Wat kost een APK keuring?

Wat kost een APK keuring?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Een APK keuring staat voor een Algemene Periodieke Keuring. Dit betekent dat iedere auto in Nederland om de zoveel tijd nagekeken moet worden of deze nog aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Deze keuring is belangrijk om zowel iedereen veilig op de weg te laten rijden alsmede om voor het milieu te blijven zorgen. Maar wat kost zo’n APK keuring nou eigenlijk?


APK keuringskosten

Het APK keuren van je auto gebeurt dus ongeveer op jaarlijkse basis. Daarom is het handig om tijdens je APK keuring je auto ook direct een onderhoudsbeurt te geven bij de garage. Zo ben je je auto niet twee keer kwijt, en wellicht kun je met de garage een goede deal maken. De kosten van een APK keuring variëren meestal tussen de €20 en de €65 euro. Dit verschil in prijs komt doordat er geen vaste prijs geldt voor een APK keuring. Garages kunnen dus onderling met elkaar concurreren.

Je kunt daarom online kijken naar de verschillende aanbieders, maar het beste is om bij de garage bij jou in de buurt je auto te laten keuren. Dat is lekker dichtbij, en zo weet je zeker dat je goed zit. Let er wel op dat als je een APK keuring en een onderhoudsbeurt combineert, de garage geen werkzaamheden extra op je auto gaat uitvoeren. Spreek daarom van tevoren goed af wat je gedaan wilt hebben, vaak is de APK gratis als je een onderhoudsbeurt laat uitvoeren.


Waarom moet ik mijn auto APK laten keuren?

Het APK laten keuren van je auto zorgt ervoor dat de veiligheid in het verkeer gewaarborgd wordt. Sommige auto’s zijn namelijk niet meer veilig genoeg om deel te nemen aan het verkeer, en mogen daarom de weg niet meer op. Tijdens de APK keuring worden deze auto’s opgemerkt, waardoor het verkeer in Nederland alleen auto’s heeft rondrijden die veilig genoeg zijn. Daarnaast wordt het milieu beschermd. Auto’s die te veel schadelijke gassen uitstoten worden afgekeurd en mogen niet meer rijden. Op die manier wordt er zoveel mogelijk aan gedaan om het milieu te beschermen.


Hoe vaak moet ik mijn auto APK laten keuren?

Hoe vaak je je auto APK moet laten keuren hangt er vanaf of je een nieuwe of een tweedehands auto hebt gekocht en of je benzine of diesel rijdt. Een nieuwe auto die op benzine rijdt moet voor het eerst na vier jaar een APK keuring krijgen. Een nieuwe auto die op diesel rijdt moet daarentegen voor het eerst na drie jaar een APK keuring krijgen. Vervolgens moeten dieselauto’s ieder jaar opnieuw weer langs de APK (dit geldt dus sowieso voor de tweedehands auto’s). Benzineauto’s moeten om de twee jaar totdat ze acht jaar oud zijn, vanaf dan moeten ook benzineauto’s ieder jaar.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag