Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een drankneus en wat kun je eraan doen?

Wat is een drankneus en wat kun je eraan doen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iedereen ziet wel eens iemand met een grote, rode en soms zelfs knobbelige neus. Dit fenomeen wordt een ‘drankneus’ of ‘bloemkoolneus’ of ‘whiskey nose’ genoemd, hoewel dat niet de officiële, medische terminologie is. Wellicht heb je zelf een drankneus en vraag je je af wat het precies is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen? We verklappen alvast dat een drankneus niet altijd met alcoholinname te maken heeft en dat de oplossing dan ook anders luidt dan ‘minder alcohol drinken’. Hoog tijd om te waarheid over de drankneus boven tafel te krijgen!


Wat is een drankneus?

drankneus voorbeeld

Bron: Slingeland Ziekenhuis

Een drankneus is een rode, gezwollen neus waar pusbultjes op kunnen zitten. In de afbeelding links zie je een voorbeeld van hoe zoiets eruit kan zien. Betekent het dan automatisch dat de meneer op de foto een alcoholist is? Nee! Sterker nog, veel mensen die dit type neus hebben schamen zich voor hun neus. Niet per se omdat het er niet mooi uitziet, maar vooral door de associatie met drank. Ze worden door buitenstaanders al snel bestempeld als zware drinkers, terwijl ‘de drankneus’ meestal een medische oorzaak heeft die niet is gelinkt aan de alcoholinname. Bovendien zijn er verschillende soorten roodheid die lijken op ‘de drankneus’, terwijl ze dat niet per se zijn. Laten we kijken welke medische aandoeningen er aan de drankneus ten grondslag liggen.

Aandoeningen waarvan je een ‘drankneus’ krijgt

  • Rosecea: dit is de achterliggende reden van een drankneus. Deze huidaandoening wordt dikwijls geassocieerd met acne of couperose (deze laatste term wordt hieronder besproken). Maar nee: rosecea is een niet besmettelijke huidaandoening die vooral tot uiting komt in het gezicht, met pustels en roodheid tot gevolg. Rosecea kun je letterlijk vertalen tot ‘een rode roos’, wat een rooskleurige naam is voor een huidaandoening waar je de zogeheten ‘drankneus’ van krijgt.
  • Rhinophyma: deze huidontsteking zorgt voor ernstige vervorming van de neus, doordat de talgklieren en het bindweefsel als het ware ‘op hol slaat’. Rode bloedvaatjes worden beter zichtbaar en er kunnen bulten en verdikkingen ontstaan. De huidaandoening komt voornamelijk voor bij oudere mannen van boven de 60 jaar. Dit wordt ook wel in verband gebracht met het hebben van een ‘extreme’ drankneus.

Andere aandoeningen die lijken op een drankneus

  • Tijdelijke of permanente roodheid: dit fenomeen heeft een tal onschuldige oorzaken die meestal tijdelijk van aard zijn. Bijvoorbeeld schaamtegevoelens, het warm hebben, allergische reactie, verkoudheid et cetera. Dit is niets om je zorgen over te maken: het gaat vanzelf weer over.
  • Couperose: couperose is een aandoening waarbij er vaatjes voorkomen in het gezicht. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld standaard rode wangen. Dit kan echter ook voorkomen op je neus, waardoor je een rode neus krijgt. Hoewel couperose voor een groot deel genetisch bepaald is, kan het effect wel versterkt worden door alcohol, grote temperatuurverschillen, hormoonschommelingen (bij vrouwen) en pittig eten.

Bekijk ook


Oorzaken van een drankneus (rosecea)?

Als je wilt weten hoe een drankneus ontstaat, dan moet je dus iets verder kijken dan je neus lang is. Hieronder zullen we de oorzaken van rosecea (oftewel ‘de drankneus’) bespreken. Je zult zien dat alcohol slechts een klein onderdeel uitmaakt van de lijst met oorzaken.

Alcoholinname

Een drankneus kan niet veroorzaakt worden door alcohol, maar het effect kan wel sterker worden door alcohol. Alcohol heeft namelijk een verwijdend effect op de bloedvaten op de huid, waardoor deze nóg beter zichtbaar kunnen worden. Dus hoewel je alcohol beter kunt vermijden als je de huidaandoening rosecea hebt, betekent het niet dat de rosecea dan verdwijnt. Je ziet het hooguit iets minder goed. Hetzelfde geldt voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals pittig eten of hete soep en thee.

Warmte en kou

De huid reageert gevoelig op extreme temperaturen, zoals kou en hitte. Daarom ervaren veel mensen dat hun drankneus in de winter (of juist in de zomer) heviger is dan anders. Bovendien wordt de rode neus erger bij plotselinge overgangen. Bijvoorbeeld uit de vrieskou naar een warm café, of als je gaat afkoelen na een sauna.

Medicijnen

Er zijn bepaalde geneesmiddelen en medicijnen die de drankneus negatief beïnvloeden. Dat zijn met name vaatverwijdende geneesmiddelen en bepaalde preparaten. Wil jij weten of de medicijnen die je gebruikt verband houden met het uiterlijk van jouw neus? Dan kun je het beste je behandelend arts raadplegen.

Gevoelig voor cosmetica

Wordt jouw drankneus erger nadat je crèmes, lotions, shampoos en andere verzorgingsproducten aanbrengt op je huid? Dan kan het duiden op een irritatie van de huid, die wordt opgeroepen door de stoffen in deze producten. Hierdoor wordt het ontstekingsproces in je neus mogelijk aangezwengeld en wordt de rosecea erger.

Stress en hormoonhuishouding

Net als bijna alle andere lichamelijke klachten, kunnen de symptomen van rosecea verergerd worden door stress en een wisselende hormoonhuishouding. Daarnaast kan het ook de veroorzaker zijn van psychologische klachten, zoals onzekerheid of zelfs depressieve gevoelens. Het is dus belangrijk om iets aan jouw ‘drankneus’ te doen, al helemaal als het jouw geestelijke welzijn aantast!


Een drankneus: wat kun je eraan doen?

Als je vraagt “Wat kun je aan een drankneus doen?” dan vraag je dus eigenlijk: “Wat kun je aan rosecea of rhinophyma doen?”. In onderstaande alinea’s zullen we zo goed mogelijk beschrijven wat je zelf kunt doen en wat een dokter eventueel voor jou(w aandoening) kan betekenen.

Wat kun je er zelf aan doen?

Er zijn geen maatregelen waarmee die je zelf kunt treffen om de rosecea volledig te laten verdwijnen. Wel kun je een aantal dingen doen (en juist vermijden) om te zorgen dat de symptomen zoveel mogelijk worden teruggedrongen. Dan heb je een grote kans dat je neus er al een stuk beter uitziet en dat je in ieder geval niet meer zo’n ‘erge’ drankneus hebt als dat je eerst had.

  • Gezichtsmassage: klachten van rosecea (de drankneus) kunnen worden verminderd door het gezicht te masseren. Dit hoef je slechts 2 tot 3 minuten te doen, dus het is een kleine moeite. Hiermee verminder je mogelijk het oedeem onder je huid. Oedeem is het vocht dat voor zwellingen en pusbultjes kan zorgen.
  • Huid met rust laten: heb je een lichte vorm van rosecea, dat eruitziet als een beginnende drankneus? Dan kun je de huid het beste met rust laten. Zit er niet aan, laat je niet verleiden tot een beautybehandeling en vermijd alles wat de aandoening zou kunnen verergeren (huidmiddelen, temperatuurverschillen, pittig eten, inspanning et cetera).
  • Vermijd vaatverwijdende middelen: hieronder verstaan we alcohol, sterke kruiden, warm eten en hete dranken. Je kunt dit wel eten of drinken, maar alleen als je het eerst laat afkoelen.
  • Vermijd sterke crèmes: ga niet zelf experimenteren met allerlei crèmes, al helemaal niet als hier cortisteroïden in zitten. Wat je wel kunt proberen is een milde dag- of nachtcrème. Dit wil nog weleens helpen bij mensen met een drankneus.
  • Naar de huisarts gaan: de enige manier om voorgoed van je drankneus af te komen is door naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan jou de juiste medicijnen voorschrijven en advies geven.

Wat kan een arts eraan doen?

Als je voorgoed de stempel ‘drankneus’ wilt verliezen, dan moet je medische hulp inschakelen. De huidaandoeningen die de drankneus veroorzaken zijn namelijk chronisch van aard en gaan niet uit zichzelf weg. Maak dus een afspraak bij de huisarts.

Behandeling rosecea

Voor huisartsen is het vaak al heel snel duidelijk dat de drankneus wordt veroorzaakt door rosacea. In het gunstigste geval hoef je dus geen aanvullende onderzoeken te ondergaan, maar kun je direct starten met de behandeling. In het meest ongunstige geval, moet de huisarts aanvullend onderzoek doen in de vorm van een huidbiopsie. Vervolgens kan de behandeling beginnen. De voorkeur gaat uit naar een behandeling die een tablettenkuur combineert met een speciale huidzalf.

De tablettenkuur bestaat meestal uit antibiotica, die je gedurende 2 tot 6 maanden in moet nemen. De exacte duur hangt af van de ernst van de huidaandoening en moet worden vastgesteld door je huisarts. Er zijn verschillende soorten antibiotica die de ontsteking in jouw neus remmen. Hier kan jouw huisarts je meer over vertellen.

Daarnaast is het dus belangrijk dat de antibioticakuur wordt aangevuld met een uitwendige zalf. Er zijn verschillende soorten zalven, die je een of twee keer per dag op je huid aan moet brengen. Afhankelijk van de zalf die je krijgt voorgeschreven, kan de verbetering van de huid al binnen een maand optreden. Dat motiveert je om de kuur tot het einde af te maken! Eventueel kunnen de laatste verschijnselen worden verwijderd met lasertherapie of door de huid dicht te branden. Vraag je behandelend arts om meer informatie.

Behandeling rhinophyma

Als je een ernstige drankneus hebt, wordt dit zoals eerder vermeld, naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de huidaandoening rhinophyma. Helaas zal bovenstaande kuur geen effect hebben. Om deze ontsteking op te lossen, moet je een uitwendige behandeling ondergaan, waarschijnlijk met een gefractioneerde CO2 laser. Dit is een behandeling die in het ziekenhuis of bij de plastisch chirurg plaatsvindt.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Beauty Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag