Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste bankrekening voor jongeren?

Wat is de beste bankrekening voor jongeren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel banken bieden een bankrekening op maat. Zo hebben zij bij iedere leeftijdscategorie een bijpassend aanbod aan betaalrekeningen. Ook voor jongeren. Het grootste voordeel van bankrekeningen voor jongeren is, dat deze vaak gratis zijn. Maar er zijn meer voordelen aan zo’n jongerenrekening. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen van een aantal jongeren bankrekeningen op een rijtje, en beantwoorden wij de vraag welke de beste is.


Het aanbod per bank

Bij het openen van een bankrekening moet je op een aantal dingen goed letten. Ten eerste moet je weten dat je toestemming nodig hebt van je ouders, als je een bankrekening wilt openen wanneer je onder de 18 jaar bent.

Daarnaast moet je rekening houden met de voorwaarden als kosten en leeftijd, maar is het ook verstandig om te kijken naar zaken als rente, internetbankieren en eventuele andere voordelen. Dit hebben wij in kaart gebracht van de volgende banken:

 • ABN Amro
 • ING Bank
 • Rabobank
 • SNS Bank
 • Triodos

ABN Amro – Jongerengroeirekening

De Jongerengroeirekening van de ABN Amro is een gratis rekening voor jongeren tot 18 jaar. Via deze rekening hebben ouders makkelijk toezicht en controle over de uitgaven op de jongerenrekening. Zo kunnen de ouders bijvoorbeeld instellen of de jongere betalingen mag doen en toegang heeft tot internetbankieren.

Voor je ouders kan het een groot voordeel zijn dat zij toezicht en controle hebben over alles wat er met de rekening gebeurt, voor jou kan dit misschien wel een nadeel zijn. Je wilt zelfstandig met geld leren omgaan, maar dat kan ook mét ouderlijk toezicht.

Met deze rekening van de AMB Amro kan je namelijk zelf internetbankieren of bankieren met de mobiele app. Je krijgt een bankpas bij je rekening waarmee je kan pinnen én contactloos kan betalen. Deze rekening biedt je dus alles wat een bankrekening nodig heeft. De rente op de rekening is variabel tot maximaal 0,5%.

 • Leeftijd: 0 – 18 jaar
 • Kosten: gratis
 • Rente: variabel, maximaal 0,5%
 • Ouderlijk toezicht: ja

Na je 18e verjaardag zet de ABN Amro automatisch al het ouderlijk toezicht stop. Ook wordt de rekening omgezet in een Studentenpakket. Het rekeningnummer blijft gewoon hetzelfde.


ING – jongerenrekening

De ING Jongerenrekening is een gratis bankrekening voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Ook deze rekening is erop gefocust om jongeren met geld te leren omgaan, en de ouders hierbij te betrekken in de vorm van toezicht en controle. Je kunt hier alleen een jongerenrekening openen, mits een van je ouders/verzorgers ook bij de ING bank zit.

Jouw ouders kunnen instellen hoeveel vrijheid je hebt op jouw rekening. Maar zelf kun je in ieder geval internetbankieren, of bankieren vanaf je mobiele app. Je krijgt een gratis spaarrekening bij de betaalrekening en kunt een gepersonaliseerde betaalpas aanvragen.

Bij inschrijving voor een ING Jongerenrekening krijg je een cadeau, bijvoorbeeld een activity tracker. En je krijgt een klein percentage variabele rente.

 • Leeftijd: 12 – 18 jaar
 • Kosten: geen
 • Rente: variabel, 0,03%
 • Ouderlijk toezicht: ja

Na je 18e verjaardag wordt de Jongerenrekening automatisch omgezet naar een Studentenrekening. Je moet er dan wel voor zorgen dat de inkomsten van de DUO op deze studentenrekening worden gestort. Hier zitten dus wat voorwaarden aan. Wanneer hier niet aan wordt voldaan, of je niet gaan studeren, wordt de rekening automatisch omgezet in een Betaalrekening.


Rabobank – Rabo JongerenRekening

De Rabo JongerenRekening is een gratis bankrekening voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Ook bij deze rekening hebben jouw ouders toezicht en controle op alles wat er met jouw rekening gebeurt. De Rabobank heeft een groot deel van de marketing gericht op jongeren, waarmee zij proberen te stimuleren dat jij zo goed mogelijk kan doorontwikkelen.

Een van de kenmerken is dus het ouderlijk toezicht. Afhankelijk van de instellingen die jouw ouder/verzorger toepast, heb jij controle over jouw bankrekening. Zo kun je internetbankieren, of bankieren met de mobiele app. Bij alle jongerenrekeningen van de Rabobank geldt dat je niet rood kan staan, en je krijgt geen rente.

Bij het afsluiten van een Rabo JongerenRekening kan je zelf een cadeau uitkiezen. Bijvoorbeeld een hammamdoek, bioscoopkaartjes of een powerbank. Daarnaast hebben zij voor jongeren van 12 tot 18 een speciaal project lopen: PASSI. Hiermee willen zij stimuleren dat jij op een verantwoorde wijze met geld omgaat en met jezelf, jezelf doorontwikkelt en je inzet voor jouw passie.

 • Leeftijd: 12 – 18 jaar
 • Kosten: geen
 • Rente: geen
 • Ouderlijk toezicht: ja

Na je 18e verjaardag wordt deze rekening automatisch overgezet in een Rabo StudentenPakket.


SNS – Jongerenrekening

De Jongerenrekening van de SNS bank is een gratis rekening voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Voor het openen van deze rekening is het niet nodig dat jouw ouders/verzorgers ook een rekening bij de SNS bank hebben, en er zit dan ook geen ouderlijk toezicht aan deze rekening gekoppeld. Wel gewenst bij het openen van de rekening, is dat je er direct 10 euro op stort.

De SNS Jongerenrekening heeft zoals alle bankrekeningen tegenwoordig, gratis internetbankieren of bankieren via de app. Daarnaast heeft de jongerenrekening meer leuke voordelen. Zo kun je je eigen pas ontwerpen, instellen dat je een smsje ontvangt wanneer je saldo verandert en krijg je er een gratis spaarrekening bij.

Bij het afsluiten van de rekening krijg je een gratis powerbank. En de rente op de rekening is 0,15%, maar is variabel. Dit kan dus zomaar minder worden.

 • Leeftijd: 12 – 25 jaar
 • Kosten: geen
 • Rente: variabel, 0,15%
 • Ouderlijk toezicht: optioneel

Na je 18e verjaardag gebeurt er helemaal niets met de rekening. Tenzij ouderlijk toezicht is ingeschakeld, dit komt dan te vervallen. Deze jongerenrekening kan je namelijk aanhouden tot je 25e. Vanaf je 25e wordt de rekening automatisch omgezet in een SNS Betalen rekening.


Triodos – Jongeren Rekening

De Triodos Jongeren Rekening is voor jongeren van 10 tot 18 jaar en kost €1 per maand. Een ouder/verzorger heeft geen rekening nodig bij deze bank en heeft ook geen toezicht of controle op de bankrekening van de jongere. Heeft de ouder/verzorger wel een Triodos bankrekening, dan kan er wel worden meegekeken.

De Triodos bank behandelt jongeren eigenlijk zo veel mogelijk als volwassenen. Behalve dat de rekening goedkoper is, en deze niet in het rood kan staan, zijn er eigenlijk maar weinig verschillen met een volwassenen rekening.

Met de Triodos Jongeren Rekening kun je internetbankieren, of via de app op je Android of iOS toestel. Bij deze bank krijg je geen rente. De Triodos bank focust op duurzaamheid en dat is overal op de website terug te vinden. Je kunt hier zien in welke groene/duurzame bedrijven de bank investeert.

 • Leeftijd: 10 – 18 jaar
 • Kosten: €1 per maand (€12 per jaar)
 • Rente: geen
 • Ouderlijk toezicht: optioneel

Wat er gebeurt na je 18e verjaardag

Twee maanden voor je 18e verjaardag krijg jij (of je ouder/verzorger) bericht over de betaalrekening. Deze zal na je 18e verjaardag namelijk automatisch worden omgezet naar een Triodos Internet Betaalrekening.


De vergelijking

Alle rekeningen hebben slechts een aantal dingen met elkaar gemeen. Ten eerste is dit dat je kunt internetbankieren, of kan bankieren met de mobiele app. Ten tweede is dit, dat de rente die je krijgt – als je die al krijgt – verwaarloosbaar is. De verschillen die we zien, zijn opvallender:

Kosten

Alleen de Triodos bank vraagt een vergoeding van €1 per maand voor de jongerenrekening. Bij de andere banken is de rekening geheel gratis. Bij de SNS bank ben je dus het voordeligst uit, want hier kan je tot je 25e jouw gratis rekening aanhouden zonder de voorwaarde dat je moet studeren.

Leeftijd

Alle banken richten zich op de doelgroep 12-18 jaar, behalve de SNS bank. Hier kun je een jongerenrekening hebben vanaf je 12e tot je 25e levensjaar. En bij de Triodos bank kun je je trouwens al een jongerenrekening hebben vanaf je 10e.

Ouderlijk toezicht

De ABN Amro, ING en Rabobank laten het openen van een jongerenrekening alleen toe, wanneer de ouders hier ook een rekening hebben. Hier komt dan ook gelijk ouderlijk toezicht bij kijken. Ouders/verzorgers kunnen vanaf hun eigen rekening instellingen veranderen op de rekening van de jongere. Zo kunnen zij hem of haar beschermen tegen verkeerde uitgaven.

Bij de SNS bank en de Triodos bank kan een jongerenrekening worden geopend zonder dat de ouder/verzorger ook een rekening heeft bij deze bank. Hier kan de jongere dan ook geheel zelfstandig bankieren. Heeft de ouder/verzorger wel een rekening bij deze bank, kan dit ouderlijk toezicht optioneel worden aangezet.

Cadeaus en personalisatie

De Rabobank stopt verreweg het meest energie in het personaliseren van de jongerenrekening. Je kunt hier zelf een cadeau kiezen bij het openen van de rekening en ze hebben een heel project, genaamd PASSI, gericht op het aantrekken van jongeren.

Bij de ING en SNS bank kun je een gepersonaliseerde pas ontwerpen. En bij de ING, Rabobank en SNS bank krijg je een gratis welkomstcadeau.

De Triodos bank doet eigenlijk het minst voor de doelgroep specifiek. Je krijgt geen cadeautje, je rekening is niet gratis en er zijn geen mogelijkheden om je pas of rekening anderszins te personaliseren.


Wat is de beste bankrekening voor jongeren?

De SNS bank heeft voor de jongere die zelfstandig wil bankieren, het meeste voordelen. Je krijgt een gratis spaarrekening bij je betaalrekening, kan de gratis rekening aanhouden tot je 25e, krijgt een welkomstcadeautje en je kan je eigen pas ontwerpen. Daarnaast kun je hier onafhankelijk van je ouder/verzorger een bankrekening openen. Je hebt natuurlijk wel hun toestemming nodig bij het openen, maar daarna sta je er alleen voor.

De Rabobank heeft het meest te bieden voor jongeren én hun ouder/verzorger die toezicht wilt houden op de rekening. Je kunt bij het openen van je rekening zelf een cadeau uitzoeken, meedoen aan het PASSI project en je eigen gepersonaliseerde bankpas ontwerpen. Een ouder/verzorger kan via zijn of haar eigen internetbankieren allerlei limieten instellen, of gewoon het uitgavenpatroon bijhouden.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag