Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je mee-eters op je neus verwijderen?

Hoe kun je mee-eters op je neus verwijderen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer we praten over comedonen, dan zullen er waarschijnlijk geen belletjes gaan rinkelen. Dat is niet erg, want dat is de medische term die gebruikt wordt voor die vervelende zwarte puntjes op de huid, in de volksmond ook wel “mee-eters” genoemd. Deze kunnen niet alleen voorkomen in het oor, in de nek of op de rug, maar dus ook op het gezicht. En om specifiek te zijn: op de neus. In dit artikel lees je hoe je mee eters op je neus het beste kunt verwijderen.


Het leed dat mee-eters heet

Comedo. Het scheelt maar een letter met het woord comedy, maar een comedo is alles behalve grappig. Het kan een ware plaag zijn voor de jeugdigen onder ons, zeker wanneer ze ontstaan op de huid in het gezicht. Want mee-eters behoren absoluut niet tot de zeven schoonheden en kunnen – zeker wanneer ze veelvuldig op het gezicht te vinden zijn – veel onzekerheid met zich mee brengen. Onzekerheid over het uiterlijk bijvoorbeeld, iets dat niet bepaald bevorderlijk is voor het zelfvertrouwen natuurlijk. Er wordt vaak gedacht dat mee-eters enkel voorkomen als zwarte puntjes. Dat is echter niet altijd het geval, want er is ook een andere soort mee-eter.


Wat is een mee-eter precies?

Alvorens we daar induiken, zullen we eerst uitleggen wat een mee-eter precies is. Een mee-eter is een talgklier die verstopt is met een combinatie van huidcellen en talg. Een talgklier is onder andere verantwoordelijk voor de aanmaak van talg dat bedoeld is om de huid te beschermen tegen uitdroging, ziektes en irriterende stoffen. Talg houdt de huid namelijk vettig, waardoor het ook nog eens beter in staat is water af te stoten. Zonder talg zou onze huid eruit zien als een woestijn oppervlakte, vol barsten en oneffenheden. Wanneer een talgklier verstopt raakt kan dit resulteren in een puistje of zelfs in een cyste. Als het gespreksonderwerp puisten is, worden daarom mee-eters ook vaak in datzelfde gesprek benoemd. Een mee-eter is echter nog niet aan het ontsteken. De talgklier kan zijn werk gewoon niet goed doen door een verstopping. Van een ontsteking is op dat moment (nog) geen sprake.


Twee soorten mee-eters op je neus

Mee-eters kunnen zich dus op verschillende manieren uitdrukken, waaronder als zwarte of grijs-zwarte puntjes op de huid. Een misvatting is dat deze zwarte kleur betekent dat het om vuiligheden gaat en een mee-eter dus iets zeer onhygiënisch of zelfs smerigs is. Dat is niet waar. De donkere kleur ontstaat namelijk omdat de talg in aanraking komt met zuurstof en daardoor van kleur verandert, een proces dat oxideren heet. Een mee-eter die voorkomt in de vorm van een zwart puntje wordt ook wel een “open mee-eter” genoemd, omdat deze dicht bij het huidoppervlak ligt. Naast een open mee-eter is er ook nog zoiets als een gesloten mee-eter, die dieper in de huid ligt en voorkomt als een wit puntje. Dit zijn de echte boosdoeners, aangezien deze het eenvoudigste ontstoken kunnen raken en uit kunnen groeien tot een puist. Omdat ze dieper in de huid liggen, zijn ze doorgaans moeilijker te verwijderen.


Meer mee-eters op de neus

Zoals eerder genoemd kunnen mee-eters niet alleen voorkomen in het gezicht, maar ook in het oor, in de nek of op de rug. In de regel geldt: hoe groter het aantal talgklieren op een oppervlak, des te groter de kans dat een mee-eter ontstaat. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat – wanneer we praten over het gezicht – dat je voorhoofd en je neus over het algemeen meer “glimmen” dan de rest van het gezicht. Dat heeft voornamelijk te maken met de concentratie van het aantal talgklieren. Er zijn namelijk meer talgklieren te vinden op je neus en op je voorhoofd dan op de rest van je gezicht. En dus wordt er op die plekken meer talg geproduceerd, met als gevolg een glimmend effect. Vandaar dat er meer mee-eters kunnen voorkomen op je neus dan op de rest van je gezicht.


Hoe verwijder je mee-eters op de neus?

Bij het verwijderen van mee-eters op de neus (en natuurlijk mee-eters in het algemeen) is enige voorzichtigheid geboden. Het wordt sterk afgeraden deze net zoals een rijpe puist als een dolle uit te knijpen, aangezien je dan de kans op ontstekingen (en daarmee op littekens) vergroot. Dat komt omdat er vaak bacteriën of andere vuiligheden onder je nagels kunnen zitten, die vervolgens in contact kunnen komen met de opening van de huid die ontstaat na het uitknijpen. Probeer een mee-eter daarom eens te verwijderen op één van de volgende manieren. Hiermee voorkom je verdere problemen in je gezicht.


Reiniging van het gezicht

Alvorens je begint met mee-eters op de neus te verwijderen, is het belangrijk het gezicht te reinigen en schoon te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een reinigingsmiddel of cleanser, bij voorkeur in milde vorm. Deze kun je eenvoudig verkrijgen bij de lokale drogisterij. Daarmee reduceer je de talgproductie, waardoor tevens de kans verkleint dat klieren verstopt raken met huidcellen en talg. Let goed op dat de reiniger die je gebruikt geen parfum of alcohol bevat. Dit kan namelijk de huid uitdrogen. Heb je het gevoel dat je huid na reiniging begint te trekken, dan heb je zeer waarschijnlijk niet het juiste middel in handen. Spoel na reiniging met het middel je gezicht af met lauw water, zodat geen restproduct op je gezicht achterblijft. Ook dat is namelijk niet goed voor je huid. Dit ritueel kun je het beste zowel ’s ochtends, als ’s avonds herhalen.


Gebruik van een comedonenlepel

Na het reinigen van het gezicht zou je kunnen proberen om gedurende drie minuten een vochtig en warm doekje op de neus te leggen, waarmee je de huid ontspant en de talg zachter maakt. Wanneer je je neus daarna droogdept en je een comedonenlepeltje gebruikt, dan is de kans groot dat je de mee-eters zonder de huid te beschadigen kunt verwijderen. Een comedonenlepeltje is namelijk een instrument dat speciaal in het leven is geroepen om mee-eters te verwijderen en is ondere andere te vinden in het arsenaal van dermatologen en schoonheidsspecialisten.

Door het lepeltje – dat voorzien is van een gaatje – voorzichtig met het gaatje om de mee-eter te plaatsen en vervolgens zachtjes te drukken, kan de mee-eter uit de huid verwijderd worden. In het geval dat de mee-eter er niet uit komt: ga dan vooral niet harder drukken. Daarmee kun je de huid beschadigen. Beter is het dan om even te wachten, want het is een teken dat de mee-eter nog niet “rijp” is om verwijderd te worden. Je kunt het het beste een of twee dagen later nog eens proberen, na het ritueel van het reinigen en het ontspannen van de huid herhaald te hebben. Een comedonenlepeltje kun je eveneens eenvoudig verkrijgen bij de lokale drogisterij, maar let goed op wat voor een lepeltje je koopt. Het is namelijk aan te raden een lepeltje van roestvrij staal te kopen. Je wilt immers niet dat je lepeltje na verloop van tijd gaat roesten en daardoor vuiligheden op je huid terecht komen.


Verdere tips voor minder mee-eters

Naast reiniging van de huid is het over het algemeen verstandig om veel water te drinken (zo’n anderhalve liter per dag). Water draagt namelijk bij aan het reinigen van je lichaam en het goed functioneren van de stofwisseling van de huid. Dat laatste zorgt voor een snellere vernieuwing van huidcellen. Ook aan te raden is het regelmatig verschonen van je kussensloop. Terwijl je slaapt kunnen talgresten van je gezicht zich nestelen op de stof van je kussensloop. Als je deze niet regelmatig verschoont, kunnen deze resten zich ophopen en vervolgens het “ademen” van je huid verhinderen. Wat weer kan resulteren in verstopte talgklieren en dus mee-eters.


Wat betreft scrubs en strips

Er wordt vaak aangeraden om – wanneer het gezicht goed gereinigd wordt – een scrub of een speciale strip te gebruiken. In de praktijk werken dergelijke middelen vaak minder goed. Met een scrub is de kans klein dat je de mee-eters daadwerkelijk verwijdert en vaak wordt er te hard over de huid geschrobd. Hierdoor ontstaan irritaties en wordt een signaal afgegeven aan de huid dat er meer bescherming (en dus een hogere talgproductie) noodzakelijk is. Een strip verwijdert vaak enkel het oppervlak van de mee-eter, waardoor de talgklier gewoon verstopt blijft. Beide middelen zijn dus niet de beste manieren om mee-eters op de neus te verwijderen.


Bezoek een dermatoloog of schoonheidspecialiste

Wanneer je de mee-eters niet van je neus verwijderd krijgt, dan is het raadzaam een afspraak te maken met een dermatoloog of een schoonheidsspecialiste. Deze mensen zijn namelijk gespecialiseerd in het verwijderen van huidplagen als mee-eters en kunnen je ongetwijfeld op weg helpen naar een mee-eter-vrije neus. Overigens zijn mee-eters niets om je voor te schamen. Veel mensen hebben er last van. Het is echter wel zo prettig als deze jouw schoonheid (en daarmee je zelfvertrouwen) niet in de weg staan en met de tips uit dit artikel heb je alle handvatten in handen om korte metten te maken met dit oh-zo vervelende verschijnsel.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag