Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Welke crème werkt goed tegen acne?

Welke crème werkt goed tegen acne?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Acne komt meestal voor bij jongeren, maar ook volwassen kunnen last hebben van deze vervelende huidaandoening. Mensen die last hebben van deze aandoening lijden daar vaak behoorlijk onder. Niet alleen kun je er last van hebben omdat het zeer doet of omdat je vindt dat het er niet mooi uitziet, maar door de aandoening kun je ook last krijgen van onzekerheid of psychische klachten. Daarnaast zorgt hardnekkige acne voor moeilijk herstelbare littekens. Heb je last van acne en ben je op zoek naar een crème die daar goed tegen werkt? Dan zit je hier goed. Voor dit artikel zochten we namelijk voor je uit welke crèmes je dan eventueel zou kunnen gebruiken om puistjes te genezen of te voorkomen.


Acne

Acne is een huidaandoening waarbij de talgklieren in het gezicht, en soms ook op de schouders, rug en borst, verstopt raken. Door deze verstopte talgklieren krijg je last van mee-eters en puistjes. Bij de een uit zich dat in een sporadisch puistje of een kleine hoeveelheid (kleine) puistjes, en bij de ander uit zich dit een stuk heftiger. De ontstekingen waarmee acne gepaard gaat, zorgen voor pijnlijke en rode bulten. Die (vaak) opvallende bulten kunnen ervoor zorgen dat iemand behoorlijk onzeker kan worden of baalt van wat hij/zij in de spiegel ziet.


Kun je acne voorkomen?

Er bestaan een hoop fabels rondom acne. Zo wordt er weleens beweerd dat alleen mensen met een slechte hygiëne last hebben van deze aandoening. Doordat ze hun gezicht niet vaak genoeg zouden wassen, zouden ze last hebben van een onzuivere huid. Dit is absoluut een fabel. Acne heeft grotendeels te maken met hormonen. En hoewel haast iedereen wel te maken krijgt met enige vorm van puistjes, is het bij sommige mensen nu eenmaal erger dan bij anderen. Omdat acne hormonaal is, is het voorkomen van de aandoening dan ook eigenlijk niet mogelijk. Er zijn echter wel dingen die je kunt doen om je huid een beetje te ondersteunen.


Wat kun je doen tegen acne?

Je huid krijgt een hoop te voortduren en daarom is het belangrijk dat je je huid goed ondersteunt. Dit doe je van binnenuit door veel water te drinken en gezond te eten, en van buitenaf door de huid goed te verzorgen. Hierbij is het belangrijk dat je je huid maximaal 2 keer per dag reinigt en daar een mild middel voor gebruikt. Veel middelen zijn veel te agressief, dus ga op zoek naar een pH-neutraal middel om je huid mee te reinigen. Gebruik je geen make-up? Dan is het wassen  van je gezicht met lauw water voldoende. Daarnaast is het belangrijk dat je niet (met vieze handen) aan je gezicht komt en dat je de puistjes zoveel mogelijk met rust laat. Voor vrouwen kan het soms helpen om de anticonceptiepil te gebruiken. Daarnaast kun je een crème gebruiken die de acne helpt te verbeteren.

Tip: Is de acne heel heftig of heb je er al lang last van? Dan kan er in overleg met de huisarts voor gekozen worden om medicijnen zoals Roaccutane te gebruiken.

Crèmes tegen acne

Mensen die last hebben van acne willen daar vaak het liefst zo snel mogelijk vanaf. Fabrikanten van crèmes en middeltjes spelen hier handig op in door crèmes op de markt te brengen die beloven de huid beter te maken. Omdat mensen graag zo snel mogelijk van hun acne af willen, zijn ze vaak bereid om daar alles voor te doen. Dus kopen ze een van die (dure) middeltjes op de hoop dat hun huid er binnen een paar weken een stuk beter uit zal zien. Het probleem is echter dat veel van die middeltjes niets of nauwelijks iets doen. Om jezelf een hoop frustratie en teleurstelling te besparen, kun je daarom beter een middel kopen dat bekend staat om zijn goede werking, zoals:


Benzoylperoxide-gel

Benzoylperoxide-gel is een middel dat je bij de apotheek kunt krijgen. Hiervoor heb je geen recept nodig. Deze gel zorgt ervoor dat de groei van de bacteriën die ontstekingen veroorzaken wordt geremd. Daarbij schilfert de bovenste laag van je huid af, waardoor verdikking wordt tegengegaan.

Gebruik

De 5%-gel die je bij de apotheek kunt krijgen, breng je een keer per dag op een schoon gezicht aan. Je huid kan in het begin gaan schilferen, rood worden of branderig aanvoelen. Het duurt even voordat dit beter wordt, dus je zult even moeten doorzetten. Pas na 6 weken kun je enig resultaat verwachten, al duurt het vaak minstens 2 tot 3 maanden voor je huid er daadwerkelijk beter uitziet.

Tip: Blijft je huid langer dan een week geïrriteerd of is de irritatie vrij heftig? Dan kan het zijn dat je overgevoelig bent voor benzoylperoxide. In dat geval kun je beter stoppen met het gebruik van de gel en bij de apotheek om een vervangend middel vragen.

Tretinoïne crème

Tretinoïne crème is een crème die je op recept bij je apotheek kunt krijgen. Dit middel is te gebruiken als benzoylperoxide-gel niet voldoende doet voor je huid of als dat middel zelfs helemaal niet werkt. Ook wanneer je om de een of andere reden niet goed tegen bezoylperoxide-gel kunt, kan Tretinoïne crème een oplossing zijn.

Gebruik

Breng de crème een keer per dag aan op een gereinigd gezicht. Houd er rekening mee dat er in het begin een aantal bijwerkingen kunnen optreden. Zo kan de huid rood, erg droog en/of schilferig zijn. Ook kan de huid gevoelig zijn voor direct zonlicht. Houd het gebruik van de crème minstens 6 weken vol, hierna zul je pas verbetering zien.


Antibioticum gel

Als bovenstaande middelen niet genoeg zijn om jouw huid tot rust te brengen en te verbeteren, dan kan het zijn dan het nodig is om de middelen te combineren met een antibioticum gel. Deze gel kun je met een recept verkrijgen bij je apotheek.

Gebruik

Gebruik de antibioticum gel ’s ochtends op een schoon gezicht en breng ’s avonds een van de andere middelen aan. Je huid kan vooral in het begin branderig aanvoelen of rood worden. Probeer het middel minstens 6 weken uit om te zien of het werkt. Je mag het in totaal niet langer dan 3 maanden gebruiken.


Gezichtscrème tegen acne

Er zijn een hoop crèmes verkrijgbaar die claimen te werken tegen acne. Hoewel een hoop van deze middeltjes absoluut niet doen wat ze je beloven, zijn er wel degelijk ook middelen verkrijgbaar die je huid kunnen helpen. Dit wil niet direct zeggen dat de huid volledig zal genezen, maar het kan wel zo zijn dat je huid er beter uitziet of fijner aanvoelt. Bij de apotheek kun je eventueel om advies vragen voor een geschikte (dag)crème voor jouw huidtype. Daar worden onder andere merken als Biodermal, La Roche Posay en Vichy verkocht. Biodermal heeft zelfs een speciale crème voor de huid met acne.


Dagcrèmes uitproberen

Om uit te vinden welke dagcrème fijn is voor jouw gezicht komt het er meestal op neer dat je er een aantal uit moet proberen. Zo zijn er mensen die heel veel baat hebben bij het smeren van slakkengel, maar ook mensen bij wie dat helemaal niets heeft gedaan. En er zijn mensen die zweren bij het gebruik van Bio-Oil, maar ook mensen die daar helemaal niet blij van werden. Wil je zelf op zoek naar een goede (dag)crème? Kies dan in ieder geval voor een crème die past bij je huidtype, die hydraterend is en die zoveel mogelijk vrij is van agressieve stoffen als alcohol en parfum.

Geloof niet alles wat je leest

Als je al langer op zoek bent naar een geschikte dagcrème voor jouw gezicht, dan ben je waarschijnlijk ook al een aantal keer op een forum over dit onderwerp terechtgekomen. Hoewel het misschien aantrekkelijk is om direct een crème in te slaan waar positief over gesproken wordt, is het tóch verstandig om dat niet te doen. Dat wat voor iemand anders goed heeft gewerkt, kan namelijk voor jouw huid een slecht idee zijn. Daarnaast is het zo dat producenten van ‘wondermiddeltjes’ zo’n forum ook weten te vinden. Door een profiel aan te maken en een mooi verhaal op te hangen, zullen zij proberen om je over te halen om hun product te kopen.


Vraag om advies

Weet je niet welke crème je het beste kunt gebruiken? Dan kun je naar de apotheek gaan om daar om advies te vragen. Ook een schoonheidsspecialist kan je hierbij helpen. Het fijne is dat een schoonheidsspecialist je alles over het schoonmaken van je huid kan vertellen en je handige tips kan geven voor de verzorging van je huid. Hierbij kunnen ze je ook adviseren over de producten die je het beste kunt gebruiken voor jouw huidtype. Zo heb je een veel grotere kans dat je met een fijne crème thuiskomt, dan wanneer je zomaar een crème bij de drogist aanschaft.


Crèmes die werken tegen acne

Acne is namelijk een aandoening die voornamelijk hormonaal is, dus het smeren van een crème zal het niet volledig laten verdwijnen. Wel zijn er crèmes beschikbaar die je huid een stuk rustiger kunnen maken. Zo zijn er crèmes en gels bij de apotheek verkrijgbaar die speciaal gericht zijn op het verminderen van de acne. Ben je op zoek naar een fijne (dag)crème om je huid mee te verzorgen? Dan kun je ook bij de apotheek terecht. Zij kunnen je voorzien van goed advies en kunnen je crèmes aanraden die mild zijn voor je huid. Hiervoor kun je trouwens ook naar een schoonheidsspecialist gaan. Op die manier koop je waarschijnlijk eerder een fijne crème, dan wanneer je uitgaat van wat anderen zeggen. Iedere huid is namelijk anders, dus wat voor de een goed werkt, kan voor jouw huid totaal niet prettig zijn. Is de acne heel heftig of heb je er al lang last van? Dan kun je een afspraak maken bij je huisarts om te bekijken of het mogelijk/nodig is om medicatie te gebruiken om de acne aan te pakken.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag