Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een gratis bankrekening openen?

Hoe kun je een gratis bankrekening openen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De bankenwereld is altijd aan grote veranderingen onderhevig. Waar we vroeger goed konden sparen met rentes tot wel 4% op onze spaarrekening, geven sommige banken helemaal geen rente meer op je bankrekening. Zo ook is het gesteld met aanvragen van een gratis bankrekening. Waar dit voorheen nog redelijk eenvoudig kon, worden de mogelijkheden steeds beperkter. Toch zijn er nog enkele bankrekeningen die je gratis kunt afsluiten, onder enkele voorwaarden. In dit artikel schrijven we over deze gratis bankrekeningen, maar ook de meest voordelige rekeningen.


Welke banken bieden een gratis bankrekening?

Een uitgebreid overzicht van alle gratis bankrekeningen vind je op onze dochtersite Banknu.nl. Klik hier voor het artikel over gratis bankrekeningen.

Kort gezegd, biedt geen enkele bank een gratis bankrekening als standaardpakket. Er zijn helaas bijna altijd omwegen die je moet nemen om in aanmerking te komen voor deze rekeningen Ook zitten er soms voorwaarden aan die het voor jou ongunstiger maken om een gratis rekening te hebben ten opzichte van een goedkope bankrekening. Hieronder zetten we de mogelijkheden op een rijtje:


blankOpenbank

Openbank is één van de betere banken die een gratis bankrekening aanbieden. De bank is een dochter van de grootste bank van Spanje: Santander. Je krijgt met een gratis bankrekening een Europees IBAN nummer en je bent tot €100.000 gedekt door het Europees deposito garantie stelsel

 • Gratis bankrekening aanvragen
 • Gratis bankopnames doen (5x per maand)
 • Handige Openbank app

Openbank bankrekening openen


blankN26

Via de internetbank N26 kun je een volledig gratis bankrekening aanmaken. Bankieren via N26 werkt voornamelijk via je smartphone. Via de gebruiksvriendelijke app heb je toegang tot alle functies van de bankrekening.

 • Gratis Mastercard (creditcard) en Maestro pinpas
 • Snel en gemakkelijk een bankrekening openen (10 min.)
 • Makkelijk betalen met Apple Pay

N26 Standard gratis aanvragen


blankRevolut

Ook Revolut is een relatief nieuwe internetbank waarmee je al je bankzaken via je mobiele telefoon regelt. Voordeel aan Revolut is dat het aanvragen van een bankrekening en alle communicatie gewoon in het Nederlands is.

 • Verzekerd onder Europees bankenstelsel
 • Gratis bankrekening met pinpas
 • Gratis extra virtuele bankkaarten
 • Uitgaven worden automatisch gegroepeerd, zeer inzichtelijke app

Moneyou Go

Update september 2020: Moneyou stopt met het aanbieden van zijn bankdiensten. Je kunt dus geen bankrekening meer aanvragen via moneyou. De onderstaande informatie is niet langer relevant

Moneyou is een dochteronderneming van ABN Amro en is nog een vrij nieuwe bank. Met de app Moneyou Go bieden ze een volledig onlineconcept, waarbij je een betaal- en spaarrekening in één hebt. Deze service is gratis en je kunt zelfs een rente van 0,25% ontvangen op deze rekening. Omdat het een betaal- en spaarrekening betreft, krijg je dus over al het geld op deze rekening dezelfde rente. Dat scheelt een hoop gedoe met geld overboeken van betaalrekeningen naar spaarrekeningen. Moneyou adverteert ook dat zij op dit moment de enige in Nederland zijn die naast de gratis bankrekening ook een gratis (optioneel) bankpasje bieden.  

Voordelen van de Moneyou Go bankrekening 

 • Je hebt geen vaste tegenrekening nodig 
 • De rekening is volledig gratis 
 • Spaarrente op al je geld 
 • Eenvoudig spaardoelen instellen 
 • Eenvoudige app 

Bunq 

Op de website van Bunq zie je in eerste instantie geen keuze staan voor een gratis bankrekening, hoewel deze wel ergens verstopt is op de website. Het goedkoopste pakket wat je normaal gesproken kunt afsluiten is het Premium pakket. Dit kost ca. 8 euro per maand en is de eerste maand gratis. Na enkele maanden kun je echter de rekening upgraden óf downgraden. Als je hem upgrade ga je betalen voor het duurdere Business pakket, maar en downgrade zorgt ervoor dat je Bunq Free kunt afsluiten.

Dit betekent wel dat een groot deel van de opties komen te vervallen. Bij Bunq Premium kun je namelijk extra bankrekeningen openen, een functie die komt te vervallen wanneer je overstapt op Bunq Free. Bestaande bankrekeningen blijven wel gewoon actief. Ook alle betaalpassen die je hebt ontvangen worden geblokkeerd. Het is niet mogelijk om een gratis bankpas aan te vragen met de gratis bankrekening van Bunq. Mocht je daarnaast gebruik maken van API-sleutels en IP-adressen, dan zal je die opnieuw aan moeten vragen. Deze komen namelijk ook allemaal te vervallen. 

Voordelen van Bunq Free 

 • De rekening is volledig gratis 
 • Eenvoudig bankieren 

Nadelen van Bunq Free 

 • Geen mogelijkheid op bankpasjes 
 • Eerst betaalde versie afsluiten 
 • Weinig opties 

Knab Basis 

Ook Knab biedt een gratis bankrekening aan voor mensen voornamelijk een gratis bankrekeningnummer willen hebben om geld te ontvangen en te betalen. Net zoals bij Bunq is de Knab Basis bankrekening alleen te openen wanneer er eerst een Knap Plus pakket wordt afgenomen. Je kunt deze gratis bankrekening van Knab dus niet direct afsluiten zonder eerst kosten te maken. Je krijgt de optie aangeboden wanneer je besluit om Knab Plus te beëindigen.

Mocht je hiervoor kiezen, dan blijft je huidige bankrekening gewoon bestaan, maar kun je voortaan alleen nog maar geld afschrijven en bijschrijven op de rekening. Het bankpasje dat je hebt ontvangen is ook nog steeds te gebruiken, maar niet meer als betaalmiddel in een winkel. Deze werkt alleen nog maar wanneer je hem gebruikt met je cardreader, wanneer je bijvoorbeeld een betaling moet doen via internetbankieren. Een voordeel van Knab is dat je rente kunt ontvangen op je rekening, ook op de betaalrekening. Je hoeft dus niet continue geld heen en weer te schuiven. Ook behoud je de spaarrekening bij de gratis versie. 

Voordelen Knab Basis 

 • De rekening is volledig gratis 
 • Je ontvangt spaarrente 
 • Behoud van spaarrekening 

Nadelen Knab Basis 

 • Eerst betaalde versie afsluiten 
 • Niet meer mogelijk om te betalen met je bankpas 

Gratis bankrekeningnummer aanvragen

De banken hierboven zijn op dit moment de enige Nederlandse banken met gratis bankrekening. Hoewel veel functies niet beschikbaar zijn binnen de gratis rekening, kun je deze banken ook het beste zien als aanbieders van een gratis bankrekeningnummer. Hierop kun je dan gewoon eenvoudig al je betalingen ontvangen of doen. Mocht je geld willen pinnen, kun je gewoon geld overmaken naar een tegenrekening waar je wel een bankpasje van hebt. Zo kun je alsnog je geld gescheiden houden en hoe je dus niet te betalen voor een extra bankrekening. 

Moderne bankrekeningen

Enkele jaren geleden was het bij de grote banken van Nederland vrij eenvoudig om zonder moeite een gratis bankrekening af te sluiten. Dit was een bankrekening die gratis was voor iedereen. Tegenwoordig kun je als volwassene niet meer terecht bij deze banken voor een gratis bankrekening en zijn er alleen nog maar bepaalde groepen die gratis een rekening kunnen afsluiten. Je komt dan bijvoorbeeld uit bij rekeningen voor jongeren waarbij je, afhankelijk van de bank, tot ongeveer je 25e levensjaar gratis kunt bankieren. Ook kun je een bankrekening voor kinderen afsluiten, zodat zij op een speelse manier met geld leren omgaan.


Goedkoopste bankrekening 

Gelukkig zijn er ook een aantal banken die goedkope opties aanbieden. Iedere bank heeft aparte voorwaarden en voordelen, die dus toe te passen zijn op verschillende situaties. Hieronder beschrijven de we banken die de goedkoopste pakketten aanbieden. Dan zie je al snel bij welke bank je het meeste geld kunt besparen in jouw situatie. 

SNS Betalen 

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope bankrekening waar je de mogelijkheid hebt om gratis een tweede rekeninghouder toe te voegen aan de rekening, dan is dit de goedkoopste keuze. De kosten voor het SNS betalen pakket bedragen ca. 33 euro per jaar. Dat is dus minder dan drie euro per maand, voor een rekening die je met twee personen kunt beheren. Daarnaast krijg je ook nog rente op je betaalrekening bij SNS, waardoor deze rente misschien de kosten zelfs helemaal wegstrepen. 

ABN Amro Betaalgemak Standaard 

Is jouw situatie heel eenvoudig en ben je op zoek naar een bankrekening zonder poespas, dan is dit de beste bankrekening voor jou. Sluit je het ABN Amro Betaalgemak Standaardpakket af, krijg je de beschikking over één bankrekening, één pasje en toegang tot internetbankieren en mobiel bankieren. De prijs komt met ca. 18,60 per jaar neer op iets meer dan 1,5 euro per maand. Een klein prijsje dus, voor een eenvoudige rekening 

Knab Plus 

Hoewel Knab Plus misschien qua prijs op jaarbasis niet direct de goedkoopste is, zijn ze wel één van de weinige banken die regelmatig korting bieden op de prijzen. De normale prijs voor Knab Plus is zestig euro per jaar, maar vaak kun je tot 50% korting krijgen voor het eerste jaar en daarbij een welkomstbonus van vijftig euro. Netto houd je hier na een jaar dus twintig euro winst aan over. Daarbij krijg je ook rente op je rekening en is het gratis wanneer je een extra rekeninghouder wilt afsluiten.  

ASN Bankrekening 

Vooral als je duurzaam wilt bankieren is de ASN Bankrekening een goede keus. Met het openen van de rekening steun je namelijk automatisch milieuvriendelijke organisaties. Daarnaast zijn vaak de eerste zes maanden gratis en kun je rente ontvangen op je gewone betaalrekening. Met een prijs van ca. 19,80 heb je dan voor een goedkope prijs een bankrekening.  

Bunq premium 

Het pakket van Bunq premium mag met 95 euro veruit de duurste zijn in deze lijst, maar dat maakt hem niet minder interessant. Je kunt maar liefst 25 onafhankelijke bankrekeningen (met aparte IDEAL) openen binnen één rekening. Ook krijg je voor dit geld drie bankpassen, waarbij je kunt kiezen uit Maestro of debet-Mastercard. Je krijgt geen rente op de rekening, maar je kunt de rekening wel een maand gratis uitproberen.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag