Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles wat je moet weten over CBD-olie

Alles wat je moet weten over CBD-olie

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

CBD-olie is de afkorting voor cannabidiol. Deze medicinale olie maakt gebruik van de geneeskrachtige werking van vezelhennep, dat legaal geteeld wordt. Vanwege vele voordelen van CBD-olie wordt het product steeds populairder. Hoog tijd dus om alle informatie over dit middel op een rijtje te zetten. Dus waar is CBD-olie goed voor, wanneer gebruik je het, hoe gebruik je het, zijn er nog dingen waar je rekening mee moet houden bij gebruik? Dit artikel geeft jou de antwoorden op bovenstaande vragen en nog veel meer.


Waar is CBD-olie goed voor?

Daar kunnen we heel kort over zijn: CBD-olie is goed voor een verscheidenheid aan klachten. We zullen een korte samenvatting geven van alle verschillende facetten waar CBD-olie goed voor is. Allereerst wordt CBD-olie geassocieerd met een goede nachtrust. Daarnaast heeft het een heel positief effect op de hersenen. Dat klinkt tegenstrijdig, omdat hennep soms wordt geassocieerd met een slecht effect op geheugen. In het geval van CBD-olie is dat gelukkig niet het geval. Het zorgt er namelijk voor dat je je beter kan concentreren, minder snel omvalt en je mentaal gezien beter voelt. Je komt ‘in je hoofd’ meer in evenwicht en ervaart minder stress. In bepaalde situaties, zoals tijdens de overgang of tijdens menstruatie, kan CBD-olie verlichtend werken. Je ervaart onder andere minder stemmingswisselingen, die afkomstig zijn van hormonen.Verder stimuleert CBD-olie een gezonde darmwerking. De darmwand wordt gezuiverd, waardoor je darmen beter in staat zijn om goede en slechte bacteriën van elkaar te onderscheiden. Hierdoor heb je een betere stoelgang, een verbeterde weerstand en meer energie dan voorheen.

Het laatste puntje dat we in deze alinea willen aanstippen is het positieve effect van CBD-olie op je cellen en weefsel. De olie heeft een beschermende werking waardoor je gezondheid en welzijn in algehele zin beter wordt. In de volgende alinea’s wordt duidelijk hoe dit precies werkt en of CBD-olie ook werkt voor specifieke ziektebeelden.


Hoe werkt CBD-olie?

Ons lichaam heeft een endocannabinoïdesysteem: een lichaamseigen systeem waarin cannabioïden worden aangemaakt. Dit systeem stimuleert fysiologische en neurologe processen in je lichaam en is heel belangrijk voor het normaal functioneren van je lichaam. Niet alleen mensen, maar ook zoogdieren en zeedieren schijnen dit systeem te hebben. Wat heeft CBD-olie daarmee te maken? Zoals eerder vermeld, wordt CBD-olie gemaakt van de toppen van de hennepplant. Hierin bevinden zich voornamelijk cannabinoïden, dezelfde stof die wordt aangemaakt door het endocannabinoïdesysteem. Omdat het lichaam deze stoffen zelf ook aanmaakt, is het in staat om de stof uit de CBD-olie snel en goed op te nemen. Op die manier wordt het natuurlijke systeem aangevuld en versterkt. Omdat het een lichaamseigen stof is die je het lichaam toedient, is het een natuurlijk geneesmiddel voor het hele lichaam.

Wat is het effect van CBD-olie?

Er zijn een heleboel effecten die worden geassocieerd met CBD-olie, waarvan een aantal ook elders in dit artikel worden besproken. Toch willen we ieder effect nog even kort bij langs gaan, zodat je elk voordelig effect van CBD-olie op een rijtje ziet staan:

  1. Betere nachtrust. CBD-olie wordt geassocieerd met ontspanning, ook in de nacht. Je kunt makkelijker in slaap komen, wordt minder snel en meer uitgerust wakker. Ook schijn je minder vage dromen te hebben, die je makkelijker onthoudt.
  2. Minder zin in roken. Dit effect is nog niet 100% onderzocht, maar geeft toch hoop voor iedereen die wil stoppen met roken. Er zijn namelijk diverse onderzoeken die erop wijzen dat CBD-olie jouw zin in een sigaret vermindert. Tot wel 40%! Dus als je dat doorberekent in jouw rookgedrag, rook je bijna tot de helft minder als je CBD-olie gebruikt. Er zal nog iets meer bij komen kijken wil je helemaal stoppen met roken, maar dit is toch een goed begin.
  3. Verlichting bij reuma, astma of migraine. CBD-olie heeft een verlichtend effect op dergelijke ziekten. Ook wordt CBD-olie vaak gebruikt door patiënten die lijden aan multiple sclerose of andere spier gerelateerde aandoeningen.
  4. Positieve mindset. De wetenschap van de positieve psychologie moedigt ons aan om optimistisch tegen het leven aan te kijken. Maar we weten allemaal dat er bepaalde dingen kunnen gebeuren waardoor we toch somber worden of gaan piekeren. CBD-olie heeft een verhelderend effect op lichaam en geest, waardoor jouw glas de volgende keer halfvol is in plaats van halfleeg!
  5. Bevordert algehele gezondheid. Zoals in eerdere alinea’s te lezen viel, doet CBD-olie veel voor je lichaam en voor je geest. Het lijstje wordt eindeloos als we alle mogelijke effecten één voor één bij langs gaan lopen. Ga er in ieder geval van uit dat CBD-olie geen kwaad kan! Het is een natuurlijke stof en zo zal je lichaam dat ook zien. Dus als jij denkt dat je baat hebt bij CBD-olie, dan kan het geen kwaad om dit uit te proberen. Je zult dan vanzelf merken welk effect het op jouw lichaam heeft!

Helpt CBD-olie om beter te slapen?

Ja, CBD-olie helpt zeker om beter te slapen. We zullen uitleggen hoe het werkt. Een goede nachtrust is essentieel voor ons dagelijks welzijn. Helaas ervaart een groot gedeelte van de Nederlanders slaapproblemen. Lastig kunnen inslapen, ’s nachts wakker liggen en piekeren, nachtmerries: het verstoort allemaal de nachtrust. Daarom worden er steeds meer natuurlijke middelen gebruikt om toch in slaap te vallen. CBD-olie is daar één van. Zoals eerder vermeldt, geeft CBD-olie cannaboïden af. Deze stof zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, langer aan één stuk doorslaapt en dat je nachtrust van betere kwaliteit is. In feite is CBD-olie goed voor de gehele slaapcyclus, want je diepe slaapfase wordt ook langer en beter. Daardoor word je meer uitgerust wakker. Overigens geven veel gebruikers van CBD-olie aan dat ze ‘frisser’ wakker worden en ook gedurende de dag meer energie ervaren.

Wat zijn de bijwerkingen van CBD-olie?

CBD-olie is een natuurlijke stof en wordt zodoende ook beschouwd als een veilige stof. Door CBD-olie te gebruiken, verander je echter wel de natuurlijke balans van cannabioïden in je lichaam. Daardoor kun je bijwerkingen niet volledig uitsluiten. In deze alinea geven we dan ook antwoord op de vraag: “Wat zijn bijwerkingen van CBD-olie?”

  1. Slaperigheid en/of sufheid. Deze bijwerking treedt vooral op bij een hoge dosering. Dan kan het namelijk gebeuren dat je wat slaperig of duf wordt. Als dit bij jou het geval is, mag je geen machines besturen. Dus dan is autorijden en/of motorrijden ook een slecht idee. Het is natuurlijk lastig in te schatten waar deze grens ligt. Vraag hiervoor advies aan je huisarts of apotheker.
  2. Duizeligheid. CBD-olie zorgt voor een verlaagde bloeddruk, ook weer met name bij een hogere dosering. Deze bijwerking is vooral bekend bij mensen die CBD-olie voor het eerst gebruiken. Gelukkig is het een tijdelijke bijwerking die je negen van de tien keer oplost door een kop koffie of thee te drinken.
  3. Droge mond. Het eerdergenoemde endacannabinoïdesysteem remt de speekselafscheiding, waardoor je een droge mond kan krijgen. Het is geen aangenaam gevoel, maar gelukkig is het niet schadelijk en heb je er relatief weinig last van.
  4. Verminderd metabolisme. Sommige studies beweren dat CBD-olie het metabolisme remt en de lever tegenwerkt. Dat is vooral zo op het moment dat CBD-olie wordt gebruikt in combinatie met een andere reeks geneesmiddelen. Daarover meer in de alinea ‘Kan CBD-olie gebruikt worden in combinatie met andere medicijnen’.
  5. Lage bloeddruk. Een paar minuten na het innemen van de CBD-olie kan je bloeddruk een beetje dalen, waardoor je een licht gevoel in je hoofd kunt krijgen. Dit is niet schadelijk. Alleen als je medicijnen voor je bloeddruk slikt raden wij aan om je huisarts te raadplegen.

Kun je hartkloppingen krijgen?

Ja. Zoals bovenstaande alinea liet zien, zijn er soms bijwerkingen als je CBD-olie gebruikt. Hartkloppingen behoren helaas tot een van de potentiële bijwerkingen. Bovendien willen we alvast benadrukken dat CBD-olie minder geschikt is voor mensen die momenteel al hartproblemen ervaren.


Is gebruik van CBD-olie gevaarlijk of schadelijk?

In principe niet, want CBD-olie is een natuurlijk product. In sommige gevallen is het minder verstandig of zelfs schadelijk om CBD-olie te gebruiken. Daarover lees je meer in onderstaande alinea: wanneer kun je beter geen CBD-olie gebruiken? Verder loopt iedereen de kans op bijwerkingen. Dit is vervelend, maar niet onoverkomelijk. De bijwerkingen zijn mild en wegen niet op tegen de voordelen die het gebruik van CBD-olie met zich meebrengt. Ten slotte moet je erop letten dat je lichaam niet afhankelijk wordt van de toevoer CBD. Want een verslaving, in welke aard dan ook, is schadelijk voor jou. Zowel voor je geest als voor je lichaam.

Wanneer kun je beter geen CBD-olie gebruiken?

Voor bepaalde groepen is het geen goed idee om medicinale cannabisolie te gebruiken. Dat gaat dan met name om mensen die aan schizofrenie, bipolaire stoornis of een ernstige depressie leiden. Ook mensen met hart- en vaatziekten of hartritmestoornissen kunnen beter een ander medicijn gebruiken. Ten slotte raden sommige website kinderen en jongeren onder de 22 jaar en zwangere vrouwen het gebruik van CBD-olie af. Wil je weten of je wel of niet in aanmerking komt voor CBD-olie? Vraag je huisarts om advies. Hij of zij kent jouw lichaam het beste en kan inschatten of deze olie goed voor je is.

Kans op bijwerkingen voorkomen

Je wilt natuurlijk vooral genieten van de voordelen van CBD-olie en niet schade oplopen door eventuele bijwerkingen. Daarom hebben we een aantal tips voor jou geselecteerd:

  • Verkooppunt. Koop de CBD-olie altijd via een betrouwbare bron en ga het niet zelf kweken. Het is ten eerste niet toegestaan om dit te doen zonder vergunning, ten tweede kun je nooit weten of jouw olie van goede kwaliteit is.
  • Controleer THC-gehalte. CBD-olie is goed vanwege de cannabioïden, niet vanwege THC. THC is het stofje dat juist wel zorgt voor psychosomatische effecten, dus dat kan je beter niet gebruiken als je de olie om medicinale redenen gebruikt. Let er dus goed op dat de CBD-olie die je koopt een laag THC-gehalte heeft.
  • Schakel de huisarts in. Dit artikel helpt je al een heel eind op weg, maar je haalt het meeste resultaat als je de huisarts erbij betrekt. Hij of zij kan het beste uitspraken doen over de dosering en de combinatie van CBD-olie met andere medicijnen.
  • Begin met een lage dosis. Veel websites beweren dat er geen maximale dosis aan CBD-olie zit. Desalniettemin is het een goed idee om te beginnen met een lage dosering, zodat je rustig kunt kijken wat het met je lichaam doet (en wát het met je lichaam doet). Je kunt daarna de dosering rustig opvoeren. Mocht je geen effecten ervaren, dan raden we je aan om niet langer CBD-olie te gebruiken. Het positieve effect is namelijk niet op iedereen van toepassing en is niet volledig wetenschappelijk ondersteund.

Wat zijn consumenten ervaringen met CBD-olie?

Consumenten die ervaringen hebben met CBD-olie reageren voornamelijk positief en verrast. Ze zijn blij dat ze eindelijk van pijntjes, depressieve klachten en andere lichamelijke en geestelijke ongemakken af zijn. Een enkeling reageert negatief vanwege vervelende bijwerkingen, maar dat heeft vaak te maken met een verkeerde dosering. Ten slotte is er nog een kleine groep mensen waarbij CBD-olie geen effect heeft. Er zijn nauwelijks tot geen consumenten bij wie het gebruik van CBD-olie echt verkeerd heeft uitgepakt. Hooguit mensen die het liever niet nog eens zouden gebruiken.


Welke CBD-oliën zijn er?

CBD-oliën verschillen meestal qua percentage. Hoe minder cannabioïden de olie bevat, des te lager het percentage. Bij lichte klachten adviseren wij om een laag percentage te kiezen, bij zware klachten een hoog percentage. Desalniettemin kan het verstandig zijn om altijd met een gemiddelde sterkte te beginnen zoals met een olie met 5% CBD.

Behalve de sterkte van de olie is het daarnaast belangrijk om goed te kijken naar de samenstelling van de olie. Zo onderscheiden we RAW CBD-oliën en Pure CBD-Oliën. RAW olie is gemaakt van de hele hennepplant door middel van een CO2 extractie methode. Hierbij wordt de olie niet verhit wat ervoor zorgt dat alle bestanddelen van de hennepplant bewaard blijven. Je krijgt dan dus een olie met zowel CBD als CBDa en bijvoorbeeld CBG. Deze stofjes samen vertegenwoordigen de sterkte van de olie. Het kan dus zijn dat een RAW olie 5% 3% CBDa bevat, 1% CBD en 1% CBG. Dit soort oliën kom je doorgaans bij drogisterijen tegen van eigen merken.

Behalve RAW CBD olie hebben sommige merken ook een Pure CBD olie als alternatief. MediHemp is hiermee het grootste merk in Europa. CBD olie Puur van MediHemp wordt gemaakt van alleen de toppen van de hennepplant door middel van olie extractie waarbij de olie WEL verhit wordt. Bestanddelen als CBDa worden tijdens dat proces omgezet naar CBD met als gevolg een olie met alleen zuivere CBD en dus geen andere stofjes.

CBD-olie stijgt in populariteit, zodoende zijn er ook steeds meer verkooppunten. In ieder geval zijn er talloze webshops. Een uitzending van Radar enige tijd geleden liet echter zien dat niet al die webshops en merken de juiste intenties hebben. Zo waren er verschillende merken die bijvoorbeeld olie met 10% aanboden terwijl uit analyses bleek dat er feitelijk veel minder CBD in de olie zat. Wij adviseren daarom om altijd te vragen/ te kijken naar analyses van de olie. Biedt een merk geen analyse maar bijvoorbeeld wel een (te) mooie aanbieding; vraag je dan af of het wel klopt.

Hieronder behandelen we nog enkele aanbieders van CBD olie. Voor deskundige adviezen kun je helaas niet bij deze partijen terecht, aangezien ze niet gespecialiseerd zijn in de verkoop van CBD olie.

De Tuinen

De Tuinen, tegenwoordig beter bekend als Holland And Barret, zit in veel grote steden in Nederland. Deze gezondheidswinkel staat bekend om natuurlijke geneesmiddelen dus CBD-olie mag niet aan het assortiment ontbreken. De Tuinen verkoopt vrij veel CBD-producten: van huidolie, tot zeep en van capsules tot lippenbalsem. Bepaal voor jezelf op welke manier je CB-olie van de Tuinen tot je wilt nemen!

Jacob Hooy

Jacob Hooy is een van de bekendste CBD-merken en wordt wederom veel verkocht bij De Tuinen en de Kruidvat. Dit familiebedrijf is gespecialiseerd in het maken van CBD-olie en andere producten, waardoor ze een hoge kwaliteit kunnen garanderen. Jaboc Hooy is absoluut een topmerk en een aanrader voor iedereen die CBD-olie wil kopen.

Kruidvat

In de Kruidvat mag CBD-olie natuurlijk ook niet ontbreken. Kruidvat heeft een kleiner assortiment dan De Tuinen, maar verkoopt welk enkele bekende merken zoals Jacob Hooy. Als je niet weet welke CBD-olie het beste bij je past, kan het Kruidvatpersoneel je verder helpen.


CBD-olie gebruiksaanwijzing: hoe gebruik je het?

We beginnen met een algemene uitleg. Je moet de CBD-olie donker bewaren, bij voorkeur in een gesloten kast. Daarnaast is het de bedoeling dat je de CBD-olie op vier verschillende momenten per dag inneemt. Voor elke hoofdmaaltijd én een uur voordat je gaat slapen. De druppels doe je onder je tong en laat ze 20 seconden liggen. De tong zal de heilzame stoffen opnemen. De rest slik je door.

Dosering; hoeveel moet je gebruiken?

De dosering van CBD-olie verschilt per merk. We kunnen daarom geen eenduidig antwoord geven op de vraag: hoeveel moet je gebruiken? Begin in ieder geval altijd met één druppel per keer om het vervolgens – naargelang de gebruiksaanwijzing – op te bouwen. Neem niet direct teveel (bijvoorbeeld als je veel pijn hebt), want je lichaam moet wennen aan de extra toevoer cannabioïden. Je kunt ook overleggen met je huisarts wat een goede dosering is.

Kan CBD-olie helpen voor je hond of huisdier?

Heeft je hond of huisdier ook baat bij CBD-olie? Dat kan, want de heilzame olie kan hun welzijn bevorderen. Je hond kan zich meer ontspannen voelen en minder energie steken in agressief en problematisch gedrag. Dus heel fijn als je hond of huisdier nerveus wordt. Andere dieren kunnen ook profiteren van CBD-olie, maar het wordt tot nu toe het meest gebruikt voor honden.


Helpt/geneest/verlicht CBD-olie:

ADHD

Volgens de ADHD-blog helpt CBD-olie ook bij dit ziektebeeld. Dat is ook wel logisch, want ADHD is natuurlijk een neurologische disfunctionaliteit en de cannabioïden in CBD-olie stimuleren de neurologische processen. Ook helpt het als de persoon met ADHD zich door de olie minder druk voelt.

Kanker

Kanker is een hardnekkige ziekte die niet van de een op de andere dag genezen is. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de ultieme genezing van kanker en wetenschappers zijn er nog steeds niet helemaal uit. CBD-olie is er dan ook niet voor bedoeld om kanker helemaal te genezen, wel om de klachten te verminderen. Uit ervaringen blijkt dat de medicinale olie pijn, misselijkheid, spierkrampen, zenuwpijn en andere klachten vermindert of gedeeltelijk wegneemt.

Fibromyalgie

Met deze ziekte ervaar je een constante pijn in je lichaam. Heel vervelend, want het beïnvloedt je dagelijks functioneren behoorlijk. Sommige mensen zoeken daarom hun toevlucht tot CBD-olie. Het werkt om de pijn te verminderen!


Kun je CBD-olie gebruiken in combinatie met andere medicijnen?

Er is een aantal medicijnen dat interrogeert met CBD-olie. Dat betekent dat de werking van of de medicijnen of de CBD-olie beïnvloedt. Gebruik jij een van de volgende geneesmiddelen?

  • Anti-epileptische medicijnen
  • Antidepressiva en andere depressie-remmende medicijnen
  • Bétablokkers
  • Antipsychotica
  • Benzodiazepines
  • Statines
  • Bloedverdunners
  • Steroïden
  • NSAID’s
  • Antibiotica

Dan is het verstandig om voorzichtig om te gaan met het gebruik van CBD-olie. Want het kan dan meer bijwerkingen en negatieve effecten hebben dan bij iemand die deze medicijnen niet gebruikt. Het is echter niet gezegd dat je CBD-olie helemaal niet kan gebruiken. Maar de enige die hier uitspraken over kan doen, is jouw behandelend arts.


CBD-olie en antidepressiva

Antidepressiva staat in de lijst van medicijnen die interacteren met CBD-olie. Het is dus raadzaam om een arts te raadplegen als je CBD-olie wilt gebruiken terwijl je reeds aan de antidepressiva zit.


Wat is het verschil tussen wietolie en CBD-olie?

Wietolie en CBD-olie worden vaak als synoniem voor elkaar gebruikt. Dat is echter onjuist, want er zit wel want hoewel beide oliën cannabisconcentraten bevatten, zit er wel degelijk verschil tussen deze twee oliën. Ten eerste wordt wietolie van de wietplant gemaakt en CBD-olie van de hennepplant. Dat zit ‘m vooral in het THC-gehalte. Bij wiet ligt dat vrij hoog, bij hennep een stuk lager. Recreatieve gebruikers hebben baat bij een hoog gehalte, maar medicinale gebruikers juist niet. Hierdoor heeft CBD-olie geen psychosomatische effecten en kan het veilig gebruikt worden.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag