Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen tegen hangende oogleden?

Wat kun je doen tegen hangende oogleden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hangende oogleden komen regelmatig voor bij zowel mannen als vrouwen. Veel mensen storen zich eraan, omdat het zorgt voor bijvoorbeeld een vermoeide blik. Het verschijnsel komt vaker voor naarmate mensen ouder worden, omdat de spieren en de huid van de oogleden dan minder sterk worden. Wat kan je er nu eigenlijk tegen doen en wat werkt echt? In dit artikel vind je alle mogelijke oplossingen van gezond eten tot een crème of ooglidcorrectie. Hangende oogleden worden namelijk niet bij iedereen op dezelfde manier veroorzaakt.


Hoe ontstaan hangende oogleden?

Hangende oogleden is een ongemak dat veel voorkomt. Het verschijnsel wordt ook wel ‘ptosis’ genoemd en het kan zowel de bovenste als de onderste oogleden betreffen. Mensen vinden het met name esthetisch niet mooi, maar het verschijnsel kan ook andere ongemakken met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan verminderd zicht. Hangende oogleden kunnen een eenvoudige oorzaak hebben (bijvoorbeeld erfelijke aanleg of ouderdom), of een dieper liggende, medische oorzaak. In dat geval kan het behandelen van een ziekte of aandoening soms uitkomst bieden.
In de eerste plaats willen mensen om deze redenen iets aan hangende oogleden doen:

  • Je oogleden kunnen onaangenaam zwaar aanvoelen (het gevoel dat ze dichtvallen)
  • Het gevoel dat je er vermoeid of somber uitziet
  • Oog make-up aanbrengen is lastig
  • Een plakkerig gevoel in de oogleden
  • Vermoeid gevoel in de oogleden
  • Hoofdpijn door moeizaam of verminderd zicht
  • Je oogwit wordt minder zichtbaar.
  • Sommige mensen met een hangend ooglid hebben last van dubbelzien

Zoals we al omschreven, komen hangende oogleden vaak voor met als oorzaak dat je ouder wordt. Bij het ouder worden neemt de elasticiteit in de huid af, en daarmee ook in de huid van je oogleden. Afnemende elasticiteit heeft als gevolg dat de huid slapper wordt en wat makkelijker gaat hangen.


Medische oorzaken hangende oogleden

  • Vochtophoping in de oogleden (ophoping van vocht wordt ook wel oedeem genoemd)
  • Littekenweefsel rond je ogen
  • Ontstekingen, waaronder bijvoorbeeld cellulitis
  • Een aandoening of ziekte in je oogkas.
  • Verminderd functioneren van je oogspieren
  • Minder goed functioneren van de oogzenuw als gevolg van een aandoening.
  • Een gezwel in het oog.
  • Langdurig dragen van contactlenzen.
  • Vermoeidheid en een slechte leefstijl.
  • Allergische reacties
  • De zwelling van een talgkliertje in het bovenste ooglid. Dit wordt ook wel een chalazion genoemd.

Al deze oorzaken van hangende oogleden hebben zodoende een andere aanpak nodig. Hieronder lees je over de verschillende (medische of cosmetische) ingrepen en behandelingen om iets aan hangende oogleden te doen.


Gezond eten en voldoende rust nemen

Een van de meest veelvoorkomende oorzaken van hangende oogleden is het onvoldoende rust nemen en slechte voeding. Gezond eten zorgt er namelijk voor dat je huid en dus ook je oogleden, steviger en mooier blijft. Ook vermoeidheid kan je snel aan je ogen zien. Zelfs mensen zonder hangende oogleden kunnen na een paar vermoeiende dagen toch een andere oogopslag hebben. Misschien herken je het gevoel zelf wel: dat je zó vermoeid bent dat je oogleden vanzelf gaan hangen. Op tijd uitrusten en goed slapen is essentieel om je oogleden en je gezicht in een goede conditie te houden. Natuurlijk is dit niet zo effectief als een operatie, maar het kan zeker verschil maken!

Naast gezond eten, is veel water drinken ook van belang. Van een vochttekort gaat de conditie van je huid snel achteruit.


Oogcrème tegen hangende oogleden

Of oogcrèmes effectief zijn tegen hangende oogleden is nog steeds discutabel volgens huiddeskundigen. Een feit is dat een oogcrème in elk geval niet voor een magisch of spectaculair resultaat kan zorgen, zoals in sommige reclames beloofd wordt. Ook de zeer hoge prijzen (à 200 euro) die voor sommige oogcrèmes gevraagd worden zijn omstreden.
Toch doen oogcrèmes wel iets, en daar hoeven ze niet extreem duur voor te zijn. Een goede ‘liftende’ oogcrème bevat vitamines die een handje helpen bij bijvoorbeeld de celvernieuwing van de huid bij je ogen. Merken die aardige oogcrèmes verkopen zijn Oil Of Olaz, La Mer (dit is wel zeer prijzig), Verso, Clinique en Vichy.
Koop bij voorkeur een oogcrème die parfumvrij is en die verpakt is in een afgesloten pompflacon. Dit is hygiënischer en de kans is groter dat er daadwerkelijk werkzame stoffen in zitten.

Als je heel graag van (flink) hangende oogleden af wilt en je het gevoel hebt dat crèmes niet voldoende zijn, kan het beter zijn om je te verdiepen in een ooglidcorrectie. In dit geval is dat voordelig er effectiever dan veel geld uit te geven aan allerlei crèmes. Dit geldt in het bijzonder als je echt last hebt van de hangende oogleden, zoals het ervaren van een vermoeid gevoel of verminderd zicht.


Speciale contactlens voor een hangend ooglid

Een niet zo bekende, maar wel effectieve oplossing voor een hangend ooglid is een speciale, opvullende contactlens. Zo’n lens is hard en stabiel van vorm. Omdat je de lens op het witte gedeelte van je oog plaatst, de sclera, heeft deze lens de naam ‘scleralens’. Zo’n lens legt als het ware een laagje om het oog. Dit laagje geeft het effect van een ‘vulling’ in het oog, waardoor je ooglid makkelijker open blijft. Deze vulling is nauwkeurig te bepalen en wordt gewoonlijk op maat gemaakt. Zo kan er bijvoorbeeld een speciaal randje worden gemaakt waarmee het bovenooglid beter open blijft.
Op het eerste gezicht ziet een scleralens er groot uit, maar ze zijn comfortabel om te dragen en makkelijk te onderhouden. Ze kunnen gedragen worden op elke leeftijd en je kan er met een beetje geluk, een (dure) ooglidcorrectie mee vermijden.

Als je een scleralens om esthetische reden wilt laten maken, wordt dit niet vergoedt door je zorgverzekeraar. Als je om medische redenen een scleralens nodig hebt wordt dit wel vergoedt, maar meestal zijn dit geen aandoeningen waarbij je last hebt van hangende oogleden.
Wel is een scleralens een goedkopere oplossing voor een hangend ooglid, dan de ooglidcorrectie.


Hangend ooglid verhelpen door verwijderen van een chalazion

Een chalazion is een pijnloos bobbeltje in je ooglid, dat wordt veroorzaakt door een verstopt talgkliertje. Zo’n bultje wordt ook vaak ‘strontje’ genoemd. Veel mensen hebben er last van, en meestal gaat het bultje vanzelf weer weg. Het goed schoonhouden van je oogleden met een schoon wattenstaafje, of een warm kompres maken willen nog weleens helpen.
In het ongunstigste geval gaat het chalazion niet weg. Sommige mensen ondervinden daar irritatie of een hangend ooglid van. In dat geval kan het bobbeltje poliklinisch worden verwijderd en kan je ooglid opknappen. In de meeste gevallen zou de verzekering dit moeten vergoeden.


De meest effectieve oplossing voor hangende oogleden: een ooglidcorrectie.

Een ooglidcorrectie is de meest effectieve, maar ook meest prijzige oplossing om hangende oogleden te verhelpen. Een ooglidcorrectie kan bij zowel aan de bovenste als de onderste oogleden worden uitgevoerd. Over het algemeen wordt er meer last ervaren bij het hangen van de bovenste oogleden. Veel mensen vinden dit niet mooi, en in sommige gevallen kan het ook het zicht beperken. In dat laatste geval zal je verzekering de correctie van je bovenste oogleden deels, of zelfs volledig vergoeden.

Wat er bij een bovenooglidcorrectie gebeurt, is dat de arts een klein sneetje maakt in je bovenste oogleden, om het huidoverschot en eventueel vetweefsel weg te halen. Het litteken daarvan is nauwelijks zichtbaar en het resultaat is op een natuurlijke manier, een open blik.

Hoe gaat een ooglidcorrectie in zijn werk?

Een ooglidcorrectie wordt gewoonlijk aan beide ogen uitgevoerd, zodat je gezicht mooi symmetrisch blijft. Om in kaart te brengen of een ooglidcorrectie daadwerkelijk de beste oplossing is voor jouw situatie, vindt er altijd eerst een intakegesprek plaats. Bij dit gesprek bespreek je je verwachtingen met de specialist en wordt ook je algemene gezondheid en medicijngebruik besproken. Bij een aantal klinieken is dit gesprek gratis.
Wat kan je verder verwachten van een ooglid operatie:

  • Er wordt met een watervaste stift afgetekend wat er precies geopereerd moet worden.
  • Je gezicht wordt ontsmet en je oogleden worden plaatselijk verdoofd met een heel klein naaldje. Tijdens de behandeling mag je niet met je handen aan je gezicht komen (als je jeuk hebt wordt er voor je gekrabd).
  • Het overtollige stukje huid van de bovenoogleden wordt met een laser apparaatje verwijderd. Dit is een bijzonder gevoel, maar doet geen pijn.
  • Er worden zeer kleine hechtingen aangebracht na de operatie, samen met kleine, smalle pleisters rond je ogen. Meestal moeten deze ongeveer een week blijven zitten.
  • Je krijgt verschillende nazorginstructies, zoals het koelen van je ogen.
  • Je ogen kunnen geïrriteerd en branderig aanvoelen na de operatie, maar van echte pijn (waarvoor je pijnstilling nodig hebt) is meestal geen sprake.
  • Er kunnen blauwe plekken rond je oogleden ontstaan. Deze kunnen nog enkele weken zichtbaar zijn.
  • Na het verwijderen van de pleisters kan je genieten van een beter zicht of meer ‘wakkere’ oogleden.

Klinieken en prijzen

Ooglidcorrecties worden steeds meer, en beter uitgevoerd. Eventuele klachten en irritatie na een ooglidcorrectie komen minimaal voor. Wel is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de kliniek, en dat je de prijzen vergelijkt. Ooglidcorrecties worden op vele plaatsen in Nederland uitgevoerd, maar de prijzen verschillen. Op www.ooglidcorrectiekosten.nl kan je de prijzen van diverse klinieken met elkaar vergelijken. Je kan daar ook zien wat de sterke punten zijn van de diverse klinieken die de ingreep uitvoeren.

De prijzen voor bovenooglidcorrecties lopen fors uiteen: van 495 euro tot 1350 euro. Goed vergelijken en jezelf laten informeren is dus belangrijk.


Er zijn verschillende oplossingen voor hangende oogleden

Hangende oogleden worden bij de meeste mensen veroorzaakt door de leeftijd, omdat op een hogere leeftijd de huid wat slapper wordt. Ook een verslapping van de ooglidspier door het verwijderen van contactlenzen komt veel voor. Soms wordt een hangend ooglid door een spieraandoening of bijvoorbeeld tumor veroorzaakt. In deze medische situaties is er een achterliggend probleem dat behandeld moet worden. Dit wordt altijd vergoed door de verzekering.

Hangende oogleden door een oudere huid of slappe spieren worden vaak om esthetische redenen gecorrigeerd, maar soms veroorzaken hangende oogleden ook ongemak, zoals verminderd zicht. In dat geval kan de arts hier een verklaring voor geven, en dan vergoedt je verzekeraar de behandeling (deels).
Het verhelpen van hangende oogleden kan gedaan worden met speciale contactlenzen (scleralenzen), of door middel van een ooglidcorrectie. Een ooglidcorrectie is de meest duurzame, maar ook de meest prijzige oplossing. Wel is er een grote keuze in betrouwbare klinieken die deze behandelingen uitvoeren.

Een gejaagde leefstijl waarbij je niet gezond eet, niet genoeg water drinkt en niet voldoende uitrust kunnen ook bijdragen aan hangende oogleden. Door ongezond te leven, gaat de conditie van je huid achteruit, en dit komt ook je oogleden niet ten goede. Tot slot kunnen oogcrèmes hangende oogleden soms wat extra verzorgen, strakker maken en liften. Dit geeft echter zelden of nooit, een spectaculair effect.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag