Wat doe je tegen hooikoorts?

Wat doe je tegen hooikoorts?

Laatst bijgewerkt: 19 maart 2019

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in Nederland. De één heeft er meer last van dan de ander, maar de meeste mensen ervaren een flinke irritatie met niezen, een loopneus of branderige ogen. Ernstig is het niet, maar het kan erg storend zijn. Er zijn allerlei manieren om hooikoorts te verminderen, van slimme leefstijlgewoontes tot medicijnen of immuuntherapie. In dit artikel lees je alle tips die de verschijnselen van hooikoorts kunnen verzachten.


Wat is hooikoorts en waardoor wordt het veroorzaakt?

Hooikoorts houdt kort gezegd in dat je allergisch bent voor de pollen van bomen, grassen en struiken. De pollen zijn als het ware de ‘voortplantingscellen’ van deze bomen en struiken. De meeste mensen zijn niet allergisch voor alle pollen, maar voor enkele. Op warme, winderige voorjaarsdagen zweven er miljoenen pollen door de lucht die bij een aantal mensen allergie veroorzaken.

Als de pollen die op warme dagen door de lucht zweven in contact komen met de ogen, de luchtwegen of het neusslijmvlies ontstaat er bij de mensen met hooikoorts allergie een reactie. Als je hooikoorts hebt, ziet jouw lichaam de pollen als gevaarlijke indringers die verjaagd moeten worden. Het gevolgd is een allergische reactie waarbij het stofje ‘histamine’ vrijkomt in je lichaam.
Vervolgens kan je de volgende symptomen ervaren (ze verschillen van persoon tot persoon):

 • branderige, jeukende ogen die gaan tranen
 • niesbuien
 • een loopneus die over kan kan in een verstopte neus
 • benauwdheid
 • een moe of koortsig gevoel
 • jeukend verhemelte
 • hoesten of een pijnlijke keel

Als je hooikoorts hebt, zijn je klachten niet elk jaar hetzelfde. De symptomen van hooikoorts kunnen bij dezelfde persoon, elk jaar verschillen in sterkte en in de verschijnselen.

Hooikoorts wordt onder meer veroorzaakt door stuifmeel, paardebloemen, margriet, weegbree en hazelaar.


Drie verschillende manieren om hooikoorts aan te pakken

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van hooikoorts te verzachten. Twee ervan pakken de hooikoorts echter tijdelijk aan, waardoor je maar kort van je klachten af bent. Toch zijn zulke tips voor veel mensen handig: hooikoorts is niet voor iedereen even hinderlijk en als je het slim aanpakt kan je de symptomen redelijk beperken.

Je kan hooikoorts verlichten door:

 • het aanpassen van je leefstijl
 • medicijnen en hulpmiddelen zoals oog – of neusdruppels en allergiepilletjes.
 • allergie-immunotherapie

Van alle middelen tegen hooikoorts is allergie-immunotherapie de meest duurzame: na immunotherapie kan je voorgoed van de hooikoortsklachten verlost zijn. Verderop in deze blog vertellen we daar meer over.


Anti histaminica tabletten

Om tijdelijk de symptomen van hooikoorts terug te dringen, kan je een allergiepilletje slikken. In zo’n tablet zit een stofje dat het vormen van de histamine in je lichaam tegengaat. De histamine zorgt er namelijk voor dat je last krijgt van de vervelende symptomen van hooikoorts.
Een allergiepil werkt erg goed bij de meeste mensen. Het is een effectief hulpmiddel om te gebruiken op dagen dat er veel pollen in de lucht zweven. Het is echter wel een tijdelijke aanpak van het probleem. Een volgende dag, of de volgende paar uur, zal je opnieuw een pilletje in moeten nemen, of de allergiepil combineren met andere maatregelen.


Oogdruppels en neusspray tegen hooikoorts.

Sommige mensen hebben tijdens het pollenseizoen langdurig last van tranende, rode en branderige ogen. Naast dat dit hinderlijk is, zit het veel mensen dwars dat dit een ‘zieke’ uitstraling geeft, terwijl ze in feite niet ziek zijn. (Speciale) hooikoorts oogdruppels kunnen tranende en brandende ogen goed verlichten. Er zijn drie soorten oogdruppels tegen hooikoorts:

 • Verzachtende oogdruppels.
 • Oogdruppels met antihistaminica om de allergische symptomen te bestrijden
 • Oogdruppels met chromoglicinezuur om een allergische reactie van de ogen te voorkomen (deze dien je te gebruiken voor je in aanraking komt met allergenen).

De verzachtende oogdruppels kan je halen bij de meeste drogisterijen, apotheken en zelfs bij de supermarkt.  Een voorbeeld van oogdruppels die verzachten bij hooikoorts zijn de Similasan oogdruppels. Deze verzachten niet alleen bij hooikoorts, maar ook bij andere allergieën en irritaties die de ogen prikkelen.

De andere oogdruppels tegen hooikoorts zijn verkrijgbaar bij de apotheek.


Neusspray tegen hooikoorts

Een neusspray voor hooikoorts helpt goed tegen de symptomen van een snotterende neus die makkelijk verstopt raakt. Als je daar gevoelig voor bent, is de neusspray een middeltje dat je altijd in huis moet hebben of mee op reis moet nemen. Een verstopte neus is erg hinderlijk en zorgt ervoor dat je je minder goed kan concentreren.

Net als bij de oogdruppels, zijn er verschillende soorten neusspray tegen hooikoortsverschijnselen verkrijgbaar:

 • Neusspray met anti-histaminica (onderdrukt allergische symptomen die al begonnen zijn)
 • Neusspray met chromoglicinezuur om allergische symptomen te voorkomen
 • Neusspray met natuurlijke microgel. De microgel vormt een beschermend laagje over je neusslijmvlies, zodat het niet meer in contact kan komen met allergenen.
 • Neusspray met corticosteroïden, deze werkt ontstekingsremmend en verminderd de overgevoeligheidsreacties van de neus. Een medicijn met corticosteroïden is altijd alleen op recept van een arts verkrijgbaar.

Eventueel kan je arts jou adviseren over welke neusspray het meest effectief is bij jou.


Smeer een beetje vaseline rond je neus

Wat niet helpt tegen de allergische verschijnselen, maar wel tegen het kriebelige gevoel bij je neus, is vaseline. Bij hooikoorts kan de huid rond je neus makkelijk een beetje trekkerig en geïrriteerd aanvoelen. Met vaseline kan je dit gevoel beperken. De parfumvrije vaseline in het bekende blauw-witte blikje irriteert bovendien niet en kan overal mee naartoe genomen worden. Heb je snel last van je neus in het hooikoorts seizoen, zorg dan vooral voor zo’n blikje op zak.


Mijd plekken met veel pollen of neem preventief een medicijn

Sommige plekken en activiteiten brengen veel pollen met zich mee. Bepaalde bomen en struiken en vers gemaaid gras zorgen makkelijk voor extra irritatie bij hooikoorts patiënten. Vermijd deze plekken bij voorkeur als je je klachten wilt beperken. Wist je trouwens dat je aan zee of in de bergen minder last hebt van pollen? Hier kan je meteen rekening mee houden als je een vakantiebestemming of uitje wilt uitkiezen.
Op een pollenmelder (verderop in deze blog vertellen we daar meer over) kan je zien waar, wanneer en welke pollen er overlast zullen vormen voor hooikoorts-patiënten.


Plaats anti-pollen horren in je woning of lucht je huis op een gunstig tijdstip.

Wist je dat er speciale anti-pollen horren bestaan om de pollen uit je woning te houden? Er handig, want op de mooie dagen wil je waarschijnlijk graag je huis luchten. Met anti-pollen horren kan je de pollen goed uit je woning houden.
Heb je zo’n hor niet, zet deuren of ramen dan het liefst ‘s morgens vroeg of ‘s avonds open. Er zijn dan minder pollen in de lucht. Is er net een flinke regenbui overgewaaid? Tijdens en na een regenbui krijgen pollen weinig kans, dus ook dat is een goed tijdstip om je huis lekker te laten luchten.

Kijk ook uit met pollen in je auto. Via het ventilatiesysteem kunnen pollen je auto binnendringen en zo voor overlast zorgen.


Gebruik een vochtig washandje als je last hebt van je ogen

Blijk je flink irriterende ogen te hebben van de hooikoorts, ga dan nooit wrijven in je ogen. Je irriteert je ogen hier nog verder mee, en bovendien verspreid je de pollen nog verder over je oogbol. Daarbovenop kunnen de pollen aan je vingers in je ogen terecht komen. Dit kan het branderige gevoel verergeren en in het vervelendste geval zelfs een ontsteking veroorzaken.
Heb je geen oogdruppels voorhanden, maak dan een washandje vochtig en leg dit over je ogen heen. Dit verlicht de irritatie wat en zorgt voor een kalmerend gevoel.


Vermijd prikkelende stoffen in het algemeen

Mensen met hooikoorts hebben vaak makkelijk geïrriteerde ogen en slijmvliezen in het hooikoortsseizoen. Prikkelende stoffen die op de huid worden aangebracht of in de lucht hangen, kunnen dit verergeren. Gebruik liever geen parfum in je gezicht, en vermijdt ruimtes met een sterke tabak – of verflucht. Andere stoffen die je als hooikoorts-patiënt het beste kan vermijden zijn haarlak, chloor, ammoniak en uitlaatgassen. Helemaal vermijden kan natuurlijk niet altijd, maar probeer het contact met irriterende damp, lucht of cosmetica te beperken.


Check de hoeveelheid stuifmeel op een pollenmelder

Op een pollenmelder zoals Pollennieuws.nl, kan je het ‘weerbericht’ checken als het gaat om pollen. Je kan hier zien wat de verwachting is voor het komende seizoen qua pollen, wat de korte termijn verwachtingen zijn en waar je de meeste pollen aantreft. Daarbij vermeldt deze website ook, om welke pollen het precies gaat. Handig om te bekijken voor in je eigen woonplaats, maar ook voor als je een dagje weg gaat.
Als je van tevoren weet welke pollen voor jou problemen opleveren, kan je daar rekening mee houden door een anti allergie tablet te slikken of door druppels of een neusspray bij je te dragen.


Allergie immunotherapie

Als hooikoorts veel hinder bij je veroorzaakt en medicijnen niet voldoende helpen, kan je in aanmerking komen voor allergie immunotherapie. Dit is de enige (medische) behandeling die de oorzaak van de allergie aanpakt. Bij immunotherapie krijg je een periode lang, telkens een kleine hoeveelheid toegediend van het allergeen dat problemen veroorzaakt. Het doel is om je lichaam langzaam te laten wennen aan het allergeen, zodat de problemen op den duur volledig verdwijnen.
Bij de meeste vormen van hooikoorts, zijn de problemen na drie jaar immunotherapie volledig verdwenen. De tijd daarvoor zal je ervaren dat de allergische symptomen afnemen.

Allergie immunotherapie kan op twee manieren gegeven worden:

 • met smelttabletten voor onder je tong.
 • middels injecties in je arm.

Je komt in aanmerking voor allergie immunotherapie als je:

 • allergisch bent voor één allergeen
 • je ouder bent dan 12 jaar
 • als je voldoende gemotiveerd bent om de behandeling te volgen (veel mensen vinden injecties onprettig)
 • als andere middelen tegen hooikoorts onvoldoende helpen

Je kan geen allergie immunotherapie krijgen als je bètablokkers gebruikt, kanker hebt, ontstekingen in de mond of bij ernstige astma.
Als je wel in aanmerking komt voor allergie immunotherapie wordt dit volledig vergoed door je verzekeraar.


Er zijn veel middelen tegen hooikoorts

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in ons land. Veel mensen hebben er in meer of mindere mate last van. De meest effectieve oplossingen op de korte termijn zijn oogdruppels, neusspray of anti histaminica tabletten. Er zijn verschillende neussprays en oogdruppels te koop, elk met een eigen werking. De verschijnselen van een allergie worden namelijk veroorzaakt door het stofje histamine dat vrijkomt in je lichaam. Tot slot is er allergi immunotherapie. Dit is de meest effectieve en duurzame oplossing tegen hooikoorts. Wel zal je hiervoor dagelijks een smelttablet voor moeten innemen, of een behandeling met meerdere injecties in je arm.

Welke oplossing bij jou past, hangt af van de heftigheid van jouw allergie en van de klachten die jou het meeste dwarszitten. Heb je flinke last, maak dan zeker een afspraak met je huisarts.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag