Hoe kun je striae verwijderen?

Hoe kun je striae verwijderen?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Bijna iedereen heeft in grote of kleine mate te maken met striae: onelegante strepen op je billen, buik, benen of heupen. Hoewel striae geen kwaad kan, ben je er niet blij mee. Daarom wil je graag weten of en hoe je de striae kunt verwijderen of verminderen. In dit artikel leggen we de mogelijkheden, inclusief striae behandelingen, uit.


Hoe herken je striae?

Striae herken je aan strepen op je huid, die kunnen ontstaan als de huid te snel groeit. Op dat moment wordt het onderhuidse bindweefsel beschadigd, wat resulteert in paarse strepen die later overgaan in witte strepen. Dit zijn in feite littekens, die in de loop van de jaren minder worden maar nooit helemaal verdwijnen. Striae komt met name voor op de buik, borsten, bovenbenen en billen. Striae is onschuldig en doet geen zeer, maar veel mensen vinden het niet echt mooi.


Hoe ontstaat striae?

Er zijn verschillende oorzaken van striae. Kinderen kunnen door een snelle groeispurt striae krijgen, een proces dat zich vervolgens bij veel vrouwelijke tieners weer herhaalt vanwege groeiende borsten en heupen. Ook op latere leeftijd komt striae voor, bijvoorbeeld door een plotselinge gewichtstoename. Dat zorgt niet alleen voor vervelende strepen, maar is ook slecht voor je gezondheid. Een andere groep mensen die vaak met striae krijgt, zijn zwangere vrouwen. Dat komt deels door de snelle groei van de buik, maar ook deels door de vrijgegeven hormonen. De laatste groep die veel risico loopt op striae, zijn bodybuilders: de huid kan de snelle groei van het spierweefsel simpelweg niet bijhouden. Tenslotte zijn er ook nog medische oorzaken voor striae, bijvoorbeeld door de syndromen ‘Cushing’ en ‘Marfan’.


Manieren om striae te verwijderen

Helaas kun je striae niet zomaar verwijderen, omdat je huid onderhuids beschadigd is. Het heeft dan ook geen zin om de striae chirurgisch te laten verwijderen, want dat resulteert in nieuwe littekens waarmee het probleem niet is opgelost. Wel zijn er manieren om de striae zelf te verminderen, bijvoorbeeld door een gespecialiseerde striae behandeling.

Hoe kan ik striae verminderen?

Je kunt proberen om de striae minder zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld met een hydraterende crème: hierdoor wordt je huid gladder waardoor de striae minder zichtbaar wordt. Daarnaast wordt striae minder zichtbaar als de witte littekens bruiner worden door de zon of door zelfbruiner. Op die manier lijkt de striae meer op je eigen huid waardoor het minder opvalt. Tot slot is sporten een goede manier om de huid te verstevigen en zodoende striae te verminderen.

Welke striae behandelingen zijn er?

Het is vaak effectiever om je striae door een specialist te laten verwijderen, hoewel resultaat nooit gegarandeerd is. Zoals eerder gezegd, blijkt het helaas niet mogelijk om de striae volledig te verwijderen, maar wel om de striae te verminderen. Dat is opzich niet erg, zolang de striae maar niet meer zichtbaar is! Wellicht zijn onderstaande behandelingen iets voor jou.

  • Laserbehandeling tegen striae: laser- en lichttherapie zijn de meest beproefde manieren om jouw striae zoveel mogelijk te verwijderen. Deze behandeling moet je laten uitvoeren door een cosmetisch arts, waardoor het al snel een dure aangelegenheid wordt. Ga er maar vanuit dat je zo’n 3 tot 5 behandelingen nodig hebt, die meer dan €100 per keer kosten. Gelukkig kun je wel vaak een gratis consult aanvragen, waarbij er een kostenplaatje kan worden gemaakt. Laseren kan opzich geen kwaad, zolang je het bij een geregistreerde praktijk doet. Zo maak je meteen de meeste kans op een goed resultaat.
  • Crèmes tegen striae: veel crèmes van de drogist hebben helaas niet het gewenste effect. Een crème die volgens specialisten sterk genoeg is om door te dringen tot de huid, is tretinoïne crème (ook wel Vitamine A zuur genoemd). Er zijn weinig bijwerkingen, maar sommige mensen krijgen last van een rode, schilferige en brandende huid. De huisarts kan jou het beste adviseren in die keuze en jou een recept voorschrijven. Met een beetje geluk wordt het flesje, dat circa tussen de €15 en €60 kost, vergoed door je zorgverzekeraar.
  • Chemische peeling tegen striae: tijdens deze behandeling worden de bovenste huidcellen verdampt, waardoor het beschadigde weefsel zichzelf weer kan herstellen. Dit is met name effectief voor oppervlakkige en recente striae, want diepe striae en oude littekens kun je hier bijna niet mee behandelen. De behandeling bedraagt over het algemeen minimaal €75.
  • Mesotherapie tegen striae: deze therapie helpt goed om jouw striae minder zichtbaar te maken, omdat het er voor zorgt dat er nieuw pigment wordt aangemaakt. De striaestrepen kunnen weer de natuurlijke kleur van je huid aannemen, waardoor je er bijna niets meer van ziet. Daarnaast wordt mesotherapie gebruikt om huidverslapping en rimpels te bestrijden. Om resultaat te zien moet je meerdere behandelingen volgen, die je in totaal wel €100 a €200 gaan kosten.
  • Littekenmassage: omdat striae in feite een litteken is, kan een littekenmassage soms helpen om de striae te verminderen. Dit is eigenlijk alleen mogelijk als de striae nog maar net is ontstaan. Als de striae al ouder is dan een jaar, zou je microneedling kunnen proberen. Beiden vormen van massage zijn echter prijzig (microneedling zo’n €200 en littekenmassage zo’n €50 per behandeling) maar niet heel effectief.

Houd er rekening mee dat striae nooit helemaal verwijderd kan worden. Geen enkele methode is wetenschappelijk gezien effectief gebleken. Gelukkig kan het wel een heel stuk worden verminderd waardoor je het niet meer kunt zien. Het verschilt per persoon welke behandeling het beste werkt om de striae te verminderen. Om erachter te komen welke striae behandeling het beste bij jou past, kun je het beste een consult bij je huisarts, een dermatoloog of een cosmetisch specialist aanvragen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag