Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste bankrekening voor kinderen?

Wat is de beste bankrekening voor kinderen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je bent eruit: je gaat een eigen bankrekening voor je kind openen. Je wilt misschien dat je kind op een verantwoorde manier met geld leert omgaan, of je wilt een aparte rekening om te sparen voor je (klein)kind. Een eigen bankrekening voor je kind kan ook heel handig zijn met zak- en kleedgeld. Welke reden je ook hebt om een bankrekening voor je kind te openen, je wilt natuurlijk wel weten welke bankrekening de beste is. Dat zoeken wij graag voor je uit!

Als je een bankrekening wilt openen voor je kind, kan dat op twee manieren. Je kunt zelf voor je kind gaan sparen tot hij of zij bijvoorbeeld achttien is, of je kunt een bankrekening openen voor je tiener zodat hij of zij kan leren omgaan met geld. Hier stort je bijvoorbeeld het zakgeld of kleedgeld op, en daar kan ook het salaris van een eventueel bijbaantje bij komen. Het grote verschil in deze rekeningen zit hem in de toegankelijkheid: bij de eerste optie kan je kind tot een bepaalde leeftijd zelf niet aan het geld komen, bij de tweede optie is je kind zelf verantwoordelijk over het bedrag op de rekening en kan hij of zij het geld dus ook zelf uitgeven.


Een spaarrekening openen voor je kind

Als je graag wilt sparen op een speciale spaarrekening voor je kind, kun je bijvoorbeeld per maand een bedrag storten op een rekening waar je kind nog niet zelf bij kan. Het kan best ingewikkeld lijken om te sparen voor je kind: hoe zit het nou met de verantwoordelijkheid? Het saldo op de spaarrekening staat wel op naam van jouw kind, maar jij bent tot het achttiende levensjaar verantwoordelijk voor het bedrag. Je kind kan tot een bepaalde leeftijd niet zomaar geld van de rekening afhalen, ook al staat het bedrag op zijn of haar naam. Het is wel zo dat je als (groot) ouder ook niet meer bevoegd bent om aan het gespaarde geld voor je kind te zitten: het is eens gegeven, blijft gegeven.

Je kunt er ook voor kiezen om op een eigen spaarrekening geld te sparen en dit later te stortten op de eigen bankrekening. Dit is belastingtechnisch wat minder handig, omdat te dan te maken krijgt met de schenkbelasting. Als je in één klap een bedrag op de rekening van je kind zet, moet je daar ook in één keer belasting over betalen. Als je spaart op de rekening van je kind zelf, heb je hier geen last van.


Een eigen bankrekening voor je kind

Als je wilt dat je kind een eigen bankrekening heeft waar hij of zij zelf de regie over heeft, kun je zo’n rekening ook aanvragen bij de bank. Jij mag tot het achttiende levensjaar van je kind deze rekening meestal ook inzien – dat ligt aan de bank waar je de rekening gaat openen. Je kind kan niet zelfstandig een bankrekening aanvragen: jij moet je handtekening onder het aanvraagdocument zetten.

Tot twaalf jaar kun je bij de meeste banken een kinderrekening aanvragen voor je kind. Vanaf twaalf jaar heet een bankrekening voor je kind een jongerenrekening. Met een eigen rekening kan je kind, onder jouw toezicht, kennis maken met geld en leren hoe hij of zij met geldbedragen om moet gaan.


Voorwaarden per bank

Bijna alle banken bieden een kinder- of jongerenrekening aan, met semi vergelijkbare voorwaarden. Het zit hem dus in de kleine dingen: bij de een is de rente hoger of juist lager, of je krijgt een erg leuk welkomstcadeau bij het afsluiten van een rekening. Wat vind jij het meest belangrijk bij het afsluiten van een bankrekening voor je kind? Om je heel wat werk te besparen, zetten wij alle voorwaarden voor een kinderrekening bij verschillende banken voor je op een rijtje. Ook laten we de voorwaarden van de drie meest populaire kinderrekeningen zien.

Banken met een kind- of jongerenrekening

Behalve Knab en Bunq biedt elke Nederlandse bank een kinderrekening aan. Het is overal gratis, behalve bij Triodos Bank: daar betaal je twaalf euro per jaar voor een betaalrekening voor je kind.

Verschillende rente per bank

Ook op een kinder- en jongerenspaarrekening kun je rente ontvangen. De hoogte van deze rente verschilt per bank. De Consumentenbond zette alle bekende bedragen op een rijtje:

ING (Jongerenrekening), Rabobank, Triodos – geen rente
ING Kinderrekening – 0,03%
SNS Jeugd betalen – 0,5% voor een bedrag tot vijfhonderd euro
ABN Amro – 0,05%
ASN Jongerenrekening – 0,01%

Overschrijven naar andere rekeningen

Je kind kan niet bij elke betaalrekening geld overmaken naar andere rekeningen. Bij de Rabobank, RegioBank kan dit bijvoorbeeld alleen vanaf twaalf jaar, bij ASN, ING Kinderrekening en SNS kan het helemaal niet.

Wil je met je kind meekijken?

De Consumentenbond zocht uit dat je bij de ABN Amro überhaupt alleen een rekening kan openen als je zelf ook een rekening bij deze bank hebt, maar dan wel mee kunt kijken op de rekening van je kind. Bij de Rabobank en Triodosbank kan dat ook alleen als je dezelfde rekening hebt. Je kunt wel een rekening voor je kind bij deze banken aanvragen als je zelf ergens anders bankiert, maar meekijken kan dan dus niet. Bij de ING, Regiobank, SNS en ASN Bank kun je gewoon meekijken via een mobiele applicatie of internetbankieren, zonder dat je bij dezelfde bank een rekening moet hebben.


De populairste kinderrekeningen

Om een goed beeld te vormen van de verschillende banken die een rekening voor kinderen aanbieden, zetten wij de meest populaire opties op een rijtje: de rekeningen van de ING, ABN Amro en Triodos Bank.

blankING

Kosten per jaar Kinder- en jongerenrekeningen zijn bij de ING gratis.
Leeftijd Een kinderrekening is tot en met twaalf jaar, een jongerenrekening is voor 12-18.
Rente Je ontvangt 0,03% rente bij een kinderrekening, bij een jongerenrekening krijg je geen rente.
Welkomstcadeautje Bij het openen van een kinderrekening bij de ING krijg je na een storting van 25 euro een Pinniemaat cadeau: een spaarpot in de vorm van een pinautomaat, die het gespaarde geld voor je kind telt. Bij een jongerenrekening ontvang je een activiteitentracker als welkomstcadeau.
Voordelen Je kunt zelf een pinpas ontwerpen, met bijvoorbeeld een eigen foto. Ook kun je altijd meekijken op de rekening van je kind en is mobiel/internetbankieren een optie.
Nadelen De Penniemaat als welkomstcadeau kan door wat oudere kinderen als kinderachtig worden gezien. Je kind kan geen geld overmaken naar een andere bankrekening.

blankABN Amro

Kosten per jaar Een jongerenrekening bij de ABN Amro is gratis.
Leeftijd Tot achttien jaar.
Rente Je ontvangt 0,05% rente
Welkomstcadeautje Je krijgt geen welkomstcadeau.
Voordelen Je kunt zelf instellen hoeveel je kind per dag kan pinnen en je kind kan geld overmaken naar een andere rekening. Ook heb je beschikking over internetbankieren.
Nadelen Je moet zelf een rekening bij de ABN Amro hebben om een rekening voor je kind te kunnen openen.

blankTriodos Bank

Kosten per jaar Per jaar betaal je twaalf euro voor een jongerenrekening.
Leeftijd Tien tot achttien jaar
Rente Je ontvangt geen rente
Welkomstcadeautje Je krijgt geen welkomstcadeau.
Voordelen Veel vrijheid: een jongerenrekening verschilt niet veel met een normale rekening. Je kind kan alleen niet rood staan.
Nadelen Dit is de enige rekening die geld kost, maar de twaalf euro die je per jaar betaalt, wordt in duurzame organisaties geïnvesteerd.

Uit deze vergelijking komt de rekening van de ING het beste uit de verf: de rekening is gratis, je ontvang 0,05% rente, je kind krijgt een leuk welkomstcadeau en je kunt ongeacht je eigen bank een rekening openen én meekijken.


Kom je er nog niet uit?

Kom je er, ook na het bekijken van bovenstaand overzicht, nog niet zo goed uit? Laat je kind zelf kiezen, of open een rekening bij dezelfde bank als waar jij je bankzaken doet.

Spaarrekening wordt omgezet in jongerenrekening

Het kan ook zo zijn dat de eerder genoemde spaarrekening, bij het behalen van een bepaalde leeftijd, automatisch wordt omgezet in een jongerenrekening. Zo heeft jouw kind automatisch een rekening bij dezelfde bank als waar jij de spaarrekening hebt ondergebracht. 

Je kind zelf laten kiezen

Als je onderzoek hebt gedaan naar de beste bankrekening en je hebt meerdere opties, kun je ook je kind zelf laten kiezen bij welke bank hij of zij wil. Die keuze zal waarschijnlijk wat te maken hebben met het welkomstcadeau. Het kan goed zijn om je kind voor een rekening te laten kiezen, omdat zij zo direct het gevoel van verantwoordelijkheid krijgen en in zien dat ze ook zelf een mening mogen hebben over geld.

Bij je eigen bank

Uit praktisch oogpunt is het vaak een goed idee om een jongerenrekening voor je kind te openen bij jouw bank. Zo heb je alle bankzaken onder één dak, wat handig kan zijn  bij het regelen van de geldzaken. Als je bijvoorbeeld internetbankieren hebt, zie je in het mobiele overzicht meteen de rekening van je kind staan, naast je eigen rekeningen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat jouw bank ook net zulke goede voorwaarden heeft voor een kinderrekening.


Wat nou de beste bankrekening is voor jouw kind, is heel persoonlijk. In dit artikel zie je wat de voorwaarden zijn voor een kinderbankrekening per bank. Op die manier kun je heel gemakkelijk bekijken welke bank het beste bij jou en je kind past. Ga je voor een rekening bij je eigen bank, of kies je liever voor een rekening bij bijvoorbeeld de ABN Amro, zodat je zelf kunt instellen hoeveel je kind kan pinnen? Van de meest populaire banken voor een kinderrekening komt de ING het beste uit de verf.



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag