Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar kan ik een woonhuisverzekering afsluiten?

Waar kan ik een woonhuisverzekering afsluiten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je een eigen huis of appartement hebt is een woonhuisverzekering van groot belang. Daarmee verzeker je de woning namelijk tegen allerlei onheil zoals brand. Een woonhuisverzekering kun je bij allerlei verschillende verzekeraars afsluiten. Maar waar moet je op letten wanneer je de verschillende verzekeringen gaat vergelijken en welke verzekeraars bieden de beste woonhuisverzekering voor de laagste premie? Dat en nog veel meer lees je in dit artikel over de woonhuisverzekering voor particulieren.


Wat is een woonhuisverzekering?

Een woonhuisverzekering is een andere naam voor een opstalverzekering voor particulieren. Een opstalverzekering sluit je als huiseigenaar af voor de zogenaamde ‘opstallen’, oftewel je huis en eventuele bijgebouwen zoals een garage of een schuur. Dit hoort onder andere bij de maandelijkse kosten voor een huis.

Een woonhuisverzekering heb je alleen nodig wanneer je een eigen woning bezit en niet wanneer je huurt. In dat laatste geval zorgt de huisbaas of woningcorporatie namelijk voor de opstalverzekering.

Een aparte situatie is het kopen van een appartement. Er is dan vaak een opstalverzekering voor het gehele gebouw waarvan de kosten worden doorberekend in de maandelijkse servicekosten. Dit wordt geregeld door de Vereniging van Eigenaar (VVE). Voor je een appartement koopt is het belangrijk om uit te zoeken of dat inderdaad al zo is geregeld. Als dat niet het geval is moet je het alsnog zelf regelen.

Een woonhuisverzekering afsluiten voor je woonhuis is niet bij wet verplicht maar banken vereisen hem wel altijd wanneer je een hypotheek voor de woning afsluit. De woning is namelijk het onderpand van de lening. Maar ook wanneer je een huis hebt gekocht zonder hypotheek is een woonhuisverzekering natuurlijk heel belangrijk.


Wat is verzekerd met een woonhuisverzekering?

Een woonhuisverzekering is in wezen een opstalverzekering en dat is op zijn beurt weer een uitgebreide brandverzekering. Brand is dus ook het voornaamste risico dat je afdekt met een woonhuisverzekering. Er zijn ook nog andere oorzaken van schade afgedekt, die veelal weinig verschillen tussen verzekeraars onderling.

Wanneer er schade door brand (of door andere verzekerde oorzaken) ontstaat vergoedt een woonhuisverzekering alleen de gebouwen zelf en niet de spullen die erin staan (de inboedel). Daarvoor heb je als het goed is een inboedelverzekering afgesloten. Dit staat dus los van de woonhuisverzekering.

Over het algemeen geldt: alles wat je op kunt pakken en mee kunt nemen hoort bij de inboedel, alles wat vastzit aan het huis valt onder de opstalverzekering (zoals bijvoorbeeld ook de leidingen, afvoerbuizen, dakgoten, toilet, bad, douche, enz.

De fundering hoort niet standaard bij de dekking van een opstalverzekering, omdat de verzekeraar er vanuit gaat dat die bij een brand altijd blijft staan en hergebruikt kan worden. Maar omdat ook ontploffingen inmiddels tot de dekking behoren is ook steeds vaker de fundering wel gewoon meeverzekerd, die kan tijdens een ontploffing namelijk ook beschadigd raken.


Hier let je op bij het afsluiten van een woonhuisverzekering

Wanneer je een woonhuisverzekering wilt vergelijken voor je hem af gaat sluiten zijn er natuurlijk een aantal belangrijk zaken om op te letten, zoals de dekking, de premie en of je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af wilt gaan sluiten (woonpakket).

Dekking

Bij een woonhuisverzekering zijn een aantal belangrijke risico’s afgedekt zonder dat je daarvoor aanvullende dekkingen nodig hebt. Deze dekking wordt de uitgebreide dekking genoemd, wat ondanks de naam wel de meest eenvoudige is van de dekkingen die er zijn. De volgende risico’s vallen allemaal onder deze uitgebreide dekking:

 • Schade door brand
 • Waterschade door blussen (en andere wateroverlast)
 • Inbraak en diefstal
 • Ontploffingsschade
 • Neerslag, blikseminslag, vorst en storm vanaf windkracht 7

Enkele risico’s zijn standaard uitgesloten, waarvan aardbevingen, dijkdoorbraak en andere overstromingen, oorlogsgeweld en kernreacties de belangrijkste zijn.

Naast de uitgebreide (basis)dekking kun je ook nog andere oorzaken van schade aan je huis verzekeren door een aanvullende dekking te kiezen. Dat kan bijvoorbeeld met de extra uitgebreide dekking, die ook de volgende schade vergoedt:

 • Waterschade door regen die het huis binnenkomt via de begane grond
 • Schroeischade, zengschade en smeltschade (bijvoorbeeld aan elektriciteitskabels).
 • Breek- en sloopwerk dat uitgevoerd wordt om een breuk in een waterleiding op te sporen.

Tot slot kun je ook nog kiezen voor de allrisk dekking. Daarmee worden alle risico’s afgedekt die niet expliciet in de polis worden uitgesloten.

Welke van deze dekkingen je kiest is afhankelijk van de risico’s waar je jezelf tegen wilt verzekeren, iets wat natuurlijk ook afhankelijk is van je eigen veiligheidsgevoel. Voel je je het prettigst bij de allrisk dekking? Dan kan je betere gemoedsrust al een prima reden zijn om de hogere premie op de koop toe te nemen. Toch is voor verreweg de meeste gezinnen de standaard uitgebreide dekking al voldoende.

Ga je zelf vergelijken, dan kom je er al snel achter dat verzekeraars hun woonhuisverzekeringen soms anders noemen, zoals basis, budget, compleet, enz. Dit is dus soms even puzzelen om te ontdekken welke van de bovenstaande dekkingen daarmee wordt bedoeld.

Let op: een verzekering voor het glas in de woning moet je vaak apart afsluiten met een glasverzekering.


Los afsluiten of als woonpakket?

Veel verzekeraars bieden naast losse verzekeringen ook een uitgebreid woonpakket aan waarin meerdere belangrijke verzekeringen voor gezinnen zijn verzameld. Dit zijn dan bijvoorbeeld de opstalverzekering, de inboedelverzekering, een rechtsbijstandsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. De premie voor het pakket is vaak voordeliger dan elke verzekering afzonderlijk afsluiten.

Maar er is nog een goede reden om voor een woonpakket te kiezen. Dan zijn je inboedelverzekering en je opstalverzekering namelijk bij dezelfde verzekeraar ondergebracht en ontstaat er nooit discussie (en de bijbehorende vertraging) over welke verzekeraar nu precies wat moet vergoeden.


Premie

Tot slot is ook de premie van de verzekering natuurlijk een belangrijke factor om rekening mee te houden. Dat begint al bij het kiezen van een eventuele uitgebreide dekking, maar de premies voor een vergelijkbare verzekering kunnen tussen verschillende verzekeraars ook nog veel verschillen.


De beste woonhuisverzekeringen van dit moment

Goed vergelijken is de beste manier om de woonhuisverzekering te vinden die voor jouw situatie het beste is. Om je daarbij alvast op weg te helpen hebben we hieronder de 5 beste woonhuisverzekeringen van dit moment voor je verzameld. We hebben hiervoor een gezin met kinderen gekozen met een vrijstaande stenen woning met drie slaapkamers en een dak dat is bedekt met dakpannen.

NowGo

 • Dekking: Allrisk
 • Eigen risico: € 100,-
 • Premie-indicatie: € 9,25 per maand

Bij NowGo verzeker je eenvoudig je woonhuis met een uitgebreide allrisk opstalverzekering, waarbij je het glas in de woning apart mee kunt verzekeren met een glasverzekering. Ook bijgebouwen zoals een garage, schuur of tuinhuisje vallen onder de verzekering. De herbouwwaarde van al het verzekerde is gegarandeerd vergoed, wat natuurlijk een hele geruststelling is. Daarnaast hanteert NowGo heel aantrekkelijk premies, waardoor het al snel een goed idee is om vanwege de lage prijs direct voor de allrisk dekking te kiezen. Let er wel op dat de NowGo opstalverzekeringen een eigen risico hebben van € 100,- bij alle soorten gedekte schade.


blankReaal

 • Dekking: Allrisk
 • Eigen risico: € 0,-
 • Premie-indicatie: € 9,50 per maand

Ook bij Reaal kun je je woonhuis tegen een aantrekkelijke premie allrisk verzekeren. Het glas is standaard meeverzekerd en daar hoef je dus geen losse glasverzekering voor af te sluiten. Dat scheelt al snel een paar euro per maand. Daarnaast biedt Reaal ook een eigen Herstel Service die reparaties voor je kan uitvoeren. Zo helpt Reaal om extra schade te voorkomen na een storm of een andere noodsituatie door snel actie te ondernemen. Je bent daarnaast nooit onderverzekerd bij Reaal en ook hanteert deze verzekeraar geen eigen risico.


blankVerzekerUzelf.nl

 • Dekking: Allrisk
 • Eigen risico: € 0,-
 • Premie-indicatie: € 12,50 per maand

Met een woonhuisverzekering van VerzekerUzelf.nl zijn je woonhuis en alle bijgebouwen verzekerd tot een bedrag van 1.000.000 euro. Daarnaast is er een garantie tegen onderverzekering en bepaal je bij deze verzekeraar zelf je eigen risico waarmee je ook de premie omlaag kunt brengen. Je kunt kiezen voor een Uitgebreide dekking of een Allrisk dekking en kunt daarnaast ook een glasverzekering afsluiten om je ruiten te verzekeren. De verzekering is dagelijks opzegbaar zonder extra kosten.


blankSNS

 • Dekking: Allrisk
 • Eigen risico: € 100,-
 • Premie-indicatie: € 12,99 per maand

De allrisk woonhuisverzekering van SNS is een goede verzekering voor een gemiddelde premie die een aantal fijne voordelen heeft. Wanneer je aanpassingen doet aan de woning (zoals een verbouwing of een nieuwe badkamer) hoef je dat bijvoorbeeld niet telkens te melden, want SNS hanteert een garantie tegen onderverzekering tot een bedrag van maar liefst 1 miljoen euro (WOZ-waarde). De allrisk dekking is natuurlijk al heel compleet, maar wil je ook het glas in je woonhuis verzekeren kies dan voor de voordelige aanvullende glasverzekering van SNS. Het eigen risico is standaard € 100,- maar in het geval van stormschade bedraagt dit eigen risico € 250,-. (dit geldt overigens niet voor de glasverzekering.)


blankKlaverblad Verzekeringen

 • Dekking: Allrisk
 • Eigen risico: € 0,-
 • Premie-indicatie: € 14,50 per maand

De woonhuisverzekering van Klaverblad Verzekeringen uit ons overzicht is de meest uitgebreide allrisk verzekering. Je kunt rekenen op een snelle afhandeling van je schademelding en als zonnepanelen hebt zijn die standaard meeverzekerd. Er is standaard € 0,- eigen risico, behalve bij stormschade waarvoor een eigen risico van € 250,- wordt gehanteerd. Mochten de kosten van het herstel of de herbouw van je woning hoger zijn dan het verzekerde bedrag dan profiteer je bij Klaverblad altijd van de garantie tegen onderverzekering. Vul daarvoor de waardemeter in bij het afsluiten van de verzekering. Let er wel op dat je een ingrijpende verbouwing (meer dan 50 kubieke meter inhoudstoename) altijd moet melden bij Klaverblad zodat je verzekering erop aangepast kan worden.


Tot slot…

Premies en voorwaarden kunnen af en toe behoorlijk stijgen of juist weer dalen, waardoor regelmatig je huidige woonhuisverzekering vergelijken met nieuwe aanbiedingen zeker de moeite waard kan zijn. We raden daarom aan om minimaal eens per jaar even de tijd te nemen om al je verzekeringen, dus ook je woonhuisverzekering, onder de loep te nemen en opnieuw te vergelijken. Overstappen is tegenwoordig enorm makkelijk dus dat zou geen barrière moeten zijn om af en toe te checken of je bij een andere verzekeraar niet goedkoper uit zou zijn.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag