Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kan je doen tegen een droge huid bij een baby?

Wat kan je doen tegen een droge huid bij een baby?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een droge huid bij baby’s komt veel voor. Soms is het aangeboren, maar factoren zoals droge lucht, het verschonen van luiers en veel badderen kunnen het erger maken. Een droog huidje kan vervelend zijn voor een baby, omdat hij of zij nog te jong is om zichzelf even gauw in te smeren. In dit artikel bespreken wat je kan doen tegen een droge huid bij je baby en hoe je het probleem kan voorkomen. We bespreken algemene tips voor de verzorging van jouw baby’s huidje en daarnaast een paar producten die geschikt zijn voor de droge huid van een baby.


Oorzaken van een droog huidje bij baby’s

Van nature is elk baby’tje in meer of mindere mate gevoelig voor een droge huid. Baby’s hebben namelijk nog geen volledig ontwikkelde huid als ze geboren worden. De huid van een baby is nog zó dun, dat hij nog niet genoeg bescherming biedt en kwetsbaar is. Daarbij produceren de talgkliertjes van baby’s nog niet genoeg talg. Talg is een stofje dat iedereen produceert en dat van nature je huid een klein beetje vet houdt. Baby’s missen dit nog voor een deel.
Omdat het huidje van een pasgeboren baby nog zo dun is en onvoldoende talg aanmaakt, is het kind de eerste weken nog erg gevoelig voor koude wind, temperatuursverschillen, felle zon en verwarming.

Met name bij wat grotere baby’s kan een droge huid ook andere oorzaken hebben, naast de kwetsbaarheid die de babyhuid van nature al heeft. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • gebruik van te agressieve verzorgingsproducten.
  • een aangeboren droge huid
  • te vroeg geboren zijn: te vroeg geboren kinderen hebben sneller last van een droge huid
  • eczeem
  • teveel badderen
  • onvoldoende ingesmeerd en verzorgd worden
  • veel droge lucht in huis
  • teveel zon

Gelukkig zijn alle oorzaken goed aan te pakken. Hieronder lees je allerlei tips om goed te zorgen voor de huid van je baby, zowel qua verzorgingsgewoonten als bepaalde producten.


Droge huid van een baby verzorgen in het algemeen

Zoals we net omgeschreven, heeft het ene kindje sneller een droge huid dan het andere kindje, maar elke baby is van nature gevoelig voor een droge huid.
Heeft je kindje een droge huid, dan kan je die in het algemeen als volgt verzorgen:

  • Smeren met een beschermende, herstellende zalf zoals van het merk Bepanthen.
  • Na de eerste weken kan je prima smeren met een hypoallergene babyolie. Als je dit doet voor je kindje gaat slapen, is dit bovendien ontspannend voor hem of haar.
  • Verzorg de billetjes van je baby goed met zinkzalf, en als dit niet voldoende is, met B
  • epanthen of calendulazalf.
  • Gebruik hypoallergene, milde babydoekjes voor de billetjes van je baby.
  • Smeer je kindje liever niet in met een bodygel of bodymilk. Deze producten bevatten te weinig vetten om het huidje van je baby effectief te beschermen. Ze hebben dus niet zoveel zin.

Hoe droger de huid van je kindje is, hoe vetter de zalf die je gebruikt mag zijn. Verderop in deze blog bespreken we de droge huid in specifieke situaties en wat je daartegen kan doen.


Verantwoord badderen en zwemmen met je baby

Water is een factor van buitenaf die het huidje van je baby uit kan drogen. Daarom is het belangrijk om je baby’tje niet te vaak te wassen. Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, wordt over het algemeen aangeraden om je baby maximaal drie keer per week in bad te doen.  Met water spoel je de weinige talg die je kindje heeft, namelijk weg.
Andere tips voor het badderen met je baby zijn:

  • Beperk de baddertijd tot ongeveer 10 minuten
  • Gebruik lauwwarm water, want (te) warm water is extra uitdrogend.
  • Gebruik zo min mogelijk producten zoals zeep en als je wel iets gebruikt, gebruik dan een geschikt product voor baby’s (verderop in dit artikel bespreken we er een paar).
  • Na het badderen is deppen met een hydrofiele luier een goede manier om je kindje af te drogen. Zo’n luier is zacht en neemt veel water op. Besteed daarbij ook aandacht aan de plooitjes in de huid om te voorkomen dat er geïrriteerde plekken ontstaan.
  • Ben je met je kindje naar zee of in het zwembad geweest, spoel hem of haar dan goed af. Zout en chloor werken uitdrogend.

Door niet te vaak, en op een goede manier met je kindje te badderen, voorkom je dat het huidje (verder)  uitdroogt.


Een droog huidje verzorgen en voorkomen in de zomer

Dat baby’s goed beschermd moeten worden tegen de zon, is algemeen bekend. Daarbij wordt aangeraden 0m kinderen jonger dan een half jaar, zoveel mogelijk uit de zon te houden. De hoornlaag van de huid van baby’s is namelijk nog onvoldoende ontwikkeld om een goede zonbescherming te bieden. Is het zover dat je baby de zon in kan, smeer dan in met een speciale zonnebrand voor baby’s met een hoge beschermingsfactor.
Nu denk je bij de zon misschien vooral aan een uitgedroogde huid door verbranden, maar de huid van een baby is in alle opzichten kwetsbaar. Zonlicht kan de huid ook uitdrogen. Als je zelf op zonvakantie gaat, zie je dit vaak ook bij je eigen huid: ook al verbrand je niet, een grote hoeveelheid zonlicht kan uitdrogend werken.


Een droog huidje verzorgen en voorkomen in de winter

In de winter is iedereen gevoeliger voor een droge huid. Dat geldt helemaal voor baby’s, omdat ze nog geen volledig ontwikkelde huid hebben. Pak je kindje goed in voor jullie naar buiten gaan, en smeer zijn of haar gezichtje in met een milde, zachte babyzalf zoals Zwitsal ‘Op ‘t Wangetje’ of een beetje vaseline. Een mutsje en sjaal helpen ook. Deze houden je kind warm en beschermen tegen de schrale, uitdrogende wind.
In je huis is de lucht in de winter ook anders. Dit komt door het gebruik van de verwarming, die de lucht uitdroogt. Het helpt voor je baby (maar ook voor jezelf) om bakjes met water aan de verwarming te hangen. Zorg er ook voor dat je kindje niet te dicht in de buurt van de verwarming bivakkeert. Dit droogt niet alleen makkelijk het huidje uit, maar het kan ook te warm en gevaarlijk zijn. Goed aankleden is beter.

blank


(Droog) hoofdhuidje van je baby verzorgen

Veel baby’s hebben hebben in meer of mindere mate last van ‘berg’, een onschuldige huidaandoening met schilfertjes op de hoofdhuid. In tegenstelling tot veel andere, droge plekjes op de babyhuid, is berg meestal niet vervelend voor kinderen. Berg kan wat muf ruiken en er muf uitzien, maar het is niet schadelijk. Als je de korstjes wat wil beperken, kan je het beste babyolie op het hoofdje aanbrengen om de schilfertjes los te weken. Dit mag, maar is dus niet per se nodig.


Droge en kapotte huid door luieruitslag voorkomen en verhelpen

Luieruitslag is een berucht kwaaltje bij baby’s. De uitslag ontstaat door de wrijving tussen de huid en de vieze luier. Op de plekken van de uitslag is de huid geïrriteerd, rood en schraal. Als een kindje het lange tijd achter elkaar heeft en het probleem verergert, kan hij of zij er flinke last van krijgen. Je baby zal laten merken dat hij pijn heeft zodra de uitslag wordt aangeraakt. Zó kan je luieruitslag verhelpen en voorkomen:

  • Verschoon je kind zo vaak mogelijk, zodat urine en ontlasting maar kort in aanraking komen met de huid.
  • Smeer de billetjes van je kind in met zinkzalf.
  • Laat je kind regelmatig na het verschonen, een tijdje zonder luier liggen. De huid kan zich dan beter herstellen.
  • Gebruik geen zeep en billendoekjes. Deze kunnen de huid van de billen alleen maar verder uitdrogen en schraler maken. Gebruik een milde babyzeep, of laat de zeep volledig achterwege.

Als je kindje ondanks de maatregelen, niet van de luieruitslag af komt, kan het zijn dat de kapotte, droge huid door een schimmelinfectie wordt veroorzaakt. Hiervoor kan je zonder recept een zalfje bij de drogist of apotheek halen.


Deze producten zijn geschikt voor een droge huid bij een baby

Wat zijn nu echt geschikte producten of zalfjes voor een droge huid bij je baby? In elk geval is het belangrijk dat je hypoallergene, milde producten gebruikt. Welke merken en producten zijn geschikt voor baby’s:

  • Crèmes van Zwitsal
  • Neutral (parfumvrij merk)
  • Sudocrem
  • Dr. Leenarts babybillenzalf.
  • Naïf Weer & Wind crème
  • Naïf Badolie
  • Bepanthen verzorgende crème.

Deze producten verzorgen je baby en kunnen eigenlijk nooit kwaad. Producten waar je mee uit moet kijken zijn met name babydoekjes (hierin blijken veel stoffen te zitten die irriteren) en sterk geparfumeerde producten.

https://nl.pinterest.com/pin/332140541261550014/


Een droge huid bij baby’s komt veel voor, maar is meestal goed te verhelpen.

Veel baby’s hebben van nature last van een droog huidje. Dit komt omdat de babyhuid nog niet volledig ontwikkeld is. De huid is nog dun, en de talgkliertjes produceren nog niet zoveel talg. Het wat drogere huidje dat baby’s van zichzelf al hebben, kan verergert worden door droge of koude lucht, veel in aanraking komen met water en het gebruik van billendoekjes. In billendoekjes zitten vaak uitdrogende bestanddelen.

Verzorg de droge huid van je baby bij voorkeur met milde, geschikte merken zoals Zwitsal, Naïf en bij een zeer droge huid met Bepanthen. In de winter is het belangrijk om het gezichtje van je kindje te beschermen. Dit kan je doen met een sjaal en/of muts en een crème zoals Zwitsal op ‘t wangetje. In de zomer is het bij kinderen jonger dan 6 maanden, niet goed om veel in de zon te komen. Hun huid is nog te kwetsbaar voor zonnebrand en uitdroging. Grotere baby’s kunnen met babyzonbescherming de zon in, maar niet te lang.
Belangrijk bij de verzorging van baby’s is ook, om niet te lang en te vaak te badderen. Maximaal drie keer per week zonder zeep of met een milde zeep, is genoeg. Vaker badderen zorgt voor het uitdrogen van de huid, of voor het verder uitdrogen van een huidje dat al droog was.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag