorging van de huid. Ook vind je het terug in bijvoorbeeld massageolie. Deze olie is geliefd voor huidverzorging omdat het snel intrekt en de huid niet (of nauwelijks) vet maakt. Er wordt geclaimd dat deze olie ook voor mensen met een beschadigde huid of bijvoorbeeld eczeem erg gunstig is. Hierover verschillen de meningen (en resultaten) sterk. Heb je last van een beschadigde huid? Ga dan liever naar de huisarts, voordat je zelf gaat experimenteren met amandelolie.


Zoete olie en waar het voor gebruikt kan worden

Zoete olie is dus een olie die voornamelijk medisch gebruikt wordt. Zo kan het gebruikt worden om vette zalven (van wonden) te verwijderen, maar bijvoorbeeld ook om een verstopt oor op te lossen. Zoete olie is enkel en alleen voor uitwendig gebruik en kan dus niet gebruikt worden voor het bereiden van eten. Je kunt zoete olie onder andere bij de apotheek kopen of online vinden. Mocht je last hebben van een verstopt oor en werkt de zoete olie niet? Ga dan naar de huisarts. Hetzelfde geldt wanneer je last hebt van een beschadigde huid door bijvoorbeeld wrijving of transpiratie. Dit is belangrijk omdat een goede behandeling van de huid nodig is om infecties te voorkomen. Ben je op zoek naar een olie om je huid mee te verzorgen? Dan is de kans groot dat je op zoek bent naar zoete amandelolie. Dit is een ander soort olie dan zoete olie.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag