Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Is lippenbalsem schadelijk?

Is lippenbalsem schadelijk?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen kunnen wel wat extra verzorging voor hun lippen gebruiken in bijvoorbeeld de zomer of de winter. Door hoge of lage temperaturen, of bepaalde weersomstandigheden, kunnen de lippen namelijk droog worden, branderig aanvoelen of zelfs barsten. Om dat te voorkomen is het gebruik van een lippenbalsem de makkelijkste oplossing. Maar is het gebruik van zo’n vorm van lipverzorging wel veilig? Of kun je het beter vermijden? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en onderzoeken we of lippenbalsem wel of niet schadelijk is.


Is lippenbalsem verslavend?

Er wordt nog weleens gezegd dat het gebruik van lippenbalsem verslavend werkt. Niet alleen omdat het een gewoonte wordt om de lippen steeds opnieuw in te smeren, maar ook omdat de lippen er zelf afhankelijk van zouden worden. Door veel smeren zouden de lippen steeds droger worden, waardoor je ook steeds meer moet smeren. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Het antwoord op die vraag is nee. Er zijn geen wetenschappelijke studies die onderbouwen dat je door het gebruik van lippenbalsem steeds vaker zal moeten smeren, omdat de lippen eraan gewend raken. Echter: het gebruik van verkeerde lippenbalsem (met ‘agressieve’ stoffen) kan er wel voor zorgen dat de lippen uitdrogen, wat als resultaat heeft dat je steeds vaker zult smeren om die droge lippen te verzorgen.


De huid van de lippen

De huid van de lippen is namelijk veel dunner dan de huid in de rest van het gezicht. Doordat de huid zo dun is, zijn de bloedvaatjes goed zichtbaar, wat ervoor zorgt dat de lippen zo’n mooie rode kleur hebben. Maar die dunne huid raakt ook sneller geïrriteerd. Daarom is het belangrijk dat je lippenbalsems gebruikt die vrij zijn van deze ‘agressieve’ stoffen. Vermijd bijvoorbeeld balsems met ingrediënten als menthol, parfum, alcohol of eucalyptus. Deze stoffen zorgen er namelijk alleen maar voor dat de lippen nóg geïrriteerder (en droger) raken.


Schadelijke stoffen

Naast dat mensen claimen dat lippenbalsem verslavend werkt en slecht is voor je lippen, kwam er in september 2017 plots het schokkende nieuws naar buiten dat er mogelijk schadelijke stoffen gebruikt worden in lippenbalsem. In veel verschillende lippenbalsems worden minerale oliën gebruikt waar twee bepaalde koolwaterstoffen inzitten, namelijk: MOSH (Mineral Oild Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). Er bestaan sterke vermoedens dat MOAH kankerverwekkend zijn. MOSH zouden zich kunnen ophopen in het vetweefsel van het lichaam, waardoor zowel goedaardige als kwaadaardige gezwellen kunnen ontstaan in de lever, milt of lymfeklieren. En omdat we deze stoffen op onze lippen smeren en daardoor ook inslikken, is dit behoorlijk verontrustend.


Minerale oliën

Minerale oliën waar MOAH en MOSH inzitten, komen voor in veel van onze cosmeticaproducten. Deze oliën zijn niet schadelijk zolang ze in producten gebruikt worden die bestemd zijn voor de huid. Het wordt echter een ander verhaal als er het risico bestaat dat we deze stoffen binnenkrijgen door bijvoorbeeld inslikken, wat het geval kan zijn bij lippenbalsem. Nu denk je wellicht dat de hoeveelheid lippenbalsem die je inslikt nooit groot kan zijn, maar uit onderzoek is gebleken dat regelmatige gebruikers al snel 20 gram lippenbalsem per jaar binnenkrijgen. 20 gram per jaar aan mogelijk schadelijke stoffen inslikken, is toch best veel.


Veel lippenbalsems zijn niet veilig

Tijdens het onderzoek naar de veiligheid van lippenbalsems, bleek al snel dat heel veel merken lippenbalsem niet veilig zijn doordat ze MOAH en MOSH bevatten. Sterker nog: van de 21 geteste lippenbalsems, bevatten maar liefst 15 deze stoffen. Onder deze 15 lippenbalsems, zijn er ook een hoop van bekende merken, zoals:

  • Blistex
  • Eucerin
  • La Roche-Posay
  • Labello Orginal
  • Louis Widmer
  • Vaseline
  • Vichy
  • Yves Rocher

Zolang er niet precies duidelijk is wat de effecten van deze stoffen in de gebruikte hoeveelheden zullen zijn op ons lichaam, wordt het afgeraden om lippenbalsems te gebruiken waar de mogelijk schadelijke minerale oliën inzitten.


Mogelijk schadelijke stoffen staan niet op de verpakking

Het probleem is nu vooral dat de mogelijk schadelijke stoffen niet staan aangegeven op de verpakkingen van lippenbalsems, wat het lastig maakt om te achterhalen of de lippenbalsem die jij gebruikt wel of niet veilig is. Omdat we weten dat de omstreden stoffen (MOAH en MOSH) voorkomen in minerale oliën, kun je wel checken of deze gebruikt zijn in de lippenbalsem die je gebruikt. Minerale oliën kun je herkennen aan de volgende namen in de ingrediëntenlijst:

  • Cera microcristallina
  • Ceresin
  • (Hydrogenated) Microcrystalline wax
  • (Hydrogenated) Polyisobutene
  • Mineral oil
  • Ozokerite
  • Paraffinum (liquidum)
  • Petrolatum
  • Polyethylene
  • Polybutene

Als de lippenbalsem die jij gebruikt een van deze stoffen bevat, is de kans groot dat er dus MOSH en MOAH in verwerkt zijn. Tot er meer duidelijk is over de effecten van deze stoffen op het menselijk lichaam, is het aan te raden om deze lippenbalsems voortaan links te laten liggen.


Veilige lippenbalsems

Mocht je nu bang zijn dat je helemaal geen lippenbalsem meer kunt gebruiken, dan kunnen we je geruststellen: er bestaan genoeg lippenbalsems die wél veilig zijn. De balsems die je wel zonder probleem kunt gebruiken, bevatten enkel plantaardige oliën en vetten. Ook als het BDIH logo op een product staat, kun je er zeker van zijn dat het product 100% gifvrij is. Om je een handje te helpen, hebben we hieronder een aantal merken voor je verzameld waarvan je de lippenbalsems zonder enig probleem kunt (blijven) gebruiken:

  • DR Hauschka
  • Lavera
  • Rituals
  • Weleda
  • Lidl
  • Hema
  • De Traay
  • Burt’s Bees

Het zekere voor het onzekere

Hoewel er dus meer onderzoek gedaan zal moeten worden naar de schadelijke stoffen in lippenbalsems, doe je er goed aan om in de tussentijd te kiezen voor een lippenbalsem die vrij is van deze stoffen. Zo weet je zeker dat je jezelf niet onnodig blootstelt aan stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Kies dus voor alle zekerheid liever een lippenbalsem van een van bovenstaande merken, zodat je je lippen zonder zorgen kunt blijven verzorgen.


Zelf lippenbalsem maken

Voor wie helemaal geen vertrouwen meer heeft in lippenbalsems die in de winkel verkrijgbaar zijn, of voor wie liever écht weet wat erin zit, zijn er ook manieren om zelf een lippenbalsem te maken. Het voordeel hiervan is dat je dus precies weet wat erin zit, en dat je de lippenbalsem naar eigen wens aan kunt passen, zodat hij perfect is voor jou. Het maken van een lippenbalsem kan met slechts drie basis ingrediënten en kost je slechts een paar minuten van je tijd. Hieronder vind je een basisrecept voor een zelfgemaakte lippenbalsem:

Voor twee potjes en twee sticks lippenbalsem heb je nodig:

  • Een eetlepel bijenwas
  • 20 ml amandelolie
  • Twee flinke eetlepels kokosolie (op kamertemperatuur)

Gebruik kleine (glazen) potjes en goed schoongemaakte sticks van een oude lippenbalsem.

Zorg voor een pannetje dat je nergens anders voor gebruikt om het maken van de balsem zo hygiënisch mogelijk te houden. Koop bijvoorbeeld een klein en goedkoop pannetje dat je alleen hiervoor gebruikt.

Bereiden

Zet een pannetje met water op het vuur. Smelt de bijenwas au bain-marie in een kommetje. Zodra de was is opgelost, voeg je de amandelolie en de kokosolie aan de bijenwas toe. Roer goed door tot alles goed met elkaar is vermengd en gesmolten. Haal het pannetje van het vuur en schenk het mengsel met behulp van een trechtertje in de sticks en de potjes, en laat het vervolgens minstens 24 uur hard worden. Daarna kun je veilig en zorgeloos genieten van goed verzorgde lippen.


Lippenbalsem gebruiken

Het gebruik van lippenbalsem kan in sommige gevallen dus onveilig zijn, al is daar wel verder onderzoek naar nodig. Om er zeker van te zijn dat je geen enkel risico loopt, kun je kijken naar de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat er geen stoffen in jouw lippenbalsem zitten die je liever niet binnen wil krijgen. Wanneer je uit een van de veilige merken in het lijstje hierboven kiest, weet je zeker dat je goed zit. Datzelfde geldt ook voor het zelf maken van je lippenbalsem. Met slechts drie ingrediënten maak je binnen een paar minuten volledig plantaardige én veilige lippenbalsem, die je zonder zorgen meerdere keren per dag op je lippen kunt smeren. En dat idee is wel zo prettig.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag