Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Houtskool masker, wat zijn de voordelen?

Houtskool masker, wat zijn de voordelen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er gaat niks boven het nu en dan detoxen van je gezicht. Eén van de manieren om dat te doen is het aanbrengen van een houtskoolmasker. De actieve kool in houtskoolpoeder, werkt als een magneet om onzuiverheden zoals mee-eters te verwijderen. Daarbij is een voordeel van een houtskoolmasker dat je gezicht heerlijk schoon en glad aanvoelt. Een houtskoolmasker heeft verschillende voordelen, zolang je deze op de goede manier gebruikt. In dit artikel lees je alles over de voordelen van een houtskoolmasker en hoe je zo’n masker optimaal kan benutten.


Wat maakt een houtskoolmasker effectief en voor wie is het geschikt?

In een houtskoolmasker zit actieve kool. Eigenlijk werkt actieve kool als een magneet: het trekt vuil uit de poriën aan en zuigt het op. Houtskool wordt niet opgenomen door de huid, waardoor het niet uitdroogt. Een houtskoolmasker is het meest geschikt voor mensen met een vette, iets onzuivere huid. Je zou hierbij kunnen denken aan het gemengde huidtype, zoals mensen met een normale huid die een vette T-zone hebben. Daarbij hebben vrouwen tijdens hun menstruatie nog weleens last van (extra) onzuiverheden. Een houtskoolmasker kan dan een goede oplossing zijn.

Een houtskoolmasker is wat minder geschikt bij (ernstige) acne. Als je flinke last hebt van puistjes, is het masker waarschijnlijk niet effectief genoeg. Voor acne heb je meer werkzame stoffen nodig dan alleen houtskool. Er zijn ook mensen die scrubben met het houtskoolmasker, en dat is bij acne geen goed idee. Wél kan je bij acne kiezen voor een product met houtskool, gecombineerd met andere effectieve stoffen die passen bij de acne huid.

Wat is verder belangrijk om op te letten bij het gebruik van een houtskoolmasker?

  • Kies het liefst voor een poeder waar je zelf water aan toevoegt voor het maken van een masker. Aan veel (goedkope) kant en klare houtskoolmaskers worden ingrediënten toegevoegd die kunnen irriteren.
  • Gebruik het masker niet iedere dag, want dit kan uiteindelijk toch irritatie en uitdroging veroorzaken.
  • Scrub liever niet met een houtskoolmasker. In je gezicht kan je de dode huidcellen beter verwijderen met een exfoliant op basis van salicylzuur of glycolzuur. Dit is effectiever, en je beschadigt je huidbarrière er niet mee.
  • Er circuleren filmpjes op internet van houtskoolmaskers waaraan lijm is toegevoegd. Deze houtskoolmaskers kleven vast aan je gezicht, en het idee is dat je na het verwijderen een extra zuivere huid hebt. Dit worden ‘peel off’ houtskoolmaskers genoemd. Door de toevoeging van lijm is het lastig en pijnlijk om het masker te verwijderen. Gebruik nooit een gezichtsmasker met lijmachtige stoffen. Je beschadigt hier je huidbarrière mee! Dit is het niet waard. Een naturel houtskoolmasker is effectief genoeg en is niet pijnlijk om te verwijderen.
  • Ook nooít doen: citroensap aan je masker toevoegen, dit is irriterend. Hoewel het inderdaad reinigt, is citroensap zeker niet geschikt voor op je gezicht.
  • Wat je wel kan doen om puistjes te bestrijden en ontsmetten, is een druppel tea tree olie aan je masker toevoegen.

Als je zelf een poeder koopt en het masker niet te vaak gebruikt of er lijm aan toevoegt, kan je er veel plezier van hebben. Kortom: houd het masker simpel om irritatie te voorkomen. Hieronder lichten we kort toe hoe je zo’n masker gebruikt.


In het kort: hoe gebruik je een houtskoolmasker?

Een houtskoolmasker is niet moeilijk in het gebruik, ook niet als je hem zelf maakt met houtskoolpoeder. Hieronder staat in stappen hoe je hem klaarmaakt. Reinig vooraf je gezicht alvast met je cleanser of reinigingsmelk. Je toner komt na het masker aan de beurt. Zo ga je te werk:

  • Als je een houtskoolmasker in poedervorm hebt gekocht, is er water nodig om het te activeren. Houtskool wordt namelijk werkzaam, wanneer het in contact komt met water. Je pakt dus een schaaltje, doet hier wat poeder in en je voegt voorzichtig wat water toe, tot de substantie geschikt is voor aanbrengen op je gezicht.
  • Een masker uit een tube kan je rechtstreeks op je gezicht aanbrengen. Breng een flinke laag aan, maar niet te dik.
  • Laat het masker ongeveer 15 minuten zitten, zodat het zijn werk goed kan doen.
  • Spoel het masker grondig, maar voorzichtig af. Probeer zeker als je puistjes hebt, niet te scrubben.
  • Reinig je gezicht na met een toner of micellair water, zodat je zeker weet dat je al het houtskool en vuil uit je poriën verwijderd hebt.

Een gezichtsmasker kan je het beste 2 à 3 keer in de week gebruiken. Vaker gebruiken wordt wat veel voor je gezicht.


Houtskool is uitstekend om mee-eters mee te verwijderen

Je kent ze wel: mee-eters. Dit zijn de  kleine puistjes op de huid die je herkent aan een wit, geel of zwart puntje. Meestal treden mee-eters op bij jeugdpuistjes (acne vulgaris), maar ook volwassenen kunnen ermee te maken hebben. Mensen met een vette huid zijn wat gevoeliger voor dit type puistjes. Een mee-eter kan ook op je gezicht verschijnen zonder dat je last hebt van acne.  Bij vrouwen kunnen irriterende make-up en hormonale verandering ook oorzaken zijn van mee-eters.

Het houtskoolmasker is een effectieve life-hack om kleine mee-eters mee te verwijderen. Laat het masker een kwartier intrekken, spoel het af en daarna zullen de mee-eters minder vervelend, of verdwenen zijn. Het verwijderen van vuil uit je poriën is daarbij ook handig om te voorkomen dat deze vervelende krengen een kans krijgen. Een houtskoolmasker werkt dus ook preventief tegen mee-eters. Eventueel kan je nog een of twee druppels tea tree olie aan je (zelfgemaakte) houtskoolmasker toevoegen voor extra reiniging.


Je huid voelt schoon en glad

Een van de voordelen van een houtskoolmasker is dat je huid daarna heerlijk glad aanvoelt. Heb je ‘s avonds een feest of ga je iets anders doen waarbij je een fris gezicht wilt, dan is jezelf ‘s morgens verwennen met een kleimasker een goed idee. Gebruik hierbij dus wel een eenvoudig houtskoolmasker zonder irriterende toevoegingen of nog erger: het peel off masker met lijm.


Luchtvervuiling? Met een houtskoolmasker reinig je je gezicht.

Tegenwoordig zijn er steeds meer (dure) cosmeticaproducten die inspelen op de luchtvervuiling in de stad. Voor echte stadsmannen – en vrouwen dus. Er is in de stad inderdaad meer luchtvervuiling, en dan is een houtskoolmasker effectief om je gezicht te ontdoen van het vuil in de lucht. Niet duur, maar wel effectief en door het gladde gevoel voelt je gezicht extra zuiver en schoon. Dubbel winst dus.


Gebruik het houtskoolmasker om je huid extra te reinigen na een avond stappen.

Na een festival of een avond uitgaan, wil het reinigen van je gezicht er nog weleens bij inschieten. Zeker bij vrouwen is dit vervelend, omdat make-up resten je gezicht vuil maken en kunnen irriteren. Om je huid weer mooi schoon te krijgen, verwijder je eerst eventuele make-up. Daarna breng je het houtskoolmasker aan om je huid extra schoon te maken. Voor je het weet heb je weer een schoon, fris gezicht. Alsof je nooit uit bent geweest!


Ontspannen en detoxen met een houtskoolmasker

Als je het lekker rustig aan doet om je lichaam te ontspannen, kan je gezicht ook wel een boost en een extra schoonmaak gebruiken. Pak er een boek bij en laat je houtskoolmasker 15 à 20 minuten inwerken. Spoel hem daarna af en je hebt een mooi, schoon gezicht dat klaar is om te gaan slapen. De volgende ochtend wordt je wakker met een zuiver en schoon gezicht.


Een houtskoolmasker is effectief, maar houd het simpel.

Een houtskoolmasker is een uitstekende manier om je huid mee te reinigen en mee-eters te bestrijden. Houd je masker simpel en koop een kant en klaar masker van goede kwaliteit, of maak hem zelf. Voeg er geen lijm of citroen aan toe, want dit irriteert. Hier zul je veel tips over vinden, maar dit doet meer kwaad dan goed! Een simpele basis is het beste om een houtskoolmasker goed te laten werken.
Op momenten dat je gezicht wel een goede schoonmaak kan gebruiken, is het houtskoolmasker erg effectief. Je zal zien dat je gezicht daarna extra glad en schoon is.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag