Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor vakantie in een stacaravan in Nederland

6 tips voor vakantie in een stacaravan in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een vakantie in een stacaravan is eigenlijk altijd een goed idee. Gelukkig kan dat ook heel goed in eigen land. Misschien wel júist in eigen land! Je zit er lekker droog en comfortabel bij. Met kamperen moet je altijd afwachten of het weer goed (genoeg) is, maar in een stacaravan kan jij elk seizoen trotseren. Bovendien is het er ook ruim genoeg om lekker met de familie binnen te blijven als het slecht weer is. En zo zijn er nog veel meer voordelen die we in dit artikel zullen toelichten. Ben jij bijvoorbeeld benieuwd waar je op moet letten als je een stacaravan boekt? Of wil je graag weten waar in Nederland je deze accommodaties kunt boeken? In onderstaande 6 tips krijg je antwoord op een aantal relevante vragen. 


Voordelen van een stacaravan

Heb je zin om op een camping te staan, maar zie je nu al op tegen het verblijf in een tent? Heb je helemaal geen zin om de hele auto vol te laden met allemaal spullen, vervolgens weer uit te laden, wéér in te laden enzovoorts? In de stacaravan staat het bedje ten alle tijden gespreid. Het enige wat je hoeft te doen is erheen te rijden, samen met een koffertje met spullen die je naar elke andere vakantie mee zou nemen. Verder is alles wat je nodig hebt al op locatie. Daarnaast zijn de bedden een stuk comfortabeler dan een matrasje in een tent. Je hebt alle gemakken die je nodig hebt: van een elektra aansluiting tot gas en water.


Tip 1: bedenk of je in een caravan of stacaravan wil verblijven

Een caravan (ook wel toercaravan) genoemd, is ervoor bedoeld om achter een auto aan te haken. Je rijdt dan met caravan en al naar de gewenste bestemming en gaat daarna weer met de caravan terug.

Een stacaravan daarentegen, heeft een vaste standplaats (ook wel seizoensplaats genoemd). Soms wordt de stacaravan eenmaal per jaar vervoerd van en naar een andere standplaats, maar dit is eerder uitzondering van regel. Stacaravans zijn niet bedoeld om zoveel te verplaatsen. Net als andere ‘vaste’ vakantiewoningen, hebben stacaravans vaste aansluitingen voor gas, water en elektra. Dus eigenlijk ben je in een stacaravan van alle gemakken voorzien.

Voordelen/nadelen stacaravan

Een stacaravan is vaak een stuk ruimer dan een ‘gewone’ caravan. Dat is wel een groot voordeel, vooral als je met een gezin op vakantie gaat. Ook is dit type vakantie-accommodatie iets robuuster. Je krijgt hier iets minder van mee van  bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden, zoals storm. Daarnaast hoef je een stacaravan niet te verslepen, dit scheelt ook wel wat gedoe. Helaas betekent dit óók dat de stacaravan lange tijd op dezelfde locatie staat. Dus je bent in die zin een stuk minder mobiel dan met een ‘normale’ caravan.


Tip 2 – Bekijk van te voren de indeling / faciliteiten

Eigenlijk heel logisch. Als je een huisje huurt, dan kijk je natuurlijk hoe groot dit huisje is en welke faciliteiten er allemaal zijn. Dat geldt voor een stacaravan natuurlijk net zo goed! Daarom is het verstandig om goed te letten op de grootte van de stacaravan (aantal vierkante meters), het aantal bedden, de aanwezigheid van een keuken inclusief keukenapparatuur, de hoeveelheid stoeltjes, overige spulletjes die aanwezig zijn, wel/geen buitenruimte et cetera.


Tip 3 – Let goed op de ligging van de stacaravan

De stacaravan is op zichzelf al heerlijk om in te verblijven. Sommige mensen blijven daar rustig de hele vakantie zitten. Maar je wil vast wel wat zien van de omgeving! Let daarom goed op de ligging van de stacaravan. Wat kun je in de buurt allemaal zien? Staat de stacaravan dichtbij zee, of dichtbij een mooi boos? En kun je er makkelijk komen vanaf je huis? De locatie van de stacaravan is een hele belangrijke factor. Wij raden je aan om eerst een provincie te kiezen en dan een stacaravan in die provincie te zoeken. Elke provincie heeft wel campings of vakantieparken waar stacaravans te huur zijn!


Tip 4 – Bedenk wat voor soort camping je aanspreekt

Stacaravans staan op diverse plekken. Je hebt een zeldzame airbnb in iemands weiland, maar ook een reeks stacaravans op een populair vakantiepark of een paar luxe stacaravans op een groene camping. Onderstaande voorbeelden laten zien waar stacaravans zoal kunnen staan. Welke soort plek past het beste bij jou en je vakantiegenoten?

Groene campings

Ben je een echte natuurliefhebber? Dan wil je vast wel dat een stacaravan in een mooie, groene omgeving staat. De website ‘Karaktervolle Groene Campings’ staat een selectie van prachtige campings in de natuur. Het goede nieuws is dat je ook kunt selecteren op stacaravans, dus niet alleen op tenten! Hieronder volgt een greep uit mooie campings met stacaravans:

  • Familiecamping de Helfterkamp (Gelderland)
  • Camping Meisterhof (Drenthe, nabij nationaal park)
  • Camping de Uitwijk (Noord-Brabant)

Vakantieparken

Vakantieparken zijn ook populaire plekken voor stacaravans. Vooral mensen met (jonge) kinderen verblijven hier heel graag. Dat komt onder andere omdat er altijd voldoende entertainment aanwezig is. En als er een subtropisch zwembad is, dan is het al helemaal feest! In Nederland zijn er diverse vakantieparken waar je een stacaravan kunt boeken. Bijvoorbeeld:

  • Camping Recreatiecentrum de Vogel (Zeeland)
  • Camping Vakantiepark Koningshof (Zuid-Holland)
  • Camping Vakantiepark Eiland van Maurik (Gelderland)

Campings aan zee

Een andere populaire plek om een stacaravan te boeken is ‘aan zee’. Of in ieder geval in de buurt van een strand, zodat je overdag heerlijk kunt uitwaaien en ‘s avonds spelletjes kunt spelen in de stacaravan. Als alternatief voor de zee kun je ook een stacaravan boeken bij een meer. Ook een mooi uitzicht (en eventueel zwemmen!), maar geen lange strandwandelingen.


Tip 5 – Hier kun je het beste een stacaravan boeken

Je hebt de knoop doorgehakt: je wil in een stacaravan op vakantie in Nederland. Maar waar vind je de ideale stacaravan? Het antwoord is kort: online. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende aanbieders, en er is maar een plek waar alles samenkomt. Het internet! Hieronder zetten we een aantal websites op een rij waar je het beste een stacaravan in Nederland kunt boeken.

BestCamp

Bij BestCamp kun je diverse soorten stacaravans huren, die verspreid staan over verschillende Nederlandse campings en vakantieparken. Stuk voor stuk beschikken ze over een woonkamer met open keuken, een badkamer, een wc en twee of drie slaapkamers. De meesten hebben ook een terras en/of grasveldje met bijbehorend meubilair.

Suncamp holidays

Bij Suncamp holidays begrijpen ze maar al te goed dat je geen zin hebt in het gedoe. Je wilt gewoon lekker vakantie vieren en de luxe van een stacaravan ervaren. Daarom selecteren zij speciaal voor jou allerlei campings in Nederland waar ze compleet ingerichte stacaravans en mobile homes aanbieden. Als je een stacaravan boekt via Suncamp holidays, weet je zeker dat de stacaravan van alle luxe faciliteiten is voorzien! Niets staat een zorgeloze vakantie dus nog in de weg.

Roompot vakanties

Sommige mensen hebben nog nooit een stacaravan gehuurd omdat ze bang zijn bij de bijbehorende kosten. Want eerlijk is eerlijk… Een stacaravan kost meer dan een tent! Gelukkig kan een stacaravan écht wel betaalbaar zijn. Dat bewijst Roompot vakanties, die stacaravans aanbieden voor vakantieliefhebbers met een kleine portemonnee. Ze verzamelen de mooiste stacaravans in Nederland, Frankrijk, Italië en meer landen. Als je gaat zoeken naar de ideale stacaravan, vink dan even Nederland aan!


Tip 6 – Overweeg om een stacaravan te kopen

Als je graag en vaak naar dezelfde camping terugkeert, kan het lonen om een stacaravan te kopen. Dit is op termijn goedkoper dan elke keer de stacaravan te huren. Je moet hierbij wel letten op de locatie, de toegankelijkheid (alleen in de zomer of in het hele jaar?), de grootte van de plek, de kwaliteit/staat van de stacaravan, het dak, de buitenwanden, de dakgoten, isolatie en het interieur. Deze kenmerken hebben een bepalende rol in de waarde van de stacaravan. Het is overigens ook een tip om de stacaravan te delen met de hele familie (of met een groep vrienden). Zo delen jullie de kosten én het plezier!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag