Hoe kun je zelf een masker maken?

Hoe kun je zelf een masker maken?

Laatst bijgewerkt: 20 juni 2019

Een maskertje kopen in de winkel is natuurlijk een optie, maar je kunt er ook voor kiezen om er zelf een te maken. Het fijne is dat je dan precies weet wat er in het maskertje zit en dat het vrij is van bijvoorbeeld alcohol en parfum. Wat ook fijn is, is dat een maskertje vaak met een paar simpele ingrediënten gemaakt kan worden. Ingrediënten die je vaak gewoon in huis hebt. Ideaal voor wanneer je plotseling besluit dat je je gezicht graag van een beetje extra verzorging wilt voorzien. Hoe je zelf een masker kunt maken? In dit artikel lees je er alles over. Daarnaast voorzien we je ook gelijk van een aantal recepten.


Zelf een masker maken

Als je graag zelf een maskertje wilt maken, kan dit verschillende redenen hebben. Je hebt misschien wel gewoon zin om je huid eens even te verwennen, maar hebt geen maskertjes in huis. Of misschien heb je een heel gevoelige huid, waardoor de meeste maskers die je in de winkel kunt kopen te agressief zijn voor jouw huid. Of misschien vind je de maskertjes in de winkel wel gewoon te prijzig en ben je op zoek naar een goedkopere manier om je huid te verzorgen. In al deze gevallen is het zelf maken van een masker een hele goede oplossing.


Wat voor type huid heb je?

Als je zelf een masker gaat maken, is het slim om te kijken naar wat voor type huid je hebt. Heb je een droge en/of gevoelige huid? Heb je last van puistjes of acne? Heb je een vette huid of last van grove poriën? Of heb je juist een gemengde of normale huid? Voor de verschillende huidtypen zijn verschillende maskers te maken. Hieronder hebben we een aantal recepten voor je op een rijtje gezet, zodat je direct een maskertje kunt maken dat bij jouw huid past.


Maskers voor een droge en/of gevoelige huid

Een droge en gevoelige huid reageert vaak vrij heftig op de toegevoegde stoffen die je in veel maskers uit de winkel tegenkomt. Het gebeurt dan ook vaak dat deze maskers zorgen voor een geïrriteerde of nog drogere huid, of voor een trekkerig gevoel. Door zelf een masker te maken, voorkom je dat je last krijgt van irritaties door bepaalde stoffen. Je kunt onder andere de volgende maskers zelf maken:

Masker met yoghurt en havermout

Een masker met yoghurt en havermout is zeer geschikt als je een gevoelig huid hebt. Havermout heeft namelijk een aantal hele fijne eigenschappen. Zo zorgt het er onder andere voor dat jeuk vermindert, dat de huid kalmeert en minder vocht verliest. Is je huid (heel) droog? Dan kun je als extra ingrediënt kiezen voor honing. Je kunt dit maskertje maken met de volgende ingrediënten:

 • 1 el yoghurt
 • 0,5 el havermout
 • 1 el honing (optioneel)

Meng de ingrediënten door elkaar en breng het mengsel aan op een goed gereinigd gezicht. Laat het ongeveer 10 tot 15 minuten intrekken en was je huid daarna met lauw water schoon.

Masker met banaan

Banaan is een ideaal ingrediënt voor wie last heeft van een droge huid. Een masker met banaan maak je met volgende ingrediënten:

 • 1 rijpe banaan
 • 1 el honing

Prak de banaan met een vork en voeg de honing toe. Meng het goed door elkaar en smeer het daarna op een gereinigd gezicht. Laat het mengsel ongeveer 10 tot 15 minuten intrekken en maak je gezicht daarna met lauw water weer schoon.

Masker met avocado

Een andere vrucht die perfect is voor het verzorgen van een droge of gevoelige huid is avocado. Dit masker maak je zo:

 • Halve avocado
 • 1 el yoghurt
 • 1 el honing
 • 0,5 el olijfolie

Prak het vruchtvlees van de helft van de avocado. De andere helft (de helft waar de pit nog in zit) kun je even besprenkelen met wat citroensap en dan in een zakje (of huishoudfolie) in de koelkast bewaren. Deze helft kun je dan bijvoorbeeld (de dag erna) nog opeten. Meng het geprakte vruchtvlees met de overige ingrediënten en smeer het mengsel daarna op een schoon gezicht. Laat het 10 tot 15 minuten intrekken en was je huid daarna schoon met lauw water.

Masker met komkommer

Ook een masker met komkommer kan heel fijn zijn als je last hebt van een droge (of vermoeide) huid. Snijd een kwart van de komkommer af en was de schil. Stop hem daarna even in de blender en schep er een eetlepel honing doorheen. Smeer het mengsel op een gereinigde huid en laat het 10 tot 15 minuten intrekken. Daarna kun je lauw water gebruiken om het masker weer van je huid af te wassen.


Maskers voor een vette huid

Heb je geen last van een droge huid, maar juist van een vette en/of onzuivere huid? Dan kun je een van onderstaande maskertjes proberen:

Masker met banaan en limoen

Een masker met banaan en limoen (of baking soda) is ideaal voor wie last heeft van een huid die snel vet wordt. Ook voor mensen met een onzuivere huid is dit maskertje geschikt. Als je een gevoelige huid hebt, kun je dit maskertje echter beter niet gebruiken. Voor het maken van het masker met banaan en limoen heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 rijpe banaan
 • 1 tl honing
 • Paar druppels limoensap (of een halve tl baking soda)

Prak de banaan en meng er vervolgens de honing door. Voeg een paar druppels limoensap of een halve tl baking soda aan het mengsel toe. Roer het geheel goed door en breng het daarna op een schoon gezicht aan. Laat het ongeveer 10 tot 15 minuten intrekken en was je huid daarna schoon met lauw water.

Masker met wortel

Ook een masker met wortel is prettig als je last hebt van een vette of een onzuivere huid. Hiervoor heb je nodig:

 • 2 wortels
 • 1 el honing

Kook de wortels tot ze gaar zijn en prak ze vervolgens fijn. Laat het prakje eerst even afkoelen en voeg dan de honing toe. Meng het goed door elkaar en smeer het daarna op een gereinigde huid. Laat het een minuut of 15 tot 20 intrekken en was je gezicht daarna met lauw water weer schoon.

Masker met aardbeien

Dit masker met aardbeien en yoghurt is heel fijn voor een vette huid of voor wie last heeft van grove poriën. Je hebt nodig:

 • 5 aardbeien
 • 1 el yoghurt
 • 1 el honing

Prak de aardbeien en meng de yoghurt en honing er vervolgens doorheen. Smeer het mengsel op een gereinigde huid en laat het ongeveer 10 tot 15 minuten intrekken. Daarna kun je je huid het beste schoonmaken met lauw water.


Masker voor een normale of gemengde huid

Heb je een normale of gemengde huid? Dan zijn bovenstaande maskertjes niet ideaal voor jouw huidtype. Hieronder hebben we een aantal recepten voor maskertjes op een rijtje gezet die je dan wel zou kunnen gebruiken:

Masker met perzik

Dit masker is zeer geschikt voor een normale of gemengde huid. Je hebt nodig:

 • 1 rijpe perzik
 • 1 el yoghurt
 • 2 el havermout

Schil eerst even de perzik en ontdoe de vrucht van zijn pit. Prak het vruchtvlees daarna fijn en meng de rest van de ingrediënten door het vruchtvlees. Reinig je gezicht, maar droog het niet af. Smeer in plaats daarvan het mengsel direct op je vochtige huid. Laat het vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken en was je gezicht daarna met lauw water weer schoon.

Masker met yoghurt en honing

Ook een masker met yoghurt en honing is geschikt voor de gemengde of normale huid. Meng een eetlepel honing met een eetlepel yoghurt en breng dit mengsel aan op een goed gereinigde huid. Laat het 10 tot 15 minuten intrekken. Daarna kun je het mengsel met lauw water van je huid verwijderen.

Masker met rozenwater

Voor de gemengde huid is een masker met rozenwater erg geschikt. Hiervoor heb je nodig:

 • 2 el rozenwater
 • 1 el yoghurt
 • 1 el honing

Meng het rozenwater met de honing en de yoghurt en breng het mengsel daarna aan op een schone huid. Laat het 10 tot 15 minuten intrekken en was je gezicht daarna met lauw water.


Zelf maskers maken

Het zelf maken van een masker hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Allereerst heb je de ingrediënten die nodig zijn vaak gewoon in huis en anders kun je ze voor een paar euro inslaan. Door zelf maskers te maken, weet je precies wat je op gezicht smeert. Dit is in veel gevallen erg prettig. In dit artikel hebben we je van een aantal recepten voor maskertjes voorzien. Online zijn daarnaast nog een hoop andere recepten te vinden. Zorg dat je de maskers altijd op een grondig gereinigde huid aanbrengt. En was je gezicht daarna met lauw (en niet met warm) water weer schoon.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag