Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de grootste bank van Nederland?

Wat is de grootste bank van Nederland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hoeveel Nederlandse banken ken jij? De gemiddelde Nederlander graaft diep in ‘t geheugen en komt niet verder dan 5 á 10 namen, terwijl Nederland tientallen banken heeft. Dat komt omdat er een paar grote banken zijn die het bankenlandschap domineren. Dit artikel zoomt onder andere in op de grootste bank van Nederland. Welke denk jij dat het is? 


Wat is de grootste bank van Nederland?

Elk jaar wordt er een analyse gemaakt die antwoord geeft op de vraag: “Wat is de grootste bank van Nederland?” Bijna ieder jaar luidt het antwoord op die vraag: de ING. Ook op moment van schrijven (2018) is de ING met kop en schouders de grootste bank van Nederland. In de rest van dit artikel zullen we een aantal cijfers laten zien van de ING ten opzichte van andere banken. Het blijkt dat de top 3 grootste banken is:

 1. ING
 2. Rabobank
 3. ABN AMRO

Hoe wordt de grootte van een bank berekend?

Er zijn een aantal manieren waarop je de grootte van een bank kunt meten. Bijvoorbeeld door te kijken naar het aantal medewerkers, het aantal klanten of het volume van financiële transacties. In dit artikel hanteren we de meting van het ‘balanstotaal’.

Balanstotaal

Dat is de som van alle bezittingen (activa) tegenover de schulden (passiva). Hoe hoger het balanstotaal, hoe groter de relatieve omvang van de onderneming is ten opzichte van andere ondernemingen in dezelfde bedrijfstak. In dit geval heeft de ING een balanstotaal van €845 miljard dollar, terwijl de Rabobank een balanstotaal van €663 miljard en ABN AMRO een balanstotaal van €394 miljard heeft. Zoals deze cijfers laten zien, is ING heel duidelijk de grootste bank van Nederland. Desalniettemin ook interessant om naar andere cijfers van de ING te kijken.

Assets (bezittingen)

Dit is een onderdeel van het balanstotaal, dat laat zien hoeveel bezittingen (assets) een bank heeft. Zoals onderstaande afbeelding laat zien, heeft de ING tot de dag van vandaag de meeste assets. Wel is het zo dat hun assets in de loop van de jaren terug zijn gedrongen, terwijl deze bij de andere twee grote banken grotendeels gelijk is gebleven.

grootste bank, bron: banken.nl analyse

Marktaandeel

Een andere manier om te kijken naar de vraag ‘Wat is de grootste bank’ is door het marktaandeel onder de loep te nemen. Uit onderstaande afbeelding blijkt wederom dat ING de grootste bank is. Hoewel het marktaandeel geslonken is, steekt het op moment van schrijven toch nog scherp af tegen de andere marktaandelen. In 2016 had ING een marktaandeel van 37%, tegenover 29% van Rabobank, die de ING opvolgt wat betreft marktaandeel.

marktaandeel bron banken.nl

Bron: banken.nl analyse

Aantal medewerkers

Het aantal medewerkers is niet echt een officiële meetgraad, maar toch interessant om ernaar te kijken. Want ook hier blijkt dat de grootste bank van Nederlanders beduidend meer werknemers in dienst heeft. Onderstaande afbeelding, wederom afkomstig van de bankenwebsite banken.nl, laat óók zien dat de ING de afgelopen jaren een stabiel aantal medewerkers had. In tegenstelling tot andere medewerkers.

blank

Bron: banken.nl analyse


Wat is de top 10 van grootste banken in Nederland?

Zoals bovenstaande voorbeelden laten zien, is de ING de grootste bank van Nederland. Met de Rabobank en de ABN AMRO als tweede en derde plek. Het is wel leuk om deze top 3 uit te breiden naar een top 10:

 1. ING
 2. ABN AMRO
 3. Rabobank
 4. BNG Bank
 5. NWB Bank
 6. de Volksbank
 7. NN Bank
 8. NIBC
 9. Van Lanschot Kempen
 10. Achmea Bank

Daarnaast zijn er ook een aantal banken die een steeds groter plekje weten te verwerven in de Nederlandse bankenmarkt. Voorbeelden hiervan zijn Knab, vooral populair voor ondernemers die een zakelijke rekening afsluiten. En Bunq, vooral bekend vanwege de soepele methode om een rekening met iemand te delen. En zo zijn er ook steeds meer banken die zich volledig richten op duurzaamheid en/of transparantie. Vaak zijn het juist de kleinere banken die er hele specifieke normen en waarden en een bedrijfscultuur op nahouden.


Zijn de grootste banken van Nederland ook groot in Europa?

Sommige Nederlandse banken, waaronder ook de ING, zijn internationaal actief. Logischerwijs hebben zij dus ook een plekje op de Europese markt. Hoe zit het daar? Komen de grootste, Nederlandse banken ook terug in de Europese top? De Europese ranglijst wordt gedomineerd door Engels een Franse banken, maar er staan ook twee Nederlandse banken in deze lijst. Namelijk:

 • De ING (plek 12 van 20)
 • Rabobank (plek 18 van 20)

Meer informatie over de ING

ING is een afkorting van Internationale Nederlanden Groep. Een naam die niet echt lekker ‘bekt’ en makkelijker kan worden afgekort tot ING. De ING is dus de grootste bank van Nederland. Een goed moment om deze bank even wat meer in het zonnetje te zetten. Voor zover je het nog niet wist, is ING een onderdeel van ING Groep N.V.. Een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse bodem. In 1991 is deze bank ontstaan vanuit een fusie tussen de Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep. Sindsdien zijn er een heleboel mijlpalen bereikt, zowel in binnen- en buitenland. Wie daar meer over wilt weten, kan het beste even de Wikipediapagina van de ING induiken. Wij houden het beknopt, om je niet teveel vervelen met details uit het verleden.

ING staat voor innovatie

Vaak geldt, hoe groter een bedrijf, hoe logger. En een log bedrijf kan niet goed inspelen op een veranderende markt, nieuwe technologieën et cetera. De ING is daar een uitzondering op. Zij hebben hun afdelingen en teams zó ingedeeld, dat er eigenlijk altijd ruimte is voor nieuwe initiatieven en groei. Zo heeft ING een van de meest geavanceerde internetbankieren app. Daarnaast heeft ING een uitgebreide rentepuntenwinkel. Ook introduceert ING regelmatig nieuwe snufjes op de website en in de app, zoals de QR-code om mee te betalen of de optie om vrienden een betaalverzoek te sturen.

ING investeert veel in marketing

Voor veel bedrijven is marketing een staffafdeling. Dat wil zeggen dat marketing de rest van de bedrijfsvoering ondersteunt. Bij de ING wordt er echter heel veel aandacht besteed aan marketing en klantbeleving. Het is hier zelfs één van de kernafdelingen. De medewerkers van ING bekijken constant hoe de klant alles ervaart. Van het klantencontact tot het gebruik van de app, en van het internetbankieren tot het geld opnemen. Met deze informatie zetten zij zich in om de ervaringen nog verder te verbeteren. Daarnaast maken ze vaak grappige spotjes die een breed publiek aanspreken. Door de oranje kleur, verbindt ING zich ook heel erg aan Nederland en bijvoorbeeld ook aan het Nederlands elftal.


Is de grootste bank per se de beste bank?

Iedereen moet zich aansluiten bij een bank, want anno 2018 heb je absoluut een pinpas nodig. Mensen vinden het echter een beetje eng om zich bij een hele kleine bank aan te sluiten. Stel dat de bank failliet gaat? Hoe zijn de klantervaringen? Et cetera. Daarom vinden veel mensen het fijn om zich aan te sluiten bij een gevestigde naam, zoals ING, Rabobank of ABN AMRO. Dat wil overigens niet zeggen dat dit ook meteen de beste bank is. Het ligt er maar net aan waar jij een bank op beoordeelt. De een doet dat op de functionaliteiten, de ander op de klantenservice en weer een derde op de kosten om zich aan te sluiten bij een bank. Wil jij meer weten over de beste bank van Nederland? Wij hebben hier kort geleden een heel artikel aan gewijd: “Wat is de beste bank van Nederland (2018)?”

 foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag