Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles wat je moet weten om puistjes te genezen en te voorkomen

Alles wat je moet weten om puistjes te genezen en te voorkomen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Puistjes komen veel voor. Met name jong volwassenen en tieners hebben er makkelijk last van. Aanleg en hormonen spelen daarin een grote rol. Eén ding is in elk geval zeker: veel mensen ervaren ongemak van puistjes. Iedereen wil immers een mooie, gave huid. In dit artikel bespreken we daarom alle tips, zowel qua leefstijl als cosmetica, om puistjes te voorkomen en te genezen. Mee-eters of puistjes kunnen namelijk allerlei oorzaken hebben en er zijn verschillende manieren om ze tegen te gaan. Hieronder lees je hoe!


Zijn alle puistjes hetzelfde? En waar op je lichaam komen ze voor?

Niet alle puistjes zijn hetzelfde en worden op dezelfde manier veroorzaakt. In deze blog bespreken we de puistjes die het meest voorkomen en wat je daartegen kan doen.
In de eerste plaats maken we onderscheid tussen mee-eters en puistjes. Van deze twee ervaren veel mensen het meeste ongemak. Wat zijn het nu precies en waar op je lichaam komen ze voor?

Mee-eters

Een mee-eter is een verstopping van je poriën. Vaak zijn mee-eters het voorstadium van een puistje, maar als je ze op tijd ontdekt, kan je voorkomen dat ze daadwerkelijk in puistjes veranderen.
Mee-eters kunnen een zwart kopje of een witte kop hebben. Mee-eters met een zwarte kop worden ook wel ‘open mee-eters’ genoemd. Het zwarte kopje is zwart omdat de talg die de porie heeft verstopt, in aanraking is gekomen met zuurstof. Een mee-eter met een zwart kopje kan je vaak makkelijk bestrijden met een gezichtsmasker, salicylzuur of met een geschikte olie. Meestal gaan ze snel weg.
De mee-eters met een witte kop zijn lastiger te bestrijden. Vaak liggen ze wat dieper onder je huid. Daar vormen ze meestal het begin van een onderhuids puistje. Als je zo’n witte, onderhuidse mee-eter op tijd ontdekt, kan je er met bijvoorbeeld groene klei voor zorgen dat de bacteriën die een puistje maken van de mee-eter, op tijd verwijderd worden.

Mee-eters kunnen over je hele lichaam voorkomen, maar vaak hebben mensen ze in hun gezicht. Vooral het voorhoofd, de neus, de kin, het gebied tussen de wenkbrauwen en de kaaklijn zijn bij veel mensen gevoelig voor puistjes. Mee-eters kunnen ook voorkomen op de rest van je lichaam. Mensen die gevoelig zijn voor acne, hebben vaak makkelijk mee-eters op hun schouders en rug.

Puistjes

Bij een puistje is de porie verstopt (mee-eter), en is deze verstopping gaan ontsteken door bacteriën. Een puistje voelt geïrriteerder en pijnlijker aan dan een mee-eter en valt meestal meer op. Ze zijn roder en dikker dan mee-eters. Sommige puistjes voel je ook echt ‘zitten’.
Net als bij mee-eters, hebben de meeste mensen last van puistjes op hun gezicht, rug en schouders. Puistjes op de billen of bovenbenen komen ook regelmatig voor.


Hoe worden puistjes veroorzaakt?

Zoals je hierboven las, zijn puistjes ontstoken verstoppingen van je poriën. In bepaalde omstandigheden ontstaan die verstoppingen sneller, en ervaar je meer last van mee-eters en puistjes. Deze vier oorzaken zijn het meest voorkomend:

  • Hormonale disbalans (zoals in de puberteit, in de overgang of tijdens stress)
  • Overgevoeligheid of allergie voor bepaalde voeding (zo worden de puistjes van binnenuit veroorzaakt), of overgevoeligheid voor cosmetica (externe factor). Irritatie door cosmetica kan ontstaan omdat je een product gebruikt dat niet bij je past, of een product met irriterende ingrediënten.
  • Een gist op de huid. Wat je kan doen tegen gistpuistjes bespreken we verderop in dit artikel. Dit type puistje is anders dan de mee-eters en puistjes die we hierboven besproken hebben.
  • Aanleg: je hebt van nature een vette huid

Er zijn nog een aantal andere oorzaken van puistjes, maar deze drie komen het meest voor. Bij sommige mensen worden puistjes veroorzaakt door een combinatie van hormonale disbalans en overgevoeligheid voor voeding, dus een combinatie van twee factoren.

Andere oorzaken van puistjes kunnen zijn:

  • roken
  • onvoldoende slaap
  • make-up niet verwijderen

Hieronder bespreken we wat je verder kan doen qua leefstijl om puistjes te beperken


Puistjes voorkomen: dit kan je doen qua leefstijl en gezondheid

Je gezondheid heeft altijd invloed op je huid. De huid is je grootste orgaan, en veranderingen of ongunstige omstandigheden van je gezondheid, zijn er dan ook al snel aan af te lezen. Soms ontstaan er dan helaas puistjes. Waar moet je rekening mee houden en wat kan je daartegen doen?

We hebben al besproken dat hormoonschommelingen een veel voorkomende oorzaak zijn van puistjes. Niet zo gek, want er zijn allerlei processen in je lichaam die geregeld worden door hormonen. Je leefstijl en wat je eet, hebben weer invloed op je hormonen en hormoonschommelingen hebben weer invloed op puistjes. Welke hormoonschommelingen zijn dit precies, en wat kan je er tegen doen:

  • Hormoonschommelingen in de puberteit: hier kan je niet veel tegen doen, behalve de huid goed verzorgen.
  • Puistjes veroorzaakt door (voor vrouwen) het slikken van een bepaalde pil. Stoppen met de pil of een andere pil overwegen kan in sommige gevallen goed helpen.
  • Hormoonschommelingen door eten: hiermee bedoelen we het schommelen van je bloedsuikerspiegel. Bij het eten van koolhydraten maakt iedereen insuline aan. Bij het eten van zoetigheid is de insulinepiek heftiger. Het eten van veel suikers kan op deze manier bijdragen aan vervelende puistjes. Dit kan je beperken door minder zoetigheid te eten.
  • Hormoonschommelingen rond de menstruatie: hier is weinig aan te doen, maar als je weet dat je rond de ongesteldheid meer last hebt van puistjes, kan je dit wel beperken. Controleer extra of je puistjes voelt opkomen en pak ze meteen aan. Probeer zo gezond mogelijk te eten en hou je gezicht goed schoon. Het slikken van de pil kan de hormonale disbalans rond de ongesteldheid beperken.
  • Beperk stress, want ook dit zorgt voor hormoonschommelingen die puistjes veroorzaken. Niet voor niets krijgen sommige mensen juist tijdens een stressvolle periode een of meerdere gemene puistjes. Probeer op tijd rust te nemen en besteed aandacht aan je huid.

Hieronder bespreken we wat je qua verzorging kan doen om puistjes te voorkomen.


Wat is belangrijk in je (huid)verzorgingsroutine om puistjes te voorkomen?

Hoe je jezelf verzorgt, heeft een grote invloed op het ontstaan van puistjes. Met een goede verzorging en hygiëne kan je het ontstaan van puistjes en mee-eters natuurlijk niet volledig tegengaan, maar wél voor een deel. Hoe doe je dat:

  • Als je gevoelig bent voor puistjes, zijn de juiste huidverzorgingsproducten om dat te beperken heel belangrijk. De producten moeten voldoende reinigen, maar mogen niet agressief zijn. Je huid droogt dan uit en gaat meer talg aanmaken met als gevolg meer puistjes.
  • Verschoon bij een vette huid je kussensloop extra vaak.
  • Verwijder altijd je make-up voordat je gaat slapen.
  • Heb je een vervelende puist of vervelende puistjes, probeer er dan vanaf te blijven (behalve het aanbrengen van eventuele verzorging)
  • Zonlicht werkt goed tegen puistjes. Zorg dat je zo vaak mogelijk lekker wat zon pakt. Kies dan wel voor de zon buiten en niet voor de zonnebank. Van de zonnebank wordt steeds vaker aangetoond dat deze slecht is voor je huid.

Dan zijn er ook nog een paar dingen die je beter níet kan doen als je last hebt van puistjes. Welke zijn dat:

  • Het gebruik van vette huidproducten (producten die een erg dikke structuur hebben, of die vette olie bevatten).
  • Producten met parfum of alcohol denat. Deze irriteren vaak.
  • Het gebruik van tandpasta om een puistje uit te drogen: tandpasta is niet bedoeld voor je huid en kan juist extra irriteren.
  • Scrubben, omdat je hiermee de puistjes kan verergeren. Wél helpt scrubben om dode huidcellen te verwijderen, wat in principe goed is om puistjes te voorkomen. Optimaal is scrubben echter niet. Je kan de dode huidcellen beter verwijderen met een exfoliant. Dit is veel effectiever en heeft nog andere voordelen. Verderop in de blog lichten we dat toe.
  • Het gebruik van een houtskoolmasker kan, maar gebruik niet zo’n variant met lijm erin. Het verwijderen van zo’n masker beschadigd je huid en kan de onzuivere huid verder irriteren.

Belangrijk is om er altijd rekening mee te houden dat de huid met puistjes eigenlijk altijd een gevoelige huid is. Puistjes zorgen altijd voor wat irritatie. Behandel je huid daarom niet alleen tegen puistjes, maar behandel hem ook voorzichtig, net als een gevoelige huid.


Geschikte (reinigings) producten om je huid te verzorgen en puistjes te voorkomen.

Als je last hebt van puistjes, is het belangrijk om je huid goed schoon te houden met producten voor het vettere of onzuivere huidtype. Deze producten maken de huid niet vetter dan hij al is, maar drogen haar (als het goed is) ook niet uit. Deze producten heb je nodig in je routine:

  • Een cleanser of reinigingslotion om de huid te reinigen
  • Een toner om te verzachten en de restjes van je cleanser en eventuele make-up te verwijderen
  • Een milde dagcrème of olie die niet te vet is.
  • Een exfoliant op basis van salicylzuur (we lichten verderop toe wat dat is)
  • Een product om puistjes plaatselijk mee te behandelen of aan te stippen. Dat kan bijvoorbeeld een klei, olie of speciale stick zijn.

Welke merken hebben geschikte producten voor een onzuivere huid?

Welke reiniger en toner kies je dan bijvoorbeeld? Welke zijn er dan eigenlijk goed? In elk geval is het belangrijk dat producten voor de huid met puistjes, geen parfum en alcohol bevatten. Niet elk merk heeft zulke producten. Bij de volgende merken kan je goed slagen voor de huid met acne of puistjes:

  • Biodermal
  • Clinique
  • Paula’s Choice
  • Uncover Skincare
  • Eucerin
  • Squalane  (merk met adaptogene natuurlijke olie die geschikt is voor elk huidtype)

Deze merken hebben parfumvrije, milde producten voor de vettere huid. Hou er altijd rekening mee dat de ene onzuivere huid de andere niet is. Wat bij de één perfect werkt, werkt voor de ander niet altijd goed. Hou dus goed in de gaten hoe jouw huid reageert. Uitdrogen van de huid is bijvoorbeeld een signaal dat producten te heftig voor je zijn.

Belangrijk

Wat vaak gebeurt bij mensen met een onzuivere huid, is dat goede producten de puistjes de eerste weken erger maken. De verstoppingen van de poriën komen bij sommige mensen allemaal tegelijk omhoog. Dat is vervelend en kan in eerste instantie voor extra veel, en vurige puistjes zorgen. Dit voelt als een tegenvaller, maar is een kwestie van doorzetten. Vaak komt er na een paar weken geduld een rustige huid voor in de plaats, en ga je er flink op vooruit.
Als je huid ook uitdroogt of brandt, betekent dit waarschijnlijk wél dat de producten irriteren. In dat geval kan je beter stoppen. Dit geldt ook als je na een maand geen verbetering ziet.

Wat als de producten voor de huid met acne echt niet helpen?

Mochten goede producten voor de huid met acne niet, of niet genoeg resultaat opleveren, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Mogelijk wordt het probleem in dat geval veroorzaakt door allergie, of heb je zeer hardnekkige acne.


Een exfoliant gebruiken tegen puistjes

Een exfoliant op basis van salicylzuur is één van de beste producten om puistjes te voorkomen en te genezen. Het is een ander product dan een scrub. Een exfoliant is een product met een vloeibare of gel achtige structuur, zonder scrubkorrels. Je brengt het aan na het reinigen van je gezicht met een cleanser en toner, het liefst voor de nacht. Je kan het product met een watje of met je vingers aanbrengen en voorzichtig inmasseren. Wat de exfoliant vervolgens doet, is op een milde manier zorgen dat dode huidcellen makkelijker loslaten. De onzuivere huid knapt hier op de volgende manieren van op:

  • Puistjes en mee-eters worden voorkomen, doordat de poriën minder snel verstopt raken.
  • Bestaande puistjes verdwijnen sneller.
  • De huid voelt glad en zacht aan.
  • De huid wordt egaler en stralender door het verwijderen van de dode huidcellen. Het is daarom ook een perfect product voor de huid vanaf 30 jaar (met puistjes), omdat dode huidcellen minder makkelijk loslaten naarmate je huid ouder wordt. Je huid kan dan makkelijk wat doffer worden. Een exfoliant zorgt voor een mooie teint.

Met een exfoliant kan je puistjes voorkomen en verminderen op je hele gezicht, waarmee het een geschikt product is voor:

  • je voorhoofd
  • puistjes en mee-eters op je kin
  • puistjes tussen je wenkbrauwen
  • puistjes en mee-eters op je neus
  • je kaaklijn
  • je wangen

Een exfoliant is een minder geschikt product voor rond je ogen, al hebben de meeste mensen rond de ogen niet veel last van puistjes.

https://nl.pinterest.com/pin/514747432409302775/

Dit is belangrijk om te weten als je een exfoliant wilt gaan gebruiken en aanschaffen

De exfoliant is één van de beste middelen om de huid met puistjes en mee-eters te ondersteunen en te verzorgen. Daarbij helpt het om puistjes te voorkomen en te genezen. Tot slot maakt een exfoliant je gezicht ook nog eens fris en egaal. Allemaal pluspunten dus. Belangrijk is wél dat je het product goed gebruikt, want anders geeft het geen, of zelf een averechts effect.
Hier moet je rekening mee houden:

  • Optimaal is een exfoliant met 1 of 2% salicylzuur. Heb je af en toe wat puistjes of wil je vooral een stralende huid, dan is 1% voldoende. Heb je wat meer last van een onzuivere huid, dan kan je kiezen voor een product met 2% salicylzuur.
  • Een goede exfoliant werkt behoorlijk sterk. Dat betekent dat je huid er aan moet wennen. Bouw het gebruik daarom voorzichtig op en kijk hoe je huid reageert. Begin bijvoorbeeld met twee avonden in de week. Als je huid dit nodig heeft, kan je proberen om de exfoliant elke week een avondje meer aan te brengen. Als je irritatie of uitdroging opmerkt, doe je een stapje terug.
  • De merken die voorop lopen met een goede exfoliant, zijn Paula’s Choice en Uncover Skincare.
  • Het gebruik van een exfoliant kan sterk uiteenlopen per persoon: sommige mensen gebruiken hem twee keer per week, andere mensen elke dag.

Voor de onzuivere huid is een exfoliant met salicylzuur één van de beste producten om in huis te hebben. Bouw het gebruik dus wel op, want anders levert het product eerder nadelen dan voordelen op.


Tips voor puistjes op je lichaam

We hebben het tot nu toe vooral over puistjes in je gezicht gehad. Toch komen ze bij veel mensen ook op de rest van het lichaam voor, zoals op de rug, schouders en soms zelfs op de billen en bovenbenen.
Puistjes op je lichaam zijn in die zin minder vervelend, dat je ze wat makkelijker kan verbergen. Wel zijn ze vaak hardnekkiger. Dat heeft met name te maken met het dragen van je kleding, want dat zorgt voor warmte en wrijving op de huid. Puistjes blijven daardoor makkelijker geïrriteerd en verdwijnen minder snel.
Wat kan je doen tegen puistjes op je lichaam:

  • Probeer bij voorkeur katoenen of linnen kleding te dragen. Kortom, stoffen die ademen.
  • Verschoon je handdoek extra vaak.
  • Spoel je lichaam goed af met water na het douchen, zodat er geen douchegel of shampoo achterblijft die irriteert en de poriën verstopt.
  • Probeer op zonnige dagen je lichaam zoveel mogelijk bloot te stellen aan de zon (wel verantwoord, dus smeer je zeker in). Zonlicht werkt erg goed.
  • Vind je het fijn om af en toe te scrubben, scrub dan voorzichtig met een milde scrub. Gebruik liever geen scrubhandschoen, voor de hygiëne.
  • Breng voor je gaat douchen groene klei met tea tree olie aan op puistjes op je lichaam. Zo kan je ze bestrijden en ontsmetten. Onder de douche spoel je de klei goed af.
  • Puistjes op je lichaam kan je ook aanstippen met manuka olie of tea tree olie.
  • Paula’s Choice heeft een exfoliant-bodyspray om puistjes op je lichaam te genezen en tegen te gaan.

https://nl.pinterest.com/pin/45528646218294501/

https://nl.pinterest.com/pin/152840981090914666/


Tips voor puistjes op je hoofd en voorhoofd

Puistjes en mee-eters komen bij veel mensen voor op het voorhoofd. Bij veel mensen is de huid daar wat vetter. Puistjes ontstaan er daardoor sneller. Je kan hiervoor gewoon de tips gebruiken die we al eerder in deze blog genoemd hebben.
Bij een aantal mensen zijn puistjes op het voorhoofd niet de standaard puistjes of mee-eters, maar gistpuistjes. Gistpuistjes zijn vaak niet erg opvallend. Bij veel mensen zijn ze niet rood, geïrriteerd of pijnlijk. Wel kunnen ze soms jeuken. De één heeft meer aanleg voor gistpuistjes op het voorhoofd dan de ander.
Wat kan je doen tegen (gist) puistjes op je voorhoofd:

  • een exfoliant gebruiken zodat de poriën goed gereinigd worden. Dit helpt bij veel mensen al goed.
  • gebruik geen vette crèmes op je voorhoofd
  • als je erg hardnekkig last hebt van gistpuistjes, kan je naar de huisarts gaan. Deze kan een crème voorschrijven met ketoconazol of seleensulfide.

Puistjes op je hoofd

Puistjes bovenop je hoofd zijn vaak niet hetzelfde als de acne puistjes die het meest voorkomen. Op je hoofd kunnen puistjes lastig te bestrijden zijn, vanwege je haar.
Puistjes op het hoofd hebben vrijwel altijd een bacterie of schimmel als oorzaak. Het is aan te raden om hiervoor naar de huisarts te gaan, omdat er mogelijk anti-schimmel of antibacteriële medicatie nodig is.
Puistjes op je hoofd kunnen ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor cosmetica. Ben je een nieuw product gaan gebruiken en is het probleem daarna ontstaan, dan zou je kunnen kijken wat er gebeurt als je het desbetreffende product weglaat.


Vitamine A-zuur crème tegen puistjes

Crème met vitamine A-zuur wordt ook wel tretinoïne crème genoemd. De vitamine A zuur in de crème zorgt ervoor dat de huidcellen zich sneller delen en vernieuwen, waardoor oude huidcellen (die de poriën verstoppen), verdwijnen.

Vitamine A zuur crème is erf effectief tegen puistjes, mits het op de juiste manier gebruikt wordt. Een maal per dag een kleine dosering is voldoende. Als het je huid irriteert, is het aan te raden om het om de dag te gebruiken.  Zoals bij meer effectieve middelen tegen acne, zie je het effect van vitamine A zuur crème pas na een paar weken. Je zal dan ervaren dat je huid rustiger wordt en er minder puistjes ontstaan.
Bij vitamine A crème is het belangrijk om de bijsluiter van het middel goed op te volgen.


Tea tree olie of manuka olie om puistjes en mee eters mee te behandelen

Tea tree olie en manuka olie zijn twee zeer effectieve, natuurlijke oliën uit Nieuw-Zeeland met een krachtige antibacteriële werking. Je vindt ze niet voor niets in veel producten tegen puistjes, maar je kan ze ook los en puur gebruiken om puistjes mee aan te pakken. Ze lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde.

Tea tree olie

Tee tree olie is redelijk goedkoop en verkrijgbaar bij allerlei natuur – en gezondheidswinkels. Het heeft een frisse, kruidige geur en is effectief tegen puistjes. Wél kan de olie wat irriteren en uitdrogend werken. Zeker bij regelmatig gebruik. Breng de tea tree olie bij voorkeur aan op het puistje over een verzorgende olie of dagcrème. De olie of dagcrème zorgt ervoor dat de waterige tea tree olie minder snel verdampt.

Manuka olie

Manuka olie werkt hetzelfde voor puistjes als tea tree olie, maar is nog effectiever. Tegelijkertijd irriteert het minder. Waar tea tree olie wat ‘koud’ kan aanvoelen op de huid, heeft manuka olie dit niet.
Manuka olie is effectief, maar ook een stuk prijziger dan tea tree olie. De geur is erg sterk.


Benzoylperoxide tegen puistjes: wat is het en hoe werkt het?

Een middel dat door de huisarts soms wordt aangeraden bij heftige puistjes is benzoyl peroxide. Je kan dit middel (ook zonder recept) bij de apotheek halen.
Benzoyl peroxide bestrijdt de puistjes die acne zo vervelend maken. Daarbij weekt het het bovenste laagje van je huid los: de hoornlaag. Ook remt het de groei van huidcellen, waardoor je poriën minder snel verstopt raken en er puistjes ontstaan.

Benzoyl peroxide is veilig om naast een exfoliant te gebruiken. Wél is het belangrijk om het niet vaker dan één keer per dag aan te brengen en om het effect even af te wachten. Na een paar weken zie je resultaat.


Kleimaskers, houtskoolmaskers en sudocrem tegen puistjes

Een masker met houtskool of klei kan de huid sterk reinigen en in sommige gevallen zelfs gemene mee-eters uitschakelen die mogelijk uitgroeien tot een vervelend puistje.
Maskers met groene klei, rode klei of houtskool reinigen de huid het sterkst. Met name het groene klei masker en het houtskoolmasker zijn erg effectief om mee-eters en mee uit te schakelen.
Aan het groene klei masker van Holland & Barrett is ook tea tree olie toegevoegd. Dit zorgt voor een extra reinigende werking. Wel kan dit ervoor zorgen dat het masker wat heftig is om op je hele gezicht aan te brengen. Het zou kunnen irriteren en uitdrogen. Beter is in dat geval om de groene klei te gebruiken om de puistjes plaatselijk mee te behandelen. Breng het aan, laat het even opdrogen en spoel daarna af met water.

Meer over het groene kleimasker kan je lezen in dit artikel.
Ook in deze blog hebben we geschreven over de gunstige werking van gezichtsmaskers tegen puistjes. En een speciaal artikel over het houtskoolmasker tegen mee-eters vind je hier.

Sudocrème

Een vergelijkbare werking als een kleimasker, heeft sudocrème in sommige gevallen ook. Stip er voor je gaat slapen dat vervelende puistje mee aan, en de kans is groot dat het de volgende dag geslonken is. Voor flinke last van puistjes kan je beter naar een ander middel grijpen.

https://nl.pinterest.com/pin/741405157384481017/

https://nl.pinterest.com/pin/13018286406559977/


Wat kan je doen bij zware acne waar je maar niet vanaf komt?

Als je blijft tobben met veel puistjes en je hier maar niet vanaf komt, kan dat de volgende oorzaken hebben:

  • overgevoeligheid voor bijvoorbeeld voeding
  • gebruik van de verkeerde producten
  • een zware vorm van acne die om meer behandeling vraagt.

Een huisarts of dermatoloog kan je hier meer duidelijkheid over geven. Het is daarom goed om een afspraak te maken met je huisarts.  Met een goede oplossing kan je weer beter in je vel komen te zitten, zonder voortdurend heftige puistjes. Dit kan een onderzoek zijn naar eventuele voedselallergieën, of in het uiterste geval, een behandeling zijn met het medicijn roaccutane. Roaccutane is een medicijn met vitamine A, waarna bij een juiste dosering (voor een aantal maanden), de ernstige acne bij veel mensen voorgoed wegblijft. Dit middel heeft echter ook bijwerkingen, dus het wordt alleen in het uiterste geval voorgeschreven.


Puistjes zijn lastig, maar er zijn veel manieren om ze tegen te gaan

Veel mensen hebben last van puistjes. De één in meerdere mate dan de ander. Er zijn veel middelen om puistjes te bestrijden. Sommige daarvan zijn wat milder, andere wat zwaarder.
De basis om puistjes zoveel mogelijk tegen te gaan is:

  • Goed, milde huidproducten voor een onzuivere huid
  • Gezond eten, niet teveel zoetigheid. Het nuttigen van veel suiker zorgt voor veel pieken in je bloedsuikerspiegel.
  • Gebruik van een exfoliant met salicylzuur. Dit is voor zowel acne als lichte last van puistjes, een uitstekend middel.
  • Bij zware last van acne is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Deze kan bij je kijken wat je verder kunt doen (tretinoïne crème of roaccutane).
  • Groene kleimaskers, rode kleimaskers en houtskool maskers zijn erg effectief voor mee-eters en puistjes. Niet duur, makkelijk te krijgen en maakt je huid goed schoon. Je kan zo’n masker over je hele gezicht aanbrengen, of plaatselijk.
  • Gebruik liever klei of sudocrem om een puistje mee aan te stippen, dan tandpasta. Tandpasta kan erg irriteren en de puist zelfs erger maken. Vergeet bij de klei niet om het naderhand af te spoelen.

Tot slot helpen een goede hygiëne, het beperken van stress, gezond eten, zonlicht en niet roken ook tegen puistjes. Draag bij puistjes op je lichaam zoveel mogelijk ademende kleding.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag